Здравей Гост

Духовното развитие

• 67 Отговора
  • 13745 Прегледи
*

Helo

Духовното развитие
« -: Юли 24, 2009, 10:00:17 am »
В търсене на истината за някои неща, попаднах на разни хора из Интернет, които и те търсили истината и дори я открили. И всеки вярва, че е открил единствената истина, която му дала духовно просветление, единственото истинно знание или пък спасение от цикъла на живота и смъртта. Не само си говорихме, ами и тези хора са си поставили за цел явно да "помагат" на другите и те да открият истината и те да се спасят.  ::) На мен се опитваха да ми помагат да се развия духовно или да осъзная заблудите си и да се присъединя към еди кой си бог. Но не мисля, че става въпрос за сектанти.  ::) ... ъъъ не говоря за хората от този форум, някой да не си помисли пак нещо грешно. Уж си говорихме приятелски, а някои ги мислех наиситна за приятели, ама като изразявах несъгласието си или съмнението си с техните вярвания или директо ми затръшваха вратата или ме обявяваха за заблудена и се опитваха за ми "помогнат" да открия заблудите си или пък се озлобяваха срещу мен, особено, ако обидя любимия им бог или това, в което вярват. То не само с мен е така. Някои даже налитат на бой - заплашват по форумите някой, който видите ли не вярвал на техният Учител. Но мен не са ме заплашвали - била съм свидетел на това.

Е, писна ми! Не може ли просто да си говорим с някого и да си обсъждаме разни неща, защото сред тях има хора, които наистина знаят много и дълги години са проучвали древността, религиите, мистериите, древни обичаи и т. н. Не може ли просто да си говорим, без да се оптиват да ми помагат да се просветлявам духовно и без да се обиждат сериозно, когато кажа, че не приемам техните вярвания, че еди кой си бог бил единствения, който ще ми донесе спасение и ще се отърва от Самсара например и нямало вече да се прераждам и да страдам в тази лоша материя.

Оффф

Въпросът ми кам вас е срещали ли сте се и вие с подобни хора какво мислите за всичко това? Сред тези хора има и много умни, ама заблудени. От друга страна и те мислят, че съм заблудена.  ;D

Та, да обсъдим духовното развитие и единствената истина, която някои вярват, че са открили.

« Последна редакция: Юли 24, 2009, 10:37:47 am от Helo »

Re:Духовното развитие
« Отговор #1 -: Юли 24, 2009, 10:33:07 am »
интересна тема  ;D

аз определено мога да кажа, че от време на време срещам себеподобни - търсещи истината. може би обаче всеки търси различна истина от там идват и различните гледни точки за това кое е правилно или не.

аз вярвам, че всеки човек има право на собствена истина и стига да вярва в това, което мисли.. не обичам да упреквам, че нечие мислене не е правилно, защото той/тя има други цели- нуждае се и от друг идеал за истина.

*

toroni

• **
  • 561
« Отговор #2 -: Юли 24, 2009, 10:38:16 am »
Helo, всеки има свой Бог в себе си и своя истина. Няма универсален Бог. Това или го носиш в сърцето си или не. Не може някой да ти натрапва по един или друг начин някаква истина. Ценностната система човек си я гради сам, изхождайки от натрупания опит и от събитията в живота си. За мен хора, които се поддават на разни учения и секти, нямат стабилна самооценка. Нали сама разбираш,че никакав " гуру" не може да ми подреди живота. ???
Слънце ,Венера, Сатурн и Асц. в Близнаци,Луна в Дева, Меркурий и Марс в Рак

*

ga3l

« Отговор #3 -: Юли 24, 2009, 10:53:57 am »
.. опитваха се да ми помагат да се развия духовно или да осъзная заблудите си..

Хм., това, че подценяват нивото на околните е показателно за собственото им ниво и дори само по това може да си изведеш съответните изводи!  Духовното развитие не търпи високомерие!

Предполагам, че повечето от хората за които говориш, без да го съзнават /а някои дори съзнавайки го/ са се превърнали в инструмент на някоя секта. А както всички много добре знаем, основна цел на всяка секта е целенасоченият лов на нови души. В този смисъл проблема, който описваш ще го има винаги и решението е просто да свикнеш с това.   :)  

И от личният си опит да споделя, че съвсем наскоро бях извергната от подобна духовна групичка заради интересите ми свързани с астрологията ..  :-[ ;D ;D ;D

А пътищата към Истината са много, но в крайна сметка не пътят е важен, а крайният резултат.

*

Helo

« Отговор #4 -: Юли 24, 2009, 01:57:34 pm »
И от личният си опит да споделя, че съвсем наскоро бях извергната от подобна духовна групичка заради интересите ми свързани с астрологията ..  :-[ ;D ;D ;D

Кои са тези, които са против астрологията?  ;)  ;D

По принцип християнството е против астрологията, ама сами си противоречат, защото в много църкви, особено в древните има рисунки на зодиака и не само. Стари езически символи на плодородието също са сложени по църквите. А да не говорим за това, че всички символи на християнството са просто модифицирани по-ранни езически символи. Все едно.

А как може един човек, който е зрял - и умствено и на години, който има добра професия, който много знае, много е чел, много разбира, наистина добър човек, който никак не вярва на никакви секти и религии и наистина знае много за техните лъжи и който в никакъв случай не бихте нарекли луд, а по-скоро стойностен и достоен за уважение човек, да вярва, че са му въздействали с психотронно оръжие, че ченгетата го преследват, че ченгетата са преследвали приятелите му и са правили разни машинации, за да им отмъстят... То и аз вярвам в конспирации, ама да видим поне къде стига истината и къде илюзията.

Не знам! Вие какво мислите за такива хора? Кое кара настина интелитгентни и знаещи много добри хора да вярват на подобни неща?  ???

Небесна, ти си психолог, кажи си мнението, защото аз не мога да проумея причините.  ;D

*

toroni

• **
  • 561
« Отговор #5 -: Юли 24, 2009, 02:21:22 pm »
Според мен такова поведение е причинено от стрес. Хората инстинктивно се опитват да си намерят някакво обяснение за нещата. 

*

Helo

« Отговор #6 -: Юли 24, 2009, 02:27:53 pm »
Според мен такова поведение е причинено от стрес. Хората инстинктивно се опитват да си намерят някакво обяснение за нещата. 

И други ми казаха същото. Казаха, че сигурно се е случило нещо наистина лошо в живота на подобни хора и това ги е подтикнало да вярват в подобни неща. Аз знам, че този човек с психотронното оръжие наистина е преживял свои си мъки и раздели с обичани от него хора. Може би това е причината.

*

toroni

• **
  • 561
« Отговор #7 -: Юли 24, 2009, 02:32:58 pm »
Не може в съвременния интензивен и материален свят, човек да оцелее, осланяйки се на  такива неща. В днешно дни, ако не си  в крак с времето - просто си аут от живота.

*

Helo

« Отговор #8 -: Юли 24, 2009, 02:37:00 pm »
Не може в съвременния интензивен и материален свят, човек да оцелее, осланяйки се на  такива неща. В днешно дни, ако не си  в крак с времето - просто си аут от живота.

Мисля, че повечето от тези хора по свой си начин са аут от живота, но това не е важно, нито е толкова лошо. Просто е съдба!

*

ga3l

« Отговор #9 -: Юли 24, 2009, 02:42:07 pm »
Психотронните оръжия съществуват, а това че си има и луди хора които говорят за тях си е отделен въпрос. Тук може да прочетеш повече информация по въпроса.

*

ga3l

« Отговор #10 -: Юли 24, 2009, 02:53:51 pm »

Кои са тези, които са против астрологията?  ;)  ;D

Всъщност  'да са против' е силно казано., по-скоро смятат че заниманията с астрология са загуба на време и че хороскопите са капан - превръщат те в актриса и те карат да играеш второстепена роля в собствения си живот; и че всичко което би научила за себе си чрез астрологията се превръща в програма в съзнанието ти, с която след това човек започва да се съобразява.   

*

Helo

« Отговор #11 -: Юли 24, 2009, 03:00:17 pm »
Всъщност  'да са против' е силно казано., по-скоро смятат че заниманията с астрология са загуба на време и че хороскопите са капан - превръщат те в актриса и те карат да играеш второстепена роля в собствения си живот; и че всичко което би научила за себе си чрез астрологията се превръща в програма в съзнанието ти, с която след това човек започва да се съобразява.   

Да си вярват! Но бива ли да се разделят със старите си приятели, само заради различия във вярванията? На мен това ми е мъката.  :(
Защо?  :(

*

toroni

• **
  • 561
« Отговор #12 -: Юли 24, 2009, 03:01:53 pm »
Защото явно не виждат по напред от носа си. ;D

*

veshti4ka

« Отговор #13 -: Юли 24, 2009, 03:17:04 pm »
преди 2 месеца звъннах на мастерката си по Рейки /звъня и един път на два-три месеца просто ей така да я чуя/ и понеже и друг път сме обсъждали Астрологията, тя е твърдо против нея. за мастерката единствено Рейки е и Бог, и верую, и контрол ако щете и каквото ви хрумне друго. за нея аз съм пълен идиот, че се занимавам с астрология и разни други "модерни езотерики"... много пъти сме спорили, но последният път се отказах тотално от нея. твърдеше, че "истинската медитация" трае много часове, а не няколко минути и дрън-дрън и се опитваше да ме убеждава в своята истина и т.н.... и никога не допускаше аз да си имам мнение по определени въпроси. а такава тиква като мен в коловоз не можеш вкара и естествено заформяхме луди спорове, докато вече не се отказах от нея...  и странното е, че признава енергиите, но от енергетиката на Вселената признава само рейкито, което си е направо детинско поне за мен...

според мен един така наречен духовен учител, трябва да те остави сам да си намериш пътя, като само ти дава насоки, но не ти налага мнение. такива абсолютни спецове по духовност са ми меко казано много съмнителни и въобще не им фащам вяра - слушам, чувам каквото ми е угодно и на финала отсвирвам...  ;D ;D ;D

*

veshti4ka

« Отговор #14 -: Юли 24, 2009, 03:21:53 pm »
има много лъже авторитети по духовност, които според мен си страдат от комплекс за малоценност и по този начин си избиват балансите, като се правят на богове  :-\   

лично за мен, всеки човек сам си стига до Истината и сам върви по Пътя си. вярно е, че понякога е нужно някой да ти даде насока, да ти покаже нещо ново, но пък Вселената си се грижи за тези неща и дори понякога случайно дочута реплика ти дава старта да осъзнаеш нещо друго...

*

ga3l

« Отговор #15 -: Юли 24, 2009, 03:30:05 pm »
Да си вярват! Но бива ли да се разделят със старите си приятели, само заради различия във вярванията? На мен това ми е мъката.  :(
Защо?  :(

Ами нали обясних по горе., защото не защитават своята позиция, а позицията на сектата си /имам предвид всички учения, които се навъдиха напоследък/. А човека с различно мислене няма как да им бъде приятел и да вирее в тази среда, защото се сблъсква не с един или двама, а с егрегора на сектата. За него има две опции: или да стане като тях или да се 'разкара'., средно положение няма! 

*

veshti4ka

« Отговор #16 -: Юли 24, 2009, 03:36:57 pm »
Хело, понякога така наречените приятели те зарязват заради идеалите ти, но според мен те не са истински... имам малко, но истински приятели повечето от които не мислят като мен, но пък това не е причина да си дерем очите - има толкова много други неща за споделяне, че точно въпросът за духовността /особено като знаем, че имаме коренни различия по него/ никога не е стоял на пътя ни...

*

ga3l

« Отговор #17 -: Юли 24, 2009, 03:44:22 pm »
лично за мен, всеки човек сам си стига до Истината и сам върви по Пътя си. вярно е, че понякога е нужно някой да ти даде насока, да ти покаже нещо ново, но пък Вселената си се грижи за тези неща и дори понякога случайно дочута реплика ти дава старта да осъзнаеш нещо друго...

Оо, със сигурност Вселената се грижи за тези неща., тъкмо покрай темата за Сатурн се сетих в резултат на съвпада му със Слънцето ми какъв скок в съзнанието имах. За една година се бях затворила у дома и изчетох толкова езотерични книги, колкото общо книги не бях прочела в живота си.  Е при това положение как да игнорирам астрологията. Няма начин просто.   :-\

Инак не зачитам никакви 'учения', 'авторитети' и 'светила' ., търся си своята Истина и това е.  :P

*

Helo

« Отговор #18 -: Юли 24, 2009, 04:13:02 pm »

Оо, със сигурност Вселената се грижи за тези неща., тъкмо покрай темата за Сатурн се сетих в резултат на съвпада му със Слънцето ми какъв скок в съзнанието имах. За една година се бях затворила у дома и изчетох толкова езотерични книги, колкото общо книги не бях прочела в живота си.  Е при това положение как да игнорирам астрологията. Няма начин просто.   :-\

Мда Сатурн ни помага за развитието. А на мен през октомври ще ми направи квадратура с Луната и това ще продължи няколко месеца. Очаквам в скоро време да се чувствам самотна и изолирана от другите.

Цитат
Инак не зачитам никакви 'учения', 'авторитети' и 'светила' ., търся си своята Истина и това е.  :P

И аз съм така. Аз си имам глава на раменете и мога сама за преценя кое е правилно и кое не. Няма някой да ми казва. Но това не ни пречи да си обсъждаме различни идеи, щом това ни харесва. Дори и да греша, все пак всеки сам намира своя път. Сам, но не е нужно да се разделя с хората, само защото имат различни вярвания.

Цитат
Хело, понякога така наречените приятели те зарязват заради идеалите ти, но според мен те не са истински... имам малко, но истински приятели повечето от които не мислят като мен, но пък това не е причина да си дерем очите - има толкова много други неща за споделяне, че точно въпросът за духовността /особено като знаем, че имаме коренни различия по него/ никога не е стоял на пътя ни...

Да и аз мисля, че не са истински приятели, но все пак е жалко.

*

Helo

« Отговор #19 -: Юли 24, 2009, 05:13:22 pm »
Освен това, доколкото разбрах, в някои секти казват на хората, че психологията е измислена от илюминати, за да се манипулират хората. По този начин те се измъкват, когато ги питат защо психологията твърди, че само хора с проблеми вярват на сектите.
« Последна редакция: Юли 27, 2009, 09:59:38 am от Helo »