Здравей Гост

Астрологическа консултация на деца?

• 36 Отговора
  • 6883 Прегледи
*

лилид

Бих искала да попитам какво е мнението ви за правенето на астрологична консултация на дете изобщо, в частност в пуберитет.
Ако е утвърдително - следващия ми въпрос е дали има детски психолози-астролози.
 :rolleyes:  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1 -: Март 16, 2007, 10:47:23 am »
Доколкото съм запозната, на Запад и в Щатите има такава практика. В България мога да кажа със сигурност, че все още липсват квалифицирани и с достатъчно опит астролози, специализирали се в детската астропсихология. Може би е просто въпрос на време и търсене. На даден етап търсенето на такъв тип консултации е все още ограничено.  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Март 17, 2007, 05:17:27 pm »
"Детска" астрология - "за" и "против"

Темата за детски хороскопи е един от най-деликатните въпроси в астрологията. Немалко са астролозите, които категорично отказват да разглеждат и интерпретират хороскоп на дете или бебе, други пък го смятат за нещо нормално. По същия начин бихме могли да водим горещи спорове трябва ли да има астрологически планирани  /и “нагласени”/ дата и час на секцио или да разчитаме изцяло на лекарската преценка.  При всички положения, със или без външна намеса, бебето се ражда в момента, определен за появата му в света. Аналогично трябва да се разглежда и хороскопът на дете – като нещо, което не можем да променим или коригираме, но можем да го приемем такова, каквото е и каквото ще бъде.
За всеки хороскоп казват, че е въплъщение на всички генетично, наследствено и кармично заложени потенциали, част от които се реализира по-лесно, друга – по-трудно и с повече усилия или изобщо не успява да бъде реализирана от родения поради най-различни причини и обстоятелства.

В този смисъл можем да разглеждаме и детски хороскопи – като сбор от потенциални възможности и алтернативи. Мисля, че прогностиката не е много приложима спрямо картата на един тийнейджър, да не говорим пък за по-малко дете или бебе. Това е причината вниманието да се фокусира върху психологическата част, която в случая е единственият приемлив и целесъобразен вариант. Не може да се направи “корекция” на хороскопа или на съдбата на дете, но можем да се опитаме да разберем и да приемем детето си такова, каквото е и да му помогнем да бъде това, каквото усеща, че иска да бъде.  Ако един родител поне веднъж се опита да се погледне през очите на своето дете /или деца/, би могъл да разбере много неща за себе си, които поради едни или други причини са скрити от полезрението му. Не са толкова малко случаите, когато образът на родителя, представен в хороскопа на детето, като в криво или счупено огледало отразява това, което е заложено в наталната карта на родителя и респ. начина, по който същият се самовъзприема. По същия начин стоят нещата и с “вижданията” ни за нашите деца – нерядко родителят ‘вижда’ в детето си това, което иска да види. Но реалността е друга. В хороскопа на един родител е заложено отношението му към децата – бъдещи и настоящи. Но отношенията си с тях той създава и твори сам, макар и детерминиран в голяма степен от това, което е заложено в радикса и като наследена “линия на поведение”.
Възприетият в семейството на родителя “модел” на отношение към децата и респ. начинът, по който се приема  /или не се приема/ родителската “роля”, също играе значителна роля, понякога и несъзнателно. Носители сме на гени и наследственост, които не могат от раз да бъдат заличени и затрити. И тези наследени и предаващи се от поколение на поколение психологически и поведенчески “модели” могат да бъдат видяни във всеки хороскоп при по-задълбочен анализ. Всъщност това имат предвид астролозите, когато казват, че има повтарящи се “теми” в хороскопите на родители, деца и други близки, с които имаме роднинска връзка. Под “теми” се имат предвид акцентирани принципи в радикса – по кръстове, по доминанти, повтарящи се аспекти и натоварени домове и знаци. Повтаряне на нептунова “тема”, например, може да има при Слънце в Риби, Слънце в съвпад с Нептун, изгряващ или доминантен Нептун, Слънце или стелиум в 12 дом. В такъв случай ни светва червена “лампичка”, че тази “тема” не се повтаря случайно в хороскопите на близки, макар и да има различна манифестация в живота на всеки от тях.
Ние сме “плът и кръв” на родителите си и те също са неразделна част от нас и, астрологически погледнато, са отразени в хороскопа ни завинаги и не могат да бъдат заличени, дори след физическата ни раздяла с тях. Ние носим “мама” и “татко” в сърцето си завинаги, дори да сме далеч от тях или просто… да ги няма, независимо дали ги обичаме и дали сме били обичани от тях или дали и колко сме били щастливи с тях. Звучи тъжно, но е факт. Събирателният образ на “мама” и “татко” е представен от светилата в картата – Слънцето и Луната – два основни, базисни енергийни принципа, без които животът и съществуването на всичко сътворено на Земята са невъзможни, немислими. Неслучайно мнозина астрологични техники се базират на “стъпката” на Луната и Слънцето и техните цикли.
Въз основа на гореизложеното стигаме да заключението, че хороскопът на дете е не само въплъщение на това, което е, което ще бъде и би могло да бъде, а и е “хранилище” и огледално отражение на “сътвореното” от родителите и прародители, на наследения потенциал, на всички нереализирани копнежи, недовършени задачки и неизчистени  /и подлежащи на изчистване впоследствие/ “теми”.

Кога е целесъобразно да се прави интерпретация на детски хороскопи? За какво служи?

- Хороскопът ни помага да приемем детето такова, каквото е, като ни дава по-обективно виждане за него като индивид;
- Хороскопът показва къде детето се нуждае от оптимално развитие и какви стимули биха го мотивирали;
- Хороскопът сочи къде са “точките” на най-голямо напрежение и ни дава алтернативно виждане за това как да превърнем негативите в позитиви;
- Хороскопът е добър feed back (“обратна връзка”), който разширява фиксираните ни представи за себе си  като ни дава възможност да се видим през очите на детето си такива, каквито всъщност сме или такива, каквито съществуваме в неговите възприятия.
« Последна редакция: Март 26, 2007, 09:39:38 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #3 -: Април 18, 2007, 10:12:46 am »
Занимавам се с детска Астрология от доста време. По долу ще намерите малко повече по темата и за това какво общо взето включва хороскопа на едно дете:

След  проучването на наталната карта на вашото дете, вие като негов родител ще можете да разберете как най-добре да ръководите развитието му, ще можете да видите как да увеличите неговите талантите и възможности, които понякога не са изцяло явни, както и да му помогнете да  минимизира отрицателни си черти. Ще можете да го дарите с възможно най - много любов и щастие. Тогава детството ще може да стане истинска основа за възнаграждаващ,  весел и пълноценен живот. И деца и родители ще  бъдат удовлетворени от силната емоционална връзка по между си, от щастливи спомени и от много възможности за бъдещи успехи.
От този материал ще разберете какво в действителност е вашето дете, как то най добре изразява своята личност, какво  влияние оказват над него родителите, как  описва техните личности, какво чувства  към свойте майка и баща и кои характеристики  взема от всеки един родител за бъдещето си развитие. Ще намерите подробно описание за определението и даденостите на вашето дете, като  темперамент, отношение към образованието, интелектуален капацитет, съдба, призвание, предпочитана професия в бъдеще, и възможности за успех в материален свят  Както и подробна  информация за характера, талантите, качествата, слабостите, финансите, професионалната реализация, и социалното положение на вашето дете. Рождената карта очертава и някой от основните събития в живота на човека, проблемите, с които ще се сблъска, възможностите за личностно и духовно израстване. Споменати са и някой склонности или възможности за физически заболявания, което не означава че всички описани задължително ще се появят. Това са слабите места които всички ние имаме. Можете да намерите и още полезни съвети за това как да укрепите организма на вашето дете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Април 18, 2007, 12:10:38 pm »
Цитат
След  проучването на наталната карта на вашото дете, вие като негов родител ще можете да разберете как най-добре да ръководите развитието му, ще можете да видите как да увеличите неговите талантите и възможности, които понякога не са изцяло явни, както и да му помогнете да  минимизира отрицателни си черти.
Звучи много обещаващо  :)
Всеки иска да предпази детето си и му желае най-доброто, но мислиш ли, че е възможно да му се ръководи животът с оглед да се минимизират всички отрицателни черти? И да останат само положителни.
Искам да кажа, че съм съгласна талантите на детето да се насърчават и да се развиват креативните му качества, но много любящи родители нерядко допускат една често срещана грешка, опитвайки се на всяка цена да вкарат детето си в "калъпа" на своите очаквания.
И в този смисъл анализът на детски хороскоп би ни помогнал да разберем в каква сфера би искало да се развива детето, а не какво си мислят, че то "иска" родителите, семейството му.

Според астропсихолозите във всяка карта може да се види доколко роденият е генетично предразположен към определен вид поведение в социума. Тук имам предвид, например, т.нар. ADD/ADHD "тенденция". Не мога да отрека и важността на средата и някои външни фактори, които оказват съществено и дори в повечето случаи ключово влияние върху динамиката на развитие на всяко дете и впоследствие на възрастен вече, зрял индивид. Впрочем степента на психологическа "зрялост" също е доста относително понятие.

Други последователи на психологическата астрология твърдят, че детето вече се ражда с определен "сбор" от нагласи и очаквания, формирани още в преднаталната му възраст, тоест в стадия на ембрионално развитие (а може би дори и на по-ранен етап), и още в най-ранните години от развитието си 'среща' очакванията си, която "среща" впоследствие се възпроизвежда и проектира в най-различни вариации в живота му като зрял индивид. Тази психологическа тенденция може да се проследи с помощта на прогресиите /през първите няколко месеца/ и транзитите на по-бавните планети /през първите няколко години/ от живота на детето. Идеята тук е много далеч от тъй популярното "прогнозиране".

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #5 -: Април 18, 2007, 01:01:16 pm »
Цитат
Тази психологическа тенденция може да се проследи с помощта на прогресиите /през първите няколко месеца/ и транзитите на по-бавните планети /през първите няколко години/ от живота на детето. Идеята тук е много далеч от тъй популярното "прогнозиране".

Тук си абсолютно права. Аз бих добавила и последното Слънчево и Лунно затъмнение. Защото затъмненията дават насока, какви уроци трябва да научи детето и на какво трябва да научи другите. Донякъде тези затъмнения определят и несъзнателните очаквания, които детето има към майката и бащата.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Април 18, 2007, 01:03:09 pm »
Да, разглеждат се и преднаталните лунации, които нерядко са носители на много важна информация за пътя на Душата  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Април 18, 2007, 07:26:16 pm »
А не изисква ли анализът на детски хороскоп една добра и желателно професионална подготовка по детска, поведенческа и социална психология?
И ако случайно в картата на детето има повече от "загатната" вероятност да изживее психологическа криза, скъсване на връзката с единия или двамата родители, отчуждаване от семейството /говоря хипотетично/, какво бихме казали на все още нищо неподозиращата му майка, дошла да поиска изготвяне и тълкуване на хороскоп?
Виждала съм много натални карти, и мнозина от тях са доста "красноречиви" и отразяват като огледало начина, по който се възприемат родителите, а нерядко и истинското им отношение към детето и степента на отговорност, която са били склонни да поемат за това дете. Дори /за съжаление/ има случаи, когато гореспоменатото отчуждаване е необходимо с оглед психологическо "оцеляване" на детето. А като се сравни картата на детето с картите на двамата родители и тяхната синастрия, "картинката" става още по-цялостна и очевидна.
Много е сложна тази детска астрология, струва ми се... и животът също  :huh:
« Последна редакция: Април 18, 2007, 07:40:02 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #8 -: Април 18, 2007, 11:26:30 pm »
Здравейте,

според моите представи картинката е следната:

1. Всяко дете може да си закупи астрологична книжка от пазара.

2. В повечето случаи децата си избират други книги които са различни от астрология.

3. Астрологията изградена спрямо Слънцето по знак най-добре се пласира сред децата.

4. Децата от обща култура знаят астрология, астрономия, религия, че дори и философия (например когато дете гледа филм и визира добрия и лошия в сценария, впечатлява се от главния герой и започва да мисли, дали действително е добър).

5. Който разбира езика на децата и може да им преразкаже Айнщайн на техния език, дори не се й замисля когато го прави. Така е и с всичко останало. Ако ми дойде приказка да разкажа на едно дете едни интересни неща защо, да не го направя, нищо че са астрология.

6. На децата поначало от всички посоки достта неща се казват и те като навършат 20, 30, 40 години едва тогава започват, да осъзнават част от казаното преди.  И си казват: на мен ми говориха като бях малък обаче чак сега разбрах.

7. На едно дете дори да се чете висша математика с приятен глас на него пак би му било приятно, защото му обръщат специфично внимание нищо, че нищо не разбира от висша математика.

8. Детето първо се учи да чете, да пише, да смята. После учи история, география, биология... учи се да разсъждава аналитично. И едва после то отчита богатството от възможностти спрямо различните страни на познанието, чийто врати стават отворени за него.

9. Децата поначало се интересуват от своето бъдеще. За това какви ще станат, какво ще работят, кога ще се оженят и колко деца ще имат.

10. Астрологията изградена спрямо Слънцето в знак дава благонадеждни описания за това, какво харесват отделните зодии, какво обичат да правят и да се занимават, професиите които ги привличат и партньорите които им допадат.

11. Ако сега отида при едно нормално дете и започна да му говоря изведнъж за съдбата му, то ако е по отракано ще ми се измсее или ще си каже: тоя па кви ми ги дрънка. Ако ли пък е по-срамежливо най-вероятно яко да му доскучая.

12. В основното образование в часовете по литература се изучават писанията на древногръцкия поет Омир. Изучават се митове и легенди. С други думи децата правят първи стъпки.

13. Децата са малки не защото са "малки", а защото психо-биологически организмът им не е завършен, той продължава да се развива. В този смисъл астрологичната теория би била само едно приятно занимание за един вундеркинд според мен.

14. Хората които не са посветени в астрологичната теория, дори вече и да са възрастни подхождат към астрологичната тематика, като деца.

Ето такива неща си мисля. Списъка може и да продължи. Ако имате някакви други още идеи споделете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Април 18, 2007, 11:35:03 pm »
Цитат
6. На децата поначало от всички посоки достта неща се казват и те като навършат 20, 30, 40 години едва тогава започват, да осъзнават част от казаното преди.  И си казват: на мен ми говориха като бях малък обаче чак сега разбрах.

Специално тази точка важи и за повечето пораснали "деца".
И се получава нещо от сорта "ама защо като ми говориха не чувах и чак сега разбрах?". Не спирам да наблюдавам подобна "нагласа" дори в нета :)
Всеки има Луна в хороскопа и следователно във всеки от нас живее едно дете, което не иска да порасне  :rolleyes:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #10 -: Април 19, 2007, 10:50:58 am »
Цитат
И ако случайно в картата на детето има повече от "загатната" вероятност да изживее психологическа криза, скъсване на връзката с единия или двамата родители, отчуждаване от семейството /говоря хипотетично/, какво бихме казали на все още нищо неподозиращата му майка, дошла да поиска изготвяне и тълкуване на хороскоп?
Виждала съм много натални карти, и мнозина от тях са доста "красноречиви" и отразяват като огледало начина, по който се възприемат родителите, а нерядко и истинското им отношение към детето и степента на отговорност, която са били склонни да поемат за това дете. Дори /за съжаление/ има случаи, когато гореспоменатото отчуждаване е необходимо с оглед психологическо "оцеляване" на детето. А като се сравни картата на детето с картите на двамата родители и тяхната синастрия, "картинката" става още по-цялостна и очевидна.
Много е сложна тази детска астрология, струва ми се... и животът също huh.gif

Да, Lillie има такива случай.

Може би най - простия пример за това са Слънце или Плутон в 10 дом на детето.
В такъв случай това трябва да се обясни на майката внимателно и тактично и да и се покаже по възможно по най - безболезнения начин как може да навреди това на психиката на детето. Дори и най - властната и незаинтересувана майка, ще се замисли.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Април 19, 2007, 11:12:25 am »
В тази връзка един мой познат астролог бе казал следното /не мога да го цитирам по памет, но ще се опитам да го възпроизведа/:
"Начинът, по който са представени родителите в хороскопа на детето, може да бъде и перфектно огледало, и гротеска".
Да не говорим за случаите, когато в наталните карти на децата в едно семейство родителите са представени по доста различен и противоречив начин, за което си има както обективни, така и съвсем субективни причини.  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Април 19, 2007, 11:33:03 am »
Цитат
В такъв случай това трябва да се обясни на майката внимателно и тактично и да и се покаже по възможно по най - безболезнения начин как може да навреди това на психиката на детето. Дори и най - властната и незаинтересувана майка, ще се замисли.
Може и да не се замисли. Това, че един човек е станал родител, все още не означава, че го е направил напълно съзнателно или че евентуално би могъл да предвиди какви ще са последствията от отношението му и възпитанието на детето в дългосрочна перспектива. Нерядко правим нещо с "най-добри" /според нас/ намерения, а последствията са далеч от очакваните... А може би просто, за да се случи нещо в живота на порасналото вече "дете" и по начина, по който трябва да се случи, са необходими определени предпоставки и основи, положени още в най-ранния стадий от развитието му от родителите, семейството, близките? Не знам. Но за да бъдем това, което сме сега, допринася не само нашето минало, а и това на семейната среда.
За властните майки. Имам наблюдения, че в такива случаи нерядко се повтарят някои динамични аспекти на Луната /наред с нейната позиция/, но доколко ще е силна проекцията на връзката "майка-дете" в зрелия живот на "детето" не зависи само от наличието на такъв вид аспект, а и от позицията му в определен кръст, дом/домове и квадрант в хороскопа. Някои квадранти в наталната карта повече 'предразполагат' към фиксиране на определен вид опитности /и представите за тях/ и последващото им пренасяне в сферата на отношенията и във връзките на индивида.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Април 19, 2007, 12:19:38 pm »
И още нещо, много важно. За тези, които са решили да се занимават с тъй наречената "психологическа" астрология.
Основният момент тук е да знаеш/да усетиш кога точно да спреш.
Става въпрос за начина, по който се осъществява астрологичната консултация и докъде би могла да стигне /наред с последствията й/, ако астрологът не си наложи спирачки или респ. не зачита/не осъзнава своите собствени граници, както и границите на "пациента".

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #14 -: Април 19, 2007, 11:31:59 pm »
Е да ма сега вие сякаш си говорите за това как да се консултират родители, а не как да се консултират деца. Така или иначе според мен един нормален родител би се интересувал първо от себе си, за да знае как най-добре да реализира дарбите си в полза на детето. Иииии за това си има пети дом, там за децата който отговаря. И разнищването му в неговия хороскоп ще си даде своя дан. А иначе ако той иска да види детето си в перспектива не смятате ли че хороскопа на детето му по-скоро ще го обърка? Иначе вярно ако родителя си види планетите в хороскопа на детето си и види как му действа е вече въпрос на това да се използва огледалния принцип, нали?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #15 -: Април 20, 2007, 09:18:34 am »
В интерес на истината досега не съм видяла нито една майка, която отива на астролог, да прави хороскоп на детето си. Поне от тия дето познавам. Повечето от тях отиват на астролог за коментар на личните им карти и предстоящото развитие в перспектива /прогностика/. Най-често задаваните въпроси могат да се изброят не на десетте, а на петте ми пръста максимум.
Интересува ги следното:
- те самите
- бракът им
- любовната им връзка
- кариерата им
- бизнесът им (или на съпруга/любовника)
- пари
- евентуално: здравословно състояние (може и на някой близък).

С това като се ли се изчерпват въпросите, задавани на астролога  :huh:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #16 -: Април 20, 2007, 09:40:10 am »
Цитат
В интерес на истината досега не съм видяла нито една майка, която отива на астролог, да прави хороскоп на детето си. Поне от тия дето познавам. Повечето от тях отиват на астролог за коментар на личните им карти и предстоящото развитие в перспектива /прогностика/. Най-често задаваните въпроси могат да се изброят не на десетте, а на петте ми пръста максимум.
Интересува ги следното:
- те самите
- бракът им
- любовната им връзка
- кариерата им
- бизнесът им (или на съпруга/любовника)
- пари
- евентуално: здравословно състояние (може и на някой близък).

С това като се ли се изчерпват въпросите, задавани на астролога  :huh:
:P Ами то всеки се интересува от тези въпроси,включително и аз. А тая прогностика ми е тъмна Индия.

Забелязала съм, обаче че за деца питат главно жени, които все още нямат такива. И ако нямат планета в 5 дом са направо в шок. :unsure:  
"Сърцето има доводи, които разумът не познава"  Паскал

*

Lillie

• 30532
« Отговор #17 -: Април 20, 2007, 10:02:56 am »
Абсолютно си права. За деца в повечето случаи се пита, когато ги няма все още  :P
Най-често срещаната тенденция е да се стряскат от липсата на планети в даден дом, като нерядко ги свързват съвсем буквално с някава "липса".

Темата за децата е много повече от разглеждане на 5-ти дом и наличието на планети в него. Изисква се анализ на цял сбор от фактори с комплексно въздействие, като например:
- владетел /алмутен/ на 5 дом - знак/стихия, дом, аспекти, статус
- позиция на Луната и нейните аспекти
- преобладаващи стихии и акцентирани знаци в хороскопа
и т.н.
Не съм се занимавала сериозно с такива анализи.

Има карти, които на пръв поглед изглеждат по-"плодовити", има и по-"стерилни". Тук обаче не става въпрос за здравословен проблем или диагноза безплодие. Важно е и отношението на родената към децата и към майчинството (понеже обсъждаме женски карти), към ролята на родител и отговорността, която предполага, а също и доколко е склонна да се грижи за друг човек. Защото има женски карти, в които проблем със зачеването /и износването/ не е заложен, но е загатнато, да речем, неприемане на майчинската роля. Или просто не желаят да се грижат за никой освен себе си, или остават непораснали деца цял живот и търсят партньор (или дори създават дете), който да замести/компенсира родителите и цял живот да се грижи за тях.
Извинявам се, ако ви прозвучи неприятно горенаписаното, но в живота има всякакви моменти и съдби всякакви.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #18 -: Април 20, 2007, 10:19:59 am »
:D Въпроса с децата все още не съм го разглеждала в моята карта, та благодаря за насоките.

Познавам много хора, които имат деца преди да са готови за тях и им е доста трудно. Важно е да си готов не само физически но и психически да имаш дете.

Повечето родители искат да постигнат чрез децата си това, което те не са успели или пък си избират един идеален вариант за развитието на детето им. Незнам как астролозите успяват да обяснят на тези родители че на детето  е отредено друга съдба.

Моите родители си мечтаеха да завършим медицина и аз и брат ми ама не стане доктор нито единия нито другия. ;)  
"Сърцето има доводи, които разумът не познава"  Паскал

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Април 20, 2007, 10:49:55 am »
Тръгнахме да говорим как и дали могат да се консултират деца и преминахме към въпроса за родителите. Темата е доста всеобхватна и неслучайно дискусията лека-полека започна да придобива други измерения.

"Повечето родители искат да постигнат чрез децата си това, което те не са успели или пък си избират един идеален вариант за развитието на детето им"
Точно това имах предвид. И мога да твърдя, че това е преобладаващата тенденция в семействата.
Майка ми, например, е искала да следва медицина или право, но са я "направили" икономист. В края на краищата така и не успя да се реализира в професията по избраната /от родителите-университетски преподаватели/ специалност. Мен нейните родители навремето се мъчеха да ме правят велик математик  :lol: дете с явни хуманитарни интереси и желание /и умение/ да рисува  :rolleyes:
Познавам и други такива семейства, в които "изборът" на "подходяща" професия от децата е бил почти изцяло детерминиран от родителите и техните амбиции. Или просто децата не са имали друг шанс.
В този случай мисля, че независимо от направения избор животът впоследствие си казва думата като ти дава съвсем ясно да разбереш накъде си тръгнал и каква е най-подходящата посока на развитие за теб. Някои се лутат цял живот, други се /пре-/ориентират сравнително бързо, трети просто се приспособяват...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.