Здравей Гост

Любима или не вълшебна приказка

• 210 Отговора
  • 30971 Прегледи
*

лилид

Re: Любима или не вълшебна приказка
« Отговор #160 -: Октомври 04, 2011, 06:07:33 pm »
любовта ...
 :rolleyes:

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #161 -: Октомври 04, 2011, 06:44:44 pm »
любовта ...
 :rolleyes:

Но малката русалка умира заради любовта?

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #162 -: Октомври 05, 2011, 07:19:20 pm »

Привързаността на двамата братя един към друг и това, че по-големият рискува живота си, за да спаси по-малкия.

Ти би ли рискувал живота си заради друг? А някой да е рискувал живота си заради теб?

*

лилид

« Отговор #163 -: Октомври 06, 2011, 10:24:51 am »

мдааа, аз още -в известен смисъл- не съм умряла, в друг смисъл - май вече съм, ...или пък нещо съвсем друго, но все така имащо може би общо с моя приятел Плутон...

« Отговор #164 -: Октомври 06, 2011, 02:45:08 pm »
И аз да отбележа присъствие в темата ;)

Най-много ми допадаха и главно тях си четях, като малък приказките от арабско-персийския свят. Като се започне с "Синбад Моряка", "Али Баба", "Дервишът и..." и накрая стигаме до любимата ми поредица "1001 нощ" на Шехерезада.

Това, което ми харесваше във всичките приказки е тръпката и напрежението на моменти, трудните избори, намесата на всевишни сили - къде добри, къде зли джинове - опит да се прескочи "заложеното", неяснотата при изборите, въобще има някакво напрежение в историите, което ми харесваше.

Естествено, има някои образи в приказките, като Далила Хитрата и Фатима Вещицата, които доста силно са ми са се запечатали в подсъзнанието, щото понякога оприличавам хора с подобни "техни" черти.

Също ми допадаха и много древногръцките митове, които си ги четях, като приказки. Само, че те не ми изглеждаха толкова "мазни" за преглъщане и четене, та бързо ги и оставих.

Българските приказки, като на Ангел Каралийчев и Елин Пелин и двамата безспорни писатели на голямо ниво никога не ми допадаха, въпреки че се налагаше да ги чета - просто винаги ми звучаха сиво, бавно и отегчително въпреки че имат много добра символика и учат на хубаво.

От чуждестранните и северни приказки нито една не ме е грабнала и до ден днешен има много от тях за които не знам дори за какво се разказва.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #165 -: Октомври 06, 2011, 03:16:48 pm »
И аз да отбележа присъствие в темата ;)

Най-много ми допадаха и главно тях си четях, като малък приказките от арабско-персийския свят. Като се започне с "Синбад Моряка", "Али Баба", "Дервишът и..." и накрая стигаме до любимата ми поредица "1001 нощ" на Шехерезада.

Това, което ми харесваше във всичките приказки е тръпката и напрежението на моменти, трудните избори, намесата на всевишни сили - къде добри, къде зли джинове - опит да се прескочи "заложеното", неяснотата при изборите, въобще има някакво напрежение в историите, което ми харесваше.

Естествено, има някои образи в приказките, като Далила Хитрата и Фатима Вещицата, които доста силно са ми са се запечатали в подсъзнанието, щото понякога оприличавам хора с подобни "техни" черти.

Също ми допадаха и много древногръцките митове, които си ги четях, като приказки. Само, че те не ми изглеждаха толкова "мазни" за преглъщане и четене, та бързо ги и оставих.

Българските приказки, като на Ангел Каралийчев и Елин Пелин и двамата безспорни писатели на голямо ниво никога не ми допадаха, въпреки че се налагаше да ги чета - просто винаги ми звучаха сиво, бавно и отегчително въпреки че имат много добра символика и учат на хубаво.

От чуждестранните и северни приказки нито една не ме е грабнала и до ден днешен има много от тях за които не знам дори за какво се разказва.

Ако трябва да кажеш една приказка, която ти е направила най-силно положително или негативно впечатление, коя ще е?

« Отговор #166 -: Октомври 06, 2011, 03:29:07 pm »

Ако трябва да кажеш една приказка, която ти е направила най-силно положително или негативно впечатление, коя ще е?

Много са рядко моменти в които причислявам нещо да е на пиедестал. Обикновено бързо ми минава, щото всичко е преходно, та не мога да ти кажа, коя ми е най-любима и коя ме е натоварила най-много.
Винаги съм гледал така, че във всяка да намеря по нещо за себе си.

* Винаги са ми харесвали най-много все пак онези приказки, в които не толкова богатството и щастливия край са заложени в темата, колкото в променливостта на обстоятелствата - днес гуляеш, щото си богат, а утре си прошляк изпъден дори от своя брат.

** Също винаги съм си мечтал за харем ;) Жалко, че не ми е писано в тоя живот, щото едно такова нещо прави мъжа много мъдър ;)

*

caraly

• *
  • 112
« Отговор #167 -: Октомври 17, 2011, 10:28:35 pm »
      Много любима ми беше някаква африканска приказка, чието заглавие посмъртно не мога да си спомня, много малка съм била, но някои пасажи още ги знам наизуст. Също-Приказки на балканските народи, Пипи и имаше една руска книжка-Приключенията на Незнайко. ;)

*

лилид

« Отговор #168 -: Октомври 19, 2011, 12:38:48 pm »

мдааа, аз още -в известен смисъл- не съм умряла, в друг смисъл - май вече съм, ...или пък нещо съвсем друго, но все така имащо може би общо с моя приятел Плутон...

в тая връзка, може би има някаква свръзка, че са ме впечатлили например тези два филма, по-точно реалните истории, по които са направени:

Touching the Void (2003) http://www.imdb.com/title/tt0379557/
Alive (1993)  http://www.imdb.com/title/tt0106246/

*

AH

• 2201
« Отговор #169 -: Октомври 19, 2011, 01:37:23 pm »

доста кофти нагласа:)- колко време я караш така?:)

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #170 -: Октомври 19, 2011, 02:07:09 pm »
Никога не съм харесвала прекалено вълшебните истории.Не е като да нямам въображение,но прекалено здраво съм свързана с реалността от дете.
Обожавах "Пепеляшка" и "Спящата красавица" ;D,а по-късно дивотиите на Том Сойер и Хък Фин и на Емил от Льонеберя ми станаха любими и съм ги препрочитала многократно с удоволствие.
'Граф Монте Кристо' и 'Тримата мускетари' си останаха любимите ми книги за вечни времена.
"Алиса в страната на чудесата" ми е супер неприятна книга..

*

лилид

« Отговор #171 -: Октомври 19, 2011, 03:25:34 pm »
доста кофти нагласа:)- колко време я караш така?:)

ами разправяла съм ти, в писмата с ре:плъх и кон...  :blink:
за тези, които ми нямат данните - може би по рождение я карам така, с Плутон в съвпад със Северен възел в 8-ми, и стелиум в 12-ти дом. Голяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяям зор обаче видях 2007-2008, когато ме подхвана транзитния Плутон... но, ей на - оцелях му на първите напъни и дано ме подкрепя всевишния, да мина както си му е реда и занапред  :rolleyes:

*

AH

• 2201
« Отговор #172 -: Октомври 19, 2011, 03:36:36 pm »
ами разправяла съм ти, в писмата с ре:плъх и кон...  :blink:
за тези, които ми нямат данните - може би по рождение я карам така, с Плутон в съвпад със Северен възел в 8-ми, и стелиум в 12-ти дом. Голяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяям зор обаче видях 2007-2008, когато ме подхвана транзитния Плутон... но, ей на - оцелях му на първите напъни и дано ме подкрепя всевишния, да мина както си му е реда и занапред  :rolleyes:

знам - аз много помня:)

но имах предвид нагласата:) - и по рождение да е така, всеки повод да я попроменим за добро трябва да ползваме:)- мигар сега тр.Венера и Меркурий на МЦ ще ги оставиш само да се проявят в приятни разговори и писане:)- тласни ги в някоя насока, напр. по опозицията на тр.Марс към натална Венера- нищо че е опозиция- това си е силна енергия:)

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #173 -: Ноември 02, 2011, 11:34:21 am »
ей сега изведнъж ми просветна за това че живота ни наистина е като приказката която сме храесвали най-много. моята беше за принцесите дето танцували с принцовете нощем (сънища, мечти и т.н.) ама накрая оженили най-голямата за войника дето ги разкрил.
мъка!!

« Отговор #174 -: Ноември 02, 2011, 11:36:41 am »
ей сега изведнъж ми просветна за това че живота ни наистина е като приказката която сме храесвали най-много. моята беше за принцесите дето танцували с принцовете нощем (сънища, мечти и т.н.) ама накрая оженили най-голямата за войника дето ги разкрил.
мъка!!

Горко ми и тежко ми значи, така си обичам старогръцките митове, дето деца колят родители и после техните родители ги колят.  :85: :85: :85: :85:

« Отговор #175 -: Ноември 03, 2011, 08:29:50 am »
Има някакво безумие в детските приказки...въпреки, че харесвам почти всички приказки...много четях като малка...но най ме беше страх от приказката "Джуджето Дългоноско" на Вилхем Хауф...лелее, ужано ме беше страх и до ден днешен не ми е приятна...ами онази приказка "Синята брада", в която мъжът убивал всичките си жени и ги заключвал роклите им.......? представяте ли си...това е детска приказка!

« Отговор #176 -: Ноември 03, 2011, 09:12:25 am »
Хело,

на мен ми е  любопитно ти кои приказки харесваш и защо  :rolleyes:
доверие за доверие  :mellow: отпусни го този контрол веднъж и ти- споделяйки нещо лично :mellow:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #177 -: Януари 05, 2012, 08:29:11 am »
Слагам темата тук, за да могат и новодошлите да си кажат приказките, които са им любими и тези, които са ги възмутили.

*

blud

• *
  • 406
« Отговор #178 -: Януари 05, 2012, 08:32:39 am »
Пепеляшка е любимата ми приказка. Стрелец съм и сега продължавам да смятам че,винаги ме чака нещо добро.
Слънце-Стрелец
Асцедент -Лъв
Луна -Водолей

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #179 -: Януари 05, 2012, 08:35:10 am »
Има някакво безумие в детските приказки...въпреки, че харесвам почти всички приказки...много четях като малка...но най ме беше страх от приказката "Джуджето Дългоноско" на Вилхем Хауф...лелее, ужано ме беше страх и до ден днешен не ми е приятна...ами онази приказка "Синята брада", в която мъжът убивал всичките си жени и ги заключвал роклите им.......? представяте ли си...това е детска приказка!

Като малка страхувала ли си се от баща си? Или да сте се карали?
А после отношенията ти със съпруга или съпрузите дали са били добри или подобни на тези с баща ти?