Картофени кюфтета
1 част картофи
1 част гауда
1/3 част синьо сирене
индийско орехче, бял пипер (по-добре повече, стават по-пикантни и "пият" повече)
сусам и галета за овалване
Картофите се сваряват, обелват и настъргват на едро ренде. Гаудата също се настъргва, а синьото сирене се натрошава.
Всичко се омесва заедно с подправките. С мокри ръце се оформят малки кюфтенца колкото орех, овалват се в смес от сусам и галета и се пържат в силно сгорещено олио.
Сервират се с отцедено кисело мляко с копър в съотношение 1:1 (без чесън, за да не “убие” вкуса на синьото сирене).
Пикантни картофени шницели
Продукти:
5-6 едри картофа (1 кг)
1 яйце
3 с.л. настъргани бадеми
3 с.л. печени белени слънчогледови семки
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. лют пипер
3 стръка магданоз
1 ч.л. сол
1 ч.ч. брашно
½ ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
1. Картофите се сваряват, обелват се и се пресоват топли.
2. В купа се размесват яйцето, бадемите, счуканият слънчоглед, кимионът, кориандърът, лютият пипер,
ситно нарязаният магданоз и солта. Прибавят се и пресованите картофи и сместа се разбърква добре. От
нея се оформят шницели, които се овалват в брашното и се пържат в силно загрято олио до златисто- по
5 минути от всяка страна.
3. Готовите шницели се сервират гарнирани с доматен сос или кетчуп.
Картофени кюфтета с пикантен сос
750 г картофи
сол
55 г краве масло
2 скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязани черни маслини
2 яйца
за соса
1 връзка магданоз
1 връзка босилек
2 скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязани каперси
1 с.л. френска горчица
9 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол
Начин на приготвяне:
* Сварете картофите в подсолена вода, обелете ги горещи и веднага ги направете на пюре.
* Разтопете маслото на среден огън, запържете в него пасирания чесън, свалете съда от котлона и добавете картофеното пюре, маслините и разбитите яйца.
* Разбъркайте добре и подправете със сол на вкус.
* Пригответе соса, като смесите добре ситно нарязаните магданоз и босилек, пасирания чесън, каперсите, горчицата, 6 с.л. зехтин, лимоновия сок и сол на вкус.
* От пюрето оформете кюфтета. Загрейте останалия зехтин и пържете кюфтетата 10 минути от двете страни. Поднесете ги със соса и зелена салата.