Здравей Гост

За качествата на душата и ума на човек

• 160 Отговора
  • 21149 Прегледи
*

Grace

• 2257
Re: За качествата на душата и ума на човек
« Отговор #20 -: Януари 11, 2012, 08:37:33 am »
Мнението на Стела, изчерпва и моето мнение по темата. Тъй че ще си спестя писането.  :blink:

*

AH

• 2201
« Отговор #21 -: Януари 11, 2012, 08:45:23 am »
А за това, че господинът търси душата по асцендента и Меркурий.

нали по-нагоре Дияна посочи, че имаме грешен превод на заглавието

*

Diyana

• 2705
« Отговор #22 -: Януари 11, 2012, 09:01:08 am »
Не ме четеш Стела, поради което разговаряш сама със себе си
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Stella

• 7765
« Отговор #23 -: Януари 11, 2012, 09:40:08 am »

Как да не те чета, напротив? Явно съм се заблуждавала, че разговарям с теб, жалко!  :o

Аз пак да попитам : "Има ли друго, по-различно значение терминът "мутабелен знак" в класическата арабска от това в съвременната астрология, щото аз не съм забелязала да се различават смислово? Или може би аз с моя мутабелен асцендент и мутабелен меркурий нещо не мога да схвана, тъй като съм от нискоинтелигентните мутабелни знаци, по презумпция, демек тъпа.  ;D ;D
« Последна редакция: Януари 11, 2012, 09:49:24 am от Stella »
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

« Отговор #24 -: Януари 11, 2012, 09:46:03 am »
нали си споделяме бе хора, кое е валидно и кое не
ще ми се да стигна до истината,но с цената на война :o
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

AH

• 2201
« Отговор #25 -: Януари 11, 2012, 10:20:55 am »

дай да видим термите - нещо не оживява с векове, ако не е ценно

по спомени- асцендента на Стела беше 17 Стрелец

коя система ползваш? - Халдейската?

*

AH

• 2201
« Отговор #26 -: Януари 11, 2012, 10:23:13 am »
Аз пак да попитам : "Има ли друго, по-различно значение терминът "мутабелен знак" в класическата арабска от това в съвременната астрология, щото аз не съм забелязала да се различават смислово? Или може би аз с моя мутабелен асцендент и мутабелен меркурий нещо не мога да схвана, тъй като съм от нискоинтелигентните мутабелни знаци, по презумпция, демек тъпа.  ;D ;D

а, да не слагаме толколкова хора под общ знаменател ;D - 17 Стрелец изгр.Слънце и Водолей? - майка ми има същите

*

лилид

« Отговор #27 -: Януари 11, 2012, 10:43:42 am »
Ей, човещинката ми - възрадвах се да прочета нещо хубавко за особата си:
"Но когда управителем Асцендента является Сатурн и он находится в хорошем месте, свободен от зла, то указывает на человека большой значимости, глубоко и в одиночестве размышляющего, сдержанного в высказываниях (и суждениях). Но если он поврежден и плохо расположен, то указывает на раба (6), на человека незначительного, на отсутствите благородства и злую хитрость."

Като ми е и на Меркурия управител, при това разположен аха под АС - ами туй ще да е обяснението защо си ми е миличък Сатурна :)

Е, все ще да си има и той подводни камъчета - усещам ги по пръстите си, ама все още ги диря да ги видя разгледам  ;D

*

Diyana

• 2705
« Отговор #28 -: Януари 11, 2012, 11:40:42 am »

Как да не те чета, напротив? Явно съм се заблуждавала, че разговарям с теб, жалко!  :o

Съжалявам за прекъсването, но в колата ми беше трудно да пиша.

1. Класическата хорарна астрология е най-лесна за преглъщане точно защото тя работи само с управителите на знаците като господари на домовете,, а класическата натална и предиктивна астрология работи с алмутените на домовете, които може и най-често не са управителите на знаците. Почвам да си мисля, че точно това ще се окаже най-същественото й концептуално разминаване с модерната.

2. Никъде не съм казала, че Юпитер ти е невидим. Ако това е препратка към друга тема, да го изясним. След като казваш, че Слънце ти е във Водолей, асц. е Стрелец, а Юпитер е в Рак, очевидно, е много ясно видим към момента на раждането. И е много вероятно в допълнение Юпитер да ти е управител на темперамента, да ти е краен диспозитор в картата, и да ти е Господар на хороскопа, тъй че няма как да го скриеш. Но той не вижда Асц. и затова не го управлява. Мислех, че го казвам просто. Всеки случай, по-просто не мога.

3. Трето, господинът не говори за душата, а за ума. Същото нещо, но при други автори, се нарича още "маниер=manner", което се превежда и като държане, стил, начин на поведение и излъчване, начин на общуване - въобще начинът, по който нативът взаимодейства с другите. Та, маниерът се определя от Асц., Меркурий и Луната. При Ал-Каят по-специално вместо Луната сама за себе си, се използва управителят на триплицитета на водещото светило - Луна за нощно раждане и Слънце за дневно. Има ли тук нещо, с което не си съгласна? Всяко от тези, поставено в знак или дом, пак според Ал-Каят нищо не значи. Защото трябва да се постави в терма, фас, декан, да се види фазата му спрямо Слънцето и аспектите му. И когато три пъти по три различни начина се потвърди едно и също твърдение, тогава то се обнародва. Намираш ли този подход за смущаващ?

4. Специално за мутабелния ти Меркурий казва, че "ако е в домицил на Юпитер", ще се комуникира с краля или кралската администрация за да защитава (като медиатор) интересите на група/колектив, че ще ще бъде мъдър в оценките и в отсъжданията си. И тъй като е в терма на Венера, ще бъде ведър и оптимистичен, лесно ще се сприятелява, ще бъде богобоязлив, ще дава много и ще получава много в замяна, ще се занимава с неща, за които се изискват дълбоки познания, и ще печели на своя страна благородни и изключителни хора. И тъй като е в декан на Сатурн, а на свой ред приема в свой декан и двете ти светила, ще даде ясен, сериозен/прецизен "език" ("seriousness of tongue"), богат речников запас ("diversity of words"), но и мнителност, и бърз, нетърпелив ум. И ще общува с духовни, учени и мъдри хора и ще получава признанието им за собствения си ум. И нито дума за падналия Меркурий, с тази само разлика, че ако е паднал и в падащ дом, по-трудно ще ти се получават нещата по отношение на домовете, които управлява и ще предсказва промени, нестабилност и усилия в тях. Седми и девети, nes't pa?

5. Специално по отношение на това
Цитат
В своето време, човекът изобщо не е знаел за съществуването на различните видове интелигентност, в това число и "емоционалната", понеже тогава науката не е била достатъчно развита в това отношение. Интелигентност не е равнозначно на "Ум".
"човекъ" казва, че "планетите на ума", по които съдим за интелигентността, силата и качествата на интелекта на човека, са Луна и Меркурий, но не пряко по тях, а според "планетата, която има най-много сила върху Луна и Меркурий (едновременно), посредством аспект, или понеже ги "приема", разбирай по владение, екзалтация, терм и т.н. което и да е есенциално достойнство. Пък е те този вече, ведно с тях, влиза в оценката на маниера/майнда ;D.

6. Маниерът е начинът/способът/пътят за изразяване на темперамента. Птолемей нарича "господарят на маниера", господар на Духа (срещала съм го преведен и като Господар на Душата, от руски, затуй е възможно да се е пръкнало и тук).

После ще продължа, че сега ти видях картата, а и съм вече на работа ;D.
« Последна редакция: Януари 11, 2012, 12:45:45 pm от Diyana »

*

Diyana

• 2705
« Отговор #29 -: Януари 11, 2012, 11:44:27 am »
ако управителят е Сатурн

ако стигнем до това, ще видим как ще си го припознае:)

Трудно, защото тя влиза в света като ведър, оптимистичен и хармоничен натив, който й е невъзможно да обвърже със Сатурн, но и не ми се вярва да стигнем чак до там.  ;D

*

Stella

• 7765
« Отговор #30 -: Януари 11, 2012, 11:45:34 am »

дай да видим термите - нещо не оживява с векове, ако не е ценно

по спомени- асцендента на Стела беше 17 Стрелец

Няма смисъл да гледаш терми. Той човека (не Дияна!), човекът априори е казал, че мутабелните знаци са си "тъпички" и нерешителни, още преди да е погледнал каквито и да е терми. Аз не знам да има ново определение за мутабелност от тогава насам.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Stella

• 7765
« Отговор #31 -: Януари 11, 2012, 11:48:30 am »
"ум" и "маниер" толкова си приличат, колкото аз съм Моника Белучи.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #32 -: Януари 11, 2012, 11:53:03 am »
"ум" и "маниер" толкова си приличат, колкото аз съм Моника Белучи.
Аха, права си, дай да видим по-точни лексикални съответствия.

Ако искаш вместо ум, да преведем mind със

I. 1. ум, разум, разсъдък, интелект

2. дух, съзнание, манталитет, мисловност

3. мнение, мисъл, намерение, решение, воля, внимание

4. памет, спомен

а manner с

1. начин
2. държане, маниер
3. изк. форма, стил, маниер, маниерност
4. навик, обичай
5. ост. вид, род

*

Diyana

• 2705
« Отговор #33 -: Януари 11, 2012, 11:56:36 am »

Нема се пуашиш, де. Ние отдавна тъй си говорим с нея, ма редко стигаме до бой. И целта ни е като твоята. Що така го приемаш. ;D

*

Diyana

• 2705
« Отговор #34 -: Януари 11, 2012, 12:18:40 pm »

Бе де де знам и аз коя, по метода на пробите и грешките - и петте, плюс Кардано :85:, докато си харесам резултата. Ама най-подредена ми се види халдейската. Пък и най-лесна за помнене. Та, при това положение, тъй като е всъщност 17 и нещо градуса, ако го смятам правилно, е Меркурий по Птолемей/египетски/Хефестион и пак Меркурий за нощно раждане по халдейската, Сатурн по В. Валент, Венера по Критодемус, и Луна по Кардано. Болшинството печели, значи избираме Меркурий за "терминатор".

*

AH

• 2201
« Отговор #35 -: Януари 11, 2012, 06:06:56 pm »

Бе де де знам и аз коя, по метода на пробите и грешките - и петте, плюс Кардано :85:, докато си харесам резултата. Ама най-подредена ми се види халдейската. Пък и най-лесна за помнене. Та, при това положение, тъй като е всъщност 17 и нещо градуса, ако го смятам правилно, е Меркурий по Птолемей/египетски/Хефестион и пак Меркурий за нощно раждане по халдейската, Сатурн по В. Валент, Венера по Критодемус, и Луна по Кардано. Болшинството печели, значи избираме Меркурий за "терминатор".

Знаеш ли какво си мисля – ние разпознаваме чуждите две Слънца и Луна. /в тоя смисъл са „душа“:)/
Например, разпознавам Луните ви със Стреличка:).
Но не разпознавам Меркурий при Стела.
И ако трябва да избирам, бих казала, че едното и Слънце е подчинено на Юпитер по маниер:)
Термите са сочели колко часа от денонощието владее една планета, а в съответствие с това – големината и като градуси, т.е. и в пряка връзка с географските координати.
Но как и за какво да се ползват....
При Стела , по моята прорама, Юпитер е с много висок рейтинг. Нормално е да се разпознава, дори да не владее изгряващото Слънце.
И тук ще опрем до някакви качествени методи – напр., приятелките и и приятелите и с  какви Слънца са...

добре, ако приемем Меркурий за терминатор, понеже два пъти се потвърждава..... Трябва ни някакъв арбитър - за това гледах рейтинг - някаква друга система или метод, който да потвърди владетел на изгряващото Слънце...

« Отговор #36 -: Януари 11, 2012, 07:52:39 pm »
направо ме ошашавихте, тамън ги подхванах древните и като ви чета ,ама нищо не фатам,дори и като чирак :(

пуашим се ама не от вас, а от незнание :o

*

Stella

• 7765
« Отговор #37 -: Януари 11, 2012, 08:02:06 pm »

а, да не слагаме толколкова хора под общ знаменател ;D - 17 Стрелец изгр.Слънце и Водолей? - майка ми има същите

Aу, не съм знаела. Приятно ми е! ;D

*

Stella

• 7765
« Отговор #38 -: Януари 11, 2012, 08:04:59 pm »

Нема се пуашиш, де. Ние отдавна тъй си говорим с нея, ма редко стигаме до бой. И целта ни е като твоята. Що така го приемаш. ;D

Никогиш не сме стигали до бой. То е ясно кой ще победи, ако се стигне дотам - естествено скорпионската луна. Аз това съм им го признала априори.

« Отговор #39 -: Януари 11, 2012, 08:07:32 pm »
е мойта е малко поудавена във венерино-нептунов  пунш, тя е алкохола,но плодовете намаляват градуса