Здравей Гост

За изкуството да си тълкуваме хороскопа

• 149 Отговора
  • 34062 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: За изкуството да си тълкуваме хороскопа
« Отговор #100 -: Февруари 09, 2009, 01:36:34 pm »
Интересна карта...
Има голям воден тригон и конфигурация хвърчило.
Определено силният Сатурн е факторът, който я стабилизира. Съвпадът му със Слънцето е партилен, намира се в елевация. Интуитивна, емоционална, но влиянието на Сатурн я държи здраво стъпила на земята.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #101 -: Февруари 09, 2009, 02:40:49 pm »
А относно предложената от Синихе за пример карта мога да добавя, че ако я разгледаме по индийска система, веднага се набива на очи една силна йога (планетна връзка) - Кету в Лагна в тригонален аспект с Луна и Марс в домовете дхарма (имам същата връзка, само че в Лагна се намира Раху). Същевременно Раху аспектира Слънцето, Юпитер и Сатурн в 11 дом (този дом се свързва с материални успехи).
Също така няколко планети получават допълнителна сила в Navamsa, където има акцент върху 12 дом (мокша). Отново имаме Кету в съвпад с Лагна, Луната се намира в 12 дом в един знак с Меркурий и ретрограден Марс. Луна и Марс формират йога, която носи успехи в материалната сфера, но е по-трудна в емоционален план, в отношенията. Венера в съвпад с Кету също не е лесен аспект, но в знака на Асцендента този съвпад може да даде силно харизматично излъчване, усещане за емпатия, която извира от този човек. Освен това Арудха Лагна и в Rasi, и в Navamsa се намира във Везни и попада в 9 дом (дхарма) - в един знак с Луната и респ. с Юпитер в другата карта. Така че на един страничен, непознаващ истинската й същност човек тя наистина може да изглежда като много духовен, реализирал се човек. Не казвам, че тя не е. Арудха Лагна е отражението на повърхността, т.е. видимото отвън, не отвътре. По Арудха Лагна често несъзнателно изграждаме мнение за отсрещния, ако го оценяваме по външните му, видими на всички постижения.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #102 -: Февруари 09, 2009, 02:41:32 pm »
Интересна карта...
Има голям воден тригон и конфигурация хвърчило.
Определено силният Сатурн е факторът, който я стабилизира. Съвпадът му със Слънцето е партилен, намира се в елевация. Интуитивна, емоционална, но влиянието на Сатурн я държи здраво стъпила на земята.

големия воден тригон според мен дава възможност за работа свързана с течности:петрол,вода и др.освен с интуицията за която лилие спомена,бих искала да допълня,че това са хора,които са облагодетелствувани от съдбата,а и най-вече са велики манипулатори.умеят да извличат полза от всяка ситуация.и в това няма нищо лошо... :)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #103 -: Февруари 09, 2009, 02:46:15 pm »

Сега ще дам пример с обратния вариант-хармонична карта с много предизвикателни аспекти.Човекът е агънце в пълния смисъл на думата/колкото и да е учудващо с такава карта/-няма да повиши тон никога, всякакви конфликтни ситуации за него са голям стрес и реагира на тях чрез вътрешно напрежение,което никога не извежда навън(тук АСЦ може да е "виновника"),при кризи изпада в пълна депресия,един вид заравяне на главата в пясъка.Целите си постига чрез изцяло мирна и тиха работа (свързана с интелекта-бизнеса е свързан с търговията и внос/износ,който той контролира,не участва в преки продажби и т.н.,това в картата се вижда от съвпада на Мерк/Юпитер в 8 дом и Венера на куспидата на 9 дом),обича да работи сам и да не му се месят,бизнесмен в съдружие е в което всеки изпълнява различни функции и не е необходима пряка намеса в работата му,съгласуването се осъществява само по финансови въпроси.Твърд работохолик е-за него живота е работа и бизнес (въпреки че има семейство-в което жената играе главната роля),съзнанието е сравнително материално, както се вижда умът е доста силно изявен.Голям късметлия е и в дребните и в големите случай,често шансовете се изсипват направо върху главата му-вероятно заради силно аспектирания Юпитер макар и в заточение,има аспект с упр на Слънцето-Меркурий и този на 10 дом-Слънце,както и с упр на Асц (Плутон,Марс).Толкова силен тау-квадрат не бях срещал с такова положително за материята проявление(в целия си живот съществени проблеми е нямал!!!),определено е и двигателят в картата, обаче той е и сигнификатор за голямо ограничение-съзнанието е напълно работохолизирано както вече споменах.Неаспектираната Венера в критичен градус в съвпад с куспидата на 9 дом наскоро покрай Плутоновата опозиция изкара на показ някои скрити нейни страни и проблеми в материално отношение,но учудващо е че въпреки това в живота му тази Венера дава ли дава...

Защо картата е хармонична-почти всички планети са в подвижния кръст,с тау-квадрата между тях се осъществява голяма концентрация на съзнанието в една посока,няма разпиляност;засегнати са фиксираните домове,които се допълват от фиксирания изгр знак-АСЦ и фиксираните домове явно му помагат да се закотви до степен на потъване.Картата и съзнанието на човека обаче крият голямо ограничение с толкова силен акцент на подвижния кръст(реално при него активността е в съзнанието и в мисловните процеси-има слаба физическа и емоционална енергия,отделно липсва елемент огън).В смисъл сам за себе си този човек е наистина хармоничен.Отделно стои въпроса за нуждата от еволюция и т.н.,но и в живота му няма предизвикателства които да го тикат към това или те просто не са толкова остри и/или се изключват от съзнанието с реакцията на заравяне на главата в пясъка.И най-важното:разположението на възлите засилва този път(поставените задачи) и е в съгласуваност с личността.Няма дисхармония между желания,възможности и предначертан път.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #104 -: Февруари 09, 2009, 02:56:48 pm »
бих искала да допълня,че това са хора,които са облагодетелствувани от съдбата,а и най-вече са велики манипулатори.умеят да извличат полза от всяка ситуация.и в това няма нищо лошо... :)

Според мен е и добър психолог, възможно е да бъде надарена и със свръхсетивно възприятие. Ако не беше силният Сатурн, който я заземява, щях да добавя, че е и силно податлива на влияния от невидимте, по-фините светове (всеки езотерик знае, че не всичко, което идва от там, е добронамерено). Излъчва силен магнетизъм, който при по-ниско ниво на съзнание би могъл да се използва и за користни, манипулативни цели. Уран е единствената планета в огнен знак и няма мажорни аспекти (с изкл. на куинконкс с Меркурий).

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #105 -: Февруари 09, 2009, 03:00:18 pm »
Lillie с жената имам приятелски взаимоотношения от години и твърдо мога да заява,че освен харизматичността и,определено е много сериозен и отговорен човек,духовното и ниво (колкото и грубо да звучи) и ясновидските и лечителски способности,не са потвърдени само от мен,а и от много и различни хора.Ведическият и хороскоп сигурно е показателен и за това.Аз след като Lillie така и така не ми каза нищо по ведическия ми хороскоп  ;)  ;D ,тия дни почнах да се запознавам с тази система, но къде съм още далеч  :-\

Maraj това което написа реално е така! То е ясно,че не винаги хороскопа работи толкова буквално,но в нейния случай е така:имала е петролен бизнес,иначе основната и професия е счетоводство,но е свързано пак с елемента вода-към корабни агенции  :) ;D

Ще се радвам ако разгледате и 2та карта(ведически,всякак си),защото ми се струва доста интересна именно предвид начина и на проявление от съзнанието  :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #106 -: Февруари 09, 2009, 03:06:11 pm »
Сега ще дам пример с обратния вариант-хармонична карта с много предизвикателни аспекти.

И какво й е хармоничното на тази карта?
Роденият буквално се раздира от вътрешни противоречия.
А за Асцендента сигурен ли си, че е Скорпион?
Луната е силно, много силно ранена.
Има склонност към заболявания на нервна почва, фобии. Податливост към външни влияния, внушения. На принципа "накъдето ме отнесе реката, натам".
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #107 -: Февруари 09, 2009, 03:32:55 pm »
Ами казах,че "хармоничността" се състои в събраността на съзнанието и в изживяния живот,честно казано нямам впечатление за вътрешни противоречия(може и да съществуват),за нервността-проявява се само при дразнение от външната среда,за внушенията и фобиите -пак при външен източник,но не говоря за измислени,човека има цялостен страх от конфликти,изява пред аудитория,сблъсъци с негативна енергия от всякакъв род.Сам по себе си е много хармоничен човек-колкото и да е странно си гледа само своя интерес,не се бърка и не се меси на никой-независимо от областите на взаимоотношения.В много отношения е като тапир-в смисъл изцяло е подчинен на това което го интересува,лично него и т.н.,прави си това което си прави и само е важно да има уединението да си го върши.Има силно работещ ум,но много рядко изпада в нервност-и то само ако някой нещо го "настъпи".При него всякакви негативни състояния когато са налице са в следствие на външен източник.

На мен ми е ясно,че в картата има много тежки аспекти....и за това се чудя все още-за сравнително лекия живот и за това че е сравнително спокойна и положителна личност( в смисъл не е майка Тереза,но е с хрисима природа ако така мога да се изразя).Поради уязвимостта на нервната система от най-малките сблъсъци изпада в мазохистични състояния на самоизмъчване,но агресия не проявява-нито вербална,нито емоционална,нито физическа. ???

Всъщност "накъдето ме отнесе реката, натам" макар това да работи за силен подвижен кръст при него не е така,дълги години е в една област,за това казах че закотвя до степен на потъване.И е вероятно заради АСЦ и следващите домове и заради материалния интерес.При него страха също е свързан с промяна на положението.

Дали АСЦ е в Скорпион-според часа на раждане трябва да е там.Сега дали е точен е отделен въпрос,но ми прилича на такъв;отделно жена му е с АСЦ Скорпион(на 7 градус) и Луна в Дева като него.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #108 -: Февруари 09, 2009, 03:39:25 pm »
Що се отнася до картата на мъжа, разгледана по западна система, има показатели за склоност към рисковани финансови машинации. Добре владее словото, но далеч не всичко, което казва, е истина. Сатурн в 5 дом е предупреждение да бъде по-предпазлив, но в знака Риби той по-скоро дава афинитет към спекулации. Парите идват внезапно, но могат и внезапно да си отидат. Пъргав, комбинативен ум, особено що се отнася до търсене на финансова изгода. В крайна сметка всичко зависи от ценностната му система - госп. на МС в съвпад с госп. на 2 дом в дом осми (интерсептирана ос Стрелец/Близнаци), която според мен е гъвкава и приспособима. В определени случаи - там, където става въпрос за големи и малки ( ;D) пари, това може да се сметне и за предимство.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #109 -: Февруари 09, 2009, 03:40:51 pm »
И да допълня-личността не е особено контактна по Близнашки,дори е имала известни проблеми със социализацията(дали от АСЦ,Нептуна в 1 дом и струпването в 8 дом?).Напоследък това се компенсира от стелиума в 11 дом с една компания в която е станал част и в която нещата са по-външни/няма голяма вътрешна близост/ и се изявява до степен на болезнено приемане(трябва да се харесам на всяка цена).

Че Луната е в много трудна позиция е ясно-което навява на слабия емоционален и духовен живот ...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #110 -: Февруари 09, 2009, 04:05:00 pm »
Някой ако си мисли, че по цял ден на работа само това правим...
Не вярвам, че е възможен адекватен анализ дори на една или две теми от радикса в рамките на работното време. Затова тук в повечето случаи пишем на прима виста. Лично аз по картите, които колегите пускат, пиша това, което веднага ми се набива на очи, защото време за анализи и упражнения в рамките на работния ден нямам. В крайна сметка това е дискусионен форум, не е поточна линия за  професионални съвети и анализи. Многопластов, задълбочен анализ на картите, които се разглеждат тук, имайки предвид формата на общуване във форума и целта на неговото създаване, е невъзможен, нито пък желателен.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #111 -: Февруари 09, 2009, 04:08:16 pm »
И да допълня-личността не е особено контактна по Близнашки,дори е имала известни проблеми със социализацията(дали от АСЦ,Нептуна в 1 дом и струпването в 8 дом?).Напоследък това се компенсира от стелиума в 11 дом с една компания в която е станал част и в която нещата са по-външни/няма голяма вътрешна близост/ и се изявява до степен на болезнено приемане(трябва да се харесам на всяка цена).

Че Луната е в много трудна позиция е ясно-което навява на слабия емоционален и духовен живот ...
Картата определено ми е интересна. Нямам много време да я разглездам ,но определено е агресивен човек ,но е в състояние да се представи така,както на него му изнася.Като се прибера в къщи след работа ще се включа,но сега дори трябва да изчезна от компа :(.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #112 -: Февруари 09, 2009, 04:36:44 pm »
Ще е хубаво да чуем още мнения по тази карта,естествено. ;)

Но Зъболекар,както казах-тази личност не е агресивна(някъде четох,че класическия Близнак е най не агресивният знак).При конфликт се изолира,бяга-дори си взима почивка(ако случая е в работата) докато си възстанови нервната система и не предприема никакви действия в разрешаване на ситуацията.

Мисля,че в тази парадоксална карта,ключа от бараката е Нептун-единствената планета,която хвърля положителни аспекти и единствената в кардинален дом-при това в 1 дом.Някак си той става гумената шапка на главата,която омекотява удара на тау-квадрата и проявленията в живота му/при все това твърдя,че не се е борил особено за успехите си-работил е да,но съпътстван с много късмет и шансове/.
Нептун поддържа от една страна парата излизаща през стелиума в Дева и също клапата от другата страна на Сатурн,явно има много омекотяващо и предпазващо влияние,друго обяснение за сега не намирам.Силния Меркурий и Нептун може да му дават способност да минава между капките (знам за някои случаи),когато става въпрос за ситуации;по-важното е,че Нептун в 1 дом му дава и качества явно да си хармонизира целия тау-квадрат  ??? при условие,че е аспектно свързан с двата му края.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #113 -: Февруари 09, 2009, 04:56:36 pm »
Независимо колко "инертен" може да изглежда, според мен този човек в определени ситуации не би се спрял пред нищо. Успехите му в голяма степен се дължат на това, че притежава адаптивност, бидейки поставен в критични ситуации. На пръв поглед може да изглежда статичен и инертен, но под натиска на обстоятелствата е способен да прави резки завои. Подвижният тау-квадрат е  двигателят в неговия хороскоп, доминанта Меркурий.
Възможно е да е изпаднал и в другата крайност поради страх да загуби опорна точка в живота си и да се е "закотвил" (както казва Синихе) на едно място в трескаво търсене на хипотетичния център на равновесие. Но там е работата, че вътрешна стабилност липсва - независимо от привидната "инертност" и "мудност" на този човек, умът му е винаги нащрек и не спира да проиграва различни варианти. Това, че следвайки някоя - хм, да кажем - стратегическа цел, се е спрял само на един от тях, съвсем не означава, че не разполага с други, алтернативни варианти на действие. С тази карта никога не се знае откъде ще изскочи заекът. Вътрешното ядро - Слънцето, Луната и Сатурн - е нестабилно, статичен (фиксиран) е само кръстът на хороскопа.
Проблема със социализацията, за който спомена Синихе, можем да потърсим още в детската му възраст през ранните ученически години (а вероятно и в липсата на усещане за без*условно приемане) - госп. на 3 дом е в партилна опозиция с Луната; Луна/Сатурн е най-точният аспект в картата.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #114 -: Февруари 09, 2009, 05:19:11 pm »
толкова квадратури и въздух! ;D ужасссссс,но човека има дяволски късмет.точно когато няма светлина в тунела-точно тогава блясва мълния ииии....тригона нептун сатурн.перфектно работи.по правило този човек би следвало да се занимава с финансии и най вече да управлява парите на другите.добър жунгльор е.наред с това е и женкар-на 100%съм сигурна.на всичкото отгоре има и пари...чувства се добре у дома и има нетрадиционни корени ,нетрадиционен семеен живот.този човек по своему е щастлив.възможно е да има и ясновидски способности.сигурна съм,че перфектно стой в обществото. :)мисля,че има баланс в хороскопа му и най-вече по отношение на аза  и другите.
« Последна редакция: Февруари 09, 2009, 05:28:41 pm от maraj »

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #115 -: Февруари 09, 2009, 05:39:10 pm »
Бих добавила, че роденият може да бъде и изключително пробивен при постигане на набелязаните (материални) цели - в Rasi Луната е в съвпад с Марс в 11 дом, Марс е в знак на приятел (Слънце). Със Слънце, Меркурий и Юпитер в съвпад с Раху в 8 дом може и да не му липсва дар да предусеща нещата (преди да са се скофтили  ;D), но определено преобладават материалните (тамасичните) цели над духовните - атмакарака (soul) Марс и аматякарака (mind, desires) Сатурн; Луна (manas) в аспект с Марс и Сатурн (Сатурн е Раджа йога карака, т.е. по-скоро благоприятен в тази карта).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #116 -: Февруари 09, 2009, 05:56:31 pm »
Разбира се,не познавам човека чак толкова,че да знам всичко за него (в смисъл по отношение на външни прояви),но от това което знам,твърдо заявявам,че не е женкар.Венера е неаспектирана и неопитна(нулев градус),в свития Рак.Дори ако се не лъжа 1та му по-сериозна връзка е тази която се превръща в семейство,не мисля даже че е имал кой знае какъв интимен живот преди това.Човека може и да си мисли някои изкушения(не знам),но си остава само с тях с толкова подвижност,пък и има страх от загуба на положението по принцип(не би тръгнал да си разваля семейството).

Луната в Дева е студена,както и Марс в Дева-по-скоро в земен знак се засилват чисто плътските нужди,не толкова романтично емоционалните и при условие,че са му задоволени не би следвало да криви от "пътя" си.Корените му са съвсем нормални-ИЦ във Водолей с упр Уран в Дева в съвпад с Луна в опозиция на Сатурн,показва произход от студено интелектуално семейство(това го знам).Майката е знак Близнаци(Луна в Меркуриев знак),жена му е знак Козирог (Луна в точна опозиция Сатурн),асц скорпион(луна съвпад марс/плутон) и тя с луна в дева.В настоящото му семейство обаче духът определено е водолейски/уранов -луна съвпад уран в 11 дом,всеки си има свое пространство и личен живот,както среда и приятелства,които не се смесват,жена му е в голяма степен интелектуалка и се занимава с алтернативни методи на лечение и също е психоложка.

Ясновидски способности няма.В обществото не стои никъде( в смисъл няма социални отговорности), дейността му е изцяло с бизнес насоченост.
Иначе да-много мисли,има много варианти за всичко и сигурно  ще намери решение на всичко,само че ще го направи тихата и леката  :) И макар че не съм сигурен и аз мисля,че има способността да надушва и предусеща,да улавя опасните или печелившите за него сигнали.

*

Марая

• 28287
« Отговор #117 -: Февруари 09, 2009, 07:00:04 pm »
видя ми се ,че венерата е в близнаци и затова реших,че..., е женкар. съжалявам! но въпреки всичко разсъждавам и мисля така:
сатурн в пети дом дава пробеми с децата и с любовта.този мъж се привлича от по-възрастни хора.мисля,че има психологически,дори и сексуални зависимости.това показва,че той не е хазартен тип.има склонност да живее в миналото.сатурн в риби не е добре поставен/аз имам същия/ и никак не съм съгласна с лилие за спекулаций по сатурн.фобий,неврози,психоматични заболявания-да.слънцето в осми дом показва ,че най-критичния период в живота на човека е средната възраст.аспекта м/у луната и слънцето ме кара да мисля,че човека има проблеми с очите/зрението/.лъв на в-ха на 10-ти дом е показателен,че той има своето общество.макар и късно той ще стигне до висок пост.още повече управителя на 10-ти е в осми.ще се случи с подкрепата на другите.нищо чудно да получи предложение за следващия парламент ,без майтап.има планети в критични градуси.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #118 -: Февруари 09, 2009, 08:03:53 pm »
Точно това имах предвид, Maraj!
Ако Сатурн беше добре поставен, щеше да го прави в пъти по-въздържан и по-предпазлив в съответната сфера. Много е важно дали знакът, в който се намира дадена планета, е в хармония с основната й функция, принцип, архетип. Винаги се започва с азбуката на астрологията преди да преминем към нейните по-високи стъпала - психологически анализи, прогностика и т.н. Това правило е толкова просто и съществременно толкова често се подценява. А пък и никъде не съм казала, че хазартът му е препоръчителен, по-скоро имах предвид, че има нюх към финансови афери с лек спекулативен елемент. Това съвсем не означава, че винаги ще има успех с тях, просто някои дейности и инициативи могат да го привличат като магнит.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #119 -: Февруари 09, 2009, 08:20:03 pm »
Аспектите, които ме навеждат на мисълта, която споделих по-горе:
- Слънце в 8 дом в съвпад с У.2 и У.8
- същите в тау-квадрат с Луна/Уран/Плутон/Марс и Сатурн
- господар на 2 дом в дом осми, в съвпад с господаря на МС
- Лунни възли по оста 2-8 дом
- активирано 8мо, 5то и 11то поле с интерсептиран знак по оста 2-8 дом
- Нептун в първи дом...
Дотук единствено Венера в Рак залага на сигурното, но както каза Синихе, тя е още "млада" и "неопитна" в първия градус на знака.  :)

Лично познавам човек с тау-квадрат, засягащ фиксирани домове. Юпитер е в 5 дом в Близнаци /заточение!/, в квадрат към Слънце във 2ри и Нептун в 11ти. Във 2ри дом се намират още две лични планети в съвпад с нодалната ос, широка опозиция с Плутон. Роденият е силно хазартен тип и, макар че е учил друга специалност, има вродени качества на икономист и финансист, нюх към рисковани финансови машинации. Доколкото разбрах, през последните няколко години си изкарва прехраната с това, макар че е учил за програмист. Интересното е, че има Луна в Телец на ИЦ в квадрат със Сатурн в 7 дом - аспект, който по принцип не дава афинитет към риска, а да се залага на трайното, сигурното. Но, пак ще повторя, хороскопът е съставен от множество комплексни теми и фактори и всички те трябва да се разглеждат в контекста на цялото, а не по отделни аспекти.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.