Здравей Гост

Натални карти - практикум

• 6396 Отговора
  • 857437 Прегледи
*

Diyana

• 2705
Re:Натални карти - практикум
« Отговор #1940 -: Май 20, 2010, 02:05:44 pm »
това според мен е най-важното в радикса...по западната астрология.
не знам как е в Джойтиш... :-\

Същото, ама по друг начин. Сила и слабост на планетите и домовете са предварителното условие, за да предположиш какво биха дали в съответния хороскоп.

Въпросът ми беше по-скоро друг. Каква система ползваш за изчисляване на бала на планетите според западната астрология?
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1941 -: Май 20, 2010, 02:11:47 pm »
Бях чела някъде, че едни от най-важните планети в радикса са най-високо поставената и съответно най-ниско.
На мен Меркурий ми е най-високо поставената, а Марс най-ниско. Но нито Меркурий, нито Марс ги чувствам като силни планети в радикса.

Планета в съвпад със светило, ако има такава, също се взема под внимание. А при теб Плутон не стига, че е в съвпад със Слънцето, а управлява и изгряващия знак.
В общи линии, в един хороскоп може да има двойка или тройка доминанти. Но освен тях може да има и акцентирани по някакъв начин планети.
При теб Венера и Меркурий имат есенциални достойнства, издигнати са, а Меркурий е диспозитор на слънчевия знак.
Луната може да е слаба есенциално, но се намира в съвпад с АС, т.е. тя е акцидентално подчертана, както и Марс. Марс е съуправител на знака Скорпион, макар че във Водолей няма есенциални достойнства.
За Плутон вече казах - хем управлява АС, хем е в точен съвпад със Слънцето и е диспозитор на Луната.
Задължително гледам и планетите в зоните на Гоклен, те казват много за родения и за неговия път в живота.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1942 -: Май 20, 2010, 02:14:11 pm »
Не, просто нямам време за това.
То има астрологични програми, дето смятат афетики, но не разчитам на тях. Има различни системи, школи, никога не знаеш коя е най-точната. Най-невероятните афетики, които съм виждала, са вадени именно от астрологична програма и то от астролози с претенции за професионализъм.
Ако искам да изчисля афетичния статус на планетите по класическа система, просто ползвам табличката с терми, фасове, триплицитети и т.н.

Мда, всички, които съм ползвала в астропрограмите, се оснавават на някаква смесица между Лилли, съвременни правила за управление и схващането за рецепция, възприето от автора на софтуера. Вероятно може да се дисциплинират по някакъв начин, но си иска бая играчка с настройките. Аз затова най-често се задоволява да определя на око силна ли е или проблематична позицията на тЕлото, съответно много ли е нахапано или не, и толкоз.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1943 -: Май 20, 2010, 02:16:10 pm »
На ръка ги смятам с табличката, ако реша да смятам въобще.
Иначе и на око може да се определят, ако не спазваме класическата схема с терми, фасове и пр.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1944 -: Май 20, 2010, 02:16:51 pm »
Благодаря, Лили!

И аз мислех за планетите около ИЦ.
Бях чела някъде, че едни от най-важните планети в радикса са най-високо поставената и съответно най-ниско.
На мен Меркурий ми е най-високо поставената, а Марс най-ниско. Но нито Меркурий, нито Марс ги чувствам като силни планети в радикса.

Може би не ги "чувстваш" като силни в радикса, но е много вероятно да си много чувствителна именно на техните транзити. Аз доскоро така си говорех за Уран и мнението ми за неговото значение в натала ми не беше много високо. При внимателен преглед видях, че във всичките ми важни събития, добри или лоши Уран е замесен.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #1945 -: Май 20, 2010, 02:35:38 pm »
На ръка ги смятам с табличката, ако реша да смятам въобще.
Иначе и на око може да се определят, ако не спазваме класическата схема с терми, фасове и пр.

ами кое е по-лошо ....
Марс в падение (6-ти дом)изгорен от Слънцето....само това му е аспекта...може да има и някой минорен още....
или Юпитер във Водолей 1-ви дом apex на Т-квадратура(Сатурн и Венера)....макар, че получава един секстил от Уран, с който е във взаимна рецепция.....бях чела, че този секстил може да канализира отрицателната енергия и да "помогне" на Юпитер-а....
в същото време взаимната рецепция би трябвало добре да ми се отразява....
ей такива завъртяни....как се преценяват.....
плюс това казват, че съвпадът на Луна и Плутон бил лошо нещо като цяло...ама аз не съм забелязала нещо чак толкова лошо....

:-\ :-\ :-\ сори, че ви занимавам ....ама са ми трудни тези неща... :unsure:

*

Divna

« Отговор #1946 -: Май 20, 2010, 02:42:02 pm »
Благодаря ви Лили и Дияна!
Определено Марс и Меркурий ги чувствам при транзити, но в радикса като цяло най-много усещам Луна, Венера и Плутон.  

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1947 -: Май 20, 2010, 02:49:03 pm »

Съвпадът на Луна и Плутон в Скорпион ли е?

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1948 -: Май 20, 2010, 02:49:42 pm »
това според мен е най-важното в радикса...по западната астрология.
не знам как е в Джойтиш... :-\

Същото, ама по друг начин. Сила и слабост на планетите и домовете са предварителното условие, за да предположиш какво биха дали в съответния хороскоп.

Въпросът ми беше по-скоро друг. Каква система ползваш за изчисляване на бала на планетите според западната астрология?

табличка от една стара книга....

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1949 -: Май 20, 2010, 02:54:17 pm »
На Лилли ли е.  И включени ли са в управлението на градуси, терми и т.н. в нея Уран, Нептун, Плутон? Може ли да ни я копнеш някой път?

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1950 -: Май 20, 2010, 03:01:04 pm »
На Лилли ли е.  И включени ли са в управлението на градуси, терми и т.н. в нея Уран, Нептун, Плутон? Може ли да ни я копнеш някой път?

с удоволствие...,след 25май ще го направя!

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1951 -: Май 20, 2010, 03:12:32 pm »
Има и други варианти за определяне на есенциалните достойнства, системата на Vehlow включва и транссатурновите.
Но това е от немската школа. Който работи с руската, използва други афетики.
Не зная как се конвертира пдф в картинка, затова не мога да го прикача като файл.
Намира се тук: http://www.sternwelten.at/download/bII_tafel_zur_kraeftebestimmung.pdf
http://www.sternwelten.at/download/bII_tabelle_zur_wertebestimmung.jpg
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1952 -: Май 20, 2010, 03:36:46 pm »
Досега не съм попадала на такава с включени Уран, Плутон и Нептун. Сериозно ли има? Ще се радвам и аз да видя линк. 
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #1953 -: Май 20, 2010, 03:42:04 pm »

Съвпадът на Луна и Плутон в Скорпион ли е?

..ами да...това ли е трябва да е лошото?...то верно Луната е в падение...ама аз съм си свикнала със себе си...освен това има и тригон от Слънцето...като цяло натала ми е с Ин-ска енергия ако мога така да се изразя....

:unsure:  :(...вие как сте се научили на всичко...?

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1954 -: Май 20, 2010, 03:45:05 pm »
Има и други варианти за определяне на есенциалните достойнства, системата на Vehlow включва и транссатурновите.
Но това е от немската школа. Който работи с руската, използва други афетики.
Не зная как се конвертира пдф в картинка, затова не мога да го прикача като файл.

Ето, и може да ги сложиш в избрани обзорни теми.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1955 -: Май 20, 2010, 03:51:12 pm »
..ами да...това ли е трябва да е лошото?...то верно Луната е в падение...ама аз съм си свикнала със себе си...освен това има и тригон от Слънцето...като цяло натала ми е с Ин-ска енергия ако мога така да се изразя....

:unsure:  :(...вие как сте се научили на всичко...?

Не, не е лошо, напротив тогава Марс и Луна са в рецепция по управление и "падението" им един вид се "задрасква". Реабилитирани са, така да се каже. Според някои автори това поставя Марс в собствения му знак - скорпион, а Луна - в Рак. Аз не мисля, че е толкова буквално това значение, но при всички случаи планетите са реабилитирани - имат по-малко склонност да проявяват качествата си в знака на падение.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1956 -: Май 20, 2010, 03:53:22 pm »
Аз не ги изчислявам точно по тези таблици силите на планетите и достойнствата им, но тук има нещо интересно и на Български. Благодаря на Лили за таблицата, изглежда  много задълбочена, за съжаление аз немския не го владея в такива дълбини:

http://astrosite.org/sila_na_planetite.htm

Ако не се лъжа това нещо е също постнато от Лили  ;D.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1957 -: Май 20, 2010, 03:54:26 pm »
Ето, и може да ги сложиш в избрани обзорни теми.

Благодаря!
Само ми кажи как успя да го направиш?
Мъчех се да го преформатирам, пуснах го на принт привию, презаписах го и накрая нищо не стана.

А табличката за силата на планетите не е от мен, вероятно е от АН.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #1958 -: Май 20, 2010, 03:58:17 pm »
...този PDF е много хубав и лесно се разбира и работи с него....тъй като гледам, но както belika и аз не съм много добре с немския...ама то нали за това са речниците.....
мерси Лили
мерси и на теб Диана...за разясненията

:blink:

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1959 -: Май 20, 2010, 04:00:26 pm »
Благодаря!
Само ми кажи как успя да го направиш?
Мъчех се да го преформатирам, пуснах го на принт привию, презаписах го и накрая нищо не стана.

Чети Моля, другарко Асол в другия раздел  ;D ;D ;D.

Отваряш файла, така че съответното изображение да заеме целия екран на монитора ти - натискаш Print Scrn/SysRg бутона от ивицата бутони най-горе на клавиатурата. Отваряш програмата Paint през Programs/Accessories/Paint и натискаш Ctr+V - пейства се изображението на монитора ти. Там вече малко я поорязваш, даваш Safe as ....jpeg .gif .tif и това е.
« Последна редакция: Май 20, 2010, 04:07:07 pm от Diyana »