Здравей Гост

Занаятчийски умения

• 63 Отговора
  • 7905 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Занаятчийски умения
« -: Март 18, 2013, 05:05:01 pm »
Тъй като в темата за хобитата и колекционерите дискусията плавно премина в обсъждане на лични умения и неумения, можем да я обособим в отделна тема и да я доразвием. Мисля, че ще е интересно за всички, особено ако има и практически примери.

Познавате ли хора с изявени занаятчийски умения? Хора, които бихте нарекли сръчковци? Всички онези, които успяват да се справят сами с повечето електричарски, водопроводни, дърводелски и прочие битовизми у дома.

Ако лично познавате такива, имате ли наблюдения върху наталните им карти, нещо по-специфично да сте забелязали там?

За себе си признавам, че съм с две леви ръце  ;D - нито съм от сръчните, нито домакинската работа ми спори. Правя го по задължение, просто защото трябва. Изпадам в състояние на безпомощност при най-малката повреда вкъщи, освен да сменя крушка друго не мога. Е, мога да забивам и гвоздеи.  :-[

Заповядайте в темата на баш майстора, вие сте на ход! Всеки може да сподели за уменията си в тази насока и с какви астрологични влияния ги свързва.

Приятна и интересна дискусия желая на всички.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

ini

• **
  • 597
Re: Занаятчийски умения
« Отговор #1 -: Март 18, 2013, 05:24:57 pm »
Като малка много обичах да поправям неща, даже и още. Взимах инструментите на баща ми и пооправях всичко, което видя, че е счупено или повредено. Най се гордея с един радиатор, на който копчетата бяха изкочили и не работеше. Разглобих го, наместих ги.  ;D Крушките са най-малката работа, наскоро и мивката исках да оправя, но там си требе сила  ;D...У1 Меркурий на IC, като цяло ме влече.....

*

Veselin

• 2737
« Отговор #2 -: Март 18, 2013, 05:25:16 pm »
Мисля, че тези с Марс в Лъв. Баща ми има такъв Марс и много го бива за подобни неща. Вярно, че обича много да го изтъква това, но въпреки това му признавам уменията.  :blink:

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #3 -: Март 18, 2013, 05:28:03 pm »
Предлагам..като се появи някой с такива умения...да си сложи натала.

После...предлагам да се кааже какво разбираме под занаятчийски умения.... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Март 18, 2013, 05:32:02 pm »
После...предлагам да се кааже какво разбираме под занаятчийски умения.... :blink:

По-горе съм обяснила, но нека го приемем в по-широк смисъл - от упражняване на конкретен занаят, изискващ ръчни умения, до кръжок сръчни ръце вкъщи.

Шивачки, плетачки, обущари, дърводелци и дърворезбари, златари, електричари, водопроводчици, саморасли автомобилни техници и всичко, за каквото се сетите.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #5 -: Март 18, 2013, 05:37:06 pm »
Мноого широко... :blink:

По-скоро е отново като лафче...Нищо против това да си приказваме..,но астрологично няма как да свържем часовникаря с обущаря...Тук логиката ми е само една Меркурий.... ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Март 18, 2013, 05:39:58 pm »
Ако за някой темата представлява интерес, може да се включи, пък може и само да си чешем езиците, кой каквото предпочита.

Цитат
но астрологично няма как да свържем часовникаря с обущаря.

Като не можем да ги свържем астрологично, ще се опитаме астрологично да ги разграничим.  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #7 -: Март 18, 2013, 05:41:14 pm »
Аз пък силно се надявах Сатурн да бъде споменат.

*

Марая

• 28287
« Отговор #8 -: Март 18, 2013, 05:43:01 pm »
Ако за някой темата представлява интерес, може да се включи, пък може и само да си чешем езиците, кой каквото предпочита.

Цитат
но астрологично няма как да свържем часовникаря с обущаря.

Като не можем да ги свържем астрологично, ще се опитаме астрологично да ги разграничим.  ;D

;D От дедукция към индукция..или обратното.... ;D

Днес си мислех за часовникарите...Познавам един арменец..,но му нямам данните, а и не ми е достатъчно близък да ги искам... ;D
По принцип пак на дневен ред е темата за Луната..,защото тя е сигнификатор на занаятите...

*

elfidka

• 3129
« Отговор #9 -: Март 18, 2013, 05:44:32 pm »
Сатурн е друго нещо, работата с ръце е по Мерк
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #10 -: Март 18, 2013, 06:06:28 pm »
Аз също завърших приложни изкуства,специалност металопластика :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Март 18, 2013, 06:52:36 pm »
Днес си мислех за часовникарите...Познавам един арменец..,но му нямам данните, а и не ми е достатъчно близък да ги искам... ;D
По принцип пак на дневен ред е темата за Луната..,защото тя е сигнификатор на занаятите...

Да, арменците са силни в занаятите, сред тях има доста златари, часовникари, обущари...
В козметичното студио, което посещавам, всички са арменска рода.

Едната ми козметичка (имам й данните, но не мога да ги кача тук) има следните конфигурации:

- съвпад Плутон, Марс, Уран в 4 дом
- Венера в заточение (Скорпион); Венера в съвпад с Нептун на К6
- квадрат Венера/Луна (Луната управлява АС), двете участват в т-квадрат със Сатурн
- Луна в квадрат с Юпитер (разходящ)
- Слънце в съвпад с Меркурий във Везни, 5 дом
- МС в Риби (у10 в съвпад с Венера на К6)
- у1/у2 в конфигурация с Венера/Нептун и Сатурн

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #12 -: Март 18, 2013, 08:04:12 pm »
 а съвпадът на Меркурий с Венера не дава ли такива сръчни ръце ,работещи естетично...щото те /ние наистина умеем и ни  се отдава  ръчния труд/ръкоделстването /шиене,плетене, моето любимо до скоро правене на картички /...друг е въпорсът,че аз лично нямам навика да довършвам започнатото с толкова първоначален мерак ;)
Обичам красотата и хармонията...особено в междуличностните отношения....:)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Март 18, 2013, 08:33:40 pm »
а съвпадът на Меркурий с Венера не дава ли такива сръчни ръце ,работещи естетично...

Може да даде и литературна дарба, а също художествена - зависи от цялата карта.

И аз съм такъв съвпад (в тригон с Нептун) - сръчни ръце не бих казала, че имам, хич ме няма в женските занаяти и ръкоделието. От малка обаче рисувам добре, имам литературни способности, доста си ме бива и в танците. През ранните ученически години обичах да правя дребни сувенири ръчна изработка, хербарии от сухи цветя и разни други дреболии, но най-голямата ми страст беше рисуването, с това се занимавах до късни доби. Харесваше ми да правя и бижута от дребни мъниста, сама измислях модели.

Имам колежка със същия съвпад, но в Стрелец (наскоро споменах за нея) - има лигвистични способности.

Познавам още един човек със съвпад Меркурий/Венера (в Овен, съвпад с ЮЛВ) - притежава музикален и артистичен талант, свири на китара. Брат му е професионален музикант, но интересното е, че при майката и бащата артистичен талант няма, може да се е предало през поколение или две - от някой дядо/баба или прадядо/прабаба.

При мен Меркурий и Венера също са близо до ЮЛВ - художествените и лингвистични способности са наследени директно от бащата. Майка ми беше ненадмината в ръкоделието - при нея Венера е във 2 дом, в тригон с Юпитер/Плутон и квадрат с Уран. Беше се научила сама да шие и преправя дрехи, да плете на две куки и на една кука, да шие гоблени и да прави макраме. За шивашките способности навремето е допринесла немотията, за всичко останало - излишък от свободно време.

« Последна редакция: Март 18, 2013, 08:52:10 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #14 -: Март 18, 2013, 08:51:18 pm »
а съвпадът на Меркурий с Венера не дава ли такива сръчни ръце ,работещи естетично...

Може да даде и литературна дарба, а също художествена - зависи от цялата карта.

И аз съм такъв съвпад (в тригон с Нептун) - сръчни ръце не бих казала, че имам, хич ме няма в женските занаяти и ръкоделието. От малка обаче рисувам добре, имам литературни способности,

моя позната има огнен тригон между Венера,Меркурий и Нептун и умее невероятно да пресъздава усещанията си в красиви стихове....дълбокоемоционални ,красив изказ и много лирични....и в спонтанен контакт е такава-красив и емоционален изказ,  удоволствие е за мен да комуникирам с нея..тя усеща и изживява красотата около себе си... :blink:
 редактирам се,за да допълня,че тя умее да твори и с ръцете си красота- плете и прави красиви апликации върху плетивата си /с много несиметрични форми,но не се сещам за други аспекти сега...нещо  ураново сигурно.../
Обичам красотата и хармонията...особено в междуличностните отношения....:)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #15 -: Март 18, 2013, 08:56:18 pm »
С думи умея да омайвам  :-[, но не го правя целенасочено и никога с манипулативни цели. Просто някак ми идва отвътре да увличам публиката, получава се спонтанно, без много усилия, просто си е даденост. Голям плюс е при работа с клиенти, особено на позиции, които предполагат контакт с много и различни хора. Донякъде дава и дипломатични способности, доколкото е възможно предвид знака на съвпада  ;D, или по-скоро омекотява импулсивната природа на Овена, придава повече деликатност.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Март 18, 2013, 09:05:18 pm »
Сатурн е друго нещо, работата с ръце е по Мерк

Давам една карта за пример - обсъждали сме я и в друга тема (за домашното насилие).

Независимо от всичките си недостатъци в характера, този мъж е много сръчен и кадърен, що се отнася до решаване на битови въпроси. Завършил е висше образование, има допълнителна квалификация по счетоводство (може да припечелва и с това), освен това се занимава с ВиК работа, която му осигурява допълнителни доходи. В тях прави всички ремонти сам - плочкаджия, дърводелец, майстор-водопроводчик...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #17 -: Март 18, 2013, 09:09:36 pm »
А какво ще кажете за фалшификаторите ?

« Отговор #18 -: Март 18, 2013, 09:12:17 pm »
Свиря на пиано и малко на акордеон.
Рисувам.
Изработвам неща от хартия, като в последно време се захласнах и по едни цветя оригамита.
Готвя, предимно диетични неща - салати и веган сладкиши, като си падам и по декорацията им. И след това каня братовчедите...  ;D
Мога да шия и плета, като се научих само чрез наблюдаване на баба.
Понякога и сама си правя бижута - разни гривни и гердани от мъниста.
Работя и из градината - засаждам разни неща.
Гримирала съм познати, правила съм прически... Редовно боядисвам косите на съседските баби, които са самички и нямат пари за фризьор.
Разглобявам и сглобявам разни неща. Нямам проблеми със смяната на крушките ;D
Обичам да работя с ръцете си.

Дори сега се присетих, че първата ми работа ;D когато бях на около 5г. в чужбина ;D беше да нанизвам едни пластмасови пендари на връв за откриването на един ресторант, направих има няма 100 бр. за няколко дни.

Предполагам, че при мен е наследствено.
Едната ми баба беше известна и много добра моделиерка в околността. Има създадени над 200 булчински рокли... Другата пък добра готвачка.
Дядо беше известен майстор-ковач. С баща си е работил в царския двор.
Майка ми рисува много хубаво. А на баща ми едно от хобитата му е дърворезбата, сега се подготвя и мемоари да пише, но по-скоро фантазира...  ;D

*

Papy

• 4343
« Отговор #19 -: Март 18, 2013, 09:18:22 pm »
А какво ще кажете за фалшификаторите ?

Това ми е друга несбъдната мечта (освен ченге), но няма курсове..пък и малко тегаво после :)

Романтика, завидях ти за родословието