Здравей Гост

Да си поговорим за методите на прогностиката

• 35 Отговора
  • 12158 Прегледи
*

Lillie

• 30532
« Отговор #20 -: Март 10, 2007, 03:58:10 pm »
"Astrology is humanity's oldest and most precise mindmap. It cannot, however, accurately predict events. The planets hold half of the cards; you hold the rest. Choices you make within the astrological environment determine what actually happens to you."
quote from Steven Forrest - The Changing Sky

Техники в предиктивната астрология
*за практическото им приложение

Анализът на динамиката с използване на предиктивни техники включва:
- Прогресии
- Дирекции, префекции
- Слънчеви и лунни революции
- Транзити, планетни цикли
- Лунации и затъмнения
- Хорарна астрология
- Лунни възли
- Вертекс
- AP – точката на Овена.

Четирите нива в предиктивната астрология

Комплексността на астрологическия символизъм  е предизвикателство за всеки астролог, занимаващ се с прогностична астрология. Рискът се дължи на това, че често запленени от абстрактния астрологичен символизъм трудно успяваме да ги подредим в стройна и свързана система.
В книгата на Стивън Форест (Steven Forrest, "The Changing Sky"), посветена на предиктивната астрология, е направено въведение в дълбините на астрологичния символизъм, използващ “езика” на предиктивните техники. Разгледани са четири нива в предиктивната астрология, всяко от които фокусира вниманието върху различни измерения и манифестации на астрологичния символизъм и неговото влияние. Основно правило тук е, че по-важните промени в живота на човека са детерминирани от астрологични фактори с по-дълготраен характер, но при нарастваща продължителност на тяхното въздействие /на факторите/ във времето точността в прогнозирането на предстоящи събития намалява. За уточняване на някои “детайли” ни се налага да фокусираме вниманието си върху различни астрологични техники и похвати.
Стивън Форест представя в книгата си четирите нива, четирите предиктивни “похвата” за определяне силата на въздействие на астрологичните фактори (транзити и прогресии). Тези техники взаимно се допълват и всяка от тях придава “звучене” на следващата в низходящ ред.

Първо ниво:
1. Прогресивно Слънце сменя знак или дом.
2. Прогресивна Луна минава през първи дом.
3. Прогресивна планета (с изключение на Луната) прави съвпад, квадрат или опозиция с наталния Асцендент, Медиум Цели, Слънце, Луна.
4. Транзитиращ Сатурн, Уран, Нептун или Плутон правят съвпад, квадрат или опозиция с наталния Асцендент, Медиум Цели, Слънце, Луна.
5. Сатурново завръщане.
6. Уранова опозиция.
7. “Големият сблъсък” /тук не разбрах какво точно има предвид авторът/.
8. Прогресивно Слънце в съвпад, квадрат или опозиция с натална планета или ъгъл.

Второ ниво:
1. Прогресивна Луна в знак и/или дом.
2. Прогресивно Слънце в тригон или секстил към “тригер”-фактор.
3. Прогресивна планета или ъгъл (с изключение на Луната) в съвпад, квадрат или опозиция към чувствителна радикална точка точка освен гореизброените (Асц, МЦ, Слънцето, Луната).
4. Прогресивна планета или ъгъл (с изключение на Луната) сменя знак или дом.
5. Транзитиращ Сатурн, Уран, Нептун или Плутон правят съвпад, квадрат или опозиция към чувствителна радикална точка точка освен гореизброените (Асц, МЦ, Слънцето, Луната).
6. Транзитиращ Юпитер в съвпад, квадрат или опозиция с наталния Асц, МЦ, Слънцето, Луната.
7. Транзитиращ Уран, Нептун или Плутон сменят дом.

Трето ниво:
1. Транзитиращ Сатурн, Уран, Нептун или Плутон в тригон или секстил към чувствителна /радикална/ точка.
2. Прогресивна планета или ъгъл (с изключение на Луната) в тригон или секстил към чувствителна точка.
3. Аспект на транзитиращ Юпитер освен гореизброените.
4. Други планетни цикли и фази освен сатурновите революции, урановата опозиция и “големия сблъсък”.
5. Транзитиращ Юпитер или Сатурн сменя дом.

Четвърто ниво:
1. Всички транзити на Слънцето, Луната, Меркурий, Венера или Марс в аспект към чувствителна точка – действат като “тригери” и отключват проявлението на по-бавните транзити, прогресии и дирекции в събитиен план. Аспекти на прогресивната Луна към натални планети – въздействието на прогресивната Луна също се активира посредством транзит на /по-бърза/ планета.

Това са по-важните “стъпки” в предиктивната астрология и те са взаимосвързани, никоя от тях не действа и не е достатъчно функционална изолирано от другите.
« Последна редакция: Март 11, 2007, 11:52:37 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #21 -: Март 11, 2007, 02:40:37 pm »
"The purpose of modern predictive astrology is to help people make better choices, to clarify the nature of psychological terrain through which they are passing, and to serve as their ally in the endless, unpredictable task of creating the future."
quote from Steven Forrest - The Changing Sky

Транзити, прогресии, дирекции
*за разликите в интерпретацията

Не съществува унифицирано правило, нито пък консенсус относно разликите в интерпретацията на транзити, прогресии и дирекции, макар че според класическата теория транзитите са манифестация на обстоятелствата във външния, заобикалящ ни свят, докато прогресиите и дирекциите имат психологическо измерение и представят процеса на нашата индивидуална вътрешна еволюция.
Има астролози, които твърдят, че транзитите, прогресиите и дирекциите – всички заедно – са отражение както на външна събитийност, така и на психологически промени, и няма установен критерий за ясно дефиниране на разликата между тези техники, ситуацията се преценява на индивидуална основа.
Според известния астролог Робърт Хенд някои хора реагират на транзити, прогресии и дирекции на емоционално и психологическо равнище, докато други усещат влиянието на астрологическите фактори предимно с проявление във външен план, чиято манифестация е събитийна и зависи от степента на осъзнаване динамиката на индивидуалния живот.
Роналд  Дейвисън  в книгата си “Прогностични техники” ("The Technique of Prediction") се изказва, че по начина, по който прогресиите се отчитат на символична база “ден-година”, транзитът може да се разглежда като прогресия на база “ден за ден”. Това схващане донякъде обяснява липсата на реалан и ясно дефинирана разлика между тези две предиктивни техники, по-скоро и двете представят две форми, измерения на една и съща идея.

Интерпретация на транзитите
*за “добрите” транзити и “лошите” транзити

Традиционният подход при интерпретацията на транзитите е те да се разделят на две категории: добри транзити и лоши транзити. Така наречените “добри” транзити са тригонът, секстилът и някои съвпади, като се приема, че те ни ‘плъзгат’ плавно към успеха, докато тъй наречените “лоши” транзити са опозицията, квадратът и някои съвпади, които ни ‘обричат’ на зла участ.
И все пак не винаги нещата стоят така.
“Лошите”, трудни аспекти чрез ‘докосване’ на чувствителни радикални точки, с манифестация в живота или характера ви, могат да ви помогнат да добиете повече сила, като ви изправят пред предизвикателството да опознаете по-добре себе си и уязвимите си места с оглед постигане на по-високи цели и индивидуален растеж и развитие. Също така по време на тежки транзити е възможно да изживеем символично “пречистване” в онези важни за нас сфери на живот, в които разчупването на “статуквото” е обективно необходимо с оглед да тръгнем напред в живота и в развитието си, макар че не винаги процесът е очевиден и ясно забележим.  
От друга страна, “добрите” леки транзити не са предизвикателство, защото не ни стимулират достатъчно да осъзнаем и работим върху слабите си места, не дават тласък към развитие и израстване, нито пък целенасоченост и устрем да си решаваме проблемите в живота. В този смисъл “плавните” аспекти и конфигурации се възприемат като “даденост”, а ние хората сме така устроени, че рядко оценяваме това, което ни се дава “наготово”. При определени обстоятелства “плавните” транзити могат дори да донесат  повече вреди, отколкото реални ползи, отколкото тъй наречените “трудни” транзити, защото нерядко ни карат да се отпуснем и да съзерцаваме вместо да действаме, и често резултатът не е очевиден, докато не ни споходи следващият труден транзитен аспект между същите две планети.
При всички положения всички транзити могат да се разглеждат като “предпоставки” за развитие на потенциала ни в духовен и материален план - чрез успехи или загуби, радост или страдание, моменти на щастие и моменти на болка.

« Последна редакция: Март 11, 2007, 03:40:39 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #22 -: Март 11, 2007, 05:06:49 pm »
Вторични прогресии

Вторичните прогресии са най-популярната форма на прогресиране на наталната карта. За изходна база тук се приема формулата “ден = година”. На тази основа приемаме, че транзитното движение на планетите през деня символично представя движението на планетите по прогресия за една година. Например, ако искаме да добием представа какви ще са тенденциите на развитие през 30-та година от живота ни, можем да разгледаме позицията и аспектите на планетите в ефемеридите през 30-ия ден, отчетен след деня на нашето раждане. Изчисленията тук са сравнително лесни, а и прогресията  намира широко приложение като техника в предиктивната астрология. Принципът на вторичната прогресия е, че връзката “ден-година” се представя символично, като един календарен ден ‘съдържа’ в себе си една година от живота ни. Вторичната прогресия отразява връзката между Земята и Слънцето, Материята и Духа, като се явява огледално отражение на заобикалящия ни свят, представен чрез езика на символите.

В астрологическата практика намират приложение и други видове прогресии. Третичните прогресии се основават на принципа “ден = месец” и отново представят връзката между Земята и Слънцето, Материята и Душата, докато минорните прогресии, в чиято основа е формулата “месец = година”, символично представят връзката между Слънцето и Луната, между Душата и Духа.
В рутинната астрологична практика повечето астролози включват вторичната прогресия в инструментариума си. Не са изключени забележителни, важни събития в живота на индивида при преминаване на прогресивна планета в друг знак или дом. Аспектите между вторично прогресираните планети и наталните също са релевантни.
И тъй като дневното движение на външните планети (Уран, Нептун, Плутон) е много бавно, прогресивните външни планети се придвижват много бавно в рамките на годината, което ги прави неизползваеми в прогнозирането и затова те не се използват. За разлика от тях Луната се движи бързо и изминава около 12 градуса на ден, затова движението на вторично прогресираната Луна е около 12 градуса на година или приблизително градус на месец.

Докато стандартната интерпретация на транзит (например, транзитно Слънце в съвпад с натален Марс) е подобна на аналогична прогресия (като например прогресивно Слънце в съвпад с натален Марс), съществуват и две основни разлики, върху които трябва да фокусираме вниманието си: първо, прогресиите са изцяло индивидуализирани (докато някой има прогресивно Слънце във Везни, негов близък може да няма, но и двамата да са повлияни от транзита на Сатурн през Лъв) и, второ, прогресиите са с по-дълготраен характер, поради което влиянието им може да бъде на така очевидно, но затова пък по-силно в сравнително дългосрочна перспектива.

Прогресиите представят наталната ни карта в “разгънат” вид в определен времеви хоризонт или момент. Представете си една хармоника или развиваща се спирала. Вторичните прогресии са толкова уникални за всеки от нас, колкото и наталната карта. Те са част от нашата съдба, определена от кръста на хороскопа и заложения потенциал в радикса. Прогресиите представят нашата индивидуална трансформация, докато транзитите представят нашето взаимодействие с променящите се условия в заобикалящия ни свят.
 Бернадет Брейди казва, че прогресиите презентират “начина, по който Космосът  /Вселената, Абсолютът/ намира манифестация чрез нас, символично представена чрез транзит, който ни въздейства” ("the way the cosmos manifest through us, as compared with a transit, which manifests on us").

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #23 -: Март 11, 2007, 06:16:33 pm »
Дирекция на слънчевата дъга (Solar Arcs)

В основата на тази предиктивна техника стои Слънцето и неговото прогресивно движение, чиято “стъпка” се изчислява на принципа “ден-година” като при вторичната прогресия и закръглената й стойност вълзиза приблизително на един градус за година.
За да изчислим дирекция на слънчевата дъга, използваме за ориентир и изходна база позицията на Слънцето във вторичната прогресия. Позицията на вторично прогресираното Слънце отразява позицията на Слънцето в определен ден, отчетен след деня на нашето раждане, който от своя страна отговаря на броя години, които разглеждаме във времеви хоризонт. Предвод това, че средното дневно движение на Слънцето е около 1 градус, с всяка година от живота ни Слънцето по вторична прогресия се мести с градус напред. По този начин можем лесно да калкулираме позицията на вторично прогресираното Слънце чрез добавяне на броя години от живота към позицията на наталното Слънце, трансформиран в градуси.

Методика при изчисляване на слънчева дъга:
1. Изчисляваме позицията на Слънцето във вторичната прогресия.
2. От получената стойност изваждаме позицията на наталното Слънце (градуси, минути и секунди) и получаваме “ъгъла” /”стъпката”/ на слънчевата дъга за съответния момент от живота.
3. По този начин придвижваме всяка планета, нодалната ос, Асцендента, Медиум Цели и други радикални точки напред, използвайки тази “стъпка”, чрез добавяне на слънчевата дъга към позицията на наталната планета или точка.

Логиката  на тази техника има дълбока, вътрешна психологическа основа:
Първичният, основополагащ  принцип на Слънцето манифестира индивидуалното ни развитие сега и в перспектива и, символично представен посредством слънчева дъга, той споделя енергията си с всяка точка в хороскопа и я оживотворява.

Слънчевата дъга може да се използва като техника за “разгръщане” на хороскопа в бъдещи и минали времеви хоризонти.
Докато слънчевата дъга съдържа в основата си принципа “градус = година”, орбисите, които е препоръчително да се използват в случая, са не повече от един градус или година.
Нерядко движението на Луната по вторична прогресия индикира точния момент, когато въздействието на някой аспект по дирекция на слънчевата дъга се ‘отключва’ и има събитийно проявление; това в повечето случаи се осъществява под влияние на важен транзит, която се явява “тригер” фактор и превръща аспекта по дирекция от статичен в динамичен.
В теорията за слънчевата дъга е прието да се дава приоритет на тъй наречените “твърди аспекти”: съвпад, квадрат, опозиция, полуквадрат, сескиквадрат. Някои астролози активно използват в практиката си и по-плавните аспекти – тригон, секстил. Няма да се учудя, ако се използват и квинтили, биквинтили, септили и тетрадецили – въпрос на избор и подход.

Други астролози и практикуващи астрология предпочитат метода на символичната дирекция (СД) “градус = година”, който е по-неточен. Символичната дирекция не отчита реалното движение на Слънцето и респ. на небесните тела. При редица руски автори също се дава предимство на т.нар. “естествена” дирекция, а не символична.

« Последна редакция: Март 11, 2007, 06:20:39 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

ali

• 46
    • http://
« Отговор #24 -: Март 13, 2007, 10:45:44 pm »
Лили както винаги си страхотна.Благодаря за полезната информация.
В момента чета Бернадет Брейди и съм приятно изненадана от начина и на поднасяне на материала.
Би ли ми препоръчала и други книги?
Мислех да си взимам тази на Люмиер.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #25 -: Март 14, 2007, 07:47:40 am »
Книги и помагала по предсказателна астрология отдавна не съм купувала, имам само прогностична астрология от поредицата на Марч и Макевърс. По-голямата част от информацията намирам в нета, но на чужд език  :unsure:  B)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #26 -: Март 14, 2007, 06:57:44 pm »
И още нещо ми се ще да споделя, което ми прави впечатление. В нито една книга по предсказателна астрология от преведените на български език не съм видяла да има достатъчно изчерпателна и достъпна информация за практическото приложение и интерпретация на предиктивните техники. Съвсем бегло се споменава тук-там за това как следва да се разглеждат на практика, но не и как да се интерпретират. Умението да интерпретираме го добиваме с полагане на самостоятелни усилия и не само с много теоретичен, а предимно с практически опит и интуитивен усет.
В книгите се дават обобщени и груби схеми, нещата са скицирани, която база трябва да бъде приложена на практика и усъвършенствана с оглед на това кои от съществуващите "инструменти" за анализ са практични и функционални, а кои - абстрактно-теоретични.
На теория всеки може да се изкаже "компетентно" за принципа на Сатурн, да речем, но дали ще е в състояние да даде адекватна оценка на силата на въздействие на същия този Сатурн в една индивидуална карта - и не само в статика, а и в динамика?  
Нещата са доста относителни и, макар и да има обобщени схеми, те служат повече за изходна, начална база, но не са валиден и приложим за всички ориентир в условията на голямо разнообразие от динамични и непрекъснато развиващи се и променящи се фактори - вътрешни и външни. В този смисъл е важно умението да се усети индивидуалната специфика, "трептенето" на всяка карта - с каква "настройка" е, на каква "честота" вибрира, какви механизми я задвижват - и след това да се приложат готовите "формули" и "схеми", за да се убедим дали и доколко са функционални в конкретика, а не само в абстракция.

:)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

ali

• 46
    • http://
« Отговор #27 -: Март 14, 2007, 10:42:05 pm »
За съжаление е така - имам цялата поредица на Марч-Макверсън,няколко пъти ги четох и усещах,че стоя на едно място.Не можех да разбера всичко.Реших,че явно трябва време,но нали съм нетърпелива се записах на курс.Мога да кажа,че нещата ми се изясниха до определено ниво и до там.
Не останах доволна от курса.А най-вече се записах,заради методите на прогнозиране.
Не преставам да търся-имам две деца почти не ми остава време,по цяла нощ чета астрологична литература.Или се ровя в интернет.

Сега в книгата на Б.Брейди -малко по малко започва да ми се вдига завесата.

p.s тромово се изразявам,но това от Меркурий в Козирог. ;)  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #28 -: Март 15, 2007, 04:39:28 pm »
В интерес на истината книгата на Бернадет Брейди за "орела и чучулигата" я нямам и не съм я чела, само я бях прегледала набързо в една книжарница. Някъде из нета бях попаднала и на нейна безплатна версия, но на руски, а и не успях да си я сваля на компютъра...
За съжаление книгите по предиктивна астрология, предлагани на български, могат да се преброят на няколко пръста, а и няма нито една, която да е на професионално ниво. Повечето книги по астрология, които се издават и превеждат в България, са за широката аудитория, не са тясно специализирани и не се отличават с особено високо ниво и качество на представената в тях информация. Очевидно и за това има някакви причини. Е, затова пък курсове се организират безбройни и най-различни, чието "качество" не се чувствам особено компетентна да коментирам  B)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #29 -: Април 23, 2007, 02:29:05 pm »
Цитат
/.../ Вторичната прогресия отразява връзката между Земята и Слънцето, Материята и Духа, като се явява огледално отражение на заобикалящия ни свят, представен чрез езика на символите. /.../ Прогресиите представят наталната ни карта в “разгънат” вид в определен времеви хоризонт или момент. /.../ Прогресиите представят нашата индивидуална трансформация, докато транзитите представят нашето взаимодействие с променящите се условия в заобикалящия ни свят.
 Бернадет Брейди казва, че прогресиите презентират “начина, по който Космосът  /Вселената, Абсолютът/ намира манифестация чрез нас /.../.
Нека отново се върнем към вторичните прогресии.
Ако някой се е занимавал с вторично прогресиране, нека сподели до какви заключения е стигнал относно практическото приложение на тази техника.

Един от ключовите и най-важни моменти тук е да не забравяме, че един и същи аспект може да има различни форми и нива на манифестация в живота на индивида. По този начин аспектите на прогресивната Луна могат да се разглеждат като символично "пробуждане" на съответния планетен принцип чрез ангажиране на съзнанието с темите, символизирани от тази планета в хороскопа и респ. в живота на родения. Аналогиите на дома, през който преминава прогресивната Луна, излизат на фокус в съзнанието като получават символично "оцветяване" в зависимост от аспектите на Луната с други планети.
Ако всяка планета в наталната карта се представи като енергиен принцип, аспектът на движещата се вторично прогресирана Луна ни прави по-възприемчиви към "допир" с енергиите на съответната планета, чиято манифестация в заобикалящия живот не бива да се поставя в рамките на ограниченото ни разбиране за събитийност. Събитийното проявление на енергийния потенциал на аспектираната от прогресивната Луна планета е най-добре да се разглежда в най-широкия диапазон от възможни варианти и алтернативи.
Метафорично казано, аспектът на прогресивната Луна с планета ни среща с даден принцип, който намира проявление и временно добива фокус в ментален, емоционален или материален/събитиен план с "посредничеството" на определен тип хора, събития, обстоятелства или просто мисли, настроения, нагласи и идеи, които в този момент 'идват' или вече имат активно присътствие в живота ни, но начинът, по който започваме да ги 'виждаме', добива други, по-различни от досегашните измерения и перспективи.

Нека представим символично прогресивната Луна като "инструмент", а планетата, която тя аспектира по прогресия, като музикални "ноти". Какво се получава? Прогресивната Луна, докосвайки Венера, ще свири венерина "музика", при аспектиране на Сатурн "звученето" ще е сатурново, в аспект с Плутон ще чуем "песен" от дълбините на царството на Хадес...
В случай на аспектиране на цяла конфигурация от планети ще чуем хорово "пеене", но силата на "гласовете" ще зависи от вида аспект. Странични "звукови" ефекти и нюанси в "мелодията" ще има в зависимост от текущите транзитни аспекти, които се случват паралелно с актуалния в рамките на определен времеви хоризонт прогресивен аспект.

« Последна редакция: Април 24, 2007, 02:54:21 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Re:Да си поговорим за методите на прогностиката
« Отговор #30 -: Октомври 26, 2009, 09:02:22 pm »
В "Говорилня" стана въпрос за промяна в посоката на движение на прогресивните планети - от директни в ретроградни и обратно. В тази тема са разглеждани вторичните прогресии, затова ще копирам тук статия от Cafeastrology.

Нека всеки, който е преживял или наблюдавал такъв етап, се чувства поканен да разкаже какви са преките му впечатления  :)

Because of the frequency of Mercury retrograde periods, most people experience a progressed retrograde Mercury in their life time. During this phase, it is common for interests and hobbies to change and for natives to become more internalized, self-interested, and requiring time alone to regroup. This is especially apparent in the year before and the year after the retrograde occurs, as the individuals adjust to the changes in mental outlook and perception. It is common for natives to withdraw somewhat, and to feel left out in some way. One person described this period in her life as a time when she felt "invisible". When progressed Mercury is stationary Retrograde: "The effect usually lasts about a year and may signal period of frustration, turning inward, introversion, or inhibition. There is likely to be a significant change in mental attitude and possibly also a change of residence. You may wish to get away to clarify your thinking about a matter. Students may have trouble with their studies. The affairs of siblings may become a matter of concern. One's manner of thinking and communication may become restricted. Hindrances occur related to matters governed by the house containing natal Progressed Mercury and the houses that have Gemini and Virgo on their cusps in the natal horoscope. The retrograde station of Progressed Mercury is more difficult to manage if it occurs before the first Saturn return (about age 29)." -- our Progressions report.

A retrograde Venus period might be considered a time when we pull back from social contact, or when opportunities for social contact decrease. However, what largely occurs is a shift in focus and perception--a time when Venus matters become more potent for the native. The native becomes more sensitive to Venus energies, recognizing Venusian needs more acutely. At first, there can be a feeling of being somewhat isolated as the native adjusts to the shift in perception. Individuals may look around them and feel that "everyone else" seems to be finding love, or is appreciated, more easily than they are. This is truly a personal perception—as the natives become more deeply aware of their needs, their sensitivity is heightened. Progressed Venus turning retrograde represents, more than anything, a shift in the natives' perception. It does not actually decrease their opportunities for establishing love bonds, unless they choose to hide from these opportunities.

Remember, however, that when a secondary progressed planet changes motion, the years surrounding that change of motion see the most drama, simply because these are times of adjustment to the shift in perception.

When progressed Mercury moves from retrograde to direct motion, the native feels some form of release, and begins to feel "heard" and, perhaps more importantly, understood. In fact, when any progressed planet changes to direct motion, there is a "coming out" of sorts, as well as a more sociable attitude and a feeling of acceptance. When progressed Mercury turns direct: "This is an important year in your life. Thought processes and communication become more fluent and easy. School and intellectual tasks go especially well. A change of residence is possible. The affairs of siblings take a turn for the better. There will be a lifting of restrictions or barriers related to matters ruled by the house containing natal Progressed Mercury and the houses with Gemini and Virgo on their cusps in the natal horoscope. If Progressed Mercury was retrograde at birth, it will turn direct by progression before age 25." -- our Progressions report.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #31 -: Октомври 26, 2009, 09:27:25 pm »
Мога от личен опит да разкажа за промяната в движението на прогресивен Меркурий. Когато съм била на 6 години е станал ретрограден, а през 2006 година (била съм на 30 години) е тръгнал директно. Година и половина преди да стане директен започнах да се интересувам от езотерика и алтернативна медицина. По-късно съм се регистрирала в този форум, така се появи интересът ми и към астрологията. В общи линии мисловните модели не се променят лесно и бързо (при Телците  ;D) и явно е бил необходим дълъг подготвителен период, съпроводен с външен натиск и други екстри. 
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #32 -: Октомври 26, 2009, 10:21:04 pm »
Марс 40 и кусур години ми беше ретрограден и аз, напук на всичкия световен опит, се интересувах от вътрешните си светове, преди няколко години обърна директен и аз започнах да се интересувам от външния свят.
Обикновено го дават човек до определена възраст да си изпълни навън задълженията към обществото и като остарее и стане непотребен, да се обърне навътре към себе си.
Е, при мен обратното. Даже доскоро нямах обяснение, едва като забелязах прогресивният Марс какви ги върши, свързах нещата.

*

elfidka

• 3129
« Отговор #33 -: Октомври 26, 2009, 10:31:07 pm »
Кайли, моя мъж е с ретро Марс и ще се обърне след около 3-4 год, ама с вътрешните светове хич го няма ???
Не знам защо така, може би защото е Водолейски... и ми е много интересно на къде ще гледа като стане нормален  ;D ;D ;D ;D ;D
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re: Да си поговорим за методите на прогностиката
« Отговор #34 -: Април 24, 2012, 08:01:52 pm »
Един от методите за прогноза с които малко съм се занимавала е развит от немския астролог Döbereiner и принадлежи към създаденото от него през 1953 \"ритмично учение\". Този метод се нарича Auslösungen (не знам за съжаление как е преведен официално на български) и е доразвит в днешно време от Петър Орбан. При този способ се наблюдава движението на асцендента надясно по часовниковата стрелка, т. е. дванайсти дом, започващ със знака на асцендента се отнася за първите седем години и т. н. Тук също е много важна точната минута на раждане. На всеки дом са отредени по седем години, независимо от големината му. Знакът в обратното от гледна точка на нормалния хороскоп начало на дома определя качеството на следващите 7 години. Намиращите се евентуално в дома планети и техните констелации биват активирани своевременно в момента, в който АЦ ги достигне. За да се изчисли точно този момент, градусите, които заема домът се разделят първо на седем, за да получим колко градуса съответват на една година. Със по-нататъчни изчисления може да се изчисли също в кой месец и ден може да се очаква определено събитие.

Но засега най-голямо внимание обръщам на транзитите и установих, че  трябва да имам търпение и да наблюдавам внимателно специфичната манифестация в дадения хороскоп, която може да е по-силна на вътрешно ниво. Научих се и да не очаквам от транссатyрновите планети (освен от Уран) точност при събитията.

Други техники поглеждам отвреме-навреме, но не съм се задълбочавала особено.

Някой има ли наблюдение? :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
Re: Да си поговорим за методите на прогностиката
« Отговор #35 -: Април 25, 2012, 02:21:11 pm »
Лили, благодаря за ценната и качествена информация, която си споделила. Определено считам, че трябва да събереш познанията си в книга и да ги публикуваш, когато му дойде времето.
When One Door Closes Another Door Opens