Здравей Гост

Може ли човек да моделира съдбата си ?

• 96 Отговора
  • 16938 Прегледи
*

Nebesna

Може ли човек да моделира съдбата си ?
« -: Август 23, 2009, 12:09:24 am »
Пренасям въпроса тук, понеже се оформи полемика в съседна тема. Въпросът е интересен и заслужава да му обърнем специално внимание. Този въпрос е подобен на въпроса "Кое е първично - яйцето или кокошката? Вие как мислите - дали човек с действията си предизвиква събитията или планетите провокират човека към действие. Доколко е възможно да се избегнат събития, които не зависят от нашата воля? Моля, дайте конкретни примери, в които считате, че сте успели да го постигнете?

*

Helo

Re:Може ли човек да моделира съдбата си ?
« Отговор #1 -: Август 23, 2009, 12:14:56 am »
Като цяло не може да се промени. Със силата на мисълта могат да се постигнат някои лични неща, но ако противоречат на съдбата на човека, няма да се осъществят. Така мисля. Засега.

*

Nebesna

« Отговор #2 -: Август 23, 2009, 12:26:32 am »
Аз смятам, че да вървиш срещу съдбата си е равносилно на самоубийство. можеш да променяш и развиваш единствено себе си, и то в определени рамки.

*

Revati

• *
  • 310
« Отговор #3 -: Август 23, 2009, 12:55:51 am »
Едва ли човек може да промени съдбата си. Но съм убедена, че с позитивно мислене и добри намерения може да премине през ситуация по много различен начин. Нали затова се говори за 4 нива на преработка на аспектите и по натал, и транзити. Определено смятам, че избираме как да изживеем даден проблем. И при всеки е различно. И уроците са различни. От една и съща ситуация 5 различни човека ще извлекат 5 различни за себе си изживявания и поуки.
Rem tene, verba sequentur! Cato Uticensis

*

Nebesna

« Отговор #4 -: Август 23, 2009, 01:11:45 am »
Интересна статия:"Белязани от съдбата"

http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=4854

ЗАВЪРТЕТЕ СТРЕЛКАТА

За какво все пак става дума - за верига от случайности или някаква фатална закономерност? Разбира се, трудно е да се отърсим от впечатлението, че в природата съществуват неведоми сили, управляващи нашата съдба. Но ако отхвърлим мистичния ореол, всяко от събитията може да се разглежда като случайност или съвпадение. За математиците например подобни събития са лишени от какъвто и да било ореол на тайнственост. Те твърдят, че "в света няма нищо невъзможно, има само малко вероятно, но и то рано или късно се случва".

Съдба, участ, фатум

- всичко това на научен език може да се нарече детерминирано бъдеще. Би било логично да предположим, че в глобален смисъл бъдещето на света действително е предопределено. Но всяка малка частица от детерминираната Вселена има свои степени на свобода. Така например средното налягане на газ върху стените на балон е величина, относително постоянна и поддаваща се на изчисление, но при това отделните молекули се движат хаотично.

Известна вероятностна фаталност безусловно съществува, ако системата, наречена "човек", идеално съответства на заложените в нея от раждането характеристики и безпогрешно избира модели на поведение в съответствие с тези характеристики. Ако тези условия бъдат спазени, то по принцип може достатъчно точно да се предскаже и пътят на развитие на тази система

- тоест съдбата на човека.

Може ли да се върви против съдбата? Или по-просто казано - може ли да променим съдбата си? Логично е да предположим, че светът притежава някаква инерция, затова е невъзможно да се измени неговото глобално състояние. Но да се създадат на локално ниво за отделно взет човек по-подредени, а от там и по-предсказуеми и управляеми безопасни условия на съществуване е напълно реално. И това изобщо няма да се отрази върху глобалното състояние на света -все едно създаваме студ във фризера, без да нарушаваме правилата на термодинамика-та.

Има наистина един проблем:създаването на комфортно подредени условия дори само за един човек изискват определени енергийни загуби, увеличаващи общия хаос на системата, което като че ли обезсмисля всички усилия. Но съществуват моменти, когато фатумът може да се пречупи, да се промени с минимални вложения - така с усилията на един човек (стрелочник) може да се отклони движението на многотонния влак, ако навреме се превключи стрелката...
« Последна редакция: Август 23, 2009, 01:18:10 am от Небесна »

*

Helo

« Отговор #5 -: Август 23, 2009, 01:47:06 am »
[quote author=Небесна link=topic=3584.msg52101#msg52101 date=1250982705
Има наистина един проблем:създаването на комфортно подредени условия дори само за един човек изискват определени енергийни загуби, увеличаващи общия хаос на системата, което като че ли обезсмисля всички усилия. Но съществуват моменти, когато фатумът може да се пречупи, да се промени с минимални вложения - така с усилията на един човек (стрелочник) може да се отклони движението на многотонния влак, ако навреме се превключи стрелката...

[/quote]

Що за глупост!

Но иначе наистина всички хора са взаимосвързани.

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #6 -: Август 23, 2009, 03:16:37 am »
Първо трябва да се определи какво се разбира под
"съдба", а след това дали може да се " моделира "  ???

Ако съдбата са кармичните причинно-следствени връзки,
то душата си е избрала дадена съдба преди да се роди,
така, че съдбата е свързана с миналата карма, както и
с новата, която човек натрупва .
Така се получава връзката между минало-настояще и бъдеще,
всичко е свързано, една част е моделирана в миналото,
а друга се определя от настоящето превъплащение.
« Последна редакция: Август 23, 2009, 03:30:10 am от Moonlady »
Естествени минерали и амулети

*

mamma_mia

« Отговор #7 -: Август 23, 2009, 07:43:46 am »
Борих се срещу съдбата преди 3-4 години.Толкова силно,че бях много объркана.
Но накрая като й се отдадох,видях,че не случайно ме е тласкала към себе си.Оказа се,че съдбата(и това което ти е приготвил Бог)е неслучайно и че точно това заслужаваш :) Добро или лошо има своят промисъл,и чак по-късно осъзнаваш,че повече клони към доброто.
Изводът е,че човек трябва да извлече поука,да израстне :)
АКо не стане в даденият момент,после ще се появи друг...нещо като кармата :) Но явно е неизбежно.
Не може да се избяга от съдбата.
Може да се пробва да се моделира,и ще се получи чи каквото посееш ,това и ще пожънеш.
Ако моделираш само добро,може да я насочиш към по-добра съдба и бъдеще.
Но това е нещо като да настроиш характера си да бъдеш безусловно добър,което трудно се получава в днешните дни.Когато вярата в хората е дълбоко подтисната от суета и грижи.

*

veshti4ka

« Отговор #8 -: Август 23, 2009, 07:52:44 am »
а ако си излязъл от матрицата на кармичната обремененост, то тогава кво правиш а  ;)

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #9 -: Август 23, 2009, 08:23:10 am »
Според мен може. От гледна точка на това,че каквото избираш да бъдеш, мислиш и настройваш днес оказва влияние върху бъдещето.Аз го виждам така -днес пред нас има много пътища ,които водят до различно място и от нас зависи как и по кой ще изберем да тръгнем.Не смятам ,че съдбата е фиксирана ,а по скоро има много сценарии на развитие.За нас остава да направим най-добрия избор.Но мисля ,че Бог ,Вселената ни дават знаци от нас остава да ги разчетем.

Без първото изречение,мисля,че това допълва моето мнение
Едва ли човек може да промени съдбата си. Но съм убедена, че с позитивно мислене и добри намерения може да премине през ситуация по много различен начин. Нали затова се говори за 4 нива на преработка на аспектите и по натал, и транзити. Определено смятам, че избираме как да изживеем даден проблем. И при всеки е различно. И уроците са различни. От една и съща ситуация 5 различни човека ще извлекат 5 различни за себе си изживявания и поуки.

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #10 -: Август 23, 2009, 08:32:57 am »
а ако си излязъл от матрицата на кармичната обремененост, то тогава кво правиш а  ;)

Спираш земните превъплъщения, но малко хора успяват  ;)

*

veshti4ka

« Отговор #11 -: Август 23, 2009, 08:38:54 am »
а ако си излязъл от матрицата на кармичната обремененост, то тогава кво правиш а  ;)

Спираш земните превъплъщения, но малко хора успяват  ;)

не девойко шарена  ;)  

просто започваш да моделираш съдбата си  :P  а когато започнеш да моделираш съдбата си - ти прекратяваш кармичната обремененост  ;)   звучи като кръг, но кръгът е универсален все пак  ;D

« Отговор #12 -: Август 23, 2009, 08:58:35 am »
Но съществуват моменти, когато фатумът може да се пречупи, да се промени с минимални вложения - така с усилията на един човек (стрелочник) може да се отклони движението на многотонния влак, ако навреме се превключи стрелката...

може, навреме да се превключи стрелката - е да направим правният или неправилният избор в даден момент-свободната човешка воля и от този избор зависи влака дали ще стигне до крайната дестинация
по разписание или ще се сблъска челно с  друг влак,щото сме сбъркали линията... ;)
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #13 -: Август 23, 2009, 09:01:18 am »
а ако си излязъл от матрицата на кармичната обремененост, то тогава кво правиш а  ;)

не девойко шарена  ;)  

просто започваш да моделираш съдбата си  :P  а когато започнеш да моделираш съдбата си - ти прекратяваш кармичната обремененост  ;)   звучи като кръг, но кръгът е универсален все пак  ;D

я разкажи по-подробно, че ми стана интересно  :P

*

veshti4ka

« Отговор #14 -: Август 23, 2009, 09:18:48 am »

не девойко шарена  ;)  

просто започваш да моделираш съдбата си  :P  а когато започнеш да моделираш съдбата си - ти прекратяваш кармичната обремененост  ;)   звучи като кръг, но кръгът е универсален все пак  ;D

я разкажи по-подробно, че ми стана интересно  :P

мииииииииии например кво да ти разкажа...

значи имаме мунданен аспект - опозиция Нептун/Слънце. така... кво правим, всъщност вие кво правите в този форум - започвате ауууууууу тази опозиция, сега някой ще ме излъже или нещо от сорта и почвате да си ровите в кои домове ви попада за да видите откъде ще дойде удара. и вие вече сте кодирали със собствената си мисъл това, което предстои, защото никога ама никога не забравяйте, че с днешните мисли вие си създавате утрешния ден - вие и само вие, а не онзи отгоре когото обвинявате постоянно!!!

а аз кво правя при тази опозиция виждам, че ми е по оста 6/12 дом - миииииии хващам се на доброволна благотворителна работа за няколко дни  ;D  с една дума - ако един аспект е отработен ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН, той вече не ти влияе  ;)

планетите имат толкова много начини на отработка, че просто избора е голям какво да измислите. а вие това не го правите - научили сте се да бъдете черногледи и си вървите в коловоза и все страхотии ви в главите! АБЕ ХОРА, Я СЕ УСМИХНЕТЕ - НАВЪН Е ПРЕКРАСЕН ДЕН И ПЛАНЕТНИТЕ ЕНЕРГИИ РАБОТЯТ ЗА ВАС - НЕ ГИ НАСОЧВАЙТЕ САМИТЕ ВИЕ ДА РАБОТЯТ СРЕЩУ ВАС!

давам примери за да няма неразбрали, че все някой ми е разбрал думите накриво  :P
Меркурий - ми прочетете нещо!
Венера - ами купете си зелено лятно потниче например и се чувствайте красиви!
Марс - пробягяйте поне 1км или се разходете!
Луната - пуснете си любимия романтичен филм и си поревете на него  ;)
Юпитер - хапнете си хуууубавоооооо  ;D
Сатурн - научете нещо наизуст! или пък си блъснете главата в стената няколко пъти  ;)
Уран - направете нещо дето не ви стиска да го направите, па било то и да си пуснете гърлягата от терасата  ;)
Плутон - обърнете се навътре в себе си - медитирайте!

толкова много вариации има и като сложите домовете и аспектите вече изборът е огромен! защо по дяволите все търсите лошите неща, а не погледнете и другата страна на медала  ;D

*

veshti4ka

« Отговор #15 -: Август 23, 2009, 09:28:37 am »
животът е толкова прост, а хората сами си го усложняват. защо са ви излишни драми и негативизми? нима един хармоничен свят не е по-добър от един потънал в черногледие  ;)

когато започнете да се учите да се възползвате от енергиите - нещата ще започнат да се случват - отначало бавно, защото самите вие няма да сте уверени в себе като започвате, но постепенно ще наберете инерция и ще видите, че това е най-лесното нещо на света.

разберете - човек е роден да бъде щастлив!!! всичките дивотии сами си ги причинявате - било то от неизкупена карма, било от неправилно управление на енергията... когато започнете да осъзнавате силата на мисълта и нейната най-съвършена енергия, тогава малко по малко ще започнете да излизате от коловоза на собствената си кармична обремененост. това става, защото започвате да осъзнавате, че в тази Вселена всичко е взаимно свързано и мисълта е основата на енергията. когато започнете да спирате да трупате карма, животът ще започне да ви предлага все хубави неща, а вие трябва само да им се наслаждавате и да ги приемате безрезервно. защото ние живеем СЕГА - не вчера или утре. ИМА САМО ДНЕШНИЯТ ДЕН!!!

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #16 -: Август 23, 2009, 09:32:30 am »

никога не забравяйте, че с днешните мисли вие си създавате утрешния ден - вие и само вие, а не онзи отгоре когото обвинявате постоянно!!!

съгласна съм само от части - относно бъдещата карма- да ,
но не и миналата, родовата, груповата и т. н. -не всичко зависи от нас  ;)

" ИМА САМО ДНЕШНИЯТ ДЕН!!!" - това вече отрича цялата астрология  ;D
« Последна редакция: Август 23, 2009, 09:57:33 am от Moonlady »

*

veshti4ka

« Отговор #17 -: Август 23, 2009, 09:56:49 am »
съгласна съм само от части - относно бъдещата карма- да ,
но не и миналата, родовата, груповата и т. н. -не всичко зависи от нас  ;)

гледала си "матрицата" предполагам. това е филма с възможно най-езотеричният подтекст  ;)

" ИМА САМО ДНЕШНИЯТ ДЕН!!!" - това вече отрича цялата астрология  ;D

напротив - това само допълва астрологията  :P  а цялата ДЗЕН философия се гради върху това изречение  ;) тъй че не бързай да съдиш за нещо, в което не си вникнала напълно  :)

виж спирам до тук. когато и ако му дойде времето - ти ще разбереш какво искам да кажа  ;)   който е готов да ЗНАЕ - той ще намери източника на знанието. ти ми зададе въпрос - аз ти отговорих. щом не ти харесва моят отговор - не го приемай за чиста монета и толкоз... знам, че много малко хора от този форум ме разбират прекрасно какво искам да обясня и затова и не се натискам да говоря по тези теми  ;)

*

veshti4ka

« Отговор #18 -: Август 23, 2009, 09:58:43 am »

я, ние сме имали сходно мислене :) тогагава за чии !!? спорехме вчера  8)

за спорта или заради самият спор например  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #19 -: Август 23, 2009, 10:06:20 am »

ти ми зададе въпрос - аз ти отговорих. щом не ти харесва моят отговор - не го приемай за чиста монета и толкоз... знам, че много малко хора от този форум ме разбират прекрасно какво искам да обясня и затова и не се натискам да говоря по тези теми  ;)

права си - благодаря за отговора  :)

не " съдя " дали ми харесва или - не, а за философията
на Дзен е друга тема....