Няма начин да е скоростта, с която планетата се върти около оста си. Тази скорост е относително постоянна, т.е. от човек до човек е същата. Е, забавя се с времето, например преди 4 млрд. години Земята е правила един оборот около оста си за 6 часа, сега е за около 24 часа. Най-бързо около оста си се върти Юпитер, за около 8 часа, не помня абсолютно точно, а най-бавна е Венера, следващата най-бавна е Меркурий... Направих си справката на astro.com, както съветвате. Там скоростта е пресмятана в ъглови градуси, минути и секунди, от което следва, че е ъглова скорост, от което пък следва, че е орбитална скорост на планетата.
Аз нали съм си тъпо парче, та пак нищо не разбрах.
Ще се ядосам и ще си купя една черна къна накрая, пък белким поумнея някак си... 
Елфи, в астрокома като си построиш картата, горе над картата има една табличка в ПДФ формат - изтегляш я и там е дадено всичко по картата ти. та там срещу планетите са дадени домовете, градусите, деклинацията и скоростта на движението им. дръпни си я и я разгледай 
Ей тази скорост, ако гледам, то Венера, като господар на хороскопа ми е май най-бавната. По поста на Марая, Уран ми е най-бързата, нищо, че е -58
или е Нептун с 11"
?? Честно, верно, че съм руса, но мислех и че съм умна... 
-58 какво? Как е написано? -58' или -58''. Щом е Уран, предполагам, че е -58", т.е. 58 ъглови секунди в ретроградна посока. Моята най-бърза планета е Меркурий, скорост = 18'49". Като изключим Слънцето и Луната, разбира се.