Здравей Гост

Опозицията на Сатyрн и Нептун

• 49 Отговора
  • 10180 Прегледи
*

Xalia

• *
  • 164
« -: Април 21, 2007, 10:18:24 pm »

Тъй като ще ни въздейства още известно време, на някои повече, на други по-малко, и понеже "случайно" чета в момента при Дьоберейнер за влиянието на връзката на двете планети в личния хороскоп, мисля, че можем да намерим паралели между мунданно и лично влияние.

При индивида (имащ например Нептун в 10-и дом или Не/Са аспект) и състоянието му:

"...разделителната линия между субективното и истинското е премахната (...) стига през"врати от дим" до места в които се лута, неосвободен от външния живот, от телесното, опитвайки се да го отърси".

"...оттегля се в емоционални резервати, седиран в душевен сън, висящ в "сънищата на едно дърво", за да осъществи истинското на живота."

"Контраст между подчертана сензитивност и хладно деловата, често срязваща студенина на външния живот (...) външния живот трябва да протича безпроблемно - професии, в които човек може душевно да спи, партньорство, осигуряващо душевно спокойствие."

"С напредване на възрастта се увеличава несъответствието между личното самовглъбяване и външния, душевно нереализиран свят - изолацията става невъзможна за поддържане, дрогите на тялото са недостатъчни за упойка, същността започва да се пробужда."

"Душата се съпротивлява на пробуждането, отшелничеството й е застрашено (...) с пробуждането се появява страха и с него - запечатания спомен за наказания - до мания за преследване. В това опасно междинно състояние на пробуждане се усеща силен стремеж към упояване чрез ексогенни отрови (дроги и психофармака)."

"При пълното събуждане душата се намира в един свят, в който не може вече да се ориентира ( и който междувременно с нищо не се е подобрил).  Наред с хормоналната самоупойка на душата (с типичните увреждания на черния дроб) се получава опасност за нереална оценка на реални събития, което при акутно активиране на констелации води до загуби във финансиите и сдруженията - обикновено една шеста от капитала."

"При събуждането става явно и несъответствието между вече установената ексистенност и (чрез това променената) същност. Допълнително възниква нужда от емоционално наваксване, възможно още от пубертета."

"При акутна събитийност чрез транзит на Нептун върху Сатyрн или обратно се получава такава ситуация, в която мащабите на външния живот ( обществени форми предимно на лична основа) водят до една измъчена същност - чувство на вина при изживяваването на собствения натюрел."

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1 -: Април 21, 2007, 10:38:00 pm »
Цитат

"...разделителната линия между субективното и истинското е премахната (...) стига през"врати от дим" до места в които се лута, неосвободен от външния живот, от телесното, опитвайки се да го отърси".

"Контраст между подчертана сензитивност и хладно деловата, често срязваща студенина на външния живот (...)."
Към това просто нямам какво да добавя, освен че някои хора са се родили цял живот да се чувстват така... да речем, при подчертана сатурново-нептунова дилема в хороскопа. Но все някой от двата полюса рано или късно натежава. Няма идеално балансирано състояние - то съществува само в представите ни, като "златното сечение".
« Последна редакция: Април 21, 2007, 10:41:49 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Април 25, 2007, 08:05:00 pm »
"Сатурнов монолог"

Човек, който осъзнава своето невежество, е направил първата стъпка към познанието. Нищо ценно не може да се получи без постоянно усилие. Всичко, което човек е или има, е резултат на усилие. Онова, което му липсва в сравнение с друг, е латентно в него и подлежи на развитие чрез подходящи методи.
от Макс Хайндл
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #3 -: Май 27, 2007, 11:20:38 pm »
Сатyрн в опозиция с Нептун

През този период на големи вътрешни конфликти е възможно връзките ни с другите да бъдат сериозно застрашени. Човек в такъв момент е много самокритичен и несигурен относно идеалите, чрез които е структурирал живота си и относно самата тази структура. Индивидът има високи изисквания спрямо себе си и мисли, че трябва да ги удовлетвори. За съжаление в действителност те са съвсем недостижими. Човек ще загуби с голяма вероятност, ако се опитва да живее според идеалите си и ще бъде съответно горчиво разочарован от себе си. Това самонаказание е необосновано, но характерно за този период.

Чувство за вина и разкаяние заради  уж някакви стари грехове, чувството, че не си си изпълнил задълженията, депресираност и съмнения в себе си характеризират този транзит. Но не трябва да се забравя, че всичко изглежда по-зле, отколкото всъщност е. Понякога изглежда така, като че собственият живот е населен с отмъстителни духове, или поне биват изпитвани ирационални страхове и не може да се различи илюзията от действителността. Този транзит е един от най-трудните.

В действителност мирогледът бива напълно преструктуриран и първата стъпка в тази насока се характеризира чрез дезинтеграция и чрез от нея предизвиканото чувство за липса на ориентация.

Който може да си го позволи, трябва леко да се оттегли или да се опита поне да намали ежедневните задължения за определено време. Един опростен живот ще помогне да се концетрира върху конкретните аспекти на действителността. Човек не трябва сега да се увличa по абстракции, където би могъл да се изгуби. Човек трябва да се движи само на мунданно, практично ниво, докато равновесието се възстанови. Времето не е подходящо за изследване на окултни и психологични дисциплини, освен ако човек не е запознат от по-рано с тях. Който обаче сега започне да се занимава с тях, се вижда в опасност да се заблуди душевно и да бъде залян от заблуждаващи илюзии.

Когато мъглата на този транзит се оттегли, животът изглежда nov. Този нов поглед на света може да бъде  използван смислено след 4-5 години, когато Сатуурн образува тригон към наталния Нептун.    

от:
Robert Hand
"Das Buch der Transite"

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #4 -: Май 28, 2007, 08:50:00 pm »
При обратния вариант, Нептун в опозиция със Сатурн, авторът говори за "изкривяване на личния поглед на света", при което незначителни елементи придобиват голяма субективна важност и носят необосновани страхове. Това е причинено от променената представа за света, индивидът "сега е в състояние да възприема една досега неподозирана, безгранично огромна вселена". В такъв момент човек се вкопчва в познатите структури на Сатурн и от страх не смее да направи необходимата крачка - да търси една "нова, всеобхващаща действителност". Сега моментът е подходящ за психотерапия или за членство в групи с "разширяващ съзнанието характер". През този период за индивида е възможно също да срещне човек, който чрез макар и неприятна конфронтация с възгледите му, ще го накара да подложи на проверка "позицията/функцията си в света".

Въпреки, че текстовете се отнасят за транзити спрямо натала, мисля, че може дададат представа и за характера на мунданната опозиция на двете планети. Темата ме занимава сега и лично, защото макар, че при мен съответните констелации в момента са:
tr. Сатурн в опозиция с натален и
tr. Нептун в съвпад с натален Сатурн,
миналата седмица имах служебно-лично преживяване, отговарящо много точно на описаното под "Сатурн в опозиция с Нептун". Какво да се прави - време за прозрения...Поне съвестта ми е чиста, аз бях се подготвила колкото мога, само дето беше напразно. И точно това ми даде отговор на въпрос, който си задавам отдавна.

Интересува ме дали има други засегнати от тази опозиция и как я усещат. :huh:
« Последна редакция: Май 28, 2007, 08:50:58 pm от Xalia »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Май 28, 2007, 09:22:20 pm »
И аз я усещам...
Още преди около 7 години, малко преди транз. Нептун да застане в точна опозиция към наталния ми Сатурн, животът ми бе белязан с реогранизационни и структурни промени. Но това не беше внезапен скок, целящ кардинална промяна, а по-скоро един продължителен период на преориентация на всички равнища.
А що се отнася до актуалната в момента мунданна опозиция Сатурн-Нептун мисля, че вече неведнъж съм споделяла тук как я усещам в квадрат към Асц-Дсц в картата ми. Чувството е много особено, като че ли се намираш в един безкрайно разтеглив и потънал в мъгла вакуум и същевременно имаш възможност да се самонаблюдаваш, т.е. да добиеш виждане за живота си такъв, какъвто е и за всичко, което се случва, от позицията на дистанциран страничен наблюдател. Този транзит през последните няколко месеца ми даде чувство за отстраненост, дори донякъде и безпристрастност/незаинтересованост. Определено има промяна във вижданията ми за всичко що представлява някаква ценност/стойност за мен... абе сложно е за обяснение  :huh:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #6 -: Май 28, 2007, 09:25:45 pm »
:) Аз я усещам много зле, атакували са ми наталната Венера, наталната Венера на баща ми и Асц на брат ми.

Въобще цялото семейство сме засегнати. Но кога ще свърши това чудо, че не мога да търпя повече. <_<  :angry:  
"Сърцето има доводи, които разумът не познава"  Паскал

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Май 28, 2007, 09:43:06 pm »
В момента транз. Сатурн атакува чрез точна опозиция меркурия на мама (в същия знак и градус като на unicorn  :P ), но като че ли промяна никаква не забелязвам, поне на повърхността. Не можеш да влезеш в ничие съзнание и да си сигурен какво се случва там, на каквито и анализи и синтези да му подложиш хороскопа. И мисля, че с това би трябвало да са наясно най-напред астролозите и тези, които си позволяват да се наричат с тази "титла"  B)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #8 -: Май 28, 2007, 09:47:26 pm »
Цитат
:) Аз я усещам много зле, атакували са ми наталната Венера, наталната Венера на баща ми и Асц на брат ми.

Въобще цялото семейство сме засегнати. Но кога ще свърши това чудо, че не мога да търпя повече. <_<  :angry:
Ако не се лъжа, последната им точна среща засега ще е около 25 юни.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Май 28, 2007, 09:54:14 pm »
Да, тогава и транз. Уран се обръща ретроградно.
Нали сега са във взаимна рецепция с Нептун  ;)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #10 -: Май 28, 2007, 11:17:29 pm »
Регулативите на Нептун

Механизмите на Нептун, като генетично предрожденен принос или в акутната събитийност, са голяма помощ за човека. Той е планетата, която помага на човек по лек начин и без сътресения да се изплъзне от принудата за приспособяване - плавно и бавно, като в безтегловност. Там, където принудата за приспособяване предизвиква вина, където вътрешната ситуация не съответства на външната форма на живот, където принудата става свръхсилна за психиката, там, под знака на Нептун бива стимулирано хормоналното действие на надбъбречната област, за да измъкне душата, да я направи нечувствителна и глуха към принудата за приспособяване. Нептун е владетелят на моретата и водите, той е истинското, течното. Той е междинното царство, реката, която трябва да се премине, за да се достигнат нови брегове на съзнанието. Неговият символ е очистването, освещението на душата, освобождаването от дуалността и вината. Той символизира ритуала на изкъпването, кръщелната вода, кръщенето. Активирането на Нептун в рожденната карта означава освобождаване от досегашния начин на живот, заличаване на чувството за реални необходимости - означава "ходенето по водата", потапянето в морето на несъзнателното, изживяването на Истинското.(...)

При таза фаза на Нептун връзката между съзнателното възприемане на реалното обкръжение и душевната реакция към него се прекъсва, заличава. Към реалните необходимости и към събитията в света се появява безразличие, безчувственост.(...)

Нептун, като регулатив на 12-а фаза, като първо стъпало за издигане над субективното, той, който извисява над дуалитета на изживяването, който предпазва съзнанието и го прави имунно срещу натиска на обкръжението, трябва по психоматичен начин да изпълни това и органично.(...)

Човек в неволя казва: "Аз действах като в транс." - трансът на Нептун, който се проявява чрез хормонални процеси и механизми на замъгляване за да могат да бъдат поносими душевните болки. Средството на Нептун (Лахезис, хомеопатично лекарство) е регулатив на психо-организма, действащ на хормонално ниво. То е и средство за освобождаване от зависимости - алкохолът не е нищо друго, освен опит да се постави свръхсъзнанието в шах-мат, за да може индивидът да се изплъзне от приспособяването. Който има ненаранен Нептун, притежава един от най-важните регулативи. Той упоява дори (душевната) болка. Той е анестезията на живота.

И накрая може да се каже във връзка с Нептун и с хормоналните процеси, че имат за цел да държат на разстояние обстоятелствата, създаващи страх, също и че душата не възприема опасността и в такъв момент става спокойна и отпусната. Тук Нептун е "амортисйор на душата" или "телесна дрога".

Слабостта, присадена от Нептун (...) е в първи квадрант слабост по отношение на реалността. Тя изключва принудата за реакция към реалното и освобождава от една страна себеизживяването (втори квадрант), от друга страна - изживяването на Истинското (четвърти квадрант). Нептун във втори квадрант или в съответни планетни връзки разчупва изключителността на себеизживяването, прави индивида свободен за възприемането на надсубективната истина и, Нептун в 4-и квадрант или съответните планетни връзки (Уран- Нептун, Сатyрн- Нептун) е като изживяване на Истинското, "погледът в един друг свят", свързан с отслабване на субективната изключителност.

Неприемането на слабостта пречи на взаимовръзките в структурата и изключва ориентацията чрез собствената действителност. Това води принудително до компенсaция, изразена чрез съдбовно заболяване. Компенсaцията на слабостта става чрез подчертаване на същата. В първи квадрант това е култът към егото (нарцизъм), във втори - култът към собствения живот (мания), в трети - култът към личния живот на представите, който изключва изживяването на Истинското.

Тези примери се отнасят за компенсациите, които са били необходими в детството като защита, а в по-късна възраст, станали привични, водят до определени болести.

Wolfgang Döbereiner

*

лилид

« Отговор #11 -: Май 29, 2007, 10:01:26 am »
Цитат
Има, да... как я усещам ли?! ... просто не знам какво да добавя сега към писаното от мене тук напоследък... освен да уточня че сега тр Нептун е върху Венерата ми в (края на) първи, а тр Сатурн е срещу нея и върху Урана ми в (края на) седми...
 :lol: я да взема да се усмихна все пак, истината е че съвсем напоследък ми се случват невероятни неща, ...и ми е хубаво, ...и ме е страх даже, че ми е хубаво...

*

AH

• 2201
« Отговор #12 -: Май 29, 2007, 11:27:33 am »
казват, че знанието ни носи удовлетворение, а от познанието понякога боли:)
Знанието идва по Сатурн, а познанието и да дойде, ще дойде опиянено по Нептун и по-малко ще боли:)
Силно действат сега транзитните Сатурн и Нептун, пък персонално – на който която му е по-силна в радикса – нейното влияние ще усеща по-силно:)
За предпочитане май е Нептун:)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Май 29, 2007, 12:28:40 pm »
Цитат
Силно действат сега транзитните Сатурн и Нептун, пък персонално – на който която му е по-силна в радикса – нейното влияние ще усеща по-силно:)
За предпочитане май е Нептун:)
Права си. Напоследък повече влиянието на Нептун усещам, нищо че тъкмо отмина прогресивният съвпад на Луна със Сатурн  :unsure:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #14 -: Май 29, 2007, 03:44:14 pm »
Цитат
Цитат
Има, да... как я усещам ли?! ... просто не знам какво да добавя сега към писаното от мене тук напоследък... освен да уточня че сега тр Нептун е върху Венерата ми в (края на) първи, а тр Сатурн е срещу нея и върху Урана ми в (края на) седми...
 :lol: я да взема да се усмихна все пак, истината е че съвсем напоследък ми се случват невероятни неща, ...и ми е хубаво, ...и ме е страх даже, че ми е хубаво...
И на мен Венера ми е там наблизо (22°21), само че под опечителството на Сатурн (в съвпад). Нептун почти я докосна и съм любопитна какво ще ми донесе като му дойде времето. Уж съм се подготвила с намерението да не се отплесвам по красивите илюзии, които ми се обещават, или от "пъстрата лъжа в кошничка", както казваше баба, но сега аз мога много да приказвам - то ще си покаже.

*

Jeni

« Отговор #15 -: Май 29, 2007, 04:11:53 pm »
.
« Последна редакция: Януари 31, 2009, 10:26:37 pm от Jeni »

*

лилид

« Отговор #16 -: Юни 19, 2007, 01:04:15 pm »
Цитат
Цитат
ще мине (и тоз транзит) и друг ще го смени, и толкоз...  
какво тук значи някаква си личност

по време на този двоен транзит (повечето време) се чувствам ужасно... е, добре поне, че (от време на време) ми се дават неща, които ми действат вместо дрога ... не че съм опитвала дрога, но нали обезболява дрогата и нали те отнася нанякъде си ...

като обобщение - беснея в себе си, че не мога да си отговоря на въпросите си, че вместо да се спрявя с живота си той все по-объркан става и всичко ми се изплъзва...

е, както се казва - ако не се справя в тоя живот, ще идвам пак в друг

уф, а за валяка на Сатурн - след Венера/Уран - да ми се готвят Плутон/Възлите...

мдааааа, така е май - от най-близък най-боли... по рождение най-близък ми е Сатурн

Боже, какво ли досега съм сторила... та толкова ми е трудно да го превъзмогна

А сега ще се усмихна, за да си повдигна духа  :lol:  

*

AH

• 2201
« Отговор #17 -: Юни 19, 2007, 01:50:35 pm »
Цитат

А сега ще се усмихна, за да си повдигна духа  :lol:
е, Сатурн във втория си знак на изгнание променя  действителността, също както и Нептун, а пък са и в силен аспект....
От друга страна, и без това всичко и всички са илюзия и трябва да се гледат с розовите очила.....
В такива ситуации е полезно да се пазим от доказване на каквото и било, на кого и било, включително и на себе си......:)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Юни 19, 2007, 02:17:43 pm »
В "Републиката" Платон разказва една алегория за човек на име Ер, който умрял и се върнал, за да разкаже в подробности историята на своето пътуване през Хадес и обратно. Връщането на душата за въплъщение включва много етапи. След като пресече Равнината на забвението, една огромна пустош, душата идва при реката Лета и е окуражена да пие жадно. Реката Лета, чието име означава забрава, протича през Хадес и е вода, която никой съд не може да съдържа. Ако душата се напие, тя забравя всичко и влиза в следващия живот без да си спомня предишното преживяване. Ер благоразумно не пил от тази вода и така си спомнил всичко.
Реката на забравата протича през нашата подсъзнателна област, отделяйки ни от нашите душевни спомени независимо дали са вътреутробни, детски или от минал живот. Нептун в рождената карат е там, където излизаме от болката при рождената травма. Шокът от обединяването на психика и тяло е толкова голям, че споменът за това е напълно подсъзнателен. Потопените спомени съдържат същността на подсъзнателното желание да се върнем в Рая, далече от светската бруталност.
Когато Сатурн прави неблагоприятен аспект с Нептун, той припомня първичната болка на разделянето между тялото и душата, водещо до копнежа отново да се съединят психиката и тялото. Резултатът от това разделяне е фундаментален за нашето съзнание - получава ес забрава, която ни пречи да се чувстваме едно цяло със себе си и създава желанието да ес слеем отново с нещо или някого. Типът самота, свързан с аспектите Сатурн-Нептун, е дълбоко космична, но лесно се преобразува в специфична загуба.
Нептун управлява състоянията на промяна, независимо дали са предизвикани химически, чрез ритуал или са спонтанно проявени. Наричаме тези състояния илюзорни, халюцинаторни, нереални, въображаеми, фантастични, божествени и т.н., но прилагателни като тези налагат една фалшива рамка. Нептун е мястото, където можем да създадем или да преживеем състояния на възприятие, които не са в рамките на общоприетата реалност. Съществуват алтернативни реалности, но като цяло хората не отиват там, а някои никога.
Областта на Нептун е по-дълбоко ниво на подсъзнание, отколкото лунното подсъзнание, и има всички смъртоносни сили, които могат да бъдат провокирани от дълбоко заровени качества, които внезапно се освобождават. Промяната в реалностите, дори и в малка доза, е обезпокоителна, но може да сигнализира за голям резервоар от възгледи, които са били блокирани. Сатурновите транзити към Нептун припомнят отдавна забравени образи и спомени от най-ранното детство или от утробата. Неблагоприятните апекти предизвикват борба между външния Сатурн и вътрешния Нептун, което води до сблъсък между две сили: желанието е всичко това да остане подсъзнателно, затова настъпва амнезия и импулсът да се припомни или се вслуша в посланието на душата.
Ако бяхме елиминирали Нептун от философията на астрологията и от динамиката на хороскопа, нямаше да имаме реалната рамка, с която да измерваме качеството на фантазията и нейния принос към психичната цялост на нашата природа. Сатурн и Нептун заедно са причина за един полезен парадокс: те са антитеза в синтез; или единият без другия е деструктивен, всеки по свой начин; заедно те свързват материята и духа, тялото и душата.
Сриването на въздушните кули е резултат от тайната споразумение на неблагоприятния аспект между Сатурн и Нептун. В резултат аспектите на Сатурн към Нептун изискват да изследваме нашата вяра. Всеки аспект, който Сатурн прави с Нептун, предполага проникване в частица от нашия най-дълбок духовен център. Неблагоприятните аспекти между Сатурн и Нептун не винаги са неприятно преживяване, тъй като просветлението често може да дойде чрез удар или други обстоятелства. Внезапното просветление, когато "човек прогледне", е облекчение, т.е. разочарованието означава, че той е достигнал някакво състояние на яснота.

От "Транзитите на Сатурн", Ерин Съливан

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Юни 19, 2007, 02:31:59 pm »
Цитат
е, Сатурн във втория си знак на изгнание променя  действителността, също както и Нептун, а пък са и в силен аспект....
Наистина напоследък забелязвам, че повечето индивиди със засегнати от мунданната опозиция между Сатурн и Нептун кръстове и лични планети се намират сякаш в някаква летаргия, мъгла, несвяст. Усещането е много особено, като че ли едновременно се намираш "тук" и "там", в "тази" и в "онази" реалност.
Като удавник се хващаш за спасителната сламка на Сатурн, но тя помага дотолкова, доколкото да успееш да се задържиш на "повърхността" без да потънеш в дълбоките имагинерни нептунови светове... Спасителната сламка на Сатурн е и самозалъгването, че всичко е или продължава да бъде "наред" и "под контрол", когато целият ни вътрешно- и външнообусловен свят е подложен на разрушителна ерозия и се срива пред очите ни.
Това парадоксално състояние особено силно се усеща при засегнатите от опозицията фиксирани кръстове, лични планети и лунни възли в обкръжението ми.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.