И аз да отбележа присъствие в темата

Най-много ми допадаха и главно тях си четях, като малък приказките от арабско-персийския свят. Като се започне с "Синбад Моряка", "Али Баба", "Дервишът и..." и накрая стигаме до любимата ми поредица "1001 нощ" на Шехерезада.
Това, което ми харесваше във всичките приказки е тръпката и напрежението на моменти, трудните избори, намесата на всевишни сили - къде добри, къде зли джинове - опит да се прескочи "заложеното", неяснотата при изборите, въобще има някакво напрежение в историите, което ми харесваше.
Естествено, има някои образи в приказките, като Далила Хитрата и Фатима Вещицата, които доста силно са ми са се запечатали в подсъзнанието, щото понякога оприличавам хора с подобни "техни" черти.
Също ми допадаха и много древногръцките митове, които си ги четях, като приказки. Само, че те не ми изглеждаха толкова "мазни" за преглъщане и четене, та бързо ги и оставих.
Българските приказки, като на Ангел Каралийчев и Елин Пелин и двамата безспорни писатели на голямо ниво никога не ми допадаха, въпреки че се налагаше да ги чета - просто винаги ми звучаха сиво, бавно и отегчително въпреки че имат много добра символика и учат на хубаво.
От чуждестранните и северни приказки нито една не ме е грабнала и до ден днешен има много от тях за които не знам дори за какво се разказва.