Здравей Гост

"Говорилня"

• 6108 Отговора
  • 847726 Прегледи
*

Nebesna

Re:"Говорилня"
« Отговор #4960 -: Декември 14, 2009, 11:17:23 am »
Вие коя от двете тези подкрепяте:
1/ човек е изначално лош или
2/ човек е изначално добър?

*

Uran

• 6041
« Отговор #4961 -: Декември 14, 2009, 11:24:18 am »
Човек е изначално и двете и в този дуализъм е многообразието от реакции и характери.
Невярвам на изцяло "добри" хора, не че няма такива, но статистически са пренебрежим %.
Не всеки може да бъде Майка Тереза, а и не е необходимо.
п.п.Смятам, че успехът не е толкова ум и интелектуални способности колкото характер и емоционална зрялост.

« Отговор #4962 -: Декември 14, 2009, 12:13:11 pm »
   Аз също подкрепям дуализма - винаги трябва да има равновесие между бялото и черното...Едното без другото не може и обратно. Днес, чакайки 1 час на опашка за плащане на сметки с една възрастна госпожа говорихме точно по тази тема. Оказа се че и двете сме вярващи, но не и религиозни...Твърдеше, че познанието е най-важно, казах й че това познание трябва да включва духовно такова, както и мъдрост. А човек не може да стигне истински познанието ако не го е осъзнал, т.е. без да го е изстрадал. На което тя опонира...Както и да е, по темата, жената каза, че всяка монета има две страни, като й зададох въпроса - ами ако падне на чорчуп - коя от двете страни ще надделее.  :) Госпожата каза, че тогава Боговете се намесват...

*

Mari

• *
  • 494
« Отговор #4963 -: Декември 14, 2009, 01:07:12 pm »
Смятам, че човек е изначално добър. С течение на времето възпитанието, средата и обстоятелствата си оказват своето въздействие. Няма само добри и само лоши хора.  Жалкото е, че в последно време хората стават все по-заядливи, по-злобни и много угрижени.   

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #4964 -: Декември 14, 2009, 01:18:43 pm »

Човекът е изначално добър. Това, което го прави лош, е нечовешкото в него - автоматиката, механизмите, с които се е сдобил по пътя си.
Човекът се различава по това, че има душа. Не всички на два крака имат души и са човеци. Външната обвивка е създадена да лъже.
Така че човек=божие създание с душа.
И ако някой на два крака е едновременно добър и лош, то той е заместил част от душата си с автоматизми и привнесени отвън чужди устройства. Душата му го кара да реагира добре, чуждите устройства го карат да реагира зле.

*

Uran

• 6041
« Отговор #4965 -: Декември 14, 2009, 01:24:05 pm »
 Смятаме малките деца за невинни и чисти ( те са си такива), НО наблюдавайте поведението на бебе да кажем на около 9- 10 месеца. В игрите му има и гняв, и раздразнение, и възторг, и меланхолия, обикновено удоволствие, и АГРЕСИЯ. То по каква програма е придобила тази агресия ако е отгледано в любов и пълна отдаденост?
И не ми казвайте, че няма такова нещо, защото съм го наблюдавала в не 1 или 2 деца! :) :) ;D

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #4966 -: Декември 14, 2009, 01:31:46 pm »
Смятаме малките деца за невинни и чисти ( те са си такива), НО наблюдавайте поведението на бебе да кажем на около 9- 10 месеца. В игрите му има и гняв, и раздразнение, и възторг, и меланхолия, обикновено удоволствие, и АГРЕСИЯ. То по каква програма е придобила тази агресия ако е отгледано в любов и пълна отдаденост?
И не ми казвайте, че няма такова нещо, защото съм го наблюдавала в не 1 или 2 деца! :) :) ;D

подкепям абсолютно мнението ти! и в този ред на мисли искам да кажа ,че всичко от характера е написано в натала.човек се ражда такъв ,какъвто трябва да бъде.
относително понятие е добротата и лошотията ,за мен те са имагинерни понятия,всичко зависи от ценностната система ....
"прекалено светец и богу не е драг"!

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

kaily

• 5145
« Отговор #4967 -: Декември 14, 2009, 01:53:20 pm »
Щото се прераждат и си го носят отпреди.
Човек е непредсказуем, само програмите и чуждите механизми са предсказуеми. Човешкото у човека е свободна воля и е непредсказуемо. Колкото повече механизми има човек в себе си, толкова е по-предсказуем.
Един буда, освободен от механизмите си, е свободен и от планетарните цикли.
Значи доброто у човека е душата му, човечността му и неговата истинска същност. И едновременно с това то е нещо живо и непредсказуемо.
Лошо у човека е неговата механизация, едновременно с това и мъртва и предсказуема.

*

Марая

• 28287
« Отговор #4968 -: Декември 14, 2009, 02:30:10 pm »
Щото се прераждат и си го носят отпреди.

раждаме се с програма  , именно поради цитираната причина! затова нищо не е нито черно,нито бяло.просто телата ни са куфари , а останалото е вселенска воля!

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Nebesna

« Отговор #4969 -: Декември 14, 2009, 02:35:08 pm »
Зададох този въпрос, защото психолозите открай време са го дискутирали помежду си и доколкото зная Фройд е поддържал тезата, че човек е изначално лош.

*

Helo

« Отговор #4970 -: Декември 14, 2009, 02:36:01 pm »
Зададох този въпрос, защото психолозите открай време са го дискутирали помежду си и доколкото зная Фройд е поддържал тезата, че човек е изначално лош.

Истината е някъде по средата.

*

Nebesna

« Отговор #4971 -: Декември 14, 2009, 02:41:56 pm »
Има нещо, което не е "отбелязано" в натала. Има нещо, което ние не можем да обхванем с известните ни средства и достигналото до нас познание....и това нещо трябва да е твърде съществено, иначе всички хора, родени на една и съща дата и в един и същи час с престъпника, щяха да бъдат като него.

*

elfidka

• 3129
« Отговор #4972 -: Декември 14, 2009, 03:07:56 pm »
Има нещо, което не е "отбелязано" в натала. Има нещо, което ние не можем да обхванем с известните ни средства и достигналото до нас познание....и това нещо трябва да е твърде съществено, иначе всички хора, родени на една и съща дата и в един и същи час с престъпника, щяха да бъдат като него.

Мисля, че това е нивото на просветление. Четох някъде за него и бях много впечетлена, но няма как да се види в една карта. И дори хора родени в един ден и час, и място имат различна отработеност и това би трябвало да се разбира по сравняване на действието на транзитите в/у тях. Но пак оставаме в сферата на предположенията поради липса на обекти за изследване.
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

kaily

• 5145
« Отговор #4973 -: Декември 14, 2009, 03:10:35 pm »
Е нивото на просветление не е нищо друго, освен нивото на възстановяване на човешкото в нас.
Човекът е живо добро същество с душа.
Роденото бебе е човек и набор от програми по едно и също време. Целта на всяко новородено е да се освободи от програмите си, за да стане 100% човек отново.
Астрологията обхваща програмите, а човешката част само загатва.

« Отговор #4974 -: Декември 14, 2009, 03:16:59 pm »
     :) Кайли, кво четеш последно, личи че доста ти е повлияло на начина на изразяване и насоката на мисълта ти ...

*

Nebesna

« Отговор #4975 -: Декември 14, 2009, 03:24:47 pm »

Мисля, че това е нивото на просветление. Четох някъде за него и бях много впечетлена, но няма как да се види в една карта. И дори хора родени в един ден и час, и място имат различна отработеност и това би трябвало да се разбира по сравняване на действието на транзитите в/у тях. Но пак оставаме в сферата на предположенията поради липса на обекти за изследване.

Да, де именно за това говоря. Защо хората с два еднакви натала реагират по различен начин на транзитите? Сега ми хрумва, че това може би се дължи на различния тип възпитание, рождена среда и социално обкръжение (подкрепящи или отхвърлящи), предполагащи и различните възможности за личен избор.
Ако средата е топла и насърчаваща, ще провокира доброто начало и изборът ще е в полза на цялото, от което аз съм част.
Ако средата е агресивна и отблъскваща, то изборът ще бъде в полза на мултиплициране на агресивните модели на поведение, заяпечатани още от детството.
Обаче съществува едно "НО"....границата между добро и зло за всеки е различна.

*

Марая

• 28287
« Отговор #4976 -: Декември 14, 2009, 03:31:06 pm »

не съм съгласна ,защото всяка планета носи различни тълкувания и противоречиви действия.
меркурий- хитрец ,лъжец ,но и интелигентен .
сатурн- сухар , ограничен ,но и мърец.
и така , всички ги знаем значенията......

*

Helo

« Отговор #4977 -: Декември 14, 2009, 03:35:16 pm »

не съм съгласна ,защото всяка планета носи различни тълкувания и противоречиви действия.

Марая, ще ми кажеш ли поне ти как се тълкува съвпад на Хирон със СЛВ в наталната карта - на 4 градуса разстояние един от друг? Никой тук не ми отговори. На теб разчитам. Прочетох туй онуй, но да видя ти какво мислиш. Ти поне ще ми отговориш честно и без да криеш какво мислиш.
 ;)

*

Nebesna

« Отговор #4978 -: Декември 14, 2009, 03:38:25 pm »

А ти сигурна ли си, че всички планети са известни на човечеството?
Това, което си изредила ще го има в натала на двама души с еднакви
рождени разположения, но единият (да речем) е престъпник а другия-не.
Тогава кое определение за въпросната планета ще избереш да използваш?
Ама преди човекът да се е оформил като престъпник, не постфактум, постфактум е лесно.

*

Марая

• 28287
« Отговор #4979 -: Декември 14, 2009, 03:54:32 pm »
А ти сигурна ли си, че всички планети са известни на човечеството?
Това, което си изредила ще го има в натала на двама души с еднакви
рождени разположения, но единият (да речем) е престъпник а другия-не.
Тогава кое определение за въпросната планета ще избереш да използваш?
Ама преди човекът да се е оформил като престъпник, не постфактум, постфактум е лесно.

небесна,ние говорим за планетите с които работим! не изслеваме дали има други или няма.
да,ще го има в натала и на двамата , но аспектите,куспидите ,винаги се разминават.в един и същи миг на едно и също място и различни съдби е често срещано явление , всичко зависи от кармичните задачи с които идваме...