Здравей Гост

Астрономия

• 38 Отговора
  • 5201 Прегледи
Астрономия
« -: Април 19, 2013, 04:35:04 pm »
Половината хора май разбират само от астрология, но не и от астрономия.
Както писах в изтрития си пост преди малко - към 13.55 часа двете светила са в пълна опозиция (=180 градуса), тоест луната е 100% огряна от слънцето (= пълнолуние!) Това, че не се вижда от Бг в този момент, е друг въпрос! Но ще се види като мръкне, тоест когато земята се завърти и ние.........
Вече съм другаде!  На по-артист-ично място! Лесно ще се сетите къде....

Re: Астрономия
« Отговор #1 -: Април 19, 2013, 04:38:19 pm »
Както писах в изтрития си пост преди малко - към 13.55 часа двете светила са в пълна опозиция (=180 градуса), тоест луната е 100% огряна от слънцето (= пълнолуние!) Това, че не се вижда от Бг в този момент, е друг въпрос! Но ще се види като мръкне, тоест когато земята се завърти и ние.........
Не можем да разбираме от всичко,а когато не разбираме не мисля,че е срамно да попитаме! Никой не се ражда научен!
''Скромността е за тези,които нямат други качества освен нея!''-Оскар Уайлд

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #2 -: Април 19, 2013, 04:40:23 pm »
Не можем да разбираме от всичко,а когато не разбираме не мисля,че е срамно да попитаме! Никой не се ражда научен!

ТОЧНО ТАКА! ПРАВИЛНО... :clap:
Не се впечатлявай... ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #3 -: Април 19, 2013, 04:42:25 pm »

По принцип си права..., ама не е чак така! Астрономията (за разлика от астрологията) се учи в училище... в някой от горните класове беше. Така че няма как да не се знаят такива неща, ако човек е взел диплом за средно!
Поправям се - часът е към 13.40
« Последна редакция: Април 19, 2013, 04:47:24 pm от Калоян Иванов »

*

Марая

• 28287
« Отговор #4 -: Април 19, 2013, 04:50:14 pm »
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното. При пълнолуние и новолуние Луната размества милиони тонове вода в моретата и океаните. Същевременно тя размества и деформира земната кора. Според последните изследвания земната повърхност до 1000 м дълбочина се повдига и спада обратно 2 пъти дневно. Тези движения най-добре могат да бъдат наблюдавани в пещерите. В центъра на по-плоските континенти като Африка и Северна Америка тези движения могат да достигнат до 70 см.

Влиянието на Луната върху човешкия организъм може да бъде обяснено чрез „биологичните приливи". Човешкото същество, един микрокосмос, е съставено от същите микроелементи като земната кора, и то в същите пропорции - 2/3 вода и 1/3 твърди вещества. Тогава не би ли трябвало и то да реагира на гравитационното притегляне на Луната. Водата в човешкото тяло също има физиологични приливи, които достигат своя максимум по пълнолуние и новолуние. В тези моменти ефектът върху поведението ни е най-силен. Човек се чувства притеснен, губи енергия.
Чувството на дискомфорт може да трае няколко дни...
Ето защо основното от което следва да се ръководим са лунните фази...
Лунните фази са 4 на брой.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #5 -: Април 19, 2013, 04:53:43 pm »
Нещо нямам спомен да сме учили точно това в часовете по физика,Калояне!

« Отговор #6 -: Април 19, 2013, 04:57:06 pm »
А ти що не си гледаш махленските клюки? Нещо ми мясаш на такъв тип мъж,дето одумва и плюе всичко живо наред,понеже никоя не ще да му върже!  :blink:

« Отговор #7 -: Април 19, 2013, 04:58:29 pm »
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното.

Пак ще си позволя да поправя - този път познанията ви по физика.
Лунното гравитационно притегляне върху Земята е 2,5 пъти по-силно от това на Слънцето.
Гравитацията на Луната няма как да е по-голяма от земната, защото Земята е доста по-голяма от луната.
И точно моите поправки превръщат вашите писаници от "клюки" в научни изказвания.

*

Veselin

• 2737
« Отговор #8 -: Април 19, 2013, 05:00:29 pm »
калояне, астрономията отскоро се учи в училищата редом с физиката. Да не би да си все още ученик?  ;D

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #9 -: Април 19, 2013, 05:16:08 pm »
Няма ли да е на 1.47 гр в козирог? :-\
Нали е пълнолуние?
Луна в козирог, а слънце в рак.

*

Papy

• 4343
« Отговор #10 -: Април 19, 2013, 05:49:21 pm »
е, този път калоян беше прав - отвсякъде
и аз съм учила някаква елементарна астрономия, дори да не е било отделен предмет, а хич не съм малка, да не кажа друго :)

*

Марая

• 28287
« Отговор #11 -: Април 19, 2013, 06:07:38 pm »
//bg.wikipedia.org/wiki/Луна

Няма да споря...Нито ще поставям под съмнение знанията на който и да било от списващите... ;D..,както и образованието им...Нямам намерение да назначавам никого на работа..и няма да искам сканиране на дипломи... :haha:..,но си позволих, да се поразровя...

А иначе определени стилове на поведение не харесвам...и не ми допада да чеша...нечие ЕГО....Още повече на хора, които крият хороскопите си...,а говорят за астрология и астрономия. ;D

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:PgyeQjlO5RQJ:themoon.net76.net/harakteristiki.html+%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5&cd=3&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

« Отговор #12 -: Април 19, 2013, 08:05:07 pm »
 :-\Странно... за тази дата-часа,в който светилата са в точна опозиция за Бургас е 14:33 ч.
Правилно ли съм я построила?

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #13 -: Април 19, 2013, 08:09:33 pm »
Няма ли да е на 1.47 гр в козирог? :-\
Нали е пълнолуние?
Луна в козирог, а слънце в рак.

Ако е в козирог,което е логично,при мен ще е в края на 5ти дом :blink:

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #14 -: Април 19, 2013, 08:58:30 pm »

Пак ще си позволя да поправя - този път познанията ви по физика.
Лунното гравитационно притегляне върху Земята е 2,5 пъти по-силно от това на Слънцето.
Гравитацията на Луната няма как да е по-голяма от земната, защото Земята е доста по-голяма от луната.
И точно моите поправки превръщат вашите писаници от "клюки" в научни изказвания.

Поправките не са лоши, но когато и те се окажат грешни, работата не върви на добре  ;D .
Твърдението, че лунното гравитационно влияние върху Земята е по-силно от слънчевото, е твърде съмнително  :mellow: . Затова реших да ги изчисля и по моите скромни груби сметки се получава:
Fmoon = G x (7.34 x 10^22) / (14.6 x 10^16) ~= 0.5G x 10^6 нютона
Fsun = G x (1.9 x 10^30) / (2.25 x 10^22) ~= 0.8G x 10^8 нютона
Резултатът е, че слънчевото гравитационно притегляне върху Земята е около 160 пъти по-силно от лунното.

По въпроса за самото пълнолуние - при мен то ще е в широк съвпад с МЦ/ИЦ откъм 3/9 дом.

*

Papy

• 4343
« Отговор #15 -: Април 19, 2013, 09:23:10 pm »
Такива сметки не мога да правя, но ако беше така, океаните трябваше да са се изсипали нанякъде

Тука освен всичко друго, пише, че слънчевата гравитация предизвиква два пъти по-слаби приливи/отливи

The Sun's gravity also produces tides that are about half as strong as the Moon's and produces its own pair of tidal bulges

http://www.astronomynotes.com/gravappl/s10.htm

« Отговор #16 -: Април 19, 2013, 09:39:56 pm »
Въпроса ми не беше за разните там гравитации,а чисто и просто дали и Слънцето влияе при Пълнолуние сключвайки разни там аспекти с нашите планети.Не мисля,че това се учи по астрономия,а и не ме интересува.А и съм забелязала,че точно тези,които парадират с голям интелект всъщност са въздух под налягане :) Хората,които наистина имат мозък в главата не парадират с това.Всяка показност е смешна! :)
« Последна редакция: Април 19, 2013, 10:35:48 pm от Just_a_Dream »

*

Papy

• 4343
« Отговор #17 -: Април 19, 2013, 09:48:05 pm »
Добре е да се подхожда и по-научно от време на време, даже е хубаво и човек като не знае кое как е, да порови в гугъл, да провери, ако има възможност-за обща култура

И да-слънцето е важно, даже и не само при пълнолуние

*

Константин

« Отговор #18 -: Април 19, 2013, 09:53:05 pm »
Нали не забравяте, че нашите планети се движат около слънцето ? :) А за да става това, имайки предвид масата на планетите в слънчевата система, няма как гравитационната сила на Слънцето към Земята да не е най-голяма :) Папи, Слънцето е най-важно... и не само на Земята :)

« Отговор #19 -: Април 19, 2013, 09:58:13 pm »
Не знам на кого какво е смешно... На мен лично са ми смешни ненаучните "писания".
Вече се прибрах и имам време да внеса яснота в спора, че днес бързах да излизам и написах нещо само на кратко, без обосновка.

Моята забележка беше към твърдението, че:
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното.
Точно него съм цитирал в поста си.
Това твърдение е абсурдно. Гравитацията зависи от масата на телата и е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието.
Следователно по-голямото тяло оказва по-голямо гравитационно притегляне. В случая това е Земята, а не Луната.
Така че няма как Лунното гравитационно притегляне да е 2,5 пъти по-силно от земното.
Това изречение е копнато от някъде, но е напълно грешно. Гугъл показва, че то е размножено няколко пъти в различни копирани текстове.
Сега да видим Слънцето. Общата гравитация на слънцето към земята наистина е по-голяма - 180 пъти, защото то е гигантско. Точно това пише и в Уики: "гравитационната сила между Слънцето и Земята е около 180 пъти по-голяма от тази между Луната и Земята." - ако не вярвате на мен - дано това ви убеди.
Но... това 2-2,5 пъти се отнася за приливите. Понеже Луната е близо (напомням за квадрата на разстоянието) и затова тя по-силно влияе на водата. ЗАЩОТО: Разликата между близката и далечната повърхност на Земята е нищожна на фона на разстоянието Земя-Слънце, затова то слабо влияе на водата в океаните. При случая с луната, която е съвсем близо до нас - това не е така. Разликата е достатъчна за да се получи ефект прилив-отлив. Тук роля играе не масата, а разстоянието. Някой обаче е объркал двете неща и е написал Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното и нещата се цитират вече грешно.

Правилното твърдение е, че Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята (водата), е 2,5 пъти по-силно от влиянието на Слънцето върху водата. 

Пак да цитираме Уики, ако не вярвате на мен: "Поради огромното разстояние тази процентна разлика по протежение на земния диаметър е 0.017%. За сравнение процентната разлика за Луната е 6.7%. Имайки предвид по-голямата сила на привличане от Слънцето, процентната разлика за Слънцето става 0.017 х 180 = 3% което показва, че влиянието на Слънцето е около 2 пъти по-слабо от това на Луната." 

Ако сте чели внимателно Марая е пуснала текст точно за ВОДАТА. Затова я поправих. Не става дума за общата гравитация!  Там Слънцето държи в плен и нас, и луната.

Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното. При пълнолуние и новолуние Луната размества милиони тонове вода в моретата и океаните. Същевременно тя размества и деформира земната кора. 

Мисля, че това обяснение изчерпва проблема!

« Последна редакция: Април 19, 2013, 10:26:39 pm от Калоян Иванов »