Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 265129 Прегледи
*

missKapriz

Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #500 -: Май 18, 2010, 09:32:22 am »
Ти къде беше като ти писах лично с молба за помощ,а :-X ;D
Обаче да ви споделя-ставам и виждам тавата празна!Ха!Значи става за ядене ;D ;D ;DИ най-важното-всички са добре

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #501 -: Май 18, 2010, 09:35:42 am »
Ти къде беше като ти писах лично с молба за помощ,а :-X ;D
Обаче да ви споделя-ставам и виждам тавата празна!Ха!Значи става за ядене ;D ;D ;DИ най-важното-всички са добре

кога бе  :o  не съм получила никакво съобщение  :(
а тук като си писала, съм била в леглото с книжката вече  :blink:

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #502 -: Май 18, 2010, 05:19:50 pm »
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=350730.0
Вижте анкетата в бг мама.
Раци и риби водят класацията.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #503 -: Май 18, 2010, 05:38:15 pm »
....девите и телците също не се дават... :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #504 -: Май 18, 2010, 09:47:18 pm »
ligonia, манатарките за онази манджа къде ги береш?
Питам, защото тук се случва да пускаме и хорари като наберем гъби в гората.  ;D
Да го ям или да не го ям? Това е екзистенциалният въпрос.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Uran

• 6041
« Отговор #505 -: Май 18, 2010, 10:01:39 pm »
 Не го яж дори хорара да казва да!

*

sunrain

• 6710
« Отговор #506 -: Май 18, 2010, 10:10:32 pm »
Ааа, хорарите не лъжат - в моя случай каза "не".  ;D
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

« Отговор #507 -: Май 19, 2010, 06:38:56 am »
Мис, аз ги мачкам с едно нещо - кръгло с дупки и здрава дръжка /не зная как се казва/, но е точно за мачкане на картофи 
Как не знаеш джиджавката на Ути
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

« Отговор #508 -: Май 19, 2010, 06:48:20 am »
 ;) Лили, "бера" ги на Кирков пазар. Там един възрастен човек от мноооого години продава всякакви сушени гъби. Виж , аз хорар и да пусна все тая - не мога да го разчета, чеосвен от Дядо Сати , Уранеца и Марсчо друго не се плаша, щот не разбирам. Така че за мен екзистенциалния въпрос по-скоро е да дам ли 5 лв за 25 грама манатарки или не :)))))

« Отговор #509 -: Май 19, 2010, 07:15:03 am »
Лилиии, чак сега гледам поста ти за микробите във вегетата. Аз принципно не си падам по вегети, бульончета и разни други подобни, защото съдържат консерванти и други Е-гнусотии, от които настръхвам. Може да ми се смеете, но съм върл враг на всичко дето не е натурално. За мен вкусната манджа трябва да е и със качествено съдържание, което разбира се не означава непременно скъпи продукти, а по-истински съставки. Едно време бабите ни са постигали невероятен аромат на ястията си с простичките ни мерудийки, та и аз така се опитвам да готвя. Не случайно ви писах за Миянето, което е изключително проста манджичка, но е нещо различно на трапезата. Във всеки край на България има такива простички "пърженички"(както казват в моя край), които въпреки факта на пърженето са много по-добра алтернатива от една замразена Лазаааня или Ребърцата на Мааги или кво ли не.Ей направо като гледам тия пакетирани химийки и ме обхващат талибански настроения. :-X
Та си падам по разни сушени зеленчуци, но не от магазините , а от бабите. Даже там на Кирковия пазар дядото продава брашно от гъбки и какви ли още не неща ...
Абе тресе ме носталгия мен по отминалите времена, когато на село закусвах топеница с мътеница:))))

*

sunrain

• 6710
« Отговор #510 -: Май 19, 2010, 09:08:17 am »
Лигония, аз също не ползвам такива боклуци.  :blink: Ако си чела малкото рецепти, които съм пуснала, ще видиш, че няма да ти се смея, напротив, радвам ти се, щото масово се ползват тия химии. Вкъщи дори такива неща не се купуват, та камо ли да си помисля да ги слагам на супа или ястие. 

« Отговор #511 -: Май 19, 2010, 09:19:14 am »
Браво на вас миличка, много се радвам на хора, които обръщат внимание на тези неща. Около мен масово ми плямпат, че кво толкова - щели сме да си мутираме и така като другите. Ама аз не си падам по стадните действия. То наоколо всичко ни бомбардира с химия-последно четох някъде колко химически съставки ни полазват сутрин само от тоалетното мляко и парфюма, който слагаме... Ужасно е...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #512 -: Май 19, 2010, 11:43:24 am »
Лилиии, чак сега гледам поста ти за микробите във вегетата. Аз принципно не си падам по вегети, бульончета и разни други подобни, защото съдържат консерванти и други Е-гнусотии, от които настръхвам. Може да ми се смеете, но съм върл враг на всичко дето не е натурално.

Между другото и аз не съм фен на универсалните подправки.
Винаги имам навика да гледам съставките, независимо дали купувам хранителни продукти, козметика или си избирам котейл в някой бар. А напоследък като че ли Е-тата преобладават в хранителните стоки, стоя в Пикадили пред някой рафт, гледам опаковката и броя колко Е-та има.  ;D
За бульоните на прах съм чувала, че никак не са полезни, както и за сухите супи. Навремето често си правехме сухи супи вкъщи, защото става по-бързо. Пустия мързел! Но не са нито вкусни, нито полезни и миришат на нещо изкуствено, твърде натрапчив мирис имат. Храната ако не е полезна, поне да не е вредна, аз съм на тоя принцип.

Какво е топеница с мътеница? За пръв път чувам.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #513 -: Май 19, 2010, 11:58:45 am »
Някой, някъде питаше за хубава рецепта за картофени кюфтета, ето:
http://food.anniesartbook.com/2010/04/potato-croquettes.html

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #514 -: Май 19, 2010, 01:35:56 pm »
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С МАГДАНОЗ

нарязвам на малки кубчета пилешки гърди. пържа ги в масло докато станат розови..1 връзка магданоз нарязана на дребно и 2 скилидки чесън в/у тях...за няколко минутки в тигана и ела да видиш какво става!Вкуснооо ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

sunrain

• 6710
« Отговор #515 -: Май 19, 2010, 01:48:28 pm »

Добре, де, разглеждах я и набързо превод, но това какво е:

2 cups flower

???

« Отговор #516 -: Май 19, 2010, 01:52:21 pm »
Лили, сега влизам отвън и сядам на компа. Знаех си аз, че не знаете какво е топеница  :57: Много простичко неща е: в калайдисан тиган баба нарязваше на дребни парченца престоял хляб(говоря ти за преди 30 години, тогава на село хляба беше кръгъл и пухкав с една дебееела долна кора, мммм....). Запържваше тези големи хлебни трохи в онова претопеното масълце и като се позачервят отгоре пръскаше с ръка малко водичка, колкото малко да омекнат и отгоре наръсва домашна извара. Това беше закуска или вечеря според зависи:))). А мътеница мисля, че знаете - прясно и кисело мляко се бият в един дълбок и тесен дървен съд с едно приспособление (съда се нарича бутимо) и след около час отгоре избива една гъста маслена пяна, която се събира , премива се през студена вода и се получава топка прясно масло. Баба ми го увиваше в лозови листа и го оставяше да плува във вода. След няколко дни като се съберат няколко такива топки и не се унищожат от похапващите , тя ги претопяваше - препържваше и маслото събираше в малки тенджерки или го пълнеше леко подсолено в бурканчета за зимата. Та тя с това масло готвеше, голяма вкусотия беше..... А остатъка в бутимото, т.е. битото мляко без маслото се нарича мътеница и няма нищо общо с айряна. Когато престои няколко дни става леко резлива и особено през лятото е невероятна за пиене....
Уф как ми домъчня за онези днииии.
Баба правеше и още нещо интересно. През зимата около празника Прошка, се варят царевични зърна  във вода с пепел (от дърва обаче). Цял ден си къкри на печката. Вечерта ги премива под студена вода и така те се обелват. Смесват се с много счукани орехи , захар и канела. Божествено е. Мога да ви пиша още такива манджи селски  ако искате:)))

*

sunrain

• 6710
« Отговор #517 -: Май 19, 2010, 02:07:37 pm »
Лигония, пиши.  :blink: Умирам си за такива селски манджички и забравени рецепти. Те такова богатство са ни оставили, пък ние се чудим в днешно време какви мутации да наврем в храната си, от което тя дори не става по-вкусна. Аз съм просто един любител на автентичния вкус, веднага надушвам нередностите в продуктите и тялото ми се чувства зле за съжаление, не ще да свиква. 

« Отговор #518 -: Май 19, 2010, 02:12:02 pm »

Добре, де, разглеждах я и набързо превод, но това какво е:

2 cups flower

???

sunrain, написано е грешно, трябва да е flour - брашно, т.е. 2 ч. брашно

*

sunrain

• 6710
« Отговор #519 -: Май 19, 2010, 02:15:13 pm »
Ей, Романтика, да, вярно, че е така. Благодаря ти.  :blink: