С приятели никога не бих си позволила първото,а щом не само аз ,а и останалите три от групата сме го установили,значи или всичките сме завистливи,или нещо не е наред.
Говорим за възгордяване, но когато в играта участва елементарна женска завист, става страшно.

По принцип съм човек, който е научен и е свикнал да се съобразява, вкл. и с въможностите на другите.
Да речем, в колектив с колежки, които постоянно обсъждат какви дрехи са си купили от магазин за секънд хенд, няма да изтъквам, че евтини обувки не купувам или че предпочитам маркова козметика. Впрочем и на друго място не бих си го позволила, просто не го считам за уместно. Но подобни изпълнения съм виждала навсякъде, вкл. и госпожица в астрологичен форум да изтъква колко й струват ботушите. Да си ги носи със здраве.

Навремето попаднах в един колектив, в който всички бяха назначени по шуробаджанашка линия, само аз не бях. Естествено, че мен постоянно ме държаха под око - да дебнат за всеки "гаф", за всяка "накриво" (искрено и нелицемерно) изречена дума... Имаше госпожица, заемаща доста по-висока позиция от мен - умна, кадърна, пробивна, успяла в професията, материално задоволена... За три месеца сезонна работа превърна пребиваването ми в офиса в същински ад от пуста женска завист... Поне да имаше за какво да завижда. Проблемът се оказа умението ми да се гримирам и обличам с вкус, дори ако съм с по-семпли дрехи. Докато тя постоянно демонстрираше маркови тоалети и при всяка удобна възможност изтъкваше цената им. Стъжни ми живота, ви казвам, с безброй опити да ме злепостави и дискредитира пред висшестоящите! А, да, щях да пропусна - проблемът се състоеше и в това, че не тежа 100 кила.

Приятно ли ще ви е, ако някоя колежка седне близо до вас в служебната кола и започне от упор да разглежда лицето ви през тъмни очила? На мен никак не ми беше приятно...
Сещам се как една сутрин в офиса вместо да каже "добро утро" ме пита дали блузката ми е от някакъв скъпарски магазин, че й бил много любим, но още не можела да си позволи да пазарува редовно от там... Аз, наивната, реагирах искрено и честно и директно й заявих, че "марковата" блузка струва 9 лв. и е от разпродажба. Но и това не ме спаси!

За тази жена мога да кажа, че е надувка, но и умее да вдъхва респект. Отличен професионалист, но извън професионалната си сфера нямаше никакви интереси, нито се отличаваше с ерудиция...
Много забавно ми беше, когато извади френски парфюм с уж развален механизъм, за да го погледне някой от колегите, с единствената цел - да изтъкне пред мен, че парфюмът е подарък и е купен от гадже софиянец в някакъв летищен фрий шоп... А още по-смешно беше, когато една събота (работеше се само до обяд) към края на работното време се преоблече в пеньоар (щяла да ходи на плаж после), за да дефилира пред всички, и демонстративно се наведе пред един колега, за да му покаже новия си бански за 120 лв. (разбира се цената бе обявена на всеошлушание!).
Е, кажете сега, как да не се "надуя" и аз и да не им гледам сеира!?

Слънце в последния градус на Лъв и Луна в последния градус на Овен имаше въпросната госпожица. Слънце в съвпад с Меркурий (Лъв) и Сатурн (Дева), съвпад Венера, Марс и Плутон във Везни, АС в началото на Рак. Няма друга такава завист, съсипа целия ми престой в тази фирма и ме остави с много неприятни чувства. Трябваха ми две-три години, за да преодолея разочарованието и отвращението, с които си тръгнах от техния офис.
Минаха осем години от тогава и вече се сещам за цялата ситуация с присмех и пренебрежение.