Мисля, че в голямата си част "старите" моми и ергени са продукт на семействата си.
Обсебващи родители, вменяващи прекалено голямо чувство за синовен дълг. Обгрижване и илюзорна сигурност и предвидимост.
Може да не е от това.
Аз още на 14-15 години след известно обмисляне на въпроса реших, че не искам и няма да имам деца и няма да се омъжвам. Е, за това за омъжването не съм съвсем сигруна. Макар, че просто си мисля, че ако се омъжа, след няколко години може и да се разведа... просто така си мисля. Сега като гледам Водолей в 4-ти дом и неаспектиран Уран във 2-ри не се учудвам от това мое решение.
Макар в днешно време брака да няма чак такова значение и изразът "стара мома" да се употребява предимно от по-възрастните ни родители и баби и дядовци, които все още имат патрирахално мислене, защото са израстанли в такова общество, все пак у хората още стои тази мисъл, че всеки трябва да следва определените обществени норми - да се омъжи/ожени и да роди деца, за да продължи ... фамилията. И така всички "да вършат това, което трябва" и което обществото им диктува. В това няма нищо лошо, все пак е добре за децата да има семейства, особено, докато са малки. Но за мен тези неща нямат толкова голямо значение и наистина този начин на мислене за тези неща определено не е характерен за мен.
Сега на някои хора тези мои думи могат да им се сторят като кощунство, ама не ме интересува. Те нека следват повикът на обществото и законите, дадени от Бог и да се плодят, за да продължи да съществува човешкият род, защото това е важно.

Но... това е за масите...