Здравей Гост

за лилит

• 31 Отговора
  • 6777 Прегледи
*

Jeni

за лилит
« Отговор #20 -: Май 31, 2007, 11:45:24 am »
Тези стихове, не съм ги срещала из "Алхимикът", но са много хубави.
А "Алхимикът" започва  с това :
Алхимикът взе една книга, която някой от кервана бе донесъл. Томчето беше без корица, но успя да открие името на автора: Оскар Уайлд. Докато прелистваше страниците, попадна на една история за Нарцис.
Алхимикът знаеше легендата за Нарцис – хубав младеж, който всеки ден ходел да съзерцава собствената си красота в едно езеро. Бил толкова запленен от самия себе си, че веднъж паднал в езерото и се удавил. Край мястото, където паднал, поникнало цвете, което нарекли нарцис.
Но не по тоя начин завършва историята Оскар Уайлд.
Там се казва, че когато Нарцис умрял, дошли ореадите, горски божества, и видели, че сладководното езеро се е превърнало в стомна, пълна със солени сълзи.
-   Защо плачеш? – попитали ореадите.
-   Плача за Нарцис – отвърнало езерото.
-   О, не се учудваме, че плачеш за Нарцис – продължили те. – В края на краищата всички ние тичахме след него из гората, а единствено ти имаше възможността да съзерцаваш отблизо красотата му.
-   Нима Нарцис беше красив? – попитало езерото.
-   Та кой друг би могъл да знае това по-добре от теб? – отговорили изненадани ореадите. – Нали от твоя бряг той всеки ден се навеждаше над водата?
Езерото помълчало известно време. най-сетне проговорило:
-   Плача за Нарцис, но не бях забелязало, че Нарцис е красив. Плача за Нарцис, защото всеки път, когато той лягаше на брега ми, можех да видя отразена в дъното на очите му моята собствена красота.

-   Каква хубава история! – рече Алхимикът.

:)  

*

Kali

• **
  • 1411
за лилит
« Отговор #21 -: Май 31, 2007, 12:16:45 pm »
Може наистина да греша. :)

Вчера разгледах електронните издания на "Алхимикът" и аз също не открих тези стихове. :(  А за другите книги на Паулу Куелю какво ще кажеш? Не знам дали той ги е съчинил. Може да ги е ползвал като муза.

АН, подскажи ни, моля те.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Jeni

за лилит
« Отговор #22 -: Май 31, 2007, 12:33:39 pm »
Цитат

Вчера разгледах електронните издания на "Алхимикът" и аз също не открих тези стихове. :(  А за другите книги на Паулу Куелю какво ще кажеш? Не знам дали той ги е съчинил. Може да ги е ползвал като муза.

Права си -"Захир" е  :rolleyes:
Константинос Кавафис (1863-1933)
« Последна редакция: Май 31, 2007, 12:34:32 pm от Jeni »

*

AH

• 2201
за лилит
« Отговор #23 -: Май 31, 2007, 02:05:14 pm »
Цитат
АН, това не са ли началните стихове от "Алхимикът" на Паулу Куелю?
от друга книга на Куелю:)
Общото е, че всички те създават нагласа, атмосфера или поле на енергия, която ни тласка да търсим нещо си:)

Автор на стиховете е Константинос Кавафис (1863-1933)

*

AH

• 2201
за лилит
« Отговор #24 -: Май 31, 2007, 02:06:21 pm »
Цитат
Цитат

Вчера разгледах електронните издания на "Алхимикът" и аз също не открих тези стихове. :(  А за другите книги на Паулу Куелю какво ще кажеш? Не знам дали той ги е съчинил. Може да ги е ползвал като муза.

Права си -"Захир" е  :rolleyes:
Константинос Кавафис (1863-1933)
тук как сме се дублирали :D  

*

malina

Re:за лилит
« Отговор #25 -: Юли 18, 2009, 07:06:35 pm »
Може ли някой да ми помогне., не мога да се ориентирам в астро.ком коя е хипотетичната Лилит: 

или     

*

malina

« Отговор #26 -: Юли 19, 2009, 07:51:49 pm »
Никой не знае или никой не иска да ми отговори?!   ???

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #27 -: Юли 19, 2009, 07:59:12 pm »
Първото е Лилит, а на английски се пише Lilith. Без последната буква явно е нещо друго. :)

*

Skarlet

« Отговор #28 -: Юли 19, 2009, 08:00:38 pm »
Не знам какво искаш да кажеш с "хипотетична" Лилит. Черната Луна/ Лилит / се обозначава с луничката и кръстчето.

*

malina

« Отговор #29 -: Юли 19, 2009, 08:17:12 pm »
Да, точно Черната Луна ме интересуваше, а не астероида между Марс и Юпитер. Объркването ми дойде от там, че за име са използвали също Lilith:

Благодаря, че ми разяснихте..  :)
« Последна редакция: Юли 19, 2009, 08:22:35 pm от ga3l »

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #30 -: Юли 19, 2009, 09:22:01 pm »
Гал, тук намерих статия за всичките Лилит. 1181 е астероид със същото име. Много е объркващо наистина  :)

*

malina

« Отговор #31 -: Юли 19, 2009, 09:37:50 pm »
Благодаря Kali., много ми помогнахте. Не предполагах, че са толкова много обектите с това име ..    :-[