Само да вмъкна нещо... 
Моя Вуте има Марс в скорпион ,но ретро...и е на 135 * от Слънце и Луна...Сатурна му е в критичен 0-ев гр. на овена...аспект м/у Марс и Сатурн.../широк/...при това несъвпад или с модерното име куинконс....много е жесток... 
Аз пък имам точен квадрат на марс/скорпион/ със сатурн/водолей/, познавам се много добре, най-малко може да се каже, че съм склонна на жестокост

Може би тригона на сатурн с венера и слънце, както и секстила му с юпитер и луна да омекотяват или неутрализират този квадрат, знам ли

то нали марс ми е съвсем точен съвпад с нептун, та сатурн квадратира и нептун, мога да кажа че съм жалостива на ниво да ме взимат за балък и доста хора са се възползвали от това през живота ми... Колкото до марс в скорпион, в любовта е всеотдаен и на принципа всичко или нищо, като очаква или изисква от ответната страна същото- за мен със слънце везни е очакване, при дъщерята със слънце скорпион и асц. скорпион е изискване

, но жестокост- никога, просто обръщаме гръб, ближем си раните насаме и след време поемаме към новопоявил се обект на чувствата

От значение са аспектите на синастричен марс, както и положението му в синастричната карта- например на моя бивш марс му е в дева и попада в моя 1д. - за тази позиция Подводни пише, че дава любов на двете крайности от "Обичам те завинаги" до "Не мога да те понасям" и е така при мен- ту го обичам, ту ми е неприятно присъствието на бившия, който е бивш само по документи- още не се е намерил друг да ме излъже по-добре, че да се обвържа завинаги с подпис или не...

Също съм забелязала, в картите на мои близки и познати, марс на единия като квадратира луната на другия, че този с луната постоянно получава удари под пояса и мисли този с марса за жесток, а всъщност човека с марс към други хора е мек като памук и такива неща...