Май китайците бяха казали още преди хилядолетия, че всеки пренебрегнат сън е като едно неотворено писмо, адресирано до нас.
Как можем да активираме спомнянето на сънищата?
Като гледаме на тях като на обогатяващи живота ни преживявания. Сънищата са често закодирани, но ни дават неподкупно честни отговори на въпроси, които дори обикновено съзнателно не сме задали.
Записването на сънищата дава сигнал на подсъзнанието, че те се вземат на сериозно и си струва да се запомнят.
Прегледът на по-отдавна минали сънища дава често неочаквани резултати: често това, което ни се е струвало в първия момент като безсмислица, се оказва по-късно, че е било навременна информация за вече задвижени събития, за които тогава не сме знаели.
Преплитането на уж несъвместими елементи не би трябвало да ни обезсърчава, обикновено значението им не е буквално.
Задаването на конкретен въпрос преди заспиване се възнаграждава нерядко с мъдър отговор.
Заспиването с определено любимо камъче в ръката, дори да не е скъпоценно, носи също резултати. При Кастанеда се препоръчва поставяне на плоски дълги камъни между пръстите на ръцете, но това е друга категория, на мен това ми носи леко зловещи сънища.
Би ми било интересно да чуя и за други методи.