Здравей Гост

Тест за планетарни типове (и други)

• 71 Отговора
  • 7463 Прегледи
*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Тест за планетарни типове (и други)
« -: Февруари 10, 2012, 11:30:15 pm »
В блога на астроложката Дона Кънингам има изработени и подредени симпатични тестове. Единият от тях е този за доминиращи планети в хороскопа. Споделете мнения и резултати.

http://skywriter.wordpress.com/planetary-tests/

При мен парченцата обрисуваха някаква такава картинка:

1. Нептун - 50
2. Луна - 45
3. Юпитер - 40
4. Слънце - 30
5. Плутон - 29
6. Венера - 27
7. Сатурн - 23
8. Меркурий - 20
9. Уран - 18
10. Марс - 17
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 02:19:45 pm от Kelvin »

*

Alric

• *
  • 358
Re: Тест за планетарни типове (и други)
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2012, 12:34:35 am »
Аз имам следните резултати:

1. Сатурн     - 76
2. Нептун     - 73
3. Уран        - 60
4. Меркурий - 58
5. Юпитер    - 52
6. Венера     - 43 
7. Слънце     - 36
8. Луна        - 35
9. Плутон     - 31
10. Марс      - 10
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 12:38:50 am от Alric »

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #2 -: Февруари 11, 2012, 12:57:04 am »
Така като гледам, при теб или има здрав кръстосан огън и си много аспектиран, и/или си ползвал по-големи орбиси. Аз може и да съм поокастрил моята таблица малко, понеже не следвах съвсем нейните орбиси - за минорните аспекти ползвах орбис 1 градус, а тя ползва 3. Минорен аспект от над 2 градуса изобщо не го броя.
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 01:15:12 am от Kelvin »

*

AH

• 2201
« Отговор #3 -: Февруари 11, 2012, 07:27:17 am »
Като гледам, на мен и на Алрик  покрай Меркурий ни се чудят как все още правим теста:)
А по повод Нептун са ни препоръчали да си проверим математиката:) Последното, разбира се, е шега, след оня Меркурий:)

В резюме:
-   Методиката на теста е ценна като методика за изследване на радикса
-   Според тия изследвания с най-голяма тежест са мажорните аспекти на светилата към Асцендент, Медиум цели и помежду им. „Тежестта“  пада не върху добри или лоши аспекти, а върху мажорност.
-   Голяма „тежест“ за светило, Асц, МЦ и планета, владеещи знака или дома, в който попадат
-   „Тежест“ за светилата в мажорни аспекти с другите планети, както и обратното
И аз като Келвин съм „поокастрила“ сметките от към минорни аспекти – и без това са с незначителна тежест според тая методика.

Съпоставка с методики от древността:
-   Само положителни стойности за рейтинг
-   Екзалтации, изгнания и падения – явно с малка „тежест“ в сравнение с другите фактори
-   Не толкова широк орбис както при древните, но в никой случай не е и тесен.

В сравнение с рейтинга, изчисляван от програмата – получих смущаващо завишени резултати за Нептун и Юпитер, които освен че се разминават с тия от програмата, май и според реалните житейски проявления не са много съответстващи. Може да е защото методиката е ориентирана не толкова към събитийни проявления, колкото към качества на характера.

*

abroad

• 2187
« Отговор #4 -: Февруари 11, 2012, 08:40:07 am »
ау, много ми хареса тоя тест ;D
според него нямам опозиция на светилата, Венера и Юпитер удариха тавана с резултати над 60 и 40
е, малко е притеснителен резултата на Хирон ;D
ех, поне помечтах докато го правех, ма нищо - в другия живот може и да съм баронеса ;D

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #5 -: Февруари 11, 2012, 10:24:46 am »
Така като гледам, при теб или има здрав кръстосан огън и си много аспектиран, и/или си ползвал по-големи орбиси. Аз може и да съм поокастрил моята таблица малко, понеже не следвах съвсем нейните орбиси - за минорните аспекти ползвах орбис 1 градус, а тя ползва 3. Минорен аспект от над 2 градуса изобщо не го броя.

Аз минорни аспекти с изключение на секстилите не съм броил  ;D .
Половината ми планети участват в кардинално тао, което е върху осите, и затова са толкова силни.
Сатурн даже не излиза достатъчно силен, теста не отчита, че той е диспозитор на вторите две планети по сила след него и
освен, че ги диспозира е в съвпад с тях.

*

abroad

• 2187
« Отговор #6 -: Февруари 11, 2012, 10:35:05 am »
Сатурн даже не излиза достатъчно силен, теста не отчита, че той е диспозитор на вторите две планети по сила след него и

защо да не отчита? -  "____ Other planets in Capricorn, 3 points each." и "____ Saturn conjunct, square, trine, or opposite other planets, 5 points each."

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #7 -: Февруари 11, 2012, 10:57:33 am »

защо да не отчита? -  "____ Other planets in Capricorn, 3 points each." и "____ Saturn conjunct, square, trine, or opposite other planets, 5 points each."

Имам предвид, че не е едно и също Сатурн в козирог да е примерно в съвпад с Марс (10 точки сила) или да е в съвпад  с
Уран(60 точки) и Нептун ( 73 точки).
Идеята ми е, че с колкото по-силна планета (в козирог) Сатурн в козирог е в съвпад , толкова по-силен става самият
Сатурн. Това в теста не са отчита, там диспозиторството и аспектите са разгледани отделно и дават фиксирани точки.

« Отговор #8 -: Февруари 11, 2012, 12:52:46 pm »
Броим ли и секстилите или не ?!

*

AH

• 2201
« Отговор #9 -: Февруари 11, 2012, 12:55:47 pm »

Имам предвид, че не е едно и също Сатурн в козирог да е примерно в съвпад с Марс (10 точки сила) или да е в съвпад  с
Уран(60 точки) и Нептун ( 73 точки).
Идеята ми е, че с колкото по-силна планета (в козирог) Сатурн в козирог е в съвпад , толкова по-силен става самият
Сатурн. Това в теста не са отчита, там диспозиторството и аспектите са разгледани отделно и дават фиксирани точки.

Има резон в тая бележка.

Появява се въпрос защо не е отчетен значимо тоя фактор – е, за всяка планета е добавено, че по собствена преценка можем да отчетем фактор и да прибавим сила.

В същото време въпросът може да се постави и по следния начин /пак на примера на Сатурн и Козирог/ - доколко ще е силен един много силен Юпитер в Козирог /къщата на Сатурн/, та силата му да се отрази върху един Сатурн в Козирог, който е с по-малка сила, но с противоположен принцип.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #10 -: Февруари 11, 2012, 01:29:35 pm »
В сравнение с рейтинга, изчисляван от програмата – получих смущаващо завишени резултати за Нептун и Юпитер, които освен че се разминават с тия от програмата, май и според реалните житейски проявления не са много съответстващи. Може да е защото методиката е ориентирана не толкова към събитийни проявления, колкото към качества на характера.

Също намирам, че тестът рисува повече психологически портрет / качества на характера. Ти коя програма ползваш?
Докато нареждах моите сметки (стремейки се да не съм много отвеян, та да не се разхвърчат по храсти и клонаци  ;D), не отчитах аспектите и към двата лунните възела; напр., броя 5 точки само за опозиция със СВ, понеже то е ясно, че ще има съвпад с ЮВ. Евентуално бих могъл да прибавя някоя и друга точка на Нептун и Луна (поравно) задето са в Гокленова зона. А на Алрик бележката определено има резон.

SunMoon, броим секстилите.

П.П.: Виждам, че не съм отчел, че АЦ, МЦ, СВ и Нептун участват в Т-квадрат...
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 02:18:50 pm от Kelvin »

« Отговор #11 -: Февруари 11, 2012, 01:55:45 pm »
Така:

Слънце - 38
Луна - 58
Меркурий - 95
Венера - тук има 2 версии, по първа - 27, по втората - 15
Марс - 22
Юпитер - 23
Сатурн - 42
Уран - 33
Нептун - 46
Плутон - 35
Хирон - 93
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 02:25:37 pm от SunMoon »

*

Diyana

• 2705
« Отговор #12 -: Февруари 11, 2012, 04:03:54 pm »

Слънце - 69
Луна - 42
Меркурий - 7
Венера - 39
Марс - 6
Юпитер - 20
Сатурн - 55
Уран - 11
Нептун - 26
Плутон - 59

Това за пръв път такова надуто Слънце да видя. И толкова хилав Меркурий. А Марс въобще няма да го коментирам ;D.

PS. Секстилите се броят за минорни аспекти, доколкото виждам.
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Stella

• 7765
« Отговор #13 -: Февруари 11, 2012, 04:10:56 pm »
Подона схема има в книгата на Жозет Бетайол. Даже съм я публикувала тука, но не помня къде.
Беше за определяне на доминиращата планета в картата, която тя нарича "Господар на хороскопа". Аспектите на светилата, на планетите със светилата , с асцендената и с МЦ получават най-много точки.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

AH

• 2201
« Отговор #14 -: Февруари 12, 2012, 05:50:17 am »

Също намирам, че тестът рисува повече психологически портрет / качества на характера. Ти коя програма ползваш?

Ползвам Астролог.
Ти коя ползваш и в кои планети е разликата?

Разлика  между тест и програма  по принцип, е че тестът е по-скоро „моментна снимка“. Вчера аз не отчитах нищо със сила под 5точки. Ако днес правя теста, може по друг начин да смятам стойности.
Но тестът е съвсем коректен, след като е подчертано, че по собствена преценка даваме или отнемаме сила.

Например, знаеме от основите на астрологията, че ако между  Слънце и Марс  имаме 10 градуса, то Слънцето е в съвпад с Марс и ще интегрира разни негови присъщи качества и модели, докато Марс не е в съвпад със Слънцето. Вчера това може да сме го отчитали или да не сме го отчитали , а днес да преценим обратното и да получим други стойности.

Вчера получих завишена стойност за Юпитер, което означава например, че съм оптимист. И вчера бях такава по отношение на нещо, което очаквах. А по принцип в живота гледам на нещата според онова клише:“ искам да съм оптимист, но все ме избива на реализъм:)“

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #15 -: Февруари 16, 2012, 03:52:49 pm »
Сега виждам, че съм забравил да отговоря.  :rolleyes: Аз имам ZET9 и Janus 4.

Тестът, както и когато и да го правя, получавам все същите резултати. :)
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 04:04:28 pm от Kelvin »

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #16 -: Февруари 19, 2012, 05:03:32 pm »
AH, Астролог и при мен показва различни резултати. Има някои съществени разлики. Но доколкото виждам, претегля планетите основно според диспозиторството и може би по броя аспекти, но не отчита по-важни и маловажни. Т.е. методиката е по-различна.

*

AH

• 2201
« Отговор #17 -: Февруари 19, 2012, 05:11:01 pm »
 това казах по-горе- смущаващо :blink: различни резултати.

обясних си го с това, че тестовете са по-скоро "моментна" снимка.

Получените резултати според програмата не са ли по- достоверни и обяснителни при теб?

*

AH

• 2201
« Отговор #18 -: Февруари 19, 2012, 05:12:54 pm »

Тестът, както и когато и да го правя, получавам все същите резултати. :)

не се ли казваше в теста, че по преценка можем да добавяме и намаляваме сила?

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #19 -: Февруари 19, 2012, 05:20:23 pm »
Според мен са малко по-далечни резултатите в програмата. Най-голяма е разликата при Нептун и Меркурий, Плутон също отива много назад според програмата. Относно преценката при теста - там моята си е закотвена на едно и също. :)