Здравей Гост

Хорарни карти за взаимоотношения

• 1393 Отговора
  • 210518 Прегледи
*

Nebesna

Хорарни карти за взаимоотношения
« -: Февруари 05, 2010, 02:47:39 pm »
Правя подтема на темата хорарен въпрос, тъй като ми се иска тук да наблюдаваме развитието на взаимоотношенията по казусите, които сме разисквали. Кратко въведение в теорията, а довечера ще поставя и карти с примери.

Както във всички раздели на астрологията, така и в хорарната астрология въпросите, свързани с партньорските взаимоотношения заемат голям процент от работата с клиенти. “Ще се оженя ли?”, “Ще се разведа ли?”, “Партньорът/ката ми среща ли се с друг/а?”, “Ще срещна ли някой друг?”, “Дали тази връзка ще е подходяща за мен?” – практикуващите хорарна астрология често чуват подобни въпроси.

Обикновено кверентът (питащият) е символизиран от 1-ви дом, управителя му и Луната. Взаимоотношенията, в която и да е област (бизнес или емоционални, основани на симпатия или антипатия) са показани от 7-ми дом и управителя му. Всяка планета, която се намира в тези домове, и особено ако е близо до куспидите, може да се счита за ко-сигнификатор. Такива планети често дават допълнителна представа за физическия облик или за особени характеристики.

Освен основния сигнификатор, Уйлям Лили съветва да гледаме Слънцето като общ сигнификатор за мъжа и Венера като общ сигнификатор за жената. Някои текстове като труда на Дарио от 16 век също така съветват за ко-сигнификатор на питащия да се вземе планетата, с която последно Луната е направила съвпад. Такъв ко-сигнификатор за човека, с който е свързан въпроса, трябва да е тази планета, с която Луната предстои да се апликира (присъедини). Всеки хармоничен или напрегнат аспект на тези две планети ще окаже влияние върху взаимоотношенията в двойката.

5-ти дом – мястото, където Венера е “в радост” – често бива наричан дома на любовните афери, тъй като традиционно се свързва с удоволствията, насладите, любовта и подаръците. Когато Луната или основният сигнификатор се намират в 5-ти дом, това предполага много силна страст или удоволствие във връзката, но не винаги предвещава дълготрайно обвързване.

Основните фактори, които трябва да се гледат при въпросите, свързани с взаимоотношенията са следните:

§   Хармоничен аспект между управителите на 1-ви и 7-ми дом показва желание за връзка. Тригонът и секстилът, когато са апликиращи, са много обещаващи, особено когато двете планети са във взаимна рецепция. Ако няма апликиращ аспект между двете, “предаването”[1]или “събирането на светлината”[2] могат да дадат същия резултат и често са подкрепени от трети фактор (още повече, ако Луната е в 10-ти дом).

§   Ако апликиращият аспект между сигнификаторите е квадрат или опозиция, или “предаването на светлината” е образувано от такива, но сигнификаторите са във взаимна рецепция, връзката е възможна, но ситуацията е много трудна и с обстоятелства, които възпрепятстват взаимоотношенията. Когато няма рецепция, този тип аспекти сам по себе си обещава добър резултат.

§   Апликиращ аспект на Слънцето или Луната с Венера, ако и двете планети, формиращи аспекта са добре разположени и силни по есенциални качества[3], сочи за развитие във връзката.

§   Развитието е най-благоприятно, когато сигнификаторите се намират във водни знаци (Рак, Риби, Скорпион), или в места, където Венера притежава качества.

§   Управителят на 1-ви в 7-ми дом предполага, че кверентът е този с по-силното желание за връзка от двамата. И обратно – управителят на 7-ми в 1-ви дом показва, че е по-голям интересът от страна на другия във връзката.

§   Ако управителят на 7-ми се намира в 7-ми дом, и особено ако планетата е в екзалтация или на трон, сочи, че този, за който се отнася въпроса, не е много заинтересуван от кверента.

§   По-бързата планета обикновено показва кой от двамата е по-привързан и предразположен към развитието на връзката.

§   Когато няма аспект между сигнификаторите на двамата, “предаване” или “събиране на светлината”, няма и връзка. Също така ако преди сключването на аспект се появи пречка – намеса на друга планета или ако един от сигнификаторите се обърне ретрограден, връзката ще бъде прекъсната от човека или ситуацията, които планетата вмешател символизира.

§   Уран символизира раздразнение, разногласия, раздяла и развод; Марс –спорове, конфликти и насилие; Нептун – лъжи, заблуди и самоизмама.

§   Луната е символ на съпругата; Венера – на любимата; Марс – на младия мъж; Слънцето – на улегналия мъж; Сатурн – на зрелия или по-възрастния мъж, фигурата на бащата.

Дебора Холдинг

*

Nebesna

Re:Хорарни карти за взаимоотношения
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2010, 07:22:18 pm »
Ще напусне ли съпруга си?

*

Nebesna

« Отговор #2 -: Февруари 05, 2010, 07:23:22 pm »
Да се смееш ли, да плачеш ли?

Месеци кверентът е бил привлечен от съпругата на негов приятел и малко преди задаването на въпроса е започнал отношения с нея. Връзката е пазена в тайна, а той иска да разбере дали ще продължи и любовницата му ще напусне ли съпруга си заради него.

Сигнификатори на кверента са Сатурн като управител на Асцендента и Луната. Въпреки че е млад и привлекателен мъж, Сатурн съвсем точно го описва като мрачен човек – както физически (тъмна коса и излъчване), така и като характер. Намиращ се в 12-ти дом, показва, че връзката е скрита, непозволена. Сатурн се чувства добре в това положение – “Поначало Сатурн причинява нещастието”, казва Уйлям Лили. Луната на Десцендента показва, че от двамата, кверентът повече държи на развитието на връзката.

Любовницата му е представена от управителя на 7-ми дом – Слънцето, и Венера, общ сигнификатор за жената. Слънцето се намира във Via Combusta (от 15 градуса на Везни до 15 на Скорпион) – сектор, свързан със страхове и скрити действия – разположено на куспида на 8-ми дом, показва “страх и терзания на ума” (“Християнска Астрология” на Уилям Лили, стр. 54). Изгоряла, Венера допълнително подчертава скрития характер на връзката. Това предполага, че любимата му не е свободна да последва сърцето си, а изпитва вина и неудобство от ситуацията.

Доказателство, че връзката ще продължи, е апликиращия квадрат на Венера със Сатурн. Въпреки че това е труден аспект, между двете планети има взаимна рецепция, което показва желанието да се съберат. (Сатурн се намира в триплицитета на Венера, а тя е в мястото на неговата екзалтация, триплицитет и лице.) Но въпреки това в най-добрия случай този квадрат предполага много пречки, които трябва да се преодолеят. С Венера, изгоряла от Слънцето, и Сатурн в 12-ти дом, никоя от страните не е в състояние да разреши трудностите във взаимоотношенията.

Главните сигнификатори – Слънцето и Сатурн – излизат от квадрат. Тъй като няма силна рецепция, която да подкрепи този аспект, той няма да помогне в ситуацията, и най-вече поради това, че двете планети се намират в слаби домове. Фактът, че сигнификаторите излизат от аспект помежду си, показва, че връзката по-скоро ще се разпадне, отколкото да се развие.

Предстои секстил между Луната и Слънцето, както и между Луната и Венера, но тъй като нито една от двете планети не приема Луната, която е “в странство” в този знак, и този аспект не е достатъчно силен, за да даде положителен резултат, а единствено показва желанието на кверента да продължи връзката. (Забележете, че Слънцето и Луната са “в странство”, а Сатурн и Венера са слаби по есенциални качества – и двете страни болезнено ясно осъзнават непочтеността на действията си.

Отговорът ми към кверента беше, че въпреки силната си привързаност към него, любовницата му не е способна да напусне съпруга си. Тъй като тя вече се чувства неудобно от връзката им, най-вероятно иска да я приключи скоро. Предстоящият съвпад на Луната с управителя на Медиум Цели – Юпитер, намиращ се на куспида на 7-ми дом, е индикатор за бързото развитие на събитията.

Непосредствено след това жената напусна съпруга си с думите, че не е сигурна в стабилността на брака им и се нуждае от известно време да изясни чувствата си. Съпругът й направи всичко възможно да я убеди да остане при него. В картата той е най-добре олицетворен от Юпитер, който управлява 11-ти дом на приятелите на кверента и поставен на Десцендента, се превръща в негов враг.

Пет дни след задаването на въпроса съпругът среща жена си и кверента, след което се разразява скандал. Като завършек кверентът е с насинено око и няколко други наранявания. (Забележете, че Юпитер на Десцендента активира голям тригон между ъгловия Марс, диспозитора му Меркурий и Асцендента, и ясно посочва спорове и насилие за кверента, а квадратът на Сатурн и Слънцето буквално означава “насинено око”.) На жената е поставен ултиматум да избира между любовника и съпруга си, и тя избира съпруга. Оттогава не е имала контакт с кверента.

Дебора Холдинг

*

Nebesna

« Отговор #3 -: Февруари 05, 2010, 07:27:54 pm »
Ще бъде ли това продължителна връзка?

*

Nebesna

« Отговор #4 -: Февруари 05, 2010, 07:29:56 pm »
Изгряващият знак, представляващ кверента, е Близнаци и Меркурий се явява основният й сигнификатор. Меркурий в Лъв дава едро тяло, тъмно излъчване, вирнат нос и широко отворени очи. Тя е интелектуалка, с влечение към изкуствата и в частност към театъра. Приятелят й и партньорът, от който се интересува, е символизиран от Юпитер, управител на 7-ми дом, който попада в Стрелец. Той е артист.
В картата се вижда, че Меркурий предстои да направи съвпад с Юпитер в неподвижен знак и в случая отговорът на въпроса й е “да”. Луната, като неин ко-сигнификатор, подкрепя това твърдение. Ожениха се през ноември 1992 г. и той се премести да живее при нея – планетите се намират в 4-ти дом.

Тези, които се учат от великите творби от миналото, ще си припомнят картата на Крал Чарлз и неговата Кралица, разгледана на стр. 455 в “Християнската Астрология” на Уйлям Лили. Там Лили посочва, че Кралят е имал силно желание да види Кралицата, тъй като неговият сигнификатор се апликира към нейния. В настоящия пример виждаме как планетата на кверента се приближава към съвпад с управителя на 7-ми дом и ни е ясно, че тя е тази, която възлага повече надежди на връзката.

Дебора Холдинг

*

Nebesna

« Отговор #5 -: Февруари 24, 2010, 07:10:27 pm »
По пример от друга тема искам да обърна внимание, че когато някой задава хорарен въпрос за взаимоотношения между двама, е добре астрологът да знае тези двамата какви се падат на питащия. Например това може да са: брат ми и приятелката му, дъщеря ми и приятеля и.....и т.н.

*

Nebesna

« Отговор #6 -: Февруари 24, 2010, 07:16:48 pm »
Задавам хорарен въпрос: Ще сключат ли брак дъщеря ми и приятеля до 1 година?
Двамата живеят на семейни начала.

« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 07:59:48 pm от Небесна »

*

Nebesna

« Отговор #7 -: Февруари 24, 2010, 07:20:30 pm »
Извинявам се, обикновено ползвам Кох, но този път пропуснах да сменя домовата система. В случаят няма съществена разлика. Разликите са големи, когато има интерсептация, а в случая такава липсва. Така, че давайте смело.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #8 -: Февруари 24, 2010, 07:51:34 pm »
Часът 19.55 ли е? Щото аз си въвеждам в астро.ком, че ми е по-удобно. Обаче с този час асц ми идва много в края на Девата. 
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Nebesna

« Отговор #9 -: Февруари 24, 2010, 08:00:58 pm »
Часът 19.55 ли е? Щото аз си въвеждам в астро.ком, че ми е по-удобно. Обаче с този час асц ми идва много в края на Девата. 

Мис Каприз ми обърна внимание, че тя получава друга карта и забелязах, че всъщност ми са се изпортили настройките на Зет-а за лятното и зимното часово време. Поправих картата.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #10 -: Февруари 24, 2010, 08:10:15 pm »
Благодаря, Небесна. Абе аз се чудех какво става, викам явно съм доста изморена...  ;)

*

missKapriz

« Отговор #11 -: Февруари 24, 2010, 08:21:06 pm »
За мен отговора е твърдо ДА.Ще опитам да разбера и КОГА ще се случи това,макар,че сигурно трябва да се погледнат и техните карти за това.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #12 -: Февруари 24, 2010, 08:23:40 pm »
Ако гледаме 5-ти дом - дъщерята и 9-ти дом за нейния приятел - 5-ти от 5-ти ... и аз мисля, да.  :blink: Небесна, няма да си изненадана, защо ли ти трябваше да питаш... ;)

Мисля, че предложението от негова страна ще е след около 6 предполагам месеца, но и на мен ми трябва време да помисля, ако ще уточняваме срокове.  :blink:

Иначе между другото Асц е в началото, рано е, има да се развива ситуацията във времето.

Още нещо - той може и да е по 7-ми дом, защото е Лъв, доколкото съм запомнила, а 11 дом е в Лъв тук. Тези съвпадения ги има много често, когато питането е сериозно. И тогава отговора е май "не".
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 08:31:52 pm от sunrain »

*

missKapriz

« Отговор #13 -: Февруари 24, 2010, 08:45:59 pm »
Аз приех Слънце за неговия сигнификатор.И отговора ми е ДА :)
Мисля,че момчето е по-големия "мераклия"  от двамата да сключат брак.И ,че това ще се случи към края на годината.

*

Nebesna

« Отговор #14 -: Февруари 24, 2010, 08:46:09 pm »
Слагам картата за тренировка, който желае да се тренира. Нали разглеждаме различни казуси, а и е хубаво нещата да могат да бъдат проверени. Аз не мисля, че те ще се оженят до една година, освен ако по някаква случайност не стане бебето. И двамата са студенти още...но пита ли ме някой мене. Уж не бързат засега...

*

sunrain

• 6710
« Отговор #15 -: Февруари 24, 2010, 08:48:37 pm »
МисКаприз, кажи по какво съдиш.  :blink:

*

abroad

« Отговор #16 -: Февруари 24, 2010, 08:52:23 pm »
АС е съвсем в първите градуси на знака, следователно е малко рано да се каже, подчинявайки се на правилата...
А за да се нарушават правилата, трябва първо твърде добре да се познават :blink:
Иначе и аз с лекота мога да тълкувам задълбочено натални и всякакви други карти ;D

*

sunrain

• 6710
« Отговор #17 -: Февруари 24, 2010, 08:58:00 pm »
В случая мисля, че точно това показва - рано е и има още какво да се случи във времето, за да стане ясен отговора.
Аброад, теб какво те притеснява?

*

missKapriz

« Отговор #18 -: Февруари 24, 2010, 09:09:05 pm »
Цитат
Иначе и аз с лекота мога да тълкувам задълбочено натални и всякакви други карти Grin
Браво!Дай Боже всекиму!

По картата:Дъщерята на Небесна-Уран.Тъй като живеят на семейни начала приемам 7 от 5 за сигнификатор на момчето-Слънцето.Между тях предстои съвпад.Престои съвпад на Слънцето с Венера/в екзалтация /-един от естествените сигнификатори на брака.Луната ще направи тригон с Венера и после с Уран.
Управителя на У3/договорите/-Марс е ретрограден и това може да доведе до забавяне,но лично аз не виждам други отрицателни показатели,за това приех ,че отговора е ДА

*

abroad

« Отговор #19 -: Февруари 24, 2010, 09:15:31 pm »
Никъде не споменах за притеснения ;)
Само споделих мнение в името на науката ;D :-X
Иначе лични такива /притеснения/ имам много, та може и да ги проектирам тук, кой знае.. ;D