Здравей Гост

Социалния статус

• 25 Отговора
  • 3115 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Социалния статус
« -: Март 16, 2012, 03:17:07 pm »
Или МЦ...най-високата точка в хороскопа. От знака на куспидата съдим за социалното положение на натива...за неговите възможности и връзките му ...за това как и по какъв начин ще бъде поставен в обществото...

Моля посочете какъв е знака на МЦ в натала Ви. Къде се намира управителя на АСЦ и има ли аспект с МЦ...и с неговия управител. Коя/и/ планети са в 10-ти дом...и в елевация ли са?

Къде е точката на властта в картата  Ви?

Точката на властта или Pars Regni (точка на кралствеността-лат.) се
определя според Бонати по следния начин:
PR= Asc +Луна -Марс  при дневно раждане
PR= Asc +Марс - Луна при нощно раждане

Какви аспекти получава в кой дом попада ?
Нещо интересно по време на транзит , прогресия или дирекция? :rolleyes: :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
Re: Социалния статус
« Отговор #1 -: Март 16, 2012, 03:40:21 pm »
Ето и калкулатор... ;D ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
« Отговор #2 -: Март 16, 2012, 03:45:36 pm »
МЦ Дева. Управител Меркурий в 1-ви дом.
АСЦ Скорпион...управител Плутон в 10-ти.
точката на властта е на 6*9 мин. в Лъв. В аспект към управителя на МЦ- тригон.

« Отговор #3 -: Март 16, 2012, 03:58:29 pm »
Предварителни извинения за умния въпрос -:))))

Щом по МЦ съдим за социално положение на натива и по какъв начин ще е поставен в обществото, на този Бонати нямало ли е кой да му каже, че във формула за власт е по-адекватно да се използва МЦ, а не АСЦ? Или замисъла на парсовете е друг? -:))))

И защо в такъв парс участват Луна и Марс, а не примерно Слънцето, Юпитер или Сатурн? Какво общо имат Марс и Луната с власт?

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #4 -: Март 16, 2012, 04:06:42 pm »
МЦ ми е в рак. В десети дом имам Юпитер в рак, който е в точен съвпад с МЦ. Луната ми е в лъв, в 11ти дом. Управител на
асцендента ми е Венера във везни, в първи дом, която има квадрати с МЦ/Юпитер и секстил с Луната.

Точката на властта ми е на 29 градуса в лъв, в 11ти дом и има точен тригон с Уран и широк съвпад с ЮЛВ и Слънце.

Сега не се сещам за нищо интересно по време на транзити или прогресии към МЦ.

« Отговор #5 -: Март 16, 2012, 04:22:36 pm »
МЦ в телец,управител Венера в 9дом.
АЦ в лъв,управител Слънце в 10дом.Точката на властта ми е в козирог,5дом(съвпад Нептун и секстил Луна).
Септември 2011 тр.Плутон е бил в съвпад с точката на властта и по това време ми приключи вземането на майчинство.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Март 16, 2012, 04:24:04 pm »
И защо в такъв парс участват Луна и Марс, а не примерно Слънцето, Юпитер или Сатурн? Какво общо имат Марс и Луната с власт?

Уместен въпрос!
Би било логично да участват Слънцето, Юпитер и Сатурн като сигнификатори на статуса.
Но знам ли какво е мислил Бонати по тоя въпрос...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #7 -: Март 16, 2012, 04:32:43 pm »
http://www.noendpress.com/pvachier/arabicparts/index.php

Според арабската традиция сигнификаторите на социалния статус са:
- Слънцето
- десети дом и неговия управител
- точката на властта и нейния управител
Тук има някои особености.Тъй като в ранната арабска астрология се е използвала системата дом/знак, затова и автори като Албохали говорят за десетия знак имайки предвид десети дом..
Албохали препоръчва ако раждането е дневно да се разгледа Слънцето, ако е нощно-Луната.Омар и Шьонер разглеждат само Слънцето.

Шьонер ни съветва да обърнем внимание първо на Слънцето.Ако то е в
силна позиция-попада в първи или десети дом, има някакво достойнство – попада в
знак на владение, екзалтация и т.н.или пък ако управителя на Слънцето попада в
ъглов дом или има някакво достойнство, то родения ще има висок ранг в социалната йерархия.Същия извод може да се направи ако Слънцето се съпровожда от много планети дорифории, като те от своя страна са също в силна позиция.В обратния случай се правят изводи в противоположна посока.
След това Шьонер пише, че трябва да се види дали управителя на асцендента аспектира с добър аспект МС или неговия управител.Ако например управителя на асцендента се намира в десети дом или пък управителя на десети дом попада в първи то това указва за висок социален статус и за това че родения ще има тесни контакти с висопоставени лица.Ако обаче управителя на асцендента няма връзка с управителя на МС или пък ако управителя на МС е лошо поставен, това посочва, че родения няма да има високо социално положение.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #8 -: Март 16, 2012, 04:48:42 pm »
Но знам ли какво е мислил Бонати по тоя въпрос...

Всъщност Бонати препредава няколко "кралски" точки от Абу-Машар , които се изчисляват по различен начин:

Асц. -(Луна-Марс)
Асц. -(Меркурий-Марс)
Асц. -(Слънце-Сатурн)
Асц. -(Сатурн-Парс Фортуна) - внезапното царуване
Асц. -(Меркурий-Слънце)-на благородниците, най-издигнати между своите, не задължително крале
Асц. -(Сатурн-Луна) - крале и как упражняват кралската си власт
Асц. -(Луна-Марс)

скобите означават обръщане за дневно/нощно раждане.

Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

abroad

• 2187
« Отговор #9 -: Март 16, 2012, 05:18:37 pm »
много точки, много нещо - вероятно разширили се във времето за размиване
десети дом се управлява от Марс, Луната управлява седми - та, така се връзва ;D
тая точка се свързва и с брак за жената, вероятно заради безгласната и древна роля - та, какъвто мъжа, такъв и статуса

пп. дир. Юпитер в настояща опозиция към тая точка (ако е верен р. час)

*

Марая

• 28287
« Отговор #10 -: Март 16, 2012, 06:21:44 pm »
Интересно би било да погледнем някоя и друга карта.... :blink:

*

elfidka

• 3129
« Отговор #11 -: Март 16, 2012, 07:38:55 pm »
Ето и калкулатор... ;D ;)

Марая, аз калкулатора не го виждам  :(
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Divna

• 2478
« Отговор #12 -: Март 16, 2012, 07:40:10 pm »
При мен управителя на Ац и Луна е в точен съвпад с управителя на Мц.  :blink:

ПП: Марая, тая точка на ум ли трябва да се пресмята? Няма ли някакъв калкулатор за улеснение? Много ми е мързеливо днес да смятам на ум.  :blink:

« Отговор #13 -: Март 16, 2012, 07:46:16 pm »
При мен МЦ е във Везни, асц. Козирог и управителят му Сатурн е точно на него. Сатурн прави секстил с МЦ, но няма аспект с управителя на МЦ - Венера. В 10 дом имам Плутон в точен съвпад с Парс Фортуна, като Плутон управлява 11 дом.
Точката на властта нещо не можах да си я изчисля, но ще е около 1 дом, защото Марс е на асц., а Луната е в трети дом.

I learned a lot of great lessons from a few fucked up people.

*

abroad

• 2187
« Отговор #14 -: Март 16, 2012, 07:48:03 pm »
ПП: Марая, тая точка на ум ли трябва да се пресмята? Няма ли някакъв калкулатор за улеснение? Много ми е мързеливо днес да смятам на ум.  :blink:

на този етап не е необходимо на ръка
voila :blink:: http://www.noendpress.com/pvachier/arabicparts/index.php - познатата страница

*

Divna

• 2478
« Отговор #15 -: Март 16, 2012, 07:58:26 pm »

на този етап не е необходимо на ръка
voila :blink:: http://www.noendpress.com/pvachier/arabicparts/index.php - познатата страница

Меrci!  :blink:

Не я намирам.  :-\

« Отговор #16 -: Март 16, 2012, 08:01:52 pm »
И аз търсих - тази точка там я няма. Със смятане на ръка я изкарах на около 11 градуса в първи дом в Козирог, в съвпад с Нептун, което значи, че и тя като Нептун ми квадратира Луната

*

abroad

• 2187
« Отговор #17 -: Март 16, 2012, 08:09:13 pm »
аз като истински назидателен козирог все повтарям, че не се чете достатъчно, ма нейсе ;D
тук са я кръстили Marriage of Woman(2)
всъщност, дори и да не намирате точното име можете да ползвате калкулатора като спазвате последователността, указана в него

Personal Point + Significator - Trigger = Arabic Part

« Отговор #18 -: Март 16, 2012, 08:15:09 pm »
Аз къде си мислех, тя къде излезе - 10 градуса и 53 минути в Дева в 8 дом, чиято куспида е в Лъв. А К9 е в Дева. Точката е на разстояние 13 градуса от ЮЛВ, не знам дали мога да броя това като съвпад.
abroad, аз с моя козирожки асц, гледах, гледах и нищо не видях  ;D

*

Divna

• 2478
« Отговор #19 -: Март 16, 2012, 08:17:13 pm »
Благодаря, Аброуд!  :blink:

Намерих я. Излиза ми в точен секстил с управителите на Ац и Мц. И сега какво?