За квадратурите между светилата има значение дали Луната е растяща или намаляваща.
Не съм забелязала това да има значение. Вътрешното безспокойство и неудовлетвореността са налице, особено, ако квадратът е във фиксирани или мутабелни знаци. При кардиналните сякаш има повече външна изява. Но най-трудно се проработва такъв квадрат във фиксирани знаци - инат е най-точната дума. Казано с две думи: "Няма угода!"
Луната се води изгорена и въздействието й е неблагоприятно, ако е по-близо до Слънцето, особено ако е преди него.
Мога да споделя за този аспект, аз го имам в картата си. Винаги съм се водила от несъзнателния инстинкт за емоционално благополучие (Луна), когато предприемам някакво съзнателно волево действие (Слънце). При мен воля и емоции трябва да действат в едно - в противен случай не се получава пълно удовлетворение...И на тази основа правя и съзнателните си избори. Ако Луната е душата, а Слънцето е сърцето, то аз обичам да върша нещата "от душа и сърце". Докато "квадратурите" могат да пренебрегнат едното за сметка на другото. Например много често забравят да ядат, пренебрегват първичните си лунни нужди, за сметка на Слънчевата изява на егото, и обратното.
Познавам хора с тригон между светилата, на които им липсва усещане за вътрешен мир и хармония, и респ. това дава отражение върху външния им живот, поражда чести конфликти в обкръжението
Много са аспектите, които стоят в основата на вътрешните противоречия, но със сигурност те не се дължат на тригона Слънце-Луна. Този тригон помага на тези хора да избягват острите ръбове и им гарантира донякъде една благоприятна, освободена от стрес, среда. Тригонът обаче няма предимството на квадратурата - да създава стремеж към постоянно развитие и усъвършенстване. Само квадратът между Луна и Слънце може "да надскочи себе си" (разглеждано в контекста на аспектите между светилата).
П.П. А между другото казват, че новолунието е неблагоприятно за изявата на лунния принцип - изгорена Луна.
Съществува и друга теза, че новолунието е неблагоприятно за слънчевия принцип, понеже тогава се случва Слънчево затъмнение, а емоциите вземат връх - вероятно е така щом по новолуние се изострят някои психични заболявания.