Форум по Астрология
Астрология, Мистика, Съновник, Здраве => Астрология => Темата е започната от: Вещичка в Януари 05, 2012, 05:03:23 pm
-
И без това старата тема стана много дълга, а и изобщо не можах да я открия, та правя нова - нова година, нови предложения. ;)
Ето нещо любимо на мен и на децата:
ДОМАШНИ ЕКЛЕРИ
(http://i533.photobucket.com/albums/ee333/veshti4ka/KULINAR/ce495e2a.jpg)
продукти:
за тестото:
1 чаша вода (от онези големите, шарените за кафе от по 300мл - всичките мерки за тази рецепта са с тази чаша)
1/2 чаша олио
1 чаша брашно
4 яйца
1 белтък
за крема:
0,5л прясно мляко
4 равни супени лъжици брашно
1 чаша захар
1 жълтък
1 ванилия
75гр масло
приготвяне:
еклерите:
Водата и олиото се изсипват в тенджерка и се оставят да заврят. Като заврят се изсипва брашното и се бърка докато стане една топка тесто като се дръпва от котлона. Оставя се да изстине и се добавят 4 яйца + 1 белтък, като се разбърква с миксер до хомогенност. Получава се жълто, лепкаво тесто.
Застилате две тави с пекарска хартия и шприцовате с пош (онова с големия звездовиден накрайник като от шприц, но с една торба на дупето си) малки розички - колкото топче за пинг-понг на разстояние от около 10см едни от други. Печете в загрята на 200*С фурна, като не отваряте капака докато не са готови, защото спадат и стават като изплюти. Готови са когато са получили златен загар. Вадите и оставяте да изстинат. Изпечените еклери стават с големината на топка за тенис.
крема:
Разделяте млякото на две, като едната половина изсипвате в тенджерка с половината захар и оставяте на котлона да заври. Другата половина заедно с жълтъка, брашното и останалата захар разбивате на каша и добавяте към врящото мляко. Бъркате непрекъснато с тел за да не загаря и да стане пухкав крем. Като се сгъсти, дърпате от котлона и добавяте ванилията и маслото и бъркате докато не се разтопи маслото. Оставяте крема да изстине като от време на време разбърквате за да не стане кора върху крема.
С шприц с дълъг накрайник, като инжекция, пълните еклерите с крем и нареждате на един ред в поднос. Поръсвате с пудра захар.
Да ви е сладко! :88:
-
Веще, нали имаше кулинарна тема, мило?
Мерсиииии за рецептатааа!
Отивам да си купя нещо сладко, начии! :wub:
-
Ами старата стана много дълга и някои рецепти нямат намиране и затова направих нова... ;D
-
Добре, че се натъпках преди да вляза в темата. ;D
-
Бананово - шоколадов сладкиш
Продукти:
3 яйца
1.ч.ч захар
125гр. маргарин(от по-меките)
10гр. бакпулвер (1 пакетче)
4.с.л прясно мляко
2бр. банани
около 1 и 1/2 ч.ч брашно
2ч.л кафе
1 пакетче шоколадови пръчици
1 ванилия
За глазурата:
1 шоколад
1с.л олиo (при мен пресече шоколада) та добавих и 2с.л мляко
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се маргарина и пак се разбива. Отделно се настъргват бананите към тях се добавят шоколадовите пръчици и млякото. Брашното се смесва с бакпулвера отделно и после всичко се слага при яйцата и се разбърква добавя се и ванилията накрая. Пекох го в предварително загрята фурна на 250 градуса, като видях,че се надига го намалих на 200. Незнам колко време го пекох понеже го следях на око.
Шоколада се топи на водна баня с млякото и олиото и се залива сладкиша
-
Ето ги и моите еклери ;D
Рецептата я намерих някъде в нета,но станаха сполучливи :) И покрай детето нямах време за ванилов крем,та ги пълних с такъв нишесте ;)
(http://www.picvalley.net/u/2186/103033136715101984531325795767Lrf0XHm1oUKi68DrY6xX.JPG)За еклерите:
•1 ч.ч. вода
•1/2 ч.ч. олио
•1 ч.ч. брашно
•3-4 бр. яйца - зависи от големината им
За ваниловия крем:
•500 мл прясно мляко
•5 с.л. брашно
•1/2 ч.ч. вода
•7-8 с.л. захар
•50 г масло
•3 ванилии
Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво. С помощта на лъжица се загребва малко от сместа и се поставя в намаслена или покрита с хартия за печене тава, като се оставя известно разстояние между еклерчетата. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те се оформят. Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 С фурна, около 30 минути.
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилиите. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем. Няма опасност да се разтече тъй като от крема еклерчетата се слепват.
Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.
-
Снимката не е от най-хубавите,но ще ме извините. Това ми е една любима картофена манджа
картофи около килограм
колбас,аз използвах пушено свинско филе
1 заквасена сметана
чубрица
сол
черен пипер
кашкавал(аз слагам и сирене)
Картофите се режат на шайби, колбаса на парченца,слагам солта,чубрицата и черния пипер.Сметаната я разтварям във вода колкото да покрие картофите.Пека в загрята фурна до омекване на картофите,настъргвам кашкавала отгоре и запичам още докато почервенее. :)
-
ауууууууууу има и картинки ;D ;D
-
ауууууууууу има и картинки ;D ;D
;D ;D
-
някой знае ли рецептата за тези кексчета ;D
(http://prikachi.com/images/518/4230518u.jpg)
-
който пуска, той да обяснява ;D
-
ето тук няма нужда от обяснение ;)
(http://prikachi.com/images/548/4230548A.jpg)