И все пак не мисля, че е чак от толкова голяма полза да си изчисляваме годините живот. Не всеки се стреми да узнае какво и колко му е отпуснал дядо Господ. А и наистина кому е нужно в днешни времена?
Според мен, човекът има много голяма роля в поддържането на стабилността на жизнената си система, а това е фактор който неминумо се отразява на възрастовата граница. Според изследване, най-голям процент от населението на земята от столетници се пада на малко селце на един японски остров. Оказва се , че за да бъдеш столетник, не се изисква много, нито да разчиташ само на това какво е написано и предначертано,просто е необходимо да се поддържа една добра хигиена ,както на физическо , така и на душевно ниво. Японската рецепта е повече зеленчуци, никога не преяждайте, дори и да останете леко гладни,поддържайте физическото тяло и няма да се налага да изчислявате алкокоден и хилег.
В този ред на мисли, се сетих че имам една стара книга на издаделство Аратрон, автор Валдемар Безиссар. Тук са описани сигнификаторите на живота,както и начините за изчисляване на продължителността на живота, включително алкокоден, хилег и алмутен.Позовова се предимно на стари трактаки от арабската астрология.
Важни точки:1.Асцендент
2. Хилег
3. Алкокоден
4. Управителя на хороскопа
5. Слънце
6. ЛунаАлкокоденът е най-издигната планета в хороскопа, най често владетел на знака,в който стои Хилегът.Не е необходимо Алкокоден да стои сам в своя знак и други места на дойстойнство, най -важно е да е силен в знака, в който стои Хилега.
Хилега дава общо указание за жизнеността и за възстановяването на здравето след болести, а Алкокодена е дарител на годините на живота.
Нормална продължителност на живота:Ако Слънцето и Луната са добре аспектирани и са поставени в техните домове на екзалтация или в ъглови домове, особено на МЦ
Асцендентът и управителя му не са лошо аспектирани
Алмутенът е силно поставен в хороскопа.