Здравей Гост

Казус

• 46 Отговора
  • 6404 Прегледи
*

hann

• 11
Казус
« -: Юли 08, 2012, 11:17:42 am »
Здравейте :)

Бих желал по-запознати от мен хора да ми разяснят нещо, което ми е интересно от
известно време, но на което не намирам отговор.

Как така звезди стотици светлинни години от тук (образуващи известните ни съзвездия), без видима връзка една с друга, гледани
от плоскост като земята (откъдето за древните народи илюзорно са изглеждали вързани), им е придавана животинска или друга форма, и оттам нататък чрез характеристиките на дадено животно или друг знак, се правят заключения за характера на човек.

Древните гърци са разделили зодиака на 12 части, познати ни и до днес, но са използвали изцяло въображението си.
Не ми се струва достатъчно логичен факта, че са изхождали от мисълта, че щом слънцето и луната имат пряко влияние върху живота
на Земята, то тогава и другите планети би трябвало да имат такова.

Много пъти съм ставал свидетел, когато астролози, дори по телевизиите (което не представлява фактор, ест.) оприличават човек под слънчев знак на съответния му елемент (например здраво стъпил на земята защото е като еди кое си животно, което съответства на слънчевия му знак).

Аз съм човек на логиката, на науката, всичко което съм постигнал е било по пътя на логиката, подлагал съм всички твърдения, които ми се струват абсурдни на съмнение затова извинете ме, не се опитвам да използвам сарказъм или нещо подобно.

Просто бих искал задоволителни логически отговори. Не бих приел цяла наука/метод базиращ/а се почти изцяло на въображението на древен народ, а вие?

Благодаря предварително! :)

*

Papy

• 4343
Re: Казус
« Отговор #1 -: Юли 08, 2012, 11:40:23 am »
Прав си, астрологията е псевдонаука. И аз не й вярвам

« Отговор #2 -: Юли 08, 2012, 11:51:24 am »
С риск да взривя общостта и събудя възмущение към личността си ;D, и аз не взимам астрологията насериозно. Не е наука. Астрономията е наука.

*

Grace

• 2257
« Отговор #3 -: Юли 08, 2012, 11:55:26 am »
Аз не знам защо пълнолунията и новолунията предизвикват приливите и отливите, но това е факт.
Не знам също как да обясня електричеството, но го ползвам.
Необяснимо ми е как са построени египетските пирамиди, но те съществуват.

Това, че има много неща, които не можем да си обясним, не означава, че те не са факт. Астрологията е много древна наука, базирана на математика, астрономия и наблюдения във вековете. Тя се развива и най-доброто доказателство за нейната достоверност е факта, че работи. 

PS. Аз не бих се занимавала с нещо в което не вярвам. :)

« Отговор #4 -: Юли 08, 2012, 12:05:31 pm »
Hann, искаш ли да ни споделиш в кой знак се намира Меркурият ти и какви аспекти има?

*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
« Отговор #5 -: Юли 08, 2012, 12:21:22 pm »
Първо постановката на въпроса ти е абсолютно логически грешна.

1. Някак извеждаш заключение, че някакви обекти в пространството (звезди) нямат връзка с други обекти (хора) в същото пространство.

Логически правилното заключение е, че в една система всички подмножества са свързани и се подчиняват на едни и същи закони (елементи в едно множество, иначе щяха да са елементи на различни множества, които пак може да са в една равнина, а ние тук говорим за 3 измерност - много повече възможности за връзки, пермутации и т.н.). Математически астрологията е абсолютно доказуема и възможна. 

2. Гърците нямат нищо общо със създаването на астрологията - търсиш Вавилон, Египет, Халдея.

Астрологията е изкуство - има лична интерпретация, науката твърди, че е обективна, но обективен човек не съществува, всеки е заключен в себе си (много добре описано от глифът на Слънцето - в центъра на сферата винаги има точка  :sun:).

В това отношение, на базисно гностично ниво изкуството е по-коректно от науката, защото не твърди, че е обективно.

Би трябвало да знаеш в каква криза е днес физиката - няма единна теория, която да обяснява света след откриването на способността квантите и да имат характер и поведение на "частички" и на "вълни".   

А и опитите с квантите доказват, че те имат поведиение съответстващо с очакванията на експериментатора... и от там се почнаха с едни string теории и т.н. Хармониите, мелодиите, които Европа използва от хилядолетия...как според вас на някой човечец в "тъмното" средновековие му е хрумнало да теоретизира музиката на 7 тона и т.н. (алхимията, ала-бала).
When One Door Closes Another Door Opens

*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
« Отговор #6 -: Юли 08, 2012, 12:24:29 pm »
Аз не вярвам в астрологията, доказвала ми е хиляди пъти, че действа. Бих искала, да не действа (по Луна, да става моята ВОЛЯ),но и Юпитер и Сатурн веднага ще се намесят да урегулират нещата....
When One Door Closes Another Door Opens

« Отговор #7 -: Юли 08, 2012, 12:55:44 pm »
Ще се гръмна!

« Отговор #8 -: Юли 08, 2012, 01:28:11 pm »
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y3_vW5yrNek#!

Джак Скъдер (Jack Scudder),, учен в областта на физика на плазмата от Университета в Айова, работейки по поръчка на НАСА, е открил своеобразни „портали“, точки в пространството, в които земното магнитно поле се свързва с магнитното поле на слънцето, формирайки директни магнитни пътища.

Тези магнитни пътища, водещи от Земята към атмосферата на Слънцето, преминават през Космоса, простирайки се на разстояние от почти 150 милиона километра.

„Ние наричаме тези точки Х (X-points) или области на електрона дифузия (electron diffusion regions)“ – казва Джак Scudder. – „Проучванията, извършвани с помощта на космическия апарат на НАСА THEMIS и европейските Cluster, показаха, че тези магнитни „портали „се появяват и изчезват (отварят и затварят) няколко десетки пъти на ден.“

По мое скромно мнение, между човека и планетите има двупосочна взаимовръзка.   

*

elfidka

• 3129
« Отговор #9 -: Юли 08, 2012, 01:31:45 pm »
Ще се гръмна!

Сакън недей !!!  :blink:

Аз вярвам в астрологията, защото съм убедена, че нищо не се случва случайно и съм сигурна, в съществуването на хиляди други начини, които да описват структурата и действията на всеки от нас ... Вселената е изградена на принципа на матрьошката и всичко е е свързано помежду си. Но много често нашето неразбиране към нея поражда съмненията ни .
Атрологията е велика наука, жалко, че не всички писания за нея са открити или преведени. Всяко нещо е важно в живота и всяко нещо има своето предопределение. Светът е математика и алгоритми и всичко е предвидимо, убедих се в това, защото малцина излизат от матрицата, начертала нашия път.
Астрологията е богатство и знания в аванс, които биват усвоявани само от малцина, защото разкриването е част от еволюцията, а астрологията прави точно това - разкрива .......
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

« Отговор #10 -: Юли 08, 2012, 03:10:20 pm »
Малко авторитетни мнения за астрологията. :blink:

"Астрологията е наука сама по себе си и съдържа вълнуващ запас от знания. Тя ме научи научи на много неща и аз съм й изключително задължен. Тя е като животворен елексир за човечеството."

- Алберт Айнщайн

"... често прекарвам вечерите си с астрологията. Правя астрологични изчисления, за да намеря ключ към сърцевината на психологическата истина."

- Карл Юнг

"Физик без познания по астрология няма право да се нарича физик." :D

"Този, който не разбира астрология не може да бъде доктор, а е глупак."  :DD

- Хипократ

И една мисъл на Артър Кларк, която аз много харесвам и смятам, че има известно отношение и към сегашната дискусия. „Всяка една достатъчно напреднала технология е на практика неразличима от магията.“

Не е важно как го наричаме и дали го разбираме, важното е да работи. :blink:
There's a little witch in every woman...

*

Papy

• 4343
« Отговор #11 -: Юли 08, 2012, 05:08:39 pm »
Тези, които вярват  :P и им минава някой значим транзит, който нищо не им носи, да не съм ги чула да се оплакват. Щото...ако работи на 100% вие ли не видяхте, той ли ви подмина.

И сега да не почнете с "ама то който е добър"...
Който е добър, е добър. Него го оставете настрана.

Иначе истината е някъде там. Чисто прагматично майките, които раждат зимата, цяло лято са яли плодове и зеленчуци и съответно произвеждат "плод" с някакви дадености. Тези, които раждат лятото, са яли боб и картофи-други дадености. От там да започнем.

Иначе древните освен, че много са гледали, много и са виждали. Познавали са циклите-всякакви цикли. И няма как да не работи астрологията-тя е базирана на статистика. Просто не трябва да забравяме ония 5-10% изключения.

« Отговор #12 -: Юли 08, 2012, 07:39:54 pm »

Много пъти съм ставал свидетел, когато астролози,
Здравей,а ти до колко си навътре в науката астролотия,за да я отричаш :rolleyes:
или само на база медийната изява на астролози са твойте изводи...  :mellow:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

hann

• 11
« Отговор #13 -: Юли 08, 2012, 08:28:59 pm »
Първо постановката на въпроса ти е абсолютно логически грешна.

1. Някак извеждаш заключение, че някакви обекти в пространството (звезди) нямат връзка с други обекти (хора) в същото пространство.

Къде имаш нужда от пояснение? От наша гледна точка (малка плоскост наречена земна повърхност) съзвездията се състоят от обекти които са на (някои от тях) милиони светлинни години една от друга, т.е. по-вероятно е да имат влияние в своята сфера на гравитационно и магнитно поле. Единственото което достига до нас е светлина от различни точки на космоса, някои от които дори може да не съществуват вече като обект ( светлината на някои звезди достига до нас много след като те на практика са изчезнали).

Как може един обект, който е абсолютно несвързан с друг по никакъв критерий освен с ъгъла на  нашата гледна точка на тази повърхност в даден момент да окаже влияние върху характера ми, живота и тн.

Отделен е въпросът че се придават човешки качества заимствани от характеристиките на дадено животно с което е оприличен даден звезден знак.

Аз не знам защо пълнолунията и новолунията предизвикват приливите и отливите, но това е факт.
Не знам също как да обясня електричеството, но го ползвам.

Като любител на физиката и математиката, имам задоволително обяснение което работи не само за мен, но и на този принцип се изстрелват спътници в орбита и тн. Огромни капацитети на науката са ни предоставили знанието.

Приливите се дължат на различните стойности на гравитационното поле в различните части на земята. Тъй като Луната има достатъчно силна гравитация, защото е близо до нас, има части на Земата които в следствие на по-голямата си близост до луната (поради земната форма и специфичната ост на въртене на земята около себе си). Слънцето също оказва влияние но то на практика е толкова малко че не се взема под внимание (при приливите и отливите).

Всъщност толкова слабото влияние на привличане на водата от най-близката ни звезда Слънцето е интересно, като се има предвид твърдението че звезди на милиарди светлинни години определят живота (който в по голямото си разнообразие е 80% вода и нагоре).

Естествено радиационното, магнитното и гравитационното влияние спрямо земята като цяло са измерими, и в известна степен константни като се има предвид бавното стареене и разширяване на вселената спрямо един човешки живот - получават се разлики с величини няколко милиона нули до единица след запетайката.

Електричество - свойства на субатомните частици, свързани с магнетизма електромагнетизма. Електричеството е точно и изчислимо - до такова ниво че се правят много прецизни опити с изчислението на електричеството в невроните на човек например :)

Разяснявам тези неща не само защото математиката и физиката са ми хоби, но и защото посочените от теб явления имат точно обяснение.

Hann, искаш ли да ни споделиш в кой знак се намира Меркурият ти и какви аспекти има?

Водолей
За да отричаш астрологията(или каквото и да е) трябва да си запознат с него.Когато си имал пряко съприкосновение със същността на нещата и си направил своите изводи - ок, но да отричаш на сляпо е тесногръдо и глупаво.По едно време беше нашумяло съзвездието Змиеносец и само това се въртеше като довод, че "всичките тия зодии били пълна глупост".Пък и всеки си има своя философия за живота, Вселената и всичко останало.

Кога съм отрекъл каквото и да било ? Точно затова първо писах "по запознати от мен" да отговорят логично както се полага на една НАУКА. Тесногръдието е характеристика, която би трябвало да разкриеш в мен след едно добро познанство от няколко години :)

Малко авторитетни мнения за астрологията. :blink:

"Астрологията е наука сама по себе си и съдържа вълнуващ запас от знания. Тя ме научи научи на много неща и аз съм й изключително задължен. Тя е като животворен елексир за човечеството."

- Алберт Айнщайн

"... често прекарвам вечерите си с астрологията. Правя астрологични изчисления, за да намеря ключ към сърцевината на психологическата истина."

- Карл Юнг

"Физик без познания по астрология няма право да се нарича физик." :D

"Този, който не разбира астрология не може да бъде доктор, а е глупак."  :DD

- Хипократ

И една мисъл на Артър Кларк, която аз много харесвам и смятам, че има известно отношение и към сегашната дискусия. „Всяка една достатъчно напреднала технология е на практика неразличима от магията.“

Не е важно как го наричаме и дали го разбираме, важното е да работи. :blink:

Теориите идват и си отиват, учените също. Днешните учени са на път да докажат че Айнщайн е бил неточен. След няколко месеца когато има пресконференция от Церн ще сложа линк с директен видео стрийм, такъв имаще преди няколко дни във връзка с higgs boson - там се говореше за "божията частица" която изгражда масата = гравитационните влияния и тн.

Айнщайн и други велики умове са ни тласнали напред, но те са ни "дали" просто опорни точки и са просто хора. Не са разполагали с технологията, с разбиранията и с. Това че някой е казал нещо преди десетки, стотици или хиляди години - всеки сам трябва да си направи заключенията дали трябва да се приемат като неоспорима истина.

Това че Айнщайн е светилище в една сфера, не означава че трябва сляпо да се доверяваме на преценките му в друга.
А абсолютната вяра на Айнщайн в Бог и атеизма на Стивън Хокинг ( смятан за учен от ранга на Айнщайн) ?

Това са два полюса на два титана в една и съща сфера. Възприятията ни са много ограничени и субективни, така че всеки сам избира на какво да вярва, каквото правя и аз тук :)

Много пъти съм ставал свидетел, когато астролози,
Здравей,а ти до колко си навътре в науката астролотия,за да я отричаш :rolleyes:
или само на база медийната изява на астролози са твойте изводи...  :mellow:

"Много пъти съм ставал свидетел, когато астролози, дори по телевизиите (което не представлява фактор, ест.) " Това разяснение в скобите би трябвало да ти говори, че съм наясно - медиите не са единствения най-малкото коректния източник.

Не се хващай за отделни думи :)

Уточнение: целта ми не е да нападам който и да било от вас, както и да омаловажавам вашето занимание за което сте отделили част от живота си. Всъщност уважавам всяко едно мнение и то ми е полезно за да си направя заключения.

И наистина както някой по-горе беше писал явно не съм скептично, саркастично или злонамерено настроен щом съм тук и пиша.
« Последна редакция: Юли 08, 2012, 08:35:59 pm от hann »

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #14 -: Юли 08, 2012, 08:35:18 pm »

................................................................................................
Аз съм човек на логиката, на науката, всичко което съм постигнал е било по пътя на логиката, подлагал съм всички твърдения, които ми се струват абсурдни на съмнение затова извинете ме, не се опитвам да използвам сарказъм или нещо подобно.

Просто бих искал задоволителни логически отговори. Не бих приел цяла наука/метод базиращ/а се почти изцяло на въображението на древен народ, а вие?

Здравей,
1. Искам да те попитам нещо - колко години ти бяха нужни, за да си
изясниш въпростите в областта на науката с която се занимаваш ?
( защото не вярвам да си мислиш " логически ", че някой в 3 изречения
може да ти разясни Астрологията, която се учи с години )

2. Относно "логиката" и начините на опознаване на Вселената -
науката е както движение на " инвалид " - колкото по-съвършенни " патерици"
се изобретяват - толкова по-бързо се придвижва напред.
Просто имаме определен брой сетива и " виждаме " само това, което можем
да опознаем с тях. Ако можехме да чуваме в различни " честоти"
щяхме за чуваме прилепите, и да "виждаме"  телевизионните предавания
( без телевизор- направо от ефира ).
Не виждам смисъл да ти обяснявам, защото ти липсват " инструменти"
за разбиране - не се заяждам !
Поздрави
Естествени минерали и амулети

*

hann

• 11
« Отговор #15 -: Юли 08, 2012, 08:38:56 pm »

................................................................................................

Здравей,
1. Искам да те попитам нещо - колко години ти бяха нужни, за да си
изясниш въпростите в областта на науката с която се занимаваш ?
( защото не вярвам да си мислиш " логически ", че някой в 3 изречения
може да ти разясни Астрологията, която се учи с години )

2. Относно "логиката" и начините на опознаване на Вселената -
науката е както движение на " инвалид " - колкото по-съвършенни " патерици"
се изобретяват - толкова по-бързо се придвижва напред.
Просто имаме определен брой сетива и " виждаме " само това, което можем
да опознаем с тях. Ако можехме да чуваме в различни " честоти"
щяхме за чуваме прилепите, и да "виждаме"  телевизионните предавания
( без телевизор- направо от ефира ).
Не виждам смисъл да ти обяснявам, защото ти липсват " инструменти"
за разбиране - не се заяждам !
Поздрави

Винаги ми е  било интересно как НЯКОИ хора измерват времето за навлизане в материя с "ГОДИНИ"

И защо си мислиш че една година за мен протича както една година за теб например. Или обратното ?! в чисто психологически аспект

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #16 -: Юли 08, 2012, 08:46:16 pm »
hann
Ако в един телефонен разговор между двама души
единия говори на Китайски, а другия на Гръцки ( примерно )
дали ще се разберат ?  какво казва логиката ....
Естествени минерали и амулети

*

hann

• 11
« Отговор #17 -: Юли 08, 2012, 08:49:31 pm »
hann
Ако в един телефонен разговор между двама души
единия говори на Китайски, а другия на Гръцки ( примерно )
дали ще се разберат ?  какво казва логиката ....

Ще се разберат ако използват правилния език - математиката. Точно чрез него сега в момента аз и ти общуваме в сегашно ( с възможност за реално) време.

Ако не употребяват правилния език, логиката казва че няма причина да си звънят един на друг - нямат допирни точки и тема за разговор не съществува :)

*

Papy

• 4343
« Отговор #18 -: Юли 08, 2012, 08:55:12 pm »
А ти виждал ли си съзвездие близнаци? На теб на близнаци ли ти прилича? Дали не е било обратно-да са видели, че тия хора имат 2 лица + малко прилика= името?

*

Stella

• 7765
« Отговор #19 -: Юли 08, 2012, 09:08:35 pm »
Познанието не се дава на всеки нужна е мъдрост за да се разберат взаимовръзките във Вселената и определена степен на зрелост:

1) Закон за причинността (Закон на кармата)

Това е законът за причината и следствието. Същото казва и поговорката: „Каквото посееш, това ще пожънеш“; за материалисти и атеисти: „Каквото повикало, такова се обадило“. Според него, ако сеем деструктивност, ще пожънем деструктивност. Ако сеем злоба и омраза, ще получим злоба и омраза. Ако отглеждаме пшеница, 100% ще получим пшеница, а не ръж. Според това как се грижим за семето и колко внимание му даряваме, толкова по-добре и по-голямо ще израсте то, без значение за какво семе става дума.

Този закон е наречен също Закон за равновесието или Закон за кармата (от санскрит „карма“: действие, понякога го превеждат като път на служене). Законът за кармата се основава на принципа, че ние хората можем да научим правилното (божествено-духовно) поведение само когато изпитаме същото нещо, което сме причинили на други живи същества. Не става дума за наказание, както твърдят критиците и незнаещите. Законът по-скоро е в услуга на духовната еволюция, разбрана чрез опита. Той е гаранция, че всеки човек (или по-точно: всяка душа) ще се сблъсква с един и същ проблем толкова дълго, колкото е необходимо, за да го реши. Всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие се връща към нас като бумеранг. От хората се иска пълна отговорност за съдбата им.

2) Законът за аналогията (Каквото горе, такова и долу)

Този закон е известен и като херметическия закон на Хермес Трисмегист: „Това, което е долу, е същото като това, което е горе. И това, което е горе, е същото като това, което е долу, за да допринесе за чудото на едно единствено нещо“. Афоризмът е популярен и като „Каквото на небето, такова на земята“. В макрокосмоса и в микрокосмоса действат едни и същи закони.

Духът, съзнанието и мистичното са вплетени в тъканта на нашия материален свят, но качеството и стойността на тези отвъдни понятия са непълни. Етиката, любовта, мъдростта, познанието, истината и радостта са само земен отзвук на това, което е в отвъдното. Ако се замислим, че за момента човешкият мозък не използва и 20% от потенциала си и че нашата божествена искра е джудже, което се грижи за комуникацията с божественото, само можем да предполагаме какво точно означава аксиомата „каквото горе, такова и долу“.

Към Закона за аналогията спада и аксиомата „каквото вътре, такова и отвън“. Тялото е отразена картина на душата и съответно болестта е отражение на вътрешното състояние, на състоянието на душата.

3) Закон за резонанса (лат.„resonare“: съзвучие)

Както човекът, така и духовният свят се подчинява, подобно на камертона или радиоприемника, на Закона за резонанса. Приемник, настроен на ултракъси вълни, не може да улавя средни или дълги вълни. При хората е същото. Ако някой е агресивен и пълен с омраза, той не възприема любовта. Всеки може да вземе само тези области от реалността, с които трепти в резонанс. Изразите „Всеки вижда това, което иска да види“ или „Светът около теб е твое огледало“ означават същото.

Светът около нас ще предлага винаги това, което сами излъчваме. Ако лъжем, ще бъдем лъгани. Ако ни е страх, ще се конфронтираме със страховете си. Ако резонираме с любовта, ще я привлечем към себе си. Ако живеем с радост, винаги ще намираме нещо, за което да се радваме. Това се нарича качество на резонанса. Ако изменим светогледа си, светът около нас като огледало ще ни покаже промяната.

Качеството на резонанса е познато още като Закон за афинитета или Принцип за привличане на подобното от подобно.

Това, което съм разбрала за себе си, е че едно познание се дава на човек, когато е готов за него.

Астрологията не е официално призната наука, но тя е ПОЗНАНИЕ.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥