Здравей Гост

Краен диспозитор на натала- Венера Астропсихологически портрет

• 92 Отговора
  • 13068 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
При мен май е Венера и тъй като е в Лъв е в заимна рецепция със Слънцето - Везни. Сега кой е диспозитора или и двете планети са такива ?

Когато две планети са в рецепция, няма диспозитор, Елфидке. Те се изключват от веригата.

ПП. По принцип нямам нищо против, но можеше да се направи една обща тема за диспозиторите в хороскопа, вместо да се прави за всеки от тях отделна тема.  :blink:

Това е извън всякаква логика , м/у другото съм го чела из разни астрологични книги , но според мен не е вярно.

Темите са за всеки един диспозитор , по ред причини ето няколко:
Нагледно за всеки
Синтезирано за всеки знак
Възможност за психологически профил и изява на всеки диспозитор по отделно...
Има и други , но тези мисля , че са достатъчни за мотивацията ми да отворя така тези теми.... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
При мен май е Венера и тъй като е в Лъв е в заимна рецепция със Слънцето - Везни. Сега кой е диспозитора или и двете планети са такива ?

Когато две планети са в рецепция, няма диспозитор, Елфидке. Те се изключват от веригата.

ПП. По принцип нямам нищо против, но можеше да се направи една обща тема за диспозиторите в хороскопа, вместо да се прави за всеки от тях отделна тема.  :blink:

И какво сега няма диспозитор... :blink:
Ми че то тогава аз съм много свободен  човек.....като никой не командва парада....или забуден ?

Няма хороскоп без краен диспозитор Елфидка...
При някой са по повече.... ;D И никога не се изключват взаимно според мен , самия астроком дори не ги изключва...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

elfidka

• 3129
В картата на мъжа ми има три диспозитора Венера и Луна и Меркурий. Като Луна и Венера са в заимна рецепция, Луната е във Везни, а Венерата е в Рак. Мерка си е в Дева.
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Марая

• 28287
В картата на мъжа ми има три диспозитора Венера и Луна и Меркурий. Като Луна и Венера са в заимна рецепция, Луната е във Везни, а Венерата е в Рак. Мерка си е в Дева.

Калоян Петров:

Какво означава понятието Рецепция ? Това е взаимното диспозиторство между две планети, т.е. когато те са си разменили знаците, които управляват. Например Сатурн във Везни е в Рецепция с Венера в Козирог, защото Сатурн управлява Козирога, а Венера Везните.Същото е, когато имаме Слънце в Рак и Луна в Лъв, и т.н. Основният смисъл на Рецепцията е ДОПЪЛВАНЕ. Вие знаете, че мажорният аспект ОПОЗИЦИЯ в Астрологията е даден преди всичко за Допълване, а не за Противопоставянето, което всъщност се получава. Това са два противоположни знака, които трябва да се приемат, двете страни на една цялост, но поради своето различие хората го превръщат в напрежение – те не са склонни да приемат различния. Той е това, което ние не сме. Затова не ни харесва. Той харесва едно, ние друго. Но той може това, което ние не можем и обратното. Ако противоположностите се обединят, ще се получи много ефективна цялост. Ще се получи чудесно Допълване. Рецепцията много улеснява именно това ДОПЪЛВАНЕ. От всички диспозиторски връзки тази е най-резултатната, най-активната, най-определящата. За да си го представите по-добре, нека да вземем един пример. Венера в Скорпион /Заточение/ е в Опозиция с Марс в Телец /пак Заточение/. На пръв поглед това е много голям "проблем". Две планети са в Заточение и отгоре на всичкото в Опозиция. Обаче всъщност далеч не е така. Между тях има Рецепция. Венера владее Телец, където е Марс, а той владее Скорпион, където е Венера. Поради тази причина тяхната Опозиция много лесно се превръща в Допълване, а не толкова в характерното противопоставяне. Изобщо Рецепцията дава много хармонични черти в характера на човека и го улеснява за редица действия в съответните сфери на външния свят, където се намират планетите, участващи в нея. Те работят на принципа “Малко разум, но навреме да ти дойде!”, колкото и банално да звучи, но надявам се, че стана пределно ясно. Рецепцията укрепва вътрешните връзки в личността, прави я по-балансирана и по-ефективна.

*

Марая

• 28287
Много случайно в тема Събития и транзити намерих това:

Цитат
Цитат
Въпросът за диспозиторските вериги е друг, но сигурно имаш предвид подредбата на доминантите..  B)
"Диспозиторски вериги" ми звучи добре, отговаря ли на това, което описвам?
Затруднявам се да ти отговоря. Сигурно за пореден път ще повторя, че най са ми трудни диспозиторските вериги (Dispositorenkette) и определянето на крайния диспозитор в картата. Все не мога да му схвана логиката  :huh:

В случая обаче имах предвид взаимната рецепция в "чист" вид. Ако проявяваш интерес, мога да ти пратя една статийка на немски за "диспозиторенкетте"  :)

В тази връзка ще си позволя да цитирам един материал, откъс от лекция:

ДИСПОЗИТОРСКИ  ВРЪЗКИ  В ХОРОСКОПА. ПОНЯТИЕТО “КРАЕН ДИСПОЗИТОР”. РЕЦЕПЦИЯ МЕЖДУ ДВЕ ПЛАНЕТИ.

За да разберем добре какво означава Диспозитор в един хороскоп, трябва първо да си припомним планетите като Управители на отделните зодиакални знаци. Слънцето владее Лъв, Луната - Рак, Меркурий – Близнаци и Дева, Венера – Телец и Везни, Марс – Овен; Марс и Плутон – Скорпион; Сатурн – Козирог; Сатурн и Уран – Водолей; Юпитер – Стрелец; Юпитер и Нептун – Риби. Това не е случайно. Зодиакалните знаци изразяват реакцията на Земята на Слънчевата активност и затова са определящи спрямо планетите. Когато казваме, че една планета е “Управител” на знак, ние имаме предвид, че нейните характеристики най-добре отговарят на неговите условия /знакът е своеобразен филтър/ и съответно тя най-пълноценно може да се изрази като част от човешкото същество. Не забравяйте, че само от знака зависи дали планетата ще успее да реализира себе си или ще се натъкне на редица трудности, които ще се отразят в характера и живота на съответния човек. Има само една планета /или 2 като се имат предвид Уран, Нептун и Плутон като втори Управители/, която “владее” един знак и тази връзка е постоянна. Сатурн винаги владее Козирог, където и да се намира в хороскопа, защото принципно е свързан с характеристиките на Козирог. Това се отнася за всички планети като Управители. Всичко, което Сатурн представлява, отговаря много добре на това, което Козирогът позволява да премине през него. Това означава, че всички планети, които се окажат в Козирог в един хороскоп, ще имат някакво отношение към Сатурн, макар и косвено, доколкото той е най-ефективен именно в този знак. Това отношение на Сатурн към евентуалните планети в неговия знак се нарича ДИСПОЗИТОРСТВО и представлява т.нар. диспозиторски връзки. Така Сатурн се явява Диспозитор /нещо като косвен Управител/ на всички планети, които се намират в Козирог, а заедно с Уран и на тези от Водолей. При това няма никакво значение къде се намира Сатурн – може да бъде във всеки зодиакален знак.
   Сега ще дам малко примери: Кой е Диспозитор на Венера в Овен? Това е Марс, защото той управлява Овен. Кой е Диспозитор на Слънцето в Козирог? Това е Сатурн, защото е Управител на Козирог. Кой е Диспозитор на Марс в Риби? Това са Юпитер и Нептун, защото те управляват Риби. Мисля, че вече би трябвало да е ясно! И не се притеснявайте да търсите някакво място на планетата-Дизпозитор. Тя може да бъде навсякъде в хороскопа, защото това няма значение. Важното е, че тя винаги “владее” своя знак.
   Диспозиторските връзки, както видяхте, са косвени и съответно едва ли са особено ефективни. Те в никакъв случай не могат да се сравняват с аспектните връзки, които са определящи. Спрямо тях диспозиторството играе второстепенна роля. Тя обаче също има своето значение, доколкото представлява мрежа от връзки във всеки хороскоп. Планетите се владеят една друга по диспозиторство и ако нямат мажорни аспекти помежду си, това има своето място в техния анализ.
   Нека сега да си отговорим на въпроса: Кой е Диспозитор на планета, която се намира в своя знак, например Слънцето в Лъв? Диспозитор очевидно си е самото Слънце, т.е. такава планета няма Диспозитор. Това е единственият възможен вариант, при който да няма Диспозитор. Запомнете това.
   Ако приемем, че в един хороскоп има само една планета, която е в своя знак, то е възможно по диспозиторските връзки да се окаже, че тя “владее” всички планети в хороскопа.

Пример: Нека вземем Слънцето в Лъв като единствен Управител в хороскопа. Да приемем, че в Лъв се намират още Меркурий и Марс. Това означава, че Слънцето ще бъде техен Диспозитор. Чрез тях то ще “владее” косвено и техните знаци – Дева и Близнаци чрез Меркурий, Овен и Скорпион чрез Марс. Да, но в Овен имаме Юпитер, в Близнаци да кажем Уран и Луна, а в Дева и Скорпион нищо. Така ще се окаже, че Слънцето по диспозиторските връзки ще “владее” косвено чрез Меркурий – Уран и Луната в Близнаци, а чрез Марс – Юпитер в Овен. Веригата продължава. В Рак се оказва, че се намират Венера и Сатурн, а във Водолей е Нептун. Така Слънцето чрез Меркурий “владееше” Луната в Близнаци, а чрез нея Венера и Сатурн в Рак. Чрез Сатурн в Рак и Уран в Близнаци “владее” и Нептун във Водолей. Така планетите в хороскопа свършиха и всичките се оказаха въвлечени в една верига от косвени диспозиторски връзки, на чийто връх стои Слънцето в Лъв. Очевидно е, че ако има още една планета в свой знак в хороскопа няма как да се получи гореописаното нещо. Впрочем, именно то се нарича КРАЕН ДИСПОЗИТОР. Да, в нашия пример Слънцето се оказа Краен Диспозитор на хороскопа.
   Какво означава понятието Рецепция ? Това е взаимното диспозиторство между две планети, т.е. когато те са си разменили знаците, които управляват. Например Сатурн във Везни е в Рецепция с Венера в Козирог, защото Сатурн управлява Козирога, а Венера Везните.Същото е, когато имаме Слънце в Рак и Луна в Лъв, и т.н. Основният смисъл на Рецепцията е ДОПЪЛВАНЕ. Вие знаете, че мажорният аспект ОПОЗИЦИЯ в Астрологията е даден преди всичко за Допълване, а не за Противопоставянето, което всъщност се получава. Това са два противоположни знака, които трябва да се приемат, двете страни на една цялост, но поради своето различие хората го превръщат в напрежение – те не са склонни да приемат различния. Той е това, което ние не сме. Затова не ни харесва. Той харесва едно, ние друго. Но той може това, което ние не можем и обратното. Ако противоположностите се обединят, ще се получи много ефективна цялост. Ще се получи чудесно Допълване. Рецепцията много улеснява именно това ДОПЪЛВАНЕ. От всички диспозиторски връзки тази е най-резултатната, най-активната, най-определящата. За да си го представите по-добре, нека да вземем един пример. Венера в Скорпион /Заточение/ е в Опозиция с Марс в Телец /пак Заточение/. На пръв поглед това е много голям "проблем". Две планети са в Заточение и отгоре на всичкото в Опозиция. Обаче всъщност далеч не е така. Между тях има Рецепция. Венера владее Телец, където е Марс, а той владее Скорпион, където е Венера. Поради тази причина тяхната Опозиция много лесно се превръща в Допълване, а не толкова в характерното противопоставяне. Изобщо Рецепцията дава много хармонични черти в характера на човека и го улеснява за редица действия в съответните сфери на външния свят, където се намират планетите, участващи в нея. Те работят на принципа “Малко разум, но навреме да ти дойде!”, колкото и банално да звучи, но надявам се, че стана пределно ясно. Рецепцията укрепва вътрешните връзки в личността, прави я по-балансирана и по-ефективна.

17.11.2000г.                                                                                           Д-Р  КАЛОЯН  ПЕТРОВ
С О Ф И Я

*

Diyana

• 2705

Картата е на професионален боксьор.

Професията не е толкова водеща в случая при разглеждане на диспозиторите.

Да, прав си. Не е. Но Венера е последното, което някой би набедил за причинител на психологическите характеристики на този човек. Има голям земен тригон с участието на Слънце, Уран/Сатурн и Нептун, фиксиран Т-квадрат с участието на Луна/Меркурий Марс и Плутон. Плутон на мидпойнт Луна/Слънце и седем планети във фиксирани знаци, близо до осите. Говорим за Касиус Клей (Мохамед Али), който според мен би бил по-подходящ кандидат за Плутонов диспозитор, нежели за Венерин.

http://www.astro.com/astro-databank/Ali,_Muhammad
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Lillie

• 30532

И как го реши това с изключването?

Не съм го решила аз, пишеше го при някой авторитетен астролог.  ;D
Сещам се, че отдавна го бях чела някъде, още преди няколко години.
Всъщност планетите на трон нямат диспозитори.
Планетите в рецепция се диспозират една друга, но могат да бъдат диспозитори и на други планети, верно.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287

И как го реши това с изключването?

Не съм го решила аз, пишеше го при някой авторитетен астролог.  ;D
Сещам се, че отдавна го бях чела някъде, още преди няколко години.
Всъщност планетите на трон нямат диспозитори.
Планетите в рецепция се диспозират една друга, но могат да бъдат диспозитори и на други планети, верно.

Интересно ми е , ако в карта няма планета на трон или в екзалтация , има взаимна рецепция на марс и луна /просо хипотетично/ , и приемем , че взаимното диспозиторство се изключва , тогава .....как разсъждаваме?
Казваме , че хороскопа няма краен диспозитор ли? :rolleyes: :-\.

*

holanda

нека да вземем един пример. Венера в Скорпион /Заточение/  с Марс в Телец /пак Заточение/. На пръв поглед това е много голям "проблем". Две планети са в Заточение и отгоре на всичкото в Опозиция. Обаче всъщност далеч не е така. Между тях има Рецепция.
 Те работят на принципа “Малко разум, но навреме да ти дойде!”

Марса ми е във Везни,не в Телец,но това ''малкo разум,но навреме да ти дойде '' е много на място  ;D /лека самоирония/

*

Diyana

• 2705

Не знам какъв е конкретния случай, но не във всеки хороскоп може да се изведе краен диспозитор.

*

elfidka

• 3129

Не знам какъв е конкретния случай, но не във всеки хороскоп може да се изведе краен диспозитор.
Това означава, че картата има няколко диспозитора.
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Марая

• 28287

Това означава, че картата има няколко диспозитора.

Да , добрата новина е когато са във взаимна рецепция...
Дайте някоя карта с краен диспозитор Венера... :blink:

*

Lillie

• 30532

Попадала ли си на такива случаи?
Не знам, но ако при мен е Марс (така го дават в астро.кома - по знак), изобщо не усещам влиянието му. Влиянието на Венера (в материален/физически план) при мен е в пъти по-силно като цяло, влиянието на Марс е пречупено през диспозитора му (Нептун). По-изразено е на духовно ниво, на физическо трудно ще го усетиш.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532

Но може да се окаже и не особено добра новина, когато в рецепцията участват два малефика.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Uran

• 6041

Житейското кредо на личността чиято карта е по-горе е подчинено на това ДА Е ДОБРЕ във всички смисли.
Как ще изглеждаме? Колко ми е удобно (било за човек, вещ и т.н.)?
Пари.Сатус.Имидж.
Иначе е въздух под налягане и като папагал повтаря думи на хора, които смята за стандарт.Обикновено е закъсняла. :blink:
п.п.Що се отнася да естетика- има напъни и то силни в тази посока, но резултатите са гротескни.
п.п.п.Бях сигурна, че диспозитор и е Венера, както и това, че в случая не е сработила въпросната планета, а е дала само пиетет към статус и изключително високи претенции.

*

Марая

• 28287

Но може да се окаже и не особено добра новина, когато в рецепцията участват два малефика.

Съгласна съм на първо четене , но когато тръгна към по-дълбокото си мисля , че няма малефици и бенефици.
Че и най-добрия бенефик има свойте отрицателни страни и характеристики , както и най-лошия малефик има свойте добри...Тук обаче отново стигаме до един дълъг и философски разговор , който ми се ще да отложим за по-късно , след като нагледно прегледаме няколко карти...

*

Lillie

• 30532
Индийците тълкуват рецепцията малко по-различно.
Има значение кои планети участват в рецепцията и кои домове управляват. Затова някои рецепции имат свойството да дават много благоприятни резултати, а други по-малко благоприятни или по-скоро неблагоприятни.
Ако правилно съм разбрала принципа, според тях рецепцията между две планети действа по-силно от съвпада помежду им.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287

*

sunrain

• 6710
Всъщност може би тук не може да се изведе напълно категорично краен или дори няколко да са.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Diyana

• 2705

Попадала ли си на такива случаи?
Не знам, но ако при мен е Марс (така го дават в астро.кома - по знак), изобщо не усещам влиянието му. Влиянието на Венера (в материален/физически план) при мен е в пъти по-силно като цяло, влиянието на Марс е пречупено през диспозитора му (Нептун). По-изразено е на духовно ниво, на физическо трудно ще го усетиш.

Да, попадала съм на такива случаи. И не рядко. Това обикновено се случва при по-равномерно разпределените хороскопи, когато няма скупчване в един сектор. Или ситуации, в които едната верига включва пет планети, а другата - само три, но затова пък светилата и Меркурий :blink:. Коя е по-"диспозираща"? Какво означава, че има няколко диспозитора? Означава, че има два-три отсека в зодиакалния кръг, където има повече от една планети. Естествено, че тези знаци и управителите им са подчертани, трябва ли да ги наричам крайни диспозитори, за да ги броя за важни.

Затова съм малко скептична към тези заключения, просто няма как да се изведе сносен психоанализ само на база на крайния диспозитор.

В картите, които съм постнала на първа страница - Марс е крайния диспозитор в картата на пианист, романтик, поет и т.н. Венера - на боксьор, но и на домакиня, съпруга на президент, Меркурий - на една кифла, за която никак не мога да се съглася, че точно меркуриевите качества изграждат психологическите основи на личността й - Мерилин Монро.