Здравей Гост

Полифазният сън

• 14 Отговора
  • 6293 Прегледи
*

Jeni

Полифазният сън
« -: Февруари 25, 2007, 12:20:59 am »
Полифазният сън - що е то?
Автор: Стив Павлина
Полифазният сън включва множество кратки периоди на сън през деня, вместо да се вземе целия сън наведнъж. Популярната форма на полифазен сън, режимът за спане на Юберман, предполага да се спи 20-30 минути шест пъти на ден, кратки дрямки на всеки 4 часа. Това означава, че ще спите само 2-3 часа на ден. И преди съм чувал за полифазния сън, но досега не бях се натъквал на практически модели, на хора, които да съобщават за интересни резултати.
Според този режим, може да заспивате примерно в 2, 6, 10, 14, 18 и 22 часа. Като всеки път ще спите само по 20-30 минути. Това е удобно, тъй като часовете са едни същи, само че в различни половини на денонощието и се повтарят всеки ден, така че пак можете да имате правилен дневен режим, пък дори и много по-различен от досегашния.
Как да вкарате този режим на спане в действие? Обикновено е нужна около седмица за привикване. Нормалният цикъл на сън е 90 минути, а при този цикъл REM фазата /Rapid Eye Movement - фазата на бързо движение на очите/ идва късно. REM е най-важната фаза на съня, когато идват сънищата, а когато сте лишени от REM-фазата твърде дълго, това оказва сериозно, негативно влияние върху вас. При полифазния сън тялото се научава да навлиза в REM фазата, веднага щом човек заспи, вместо доста по-късно в цикъла на сън.
Така че през първата седмица вие ще изпитвате недостиг от сън, докато тялото ви привикне към по-къси цикли, но след периода на адаптация ще се почувствате по-добре, може би дори по-добре от преди.
Необходима е дисциплина за успешното преминаване към този цикъл, както и гъвкав режим, който да го позволява. Очевидно, след като ще спите доста по-малко, е много важно да заспивате в точните часове и да не пропускате нито една дрямка.
Беше ми много интересно да прочета някои публикувани мнения на хора, които са опитали този цикъл на сън. Те информират за по-голяма бодрост и енергия, по-ярки и по-ясни сънища и разбира се изобилие от допълнително свободно време. Четох и за провалени опити, но бяха винаги при хора, които не са били стриктни в режима си на заспиване и са пропускали дрямки. Страничен ефект на този режим на спане е, че се налага да ядете повече, тъй като прекарвате повече време в движение. Изглежда, че дългосрочните ефекти върху здравословното състояние на този модел на спане, не са добре познати. Обаче това е без значение за мен, защото откривам, че като вегетарианец от дълго време, не мога много да се осланям на дългосрочните изследвания, провеждани с хора, които не са вегетарианци. Някои твърдят, че хормоните, съдържащи се в животинските продукти влияят негативно на моделите на спане и че често подобренията в режима на хранене водят до по-спокоен сън. Така че дългосрочните изследвания на хора с нормален режим на хранене, на мен лично няма да са ми от полза.
Лошата страна на този режим на сън е, че не може да бъде променян. Чел съм, че може да се отлага заспиването с час, ако се налага, но пропускането на дрямка може да доведе до рязък срив, след който ще ви е нужно известно време, за да се възстановите. Това означава, че имате само около 3.5 часа време, през което сте будни помежду дрямките, 4.5 максимум. Така че това може леко да ограничи избора ви. Разбира се, ще трябва да балансирате между тази жертва и възможността за много допълнителни часове на ден, всеки ден. Интересна сделка...
Плюс това е доста странно. Така че естествено искам да опитам. :) Тъй като работя от вкъщи и мога да променям режима според желанията си, реших да опитам полифазния сън, за да разбера какво е. Вече се усъвършенствах в това да заспивам бързо (в рамките на няколко минути) и често сънувам по време на 15-20 минутните си дрямки, така че се чудя дали вече частично съм се настроил да навлизам в REM фазата бързо. Този опит очевидно се нуждае от приспособяване, но успяхме да нагласим нещата със жена ми, така че да е достатъчно практично. Бях прочел, че енергичността и бодростта са на нулата през първата седмица, затова изчистих програмата си за седмицата от почти всякакво умствено
натоварване (никакви срещи, речи или важни проекти). В зависимост от това доколко ще съм в състояние през периода на приспособяване, ще се занимавам основно с битови задачи, например подреждане на гаража - нищо, свързано с електрически уреди. :)
Започвам режима на полифазния сън от днес, така че миналата нощ бе последната ми с „нормален" сън за известно време напред. Станах, както обикновено, в 5 часа тази сутрин, след това ще дремвам на всеки 4 часа, започвайки от този следобед. Ще използвам аларма с обратно броене, настроена на 30 минути, така че да не се успя. Реших часовете, в които заспивам, да са 1, 5, 9, 13, 17 и 21 ч. Смятам да изкарам така поне до Хелоуин (31 октомври срещу 1 ноември) ... или докато умра, което ме сполети първо. Ако върви добре и запазя работоспособността си, ще реша дали да продължава.Любопитството ми е движещият мотив, за да се реша на това, пък и изглежда като забавен тест за самодисциплина. При това се сработва чудесно със собствената ми странност. Независимо дали експериментът ще успее или ще се провали, определено ще е интересно и поучително изживяване. Разбира се, ще ви държа в течение относно опита си, но ако започна да публикувам съобщения, че виждам умрели хора, то тогава ще знаете, че съм започнал да халюцинирам в следствие на лишаването от сън. Какво бихте правили с 30-40 часа допълнително свободно време на седмица?

Ден 1
Ден 2
Ден 3

Полифазният сън
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2007, 10:10:16 am »
звучи интересно :)  давай в тази тема как са движи експеримента и какви са резултатите ;)  

*

Jeni

Полифазният сън
« Отговор #2 -: Февруари 26, 2007, 01:25:22 am »
.
« Последна редакция: Януари 31, 2009, 10:57:43 pm от Jeni »

Полифазният сън
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2007, 11:20:43 am »
Ще кажа само ,че най-вероятно е да спрете да сънувате ;)  :D .
Вече от няколко години съм на подобен режим и си мечтая за деня в който ще мога да спя близо осем часа без да се събудя .
С излишното свободно време се чудя какво да го правя :rolleyes: ,а и ми липсват страшно много, красивите цветни сънища и усещането да си подпухнал от много сън :rolleyes: .

Полифазният сън
« Отговор #4 -: Февруари 26, 2007, 07:40:57 pm »
B) Звучи интересно , но при мен е не приложим. Имала съм периоди от по около 1 седмица в които съм спала по 1-2 часа на денонощие. Организма свиква с промяната, веднага преминаваш във фазата на съня. При мен сънищата бяха много напрегнати и объркани.

А цветните сънища на Док , след като са избягали от него са дошли при мен. Трябва да взема да си записвам, сънувам наистина страхотни сънища. :D  :D  :D  
« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 08:59:02 pm от SANIELI »
"Сърцето има доводи, които разумът не познава"  Паскал

*

Jeni

Полифазният сън
« Отговор #5 -: Февруари 28, 2007, 03:10:18 am »
.
« Последна редакция: Януари 31, 2009, 10:50:01 pm от Jeni »

Полифазният сън
« Отговор #6 -: Февруари 28, 2007, 03:18:29 am »
Цитат
Цитат
Ще кажа само ,че най-вероятно е да спрете да сънувате ;)  :D .
Вече от няколко години съм на подобен режим и си мечтая за деня в който ще мога да спя близо осем часа без да се събудя .
С излишното свободно време се чудя какво да го правя :rolleyes: ,а и ми липсват страшно много, красивите цветни сънища и усещането да си подпухнал от много сън :rolleyes: .
Така е,  здравия сън, си е незаменим! На мен ми е крайно неприятно, че до няколко дни ще ми се налага да излизам раносутрин и то почти всеки ден, и се налага да се пренастройвам наново. Незная, при подобно рано ставане сигурно ще трябва да си лягам за  \"Сънчо\" , за да е всичко наред, но дисциплина за такива неща трудно се изгражда.
А иначе, може би ще успееш да спиш 8 часа непробудно, ако въобще не си почиваш и се изтощиш достатъчно, за да спиш дълго след това и току виж си възвърнал ритъма.
Като гледам,добра дружинка сме се събрали за малките часове.
ДОБРО УТРО! :D  

*

Jeni

Полифазният сън
« Отговор #7 -: Февруари 28, 2007, 04:05:43 am »

« Последна редакция: Януари 31, 2009, 10:49:12 pm от Jeni »

Полифазният сън
« Отговор #8 -: Март 23, 2007, 01:22:48 pm »
:D Jeni нищо не споделяш за експеримента си с полифазния сън.

Какво стана отказа ли се? B)  :P  

*

Jeni

Полифазният сън
« Отговор #9 -: Март 23, 2007, 04:04:29 pm »
.
« Последна редакция: Януари 31, 2009, 10:37:43 pm от Jeni »

Полифазният сън
« Отговор #10 -: Март 24, 2007, 04:08:10 pm »
Цитат
Сани, а ти би ли опитала един такъв експеримент с полифазния сън ?
 :)
:D Не, аз съм един сънчо, който си поспива доста. Дори имам забележки, от брат си и той доста би се посмял на въпроса /надявам се да не те обидя с тази констатация, обаче това ще ти даде по- пълна представа за това, което питаш/.  Много добре си чувствам тялото и знам кога какво му е нужно.Недоспиването като студентка ми влияеше много зле, изглеждах ужасно преди изпит.

Правя експерименти единствено с външния си вид и в кухнята. Е хрумнал ми е един екстремен експеримент, който обаче може да ми коства здравето или в най- лошия случай живота, та това ме спира.

Jeni, пробвай масаж на ходилата и ще ти помогне да заспиш по-бързо и да сънуваш сладки сънища. Аромата на лавандула също влияе добре върху съня. Ако ги комбинираш двете неща ще спиш като бебе гарантирам ти.

Когато сънуваш починал човек не винаги е лошо, и аз съм сънувала. Преди много години сънувах прабаба ми.  Тя дойде при мен и ми каза колко и липсвам,че се е затъжила много за мен защото не ме е виждала дълго време.Държеше двете ми ръце и усещах нежността й. Бяха минали около 10 години от смърта й.

Сънуването на познати,че са починали най-вероятно символизира раздяла с тези хора.При мен поне беше така.
« Последна редакция: Март 24, 2007, 04:10:59 pm от SANIELI »

*

Jeni

Полифазният сън
« Отговор #11 -: Март 28, 2007, 02:45:30 am »
.
« Последна редакция: Януари 31, 2009, 10:39:04 pm от Jeni »

Полифазният сън
« Отговор #12 -: Март 28, 2007, 03:34:17 pm »
B) Радвам се че е помогнало.
Възможно е ароматизатора в стаята ти да ти пречи за заспиш. Ако е с аромат на лимон, бъди сигурна в това. Има много неща , които могат да помогнат за добър сън, но те са не приложими за големия град.
Масажа надявам се че го правиш с някакво олио. Масажирай цялото стъпало, но отдели повече време за масаж на големия пръст на крака. Тази точка се масажира и при леко главоболие. Ако при по- силен натиск по време на масажа на ходилото усетиш болка , наблегни на това място..

През 2001г почина дядо ми, след смъртта му няколко пъти оставах да спя в неговата къща  и всеки път го сънувах усмихнат, говорехме си . Майка ми каза че когато починал бил усмихнат.

*

Jeni

Полифазният сън
« Отговор #13 -: Март 31, 2007, 09:58:59 pm »
.
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 01:18:47 am от Jeni »

*

Kali

• **
  • 1411
Полифазният сън
« Отговор #14 -: Април 01, 2007, 10:04:09 am »
Явно има събития, които не можем да избегнем. :unsure:
  Най-полезна в такива случаи може да е една предварителна подготовка, доколкото е възможно.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.