Здравей Гост

Типове нервна система и натала

• 6 Отговора
  • 3081 Прегледи
*

Freya

• **
  • 1178
Типове нервна система и натала
« -: Май 25, 2012, 04:16:12 pm »
Има четири типа нервна система : Сингвиник, Холерик, Флегматик, Меланхолик. Линк с кратко описание : http://psiho-test.info/temperament.php
Поначало се смята че са генетична предразположеност, но тъй като те отговарят и за темперамента на човека, смятате ли че можем да ги определим по наталната карта?
 :blink:
Ако да, кои планети и аспекти да гледаме?
Като какъв тип се определяте вие?
Кое в картата ви смятате че отговаря на това?

*

Freya

• **
  • 1178
Re: Типове нервна система и натала
« Отговор #1 -: Май 25, 2012, 04:20:54 pm »
Никой не се вмъква на 100% в някой от типажите, но обикновено едно е преобладаващо.

Аз съм холерик.. и мисля, че може би се дължи на екзалтиран Марс в първи дом :)

« Отговор #2 -: Май 25, 2012, 04:53:01 pm »
Това, което съм учила по психология в средното училище, е много повърхностно, но е някакси общоприето:
сангвиник - въздух,
холерик - огън,
меланхолик - вода,
флегматик - земя.
Да кажем като преобладаваща стихия в картата.

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #3 -: Май 25, 2012, 06:53:42 pm »
Попаднах на една енциклопедия.. Има интересна информация за това как се определят тези типове по хороскопа:

Астрологически основи на темперамента

В астрологията, както и в психологията съществуват 4 вида темперамент  - холеричен, сингвиничен, флегматичен и меланхоличен, свързани с 4рите стихии. При това главни носители на функциите и качествата на човека са планетите, които, намирайки се в знаците на Зодиака, са свързани с определени стихии и формират тези качества.От тези планети се формират и спецификата на отделните стихии и съответно темпераментът на човека.

Към всеки от 12те знака на Зодиака има 4 типа на управление, които формират 48 различни темперамента. Всъщност практически не съществуват абсолютно чисти типове темперамент, т.е. те са неизмеримо повече.
И така, основните фактори за формиране на темперамента на човека според астрологията са следните:

>> слънчев знак
>> отделеност на планетата, свързана с нейното присъствие в своя или в родствена стихия (Огън - Въздух - Вода - Земя). Към стихията на огъня се отнасят следните планети: Слънце, Марс и Юпитер, към стихията на земята: Венера, Сатурн, Прозерпина, към стихията на въздуха: Меркурий, Уран, Хирон и към стихията на водата: Луна, Нептун, Плутон.
>>аспектираност на планетата, .... за позитивни, хармонични аспекти се приемат 120, 150, 60 и 30 градуса. А за напрегнати ъгли - 180, 135, 90 и 45 градуса.

Например холеричният темперамент на Овена се образува, когато Слънцето се намира в Овен, а Юпитер и Марс - в огнените знаци, и са достатъчно аспектирани: сангвиничният темперамент на същия знак, възниква когато Слънцето се намира в Овен, а Луната и по-голямата част от планетите във въздушните знаци и са аспектирани.

С цел по-добро възприемане, характерните черти на един или друг темперамент са представени в два блока -  единият от които съдържа общите за един или друг тип темперамент черти (духовно развити личности), а другият - отрицателните черти на духовно неразвитите представители на този тип темперамент.

П.П. Информацията е от книгата "Визуална Психо-диагностика" на Георгий Щекин.
Прикачвам и таблиците на различните типове.

« Отговор #4 -: Юни 03, 2012, 10:18:09 pm »
    Freya,
 аз за себе си съм се доверил на системата на Руд Брумуунд ('Ураническа астрология'), която ни е предоставила т.н. "Ураническа Мандала" (http://www.uranian-institute.org/) и го пиша за да го имаме предвид по принцип и този метод.
 В нея е залегнал и един постулатите (Юнг), че онези възвисшени компоненти на личността, които не са се проявили в съзнателното, може да оттекнат в несъзнателните модели на поведение, или в антагонизъм (наслоена подсъзнателна обида). Така те всъщност могат да доведат по-скоро до отрицателни (заради социома - стрес фактор) или положителни резултати (с малко късмет).
Но ми сеструва, че нещата не са статични и човек натрупва различни опитности или пък се пробва и на "чужд терен". ;)

« Отговор #5 -: Юни 05, 2012, 01:16:16 pm »
Благодаря за информацията, подробно е представено. ;) Аз съм зодия Дева (родена съм на 10.септември) и може да се каже, че спадам към повече графи, отколкото трябва..Погледнах таблиците, които са качени от Freya и смея да твърдя, че притежавам много от качествата на четирите типа...Бихте ли могли да ми помогнете да открия към кой тип спадам най-точно (към кои два поне).. Съжалявам, ако не е мястото тук да питам за това...някои качества, които притежавам---->необщителност, новаторство, склонност към философия, самостоятелност, жертвоготовност (доста качества от сангвиничен темперамент, но не съм общителна), с развито чувство за дълг, привързаност към семейството; старателност, способности за изкуство, естетизъм; повърхностна съм в общуването; пресметливост, дребнавост, смелост, твърдост, затвореност, целеустременост, трезвост, мечтателност (но съм реалистка), нямам склонност към извратени идеи; бързо ми омръзват нещата - не мога дълго време да се занимавам с едно и също; търся промени винаги; не обичам да ме задушават (непрекъснато да са ми на главата някои "приятели", които дори не ме уважават.. ;/ )
Как мислите? :-\
« Последна редакция: Юни 05, 2012, 01:36:41 pm от SilverCat »

*

Asol

• 4140
« Отговор #6 -: Юни 07, 2012, 10:04:01 am »
Психологически тип според стихиите в наталната карта и тяхното съответствие на различни нива.