Чувството за вина и Съвестта си вървят ръка за ръка, отделен е въпросът при кого как се проявяват, застъпени ли са въобще и кога биха могли да се отключат. Разбира се възможно е човек да има силно развита съвест и своевременно да не изпитва чувство за вина. Но се среща и обратната постановка. Тук мисля, че трябва да разграничим вината от гледна точка на изпитване на вина спрямо определени събития, хора, действия и вменяването на вина. Тънка е границата, има доста изкусни манипулатори, които проектират вина - интересен и ефективен способ за контрол над другия, но по мое мнение духовно неразвитите и слаби личности действат по този начин. Както и да е, нека и няколко думи по темата астрологически. Според мен от знаците общо имат Рака и Рибките, макар и да е твърде общо казано, но все си мисля, че тях ги бива - когато някое от Светилата е в тия знаци, а колкото до планетите смятам емоциите (Луна) и онзи съдника Сатурн имат много общо тук. Колебая се донякъде за Меркурий, тъй като ако погледнем по линия на това, което ни е в главата като мисъл, размисли, умствени заложби (Мерк) и някакъв твърд аспект към Луна може да играе някаква роля, може би не основната, но все пак би дал отражение в пейзажа. Твърдите аспекти между Луна и Сатурн също биха могли да оказват влияние смятам, Това последното го споделям от личен опит, тъй като аз съм с квадрат между Луна и Сатурн и при все се чувствам изключително съвестен и отговорен - спрямо близки, семейство, обществото, начинания с които се захвана, работа. Отделен е върпосът, че ми трябваше не малко време за да променя закостенелия алгоритъм в главата ми относно вина, която изпитвах в излишък за много неща, та просто в един момент човек смятам трябва да се отпуши, стига да може. А и откакто станах прям и директен вече съвсем съм трън в очите на много хора, което ни най-малко не ме притеснява, просто осъзнах, че трябва да вървя по своя път без да се товаря излишно със събития, които не зависят от мен. Колкото човек е по-освободен от подобни мисли, толкова повече считам и, че няма зловредно влияние, което неминуемо се прояввява по един или друг начин при ситуациите в които се самообвинява и други подобни нездравословни действия.