Тоѝ е студент и си живеем заедно.Като му предложихме да го заведем на психолог се съгласи веднага и ни каза че има неща коѝто не може да сподели с нас.Защо децата могат да споделят с други хора по–лесно отколкото с родителите си?Мислех че сме му осигурили един нормален живот,които явно не е достатъчен.Винаги когато съм се опитвала да бъдем по близки ме отрязва.
Далида, не търси вина в себе си. Тук няма виновни. Родителите го правим винаги, а небива.
Отсега мога да ти кажа, че синът ти е едно интелигентно момче. Факт е, че той иска също да си помогне, защото е приел предложението ти да се срещне с психолог. Само един интелигентен човек търси помощ, когато е осъзнал, че има проблем, с който неможе да се справи сам. Всеки човек си има своите "тайни". Ти не би споделила всичко с всеки, нали? Синът ти също. Не го упреквай за това. Да, разбирам те, ти си негова майка и е нормално да се притесняваш. Но ти неможеш да му решиш проблема. Ти не си специалист. Той е твой син и ти ще си пристрастна. При теб ще играят емоциите. Ето, именно това твоят син е осъзнал и затова не всичко споделя. Повярвай ми, това е нормално. Всички деца го правят, особено след около 14 годишна възраст.
Не упреквай сина си, опитай се да му имаш доверие. Покажи му, че той ще остане твой син, независимо какъв е. Покажи му, че го обичаш и че ще си до него, когато той има нужда от теб. При консумация на марихуана емоционалната система на консумиращия е доста лабилна. Така че, бъди внимателна. И когато говориш с него го прави винаги, когато си сигурна, че той не е под въздействието на дрогата.
Живея в държава, където марихуаната е силно разпространена. Работя като учител и ежедневно се сблъсквам, с ученици които консумират. След определен брой часове с психолог или психиатър подобренията са съществени. Имам ученици, които напълно отказват дрогата и други, които продължават да консумират, но 1 или 2 пъти седмично. Не се притеснявай, всичко ще се оправи. Психолозите знаят как да помогнат в тоя случай.