Здравей Гост

Любима или не вълшебна приказка

• 210 Отговора
  • 30968 Прегледи
*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Re: Любима или не вълшебна приказка
« Отговор #60 -: Септември 08, 2011, 01:15:18 pm »
Тези приказки между другото повече ги слушах от грамофонни плочи. Не са много моментите, в които родителите ми са ми чели.

*

virgo

• *
  • 456
« Отговор #61 -: Септември 08, 2011, 01:50:46 pm »
Между дрегото моя син много обича да му чета за любимия му влак Томас. Това как би го изтълкувала?

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #62 -: Септември 08, 2011, 03:38:56 pm »
не знам какво мислите вие, но според мен всяко поколение си изисква неговите си приказки :) на малката често й модифицирам старите приказки защото има доста неща, които не може, а и трудно би разбрала, но става много по-лесно като към стара приказка се включи "обади се по телефона", "хавана трамвая или се качи на колата".... някак си по този начин е доста по-достъпно ;)

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #63 -: Септември 08, 2011, 04:00:46 pm »
Между дрегото моя син много обича да му чета за любимия му влак Томас. Това как би го изтълкувала?

За какво се разказва в приказката? Попитай го кой му е любимият момент от приказката и тогава ще пиша.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #64 -: Септември 08, 2011, 04:03:34 pm »
не знам какво мислите вие, но според мен всяко поколение си изисква неговите си приказки :) на малката често й модифицирам старите приказки защото има доста неща, които не може, а и трудно би разбрала, но става много по-лесно като към стара приказка се включи "обади се по телефона", "хавана трамвая или се качи на колата".... някак си по този начин е доста по-достъпно ;)

Детето не те ли хваща в лъжа и не ти ли казва, че не става така в приказките? Една психоаналитичка твърди, че децата несъзнателно знаят какво трябва да стане в приказките, защото те са по-свързани с несъзнаваното, което е и извор на материала за вълшебните народни приказки.

Приказките имат символичен смисъл и не трябва да се преиначават.

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #65 -: Септември 08, 2011, 04:20:22 pm »
моята приказка май те затрудни, а? ;D

*

virgo

• *
  • 456
« Отговор #66 -: Септември 08, 2011, 04:21:04 pm »
Става въпрос за един влак, който вози вагони, работи на адна гара и различни истории му се случват във всяка книжка. Като се прибере малкия утре ще го питам коя предпочита.
Харесва и книжките за Франклин.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #67 -: Септември 08, 2011, 04:23:26 pm »

рапунцел (тогава си беше марулка) също много я обичах, както и малечка палечка - накрая нали все се женеха за голяма любов ;)

малката русалка е приказката която ме ужасяваше, толкова нечестна беше...

Загубила ли си любовта си в живота? Или я търсиш неуспешно?

А може би си загубила любовта на някой друг, много ценен за теб човек?

Може би си се чувствала или се чувстваш отхвърлена, затворена, без възможност да намериш любимия или да си с него.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #68 -: Септември 08, 2011, 04:27:59 pm »

приказката която ми е направила най-силно впечатление беше на братя Грим и се разказваше за три сестри (доколкото помня) които нощем ходеха да танцуват в нещо като паралелен свят с принцове и всяка нощ им се изтъркваха обувките. позабравила съм я вече, днес ще я потърся да си я припомня. а - намерих я в нета, само дето тука са 12 принцеси, аз помня 3

Да, принцесите са три.

Какво в тази приказка ти е направило толкова силно впечатление?

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #69 -: Септември 08, 2011, 04:31:45 pm »

рапунцел (тогава си беше марулка) също много я обичах, както и малечка палечка - накрая нали все се женеха за голяма любов ;)

малката русалка е приказката която ме ужасяваше, толкова нечестна беше...

Загубила ли си любовта си в живота? Или я търсиш неуспешно?

А може би си загубила любовта на някой друг, много ценен за теб човек?

Може би си се чувствала или се чувстваш отхвърлена, затворена, без възможност да намериш любимия или да си с него.

мда, всичко е вярно...и продължавам да се чувствам така.

приказката която ми е направила най-силно впечатление беше на братя Грим и се разказваше за три сестри (доколкото помня) които нощем ходеха да танцуват в нещо като паралелен свят с принцове и всяка нощ им се изтъркваха обувките. позабравила съм я вече, днес ще я потърся да си я припомня. а - намерих я в нета, само дето тука са 12 принцеси, аз помня 3

Да, принцесите са три.

Какво в тази приказка ти е направило толкова силно впечатление?

че ходеха тайно някъде и никой не знаеше къде..че го правеха нощем - щото ние не знаем какво става докато спим. за същото много харесвах и цветята на малката ида - нали там всичко в къщата оживяваше като заспяха хората.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #70 -: Септември 08, 2011, 05:43:38 pm »

че ходеха тайно някъде и никой не знаеше къде..че го правеха нощем - щото ние не знаем какво става докато спим. за същото много харесвах и цветята на малката ида - нали там всичко в къщата оживяваше като заспяха хората.

Ти в детството си правила ли си някакви тайни неща, дето си ги пазела в голяма тайна от родителите си?

А може би сега се занимаваш с такива дейности? Да не работиш за тайните служби?  ;) ;D

Ти силно ли си привлечена от окултното?

Разкажи ми къде е Плутон и къде е Скорпион в твоя хороскоп.

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #71 -: Септември 08, 2011, 06:00:56 pm »

Детето не те ли хваща в лъжа и не ти ли казва, че не става така в приказките? Една психоаналитичка твърди, че децата несъзнателно знаят какво трябва да стане в приказките, защото те са по-свързани с несъзнаваното, което е и извор на материала за вълшебните народни приказки.

Приказките имат символичен смисъл и не трябва да се преиначават.

хъм все още е малка, за да се усеща, но мисля, че не е чак толкова лошо да се модифицира
не съм го модифицирала чак до такава степен, но например приказката за Червената шапчица би могла да звучи доста по-близко до ежедневното и естествено за едно съвременно дете би могла да бъде разказана в този тон вместо в гората (кой живее днес в гората?) може да живее в квартал Х. или град Х, отива при баба с чанта (кошница - веднъж носих такова нещо и си умрях от срам). тя живее в друг квартал, друг град, хваща си автобуса (метро, трамвай и т.н..) среща да не е вълк, човек мошеник, крадец, лош човек (в най-лошия случай детето от рано ще се научи, че не всички хора са доброжелателни и мили) и т.н. - като й я разказвам бабата не е излапана от вълка, а скрита в килера - това с яденето ми звучи много садистично, а връщането направо фантастика :)))

едва ли сте гледали приказките от серията на барби, но там русалки си имат МОЛ, говорят си по телефони, използват се лаптопи и т.н. едното не пречи на другото ;)

понякога на приказките се дразня, че персоните са или много лоши или много добри, такива хора просто няма :), сега този синдром се наблюдава в сапунките :) и много от филмите - истината е, че няма (нормален) само лош или само добър човек, всяка ситуация е въпрос на гледна точка и позиция ;)

*

Asol

• 4140
« Отговор #72 -: Септември 08, 2011, 06:20:52 pm »
„Приказки от хиляда и една нощ“

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #73 -: Септември 08, 2011, 06:41:06 pm »
„Приказки от хиляда и една нощ“

А някоя, която от всичките ти е направила най-силно впечателине, независимо дали положително или не?

*

AH

• 2201
« Отговор #74 -: Септември 08, 2011, 07:03:57 pm »
И аз харесвам Малката русалка.

И дай накрая малко статистика  :)- от еди си колко си мнения, еди си какъв процент харесват нещо си:) И защо го харесват.

А онова изследване за Слънцето на бащата защо го заряза недовършено?

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #75 -: Септември 08, 2011, 07:22:59 pm »

И аз харесвам Малката русалка.

Какво най-много ти харесва в "Малката русалка"?

*

elfidka

• 3129
« Отговор #76 -: Септември 08, 2011, 07:24:57 pm »
Любимата ми приказка е Красавицата и звяра. Толкова много истина има в нея. Да си кажа честно, обаче нещо не ми допадна анимацията по нея на Дисни.
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #77 -: Септември 08, 2011, 07:42:31 pm »
Любимата ми приказка е Красавицата и звяра. Толкова много истина има в нея. Да си кажа честно, обаче нещо не ми допадна анимацията по нея на Дисни.

Къде е истината в тази приказка?

Ти омъжена ли си за непривлекателен, но добър мъж? А майка ти?

Или намираш себе си за непривлекателна, но добра?

*

Stella

• 7765
« Отговор #78 -: Септември 08, 2011, 07:52:11 pm »
Венерата ми в Риби харесваше "Малката кибритопродавачка", защото проявявах голямо съчувствие към бедното момиченце и макар да се натъжавах, тази приказка докосваше сърцето ми.

Светилата ми в квадрат с Нептун харесваха "Спящата красавица" - Нептун дава ексапизъм - бягство от грубата действителност в света на сънищата, илюзиите и фантазиите. Обаче на една по-осъзната възраст разбираш, че е по-добре да си буден и трезвен, понеже повече адреналин има в живота, когато си пряк участник в него, а не го проспиваш.

Марсът ми във Везни е борец за справедливост и на него много му допадат Робин Худ и Хензел и Гретел, където бедните и онеправданите биват овъзмездени.

Вероятно и от Марс във Везни в 10-ти дом идва и вкусът ми към изяществото и красотата - обожавах книжката с илюстрации на приказката "Цветята на малката Ида", където бяха нарисувани като живи придворни дами и кавалери, танцуващи  едни с други.

Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #79 -: Септември 08, 2011, 07:57:14 pm »

Венерата ми в Риби харесваше "Малката кибритопродавачка", защото проявявах голямо съчувствие към бедното момиченце и макар да се натъжавах, тази приказка докосваше сърцето ми.

Това също ми напомня на бягство от реалността.

Чувствала ли си се като дете самотна и без родител, както малкото момиченце от тази приказка?

Бягство в света на фантазиите, заради суровата действителност?