Леко разкъсаният и захвърлен божур на пода внушава, че става дума за край на любовна история. Защото иначе не виждам нищо друго, което да свързва двамата, подсказвайки, че някога е имало любов помежду им. То това, в центъра на картината, дори не е легло, а някаква кушетка (за да внушава, че са любовници).
Тя скимти тихо, докато той преспокойно и снизходително пуши пурата си. Позицията, в която той седи - кръстосаните крака и едната ръка на подлакътника, издава, че чувства, че контролира изцяло положението. Дори не е свалил другата си ръкавица. Знак, че не търси близост с дамата или че не са равностойни, той е от по-висока класа. Ветрилото вероятно показва, че действието се развива в нейната стая. Той е десничар, най-вероятно, липсва халка на дясната ръка. Значи не е женен (освен ако халката не е на лявата му ръка - от коя държава е художникът?), т.е. това няма как да е семейната му спалня.
Този леко по-изправен показалец на лявата ръка издава агресия или готовност всеки момент да предприеме действие, да стане от стола и тръгне, например. Очите му по-скоро гледат пурата, а не дамата. Не изглежда поведението й да го трогва.
1. Как е озаглавена картината? Очевидният отговор е, че той къса с нея.
2. Добра е картината, имам предвид техниката на художника. Обръща внимание на детайли, божурът е като истински, завесите са му отнели доста време. Светлината е отлично уловена. Художникът симпатизира на дамата, светлината сякаш сияе около нея, като че ли е ангел. Докато мъжът е набутан в по-тъмен ъгъл.
3. Не, аз започнах да я анализирам и изключих чувствата си. Съжалявам. Друг път, като съм на по-чувствителна вълна, с ПМС, напр., сигурно ще ме разплаче.
4. Ох, горката ми Венера. Венера е в Козирог, 12-ти дом, в квадратури със съвпада Марс/Сатурн/Плутон във Везни и в 8-ми дом.