Здравей Гост

Астероидът Хирон - за и против

• 76 Отговора
  • 18536 Прегледи
*

Lillie

• 30532
« -: Май 20, 2007, 02:23:58 pm »
Та така...
Поразрових се из архивите на форума и попаднах на много ценни неща, които не бива да потъват в забвение. Хубаво е от време на време да се прави ретроспекция, но повечето ни мързи да погледнем във времето назад и да открием там отговорите, които търсим. И си задаваме въпросите отново и отново, тук и там...

И ето какво намерих от АН, цитирам го:
"Хирон.....
Ясно е защо няма достатъчно информация в нета и изобщо....
Моите лични наблюдения:
1.неутрална планета /т.е. нито “добра”, нито “зла”/, приемаща и засилваща характеристиките на знака, дома или аспектите, които сключва.
2.при голямо събитие в живота на човек намираме тр.Хирон на видно място в хороскопа. /естествено важи правилото, валидно и за всички други планети – колкото е по-силно поставен в радикса, толкова вероятността да се включи осезателно в определен житейски момент е по-голяма/.
3.включването му бележи повратен момент и нови възможности.

При това силно положение в радикса ти би трябвало да можеш да направиш някакви изводи за влиянието му в твоя живот....
Някои автори приемат, че той по природа е комбинация между Сатурн и Уран....

Да се върнем на Хирон – като вземем предвид, че е новооткрит, ясно е защо аналогиите, които се предлагат за него, са все още малко разнопосочни и недоказани. Същевременно задача на всички, които се интересуват от астрологията, е да дават по малко принос в изследването му. Общото при повечето изследователи, които имат публикувани мнения, е че той е връзката между висшия и низшия Аз, които съжителстват у човека. Повечето автори приемат, че той символизира тайните страни на душата ни, както и отношението към окултизма и лечителството.

Има разминаване по отношение на знаците, в които той е силен. Фрапиращ пример за това е, че някои автори го приемат за първи управител на Телеца, а други – че той се проявява най-силно в знаците Стрелец и Водолей, а най-слабо – в Телец и Овен.
А моите наблюдения показват, че той е действащ при големи събития в живота на човека - и при добри и при лоши. Намирам транзитния Хирон на асцендента или в хармонични аспекти с н. Венера при раждане на деца; при брак – в силни аспекти с н.Венера или н.Марс; при смърт – в силни аспекти с н. Сатурн.
Разгледай го при някои твои карти и кажи как го оценяваш – по-обективни може би ще сме, ако разглеждаме транзитния, защото за влиянието на наталния като че ли не е достатъчна натрупаната и публикувана досега информация.

Орбитата на Хирон е между Сатурн и Уран. Явява се на границата между планетите, които се отнасят към съзнателното и тия, които се отнасят към несъзнателното. Имаме основания да приемем, че Хирон е еволюционен по форма и революционен по съдържание.
Хирон има отношение към окултните способности у човек, но външно то може да изглежда достатъчно реално обосновано.
Знак, който отговаря на ползотворността и здравомислието му е Телеца.  Екзалтацията му съответства на принципите на Уран и Водолей.

Хирон, също както астрологията, е на границата между материализма и духовните закони. Астрологията търси аналогиите на планетите в материално-духовния свят и е интересно да се разсъждава коя планета доколко е близка до същността на астрологията като окултна наука. Астрологичното изследване на Хирон в тоя смисъл е направо пионерска работа.
Всъщност ако човек приеме, че освен реалния материален свят има и друг, не по-малко реален, но недостижим с нормалните ни сетива, то тепърва предстои същинското развитие на окултните науки. Граничното положение на астрологията /също както на Хирон – между съзнаваното и несъзнаваното/ й дава предимството най-бързо да се развива сред окултните науки".
« Последна редакция: Май 20, 2007, 04:40:51 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

лилид

« Отговор #1 -: Май 22, 2007, 04:14:47 pm »
Хирон ще да е важен за моя Стрелец, стои в 0.3а квадрат с Венерата му и в 0.33с квадрат с АС-а му. Поради интераспектите ни ще да е интересен и за познанството ни ... Гледам сега, че в деня когато моят познат ме откри в нета, транзитният Хирон е бил в 0.38 опозиция с Луната му, 0.48 съвпад със северния му възел и в 0.36 квадрат с МС ... Нещо ще да показват тези цели 3 доооста точни аспекти, а  :rolleyes:

А няколко месеца по-късно, когато се видяхме на живо, транзитният Хирон е стоял на 0.32 квадрат с моята Луна... е и в един широк съвпад над 6 с Венерата ми ...  
« Последна редакция: Май 22, 2007, 04:19:07 pm от лилид »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Май 22, 2007, 04:27:02 pm »
Аха, интересно, някои разглеждат хироновите аспекти в синастрията като важни - със Слънцето на партньора, с Венера, с Луна... наистина понякога има точни попадения, но не мисля, че в една връзка всичко ще опира до някой хиронов аспект. Хирон може да нанесе някой допълнителен щрих в картината, но синастрии с доминация на Хирон не вярвам да има... е, впрочем всичко е възможно, защо пък не  :rolleyes:

Аспектите на Пепеляшка
 :lol:  :lol:  :lol:  
« Последна редакция: Май 22, 2007, 06:38:52 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

лилид

« Отговор #3 -: Май 22, 2007, 04:39:58 pm »
Е, за синастрията по Хироните съвсем не знам, но от текста на АН, който цитираш по-горе заинтригува ме да видя как изглеждат транзитите му...

Какви събитийни подсказки дава, това заинтригува ме  :D

Ето сега на исторически вече връзки да се върна - погледнах как е транзитирал моята карта в деня, когато се запознах с бившия си съпруг - ами правил ми съвпад 0.17 с Луната ми, съответно квадрат (над 6) с Венерата ми и опозиция с МС. А ето вече 5 г. по-късно на датата на сватбата ни, която впрочем е същата (18.май) - прави квадрат 0.11 и 0.41 със съвпадащите мои Плутон и Северен... е, и широк квадрат над 9 с наталната си позиция...
Е, след година разведохме се, и обичах после да се шегувам - самопредставях се като "щастливо разведена"...

:lol:
« Последна редакция: Май 22, 2007, 04:42:58 pm от лилид »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Май 22, 2007, 05:07:46 pm »
И аз така обичам да се шегувам за Юпитер в 7-ми дом, че намира своето щастие дори в развода  :lol:  :P  :lol:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

лилид

« Отговор #5 -: Май 22, 2007, 05:26:41 pm »
ОООоооооо, а пък за моя диагонал Венера Водолейка в първи и Уран в седми, който беше несправедливо ревнуван, представяш ли си какво освобождение му се стори развода :D  

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #6 -: Май 22, 2007, 09:04:13 pm »
Моят Хирон не отговори ни на едно от условията на АН.

*

unicorn

« Отговор #7 -: Май 22, 2007, 09:18:35 pm »
при мен хирон е на трон-в телец,в 9 дом.не  съм го усетила,затруднявам се с интерпретацията.но той си  е доста апокрифен,малкото инфо,което съм намирала е противоречиво.не го ли свързваха с кармичните рани,за които обаче нямаме лична вина.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Май 22, 2007, 09:31:21 pm »
Цитат
не го ли свързваха с кармичните рани,за които обаче нямаме лична вина.
Няма единно мнение по въпроса в кой знак е силен или слаб Хирон.
Кармичната обремененост на Хирон, Лилит и Селена е "запазена марка" на рускоезичните сайтове, астролози и техните последователи в България  :P
Ммм... и в темата за Лилит ме изкуши да понадраскам нещо за тъй популярната напоследък и не чак дотам разбрана думичка "карма", направо ме сърбят ръчичките  :rolleyes:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #9 -: Май 27, 2007, 10:00:56 pm »
Митът на индивидуалното пътешествие

от Liz Greene

откъс

Втория образ, който виждам във връзка със Стрелец, е Хирон. За съжаление с това име е наречена малката планета, която наскоро бе открита между Сатурн и Уран; но не вярвам, че заради това митологичният образ е по-малко релевантен за Стрелец. Хирон е един кентавър, същевременно обаче и божество. Той е брат на Зевс, на Хадес и на Посейдон. Наполовина този олимпиец е животно, той е господар на билките, на лечението и на алхимията, той познава магията и мъдростта на природата. Според един от разказите той бива ранен на едната страна от животинското си тяло от стрела, напоена с кръвта на Хидра. Тъй като кръвта на Хидра е отровна, раната не заздравява. Той не може да бъде избавен нито от смъртта, защото е безсмъртен, нито да бъде излекуван или спасен чрез своите способности. Така той страда непрестанно от раната си. Той е мъдрец, учител, знанията нарастват със страданието му. Накрая той заема мястото на един осъден на смърт, за да бъде освободен от мъките си.
Психотерапевтите обичат този образ на ранения лечител; това е познато обяснение за това, защо толкова много аналитици и психиатри не са в състояние да решат собствените си проблеми. Но изглежда, че митът за Хирон иска да покаже, че тази нелечима рана е необходима. Без тази рана, без това страдание не би имало разбиране за страданията на другите, не би имало съчувствие. Значимо е също, че Хирон не е бил ранен в човешката си част, а в животинската. Аз мога да си представя, че страданието на Стрелеца е свързано с инстинктите му, с връзката му със земното. Раната не принадлежи към безукорното му светогледство. Тя е безгранична. Едно такова нараняване не пасва в картината. В смъртната, животинска, инстинктивно-свързана природна част на личността му е положена трайна болка. Тя се усилва най-вече, когато той е стигнал най-далеч в спиритуалния си полет. Често съм забелязвала, че зад почти маниакалното веселие на Стрелеца се крие дълбока депресия. Тя е свързана с болката от граничността на живота, с трагедията на животното, което страдащо сляпо и незнаещо, бива пожертвано.
На едно животно не може да се обясни защо трябва да бъде пожертвано. Ако едно куче трябва да се умъртви, не може да му се обясни, защо е смъртно, защо не може да се остави да живее. Това може да се обясни на човек; той може да се опита да cxване съзнателно смисъла на живота си, ако нещо в живота му се провали или ако той загуби нещо, което му е било по сърце. Ако той е религиозен човек или ако има интуитивното усещане, че всички неща имат смисъл, то той може да научи нещо от преживяното. Но когато тялото изпитва болки, не можеш да му обясниш, че болката има смисъл. То просто боли. И за животинското у нас не съществуват обяснения, защото животното няма възможността да разбира. При Стрелеца раната никога не може да zаzдравее, защото той иска да вижда живота като изпълнен и смислен. Даже и остаряването приндлежи за него към тази рана, защото духът на Стрелеца остава винаги млад. И въпреки това точно тази рана е тази, от която Стрелецът добива мъдрост, една мъдрост, която той се опитва да предаде по практичен начин и чрез която той остава във връзка с нормалния живот.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #10 -: Май 27, 2007, 10:29:47 pm »
Цитат
Така той страда непрестанно от раната си. Психотерапевтите обичат този образ на ранения лечител; това е познато обяснение за това, защо толкова много аналитици и психиатри не са в състояние да решат собствените си проблеми.
А също и астролози, и всички сериозно навлезли в астрологията.
Мнозина от тях се опитват да 'лекуват' чужди проблеми, но не успяват да намерят необходимия "цяр" за личната си "рана", за ахилесовата си пета. Преди да посегнеш да 'лекуваш' душата на другия е добре да се погрижиш първо за своята.
« Последна редакция: Юли 23, 2007, 12:31:01 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Юли 23, 2007, 12:32:27 pm »
Интересна статийка за Хирон и полезно инфо  :)  
« Последна редакция: Юли 23, 2007, 04:53:32 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Юли 24, 2007, 11:24:37 am »
Цитат
Хирон?
По-добре е първо човек да събере максимално информация за него като архетип и реално действие...
За архетипа на Хирон е ясно, но за реалното му действие в хороскопа... хм... някой астролог веднага би те запитал "аджеба, как действа този астероид в прогностиката? И кога и как преценяваш дали има специални достойнства в наталната карта?"  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Юли 24, 2007, 11:33:45 am »
Цитат
Хирон не е нещо без което може туко така да се мине при една пълна интерпретация на картата...
Сигурен ли си?  :D
Мисля си, че дори необходимият "минимум" астро-фактори в картата, без включени Хирон, Лилит, Селена и прочие фиктивни точки и астероиди, предоставя възможност за достатъчно задълбочен анализ на картата в статика и динамика. Разбира се, всичко е въпрос на личен избор, както казваш ти. А и зависи не само какво се гледа, а и как се гледа.
Нямам нищо лично спрямо Хирон, но мога да ти кажа, че за добрия астролог - според школата - не би била фатална липсата на Хирон в системата на факторите, необходими за анализ на хороскопа.
Виж, без да се отчете нодалната ос наистина не може. Е, то може де, ама се губи една от основните свързващи нишки  :rolleyes:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Юли 24, 2007, 11:39:29 am »
Иначе спор няма - Хирон е един от ключовите фактори, които се отчитат в мунданната астрология.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #15 -: Юли 24, 2007, 02:22:40 pm »
Цитат
Работя главно с AstroWorld и бая се чудих от къде произтича това докато не видях в Zet че Бялата Луна е в точен съвпад с Плутон-управител на стелиум и Южен възел,което напълно променя нещата.

Мерси за програмата. Супер е. Още от отдавна си търся още адна астрологична програма. Тази определено става.

*

blud

• *
  • 406
« Отговор #16 -: Юли 24, 2007, 03:36:33 pm »
някъде бях чела, че транзитен Хирон съвпад Дсц. дава двоини връзки / е два брака не са разрешени у нас/. Но ми се ще да споделите имате ли такива наблюдения.
Слънце-Стрелец
Асцедент -Лъв
Луна -Водолей

*

Lillie

• 30532
« Отговор #17 -: Юли 25, 2007, 10:03:35 am »
Цитат
Ами да вярно е,че може да минем и без Хирон,Лилит и Селена  на едно основно ниво обаче,не и като цяло.
Не ти говорих за основни нива, а за доста задълбочен анализ. Дори познавам такива астролози и се справят много по-добре от използващите гореспоменатите фактори  ;)
В индийската астрология как се минава само с планетите от септенера?

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Юли 25, 2007, 10:13:33 am »
А за Селена също имам наблюдения, макар че това по-скоро е частен случай.
Имам позната с много светло, ангелско, андрогинно излъчване - има Селена в съвпад с Асц. Някой, който не я познава много "отблизо", наистина би се заблудил, защото не знае всъщност за какво лицемерие, меркантилност и отчужденост става въпрос. Има силно изразена двойственост в представянето й и добре развито умение да използва "маски" - според хората и ситуацията.
Всичко това се вижда без Селена и Хирон в картата - и слънчевото на пръв поглед излъчване, и андрогинността и лекотата, с която играе роли.
« Последна редакция: Юли 25, 2007, 10:13:55 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Юли 25, 2007, 10:16:26 am »
Sinyhe, коя по-точно Бяла Луна разглеждаш? Нали се сещаш, че могат да бъдат повече от една  :rolleyes:

П.С. AstroWorld е много хубава програма, от години вече имам нейна демо версия, но напоследък рядко я ползвам, т.к. ми е на другия уиндоус.
« Последна редакция: Юли 25, 2007, 10:23:41 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.