Заинтригува ме, проверих и факторите за писател.
По принцип за изяви на писателското поприще търсим в картата индикации за свободни професии. А Козирог и Сатурн на МС в мажорен аспект с Луна в 6ти малко ме съмняват, честно казано.
За реализация в литературните среди търсим силен 3 дом, за дар слово - силен Меркурий и Луна /въздействие върху публиката/.
От друга страна, акцентът върху 3 дом не е задължително условие. Познавам човек със скорпионски стелиум в 3 дом, който изобщо не владее дар слово, хич го няма в писменото и устно изразяване. Дори като малък е заеквал и му е останал лек дефект в говора.
Но да се върнем на въпроса.
В картата на талантлив писател 3 дом трябва да има многобройни връзки чрез аспекти и диспозиция. Колкото повече са връзките на 3 дом, толкова по-широкообхватен е стилът на писателя, не се ограничава с един-два жанра.
Луна/Меркурий дава бъбривост, многословие, въздействие чрез силата на словото, т.е. начинът им на изразяване често предизвиква емоционален отклик.
При взаимодействие между 3ти и 4ти дом роденият може да се отличава с ерудиция, начетеност, докато умението да изразяваме идеите си изисква връзка между 3ти и 9ти дом. Ако участва и 10 дом, вече може да се говори за официална кариера, признание.
Други аспекти - Луна/Юпитер, Меркурий/Юпитер.
Меркурий/Нептун - поезия, любовни романи със сладникав привкус; силно развито въображение, творческо вдъхновение /на приливи и отливи/. При твърд мажорен аспект (съвпад, квадрат, опозиция) може да има и склонност към послъгване, измама, неискреност. Докато, например, Меркурий в твърд аспект с Юпитер може да е склонен да преувеличава, да блъфира.
При връзка на трети с 9ти и 10ти дом вече може да се говори за академични успехи или дори в научната сфера (ако е заложено в хороскопа).
Момчето ми изглежда ученолюбиво, с добре развита интелигентност. Има шансове да получи добро образование