Ми на мен лично ми писна.
Тук е такова блато и такава смрад, че няма да се оправи скоро.
Искам да живея в общество от щастливи и спокойни хора, затова съм се меракландисала за чужбина.
Щото тук първо за да успееш, трябва да си продадеш душата. За да живееш сносен живот-пак трябва да я продадеш.
Даже ако успееш, без да я продаваш, си заобиколен от същото блато - навсякъде навъсени физиономии, борещи се за едното оцеляване. Човек не е самотен остров, не е толкова важно ти как живееш, колкото с какво си заобиколен, а обстановката не можеш я промени, защото всичко е инертно.
Както казва Вадим Зеланд, като не ти харесва съдържимото в една изложбена зала, минаваш в следващата, не се опитвай да промениш съдържанието на тази точно зала, защото тя не е твоя. Това, което можеш да направиш, е да минеш в друга.
А относно обществото - не отговор, но поне доста сносно обяснение пак дава Хъбард.
Той нарича най-общо човешкия дух тетан. И казва, че тетанът пребивава в състояние от -40 до +40 по скалата на тоновете.
Но в човешкия си облик тетанът се движи от 0 до +4, където 0 е физическата смърт и тоновете вървят така:
Энтузиазм 4.0
Веселье 3.5
Сильный интерес 3.3
Консерватизм 3.0
Удовлетворенность 2.8
Скука 2.5
Антагонизм 2.0
Враждебность 1.9
Гнев 1.5
Ненависть 1.4
Негодование 1.3
Отсутствие сочувствия 1.2
Затаенное негодование 1.15
Скрытая враждебность 1.1
Тревога 0.94
Безнадежность 0.07
Апатия 0.05
Бесполезность 0.03
Умирание 0.01
Смерть тела 0.0
Това не е пълната скала, но дава приблизителна представа. По тази скала се движат и обществата. Западните общества са общо взето на тон 2,8.
Погледни и виж къде приблизително е нашето общество - някъде между апатия и скрита враждебност, т.е. между 0,05 и 1,1.
Далеч под тоновете на едно нормално общество.
Хъбард казва също, че лидерът трябва да бъде преко сили 2 тона над средното, иначе изобщо се прекъсва комуникацията, т.е. нашият лидер трябва да е на макс 2,0 - т.е. антагонизъм. Друг лидер обществото на такъв нисък тон просто няма да припознае.
И ако някой си е повишил тона и е стигнал ентусиазъм, той изскача извън летвата и не става лидер. Ето защо вървят и лидери, залагащи на антагонизъм, защото това е най-високият възможен тон за лидер и народът мъдро следва такъв, който стои най-високо в собствената му летва.
Какво се случва в такива общества-
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=ezoterfilosof&Number=1939305701&page=8&view=collapsed&sb=5&part=Това е мното интересна трактовка -
Отношението към реалността на различните тоновеВиж къде сме ние и как на тон 4 се появява творчеството и съзидателността. Само че кога ще го стигнем тон 4?
А ето и как коминикираме:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=ezoterfilosof&Number=1939301080&page=9&view=collapsed&sb=5&part=Комуникацията като показател за нивото на тонаТая скала съвсем добре си работи за обясняване на реалността и що ние сме такива и що лидерите са ни такива.
И даже и дава начини за измъкване от блатото - чрез повишаване нивото на тона. И никакви планети, които да са ни виновни.