Здравей Гост

Икар

• 40 Отговора
  • 7538 Прегледи
*

Jeni

Икар
« Отговор #20 -: Юли 02, 2007, 11:05:02 pm »
.
« Последна редакция: Януари 31, 2009, 09:57:13 pm от Jeni »

*

porto_kalka

Икар
« Отговор #21 -: Юли 03, 2007, 06:42:22 am »
Привет на всички отново :rolleyes: Значи, включвам се по темата само за да дам пример със себе си. С приятеля ми имам най-хармоничната и пълноценна връзка в живота си до момента. И имаме следните аспекти на Марс-Сатурн в синастрията: Негови Марс/Слънце, които са в съвпад, са в съвпад с моя Сатурн, неговият Сатурн квадрат с мой Марс и съвпад с мой Юпитер. За две години и половина никога не сме имали какъвто и да е конфликт, дори за нещо съвсем незначително даже. Напротив и двамата предпочитаме да дадем правото на другия, да има компромис. Сега като се замисля даже не сме си повишавали тон.

Към Зъболекар:  Само от един аспект да съдиш, че било на раздяла, наистина трябва да си голям песимист. Щото мого да изкарам още дузина аспекти, които ако ги разгледаш поотделно пак ще кажеш същото.  

Лили, Лиз Грийн е мнооого права да знайш!  :lol:  ;)  

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #22 -: Юли 03, 2007, 11:28:31 am »
Мога да споделя същото за една моя синастрия с двойно подчертан квадрат Марс-Уран и квадрат Слънце/Марс с моя Сатурн.
Урановите енергии наистина протичат хаотично и спорадично, но съвсем не е задължително да водят до конфликт и раздяла, макар че внасят известна специфика в отношенията. Вероятно тук акцентът е върху взаимните компромиси и нуждата от поне мъничко непокътнато лично пространство, за да се запази цялостта на връзката.  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Jeni

Икар
« Отговор #23 -: Юли 03, 2007, 11:40:24 am »
.
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 12:58:47 am от Jeni »

*

porto_kalka

Икар
« Отговор #24 -: Юли 03, 2007, 11:54:59 am »
Цитат
Мога да споделя същото за една моя синастрия с двойно подчертан квадрат Марс-Уран и квадрат Слънце/Марс с моя Сатурн.
Урановите енергии наистина протичат хаотично и спорадично, но съвсем не е задължително да водят до конфликт и раздяла, макар че внасят известна специфика в отношенията. Вероятно тук акцентът е върху взаимните компромиси и нуждата от поне мъничко непокътнато лично пространство, за да се запази цялостта на връзката.
Аха, забравих да посоча, квадрата негов Марс с мой Уран. Но...имаме много хармонични аспекти и домови разположения на негови лични планети в мои 5-ти и 7-ми дом, както и обратното.  

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #25 -: Юли 03, 2007, 11:55:22 am »
В интерес на истината и аз имам навика да се сърдя дълго или да се правя, че се сърдя, макар и вече отдавна да съм простила... Луната е виновна!  :unsure:
Обаче при мен забелязвам, че напрегнатите синастрични аспекти с мъже рядко водят до конфликт и директен сблъсък, а по-скоро внасят предизвикателство и разпалват страстта, дори сатурновите!
В отношенията ми с нежния пол - приятелски и колегиални - напрегнатите аспекти в синастриите не действат така конструктивно, а по-скоро деструктивно. Най са ми трудни синастриите с напрегнат аспект /квадрат или опозиция/ Луна-Марс, същото донякъде важи и за аспекта Слънце-Марс, дори ако е съвпад. В такива случаи не са рядкост конфликти, емоционални и волеви сблъсъци, липса на синхрон в отношенията и в настроенията и, накрая, разрив или дистанциране. Силно ранената Луна не ми позволява лесно да се сближавам с жени  :huh:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

porto_kalka

Икар
« Отговор #26 -: Юли 03, 2007, 12:25:31 pm »
Може от разположението на Луната да е, но зависи и от това на  Марс. При мен и двете планети са така да се каже "непукистки", виж Слънцето е друга работа...  

Икар
« Отговор #27 -: Юли 03, 2007, 12:26:55 pm »
Имам наблюдения върху тези аспекти на Марс и Сатъра  B) . Дори продължителните връзки се разпадат  :( , а ако има и напрегнат аспект с Юпитер не водят до законово оформяне (брак) .
Съгласен съм ,че са много упорити отношения ,но остава това ....голямо ,НО :ph34r:  

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #28 -: Юли 03, 2007, 12:42:30 pm »
Донякъде си прав, Док, колкото и да не ми се иска да си  :P за Марс/Юпитер и Марс/Уран най-вече  :unsure:
Но в такива случаи гледам доколко разрушително действат гореспоменатите аспекти във и за връзката по следната схема:
синастрична карта -> наталните карти на двамата поотделно -> композит -> комбин.
Комбина не го слагам на последно място по важност след композитната карта, а като "стъпка" в анализа на партньорската съвместимост според подхода, който съм възприела. Защо? Защото някои отношения започват по един начин, а приключват по друг, доста неочакван. Някои отношения може въобще да не се развият след включване на композита, т.е. комбинът да не проработи, макар че в момента на първата среща той също реагира. Тук става дума най-вече за всички онези срещи, дето бързо и лесно започват, с голеееми очаквания и също толкова бързо приключват  ;)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Икар
« Отговор #29 -: Юли 03, 2007, 12:55:19 pm »
Ха,ха в повечето случаи при Марс в аспект с Уран ми се чини ,че контактите  са консумирани  ;)  :D  ( в разнополовите връзки) , а каквито и да са аспектите към Сатъра (без значение от крайния резултат ) тези връзки оставят голяма следа в съзнанието на човек B)  :D .

Икар
« Отговор #30 -: Юли 03, 2007, 12:57:56 pm »
И не страдам от песимизъм  ;)  :P  :D , мога да си счупя рогата преди да се откажа от каквото и да е  B)  :D .  

*

porto_kalka

Икар
« Отговор #31 -: Юли 03, 2007, 01:07:12 pm »
Цитат
Имам наблюдения върху тези аспекти на Марс и Сатъра  B) . Дори продължителните връзки се разпадат  :( , а ако има и напрегнат аспект с Юпитер не водят до законово оформяне (брак) .
Съгласен съм ,че са много упорити отношения ,но остава това ....голямо ,НО :ph34r:
Относно наблюденията ти може в картите да е имало и други предизвикателни аспекти на лични планети, например квадрати на Слънца, Луни, а не само аспект  Марс/Сатурн, защото не може да има дълготрайна връзка без аспект на Сатурн. Точно той дава стабилност, устойчивост и издръжливост в дългогодишните бракове. А съвпада на Сатурн с Юпитер води в 90% до брак.
По съм склонна да кажа, че аспектите на Уран водят до внезапни разриви - например Марс/Уран.
От много голямо значение са и транзити, които активират даден предизвикателен аспект в синастрията.  

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #32 -: Юли 03, 2007, 01:08:16 pm »
Цитат
Ха,ха в повечето случаи при Марс в аспект с Уран ми се чини ,че контактите  са консумирани  ;)  :D  ( в разнополовите връзки)...
В какъв смисъл "консумирани"? Абе ти не бъди така сигурен за Марс-/Венера-/Уран и разнополовите връзки  :D
При анализа на синастрията винаги се тръгва от наталната карта на единия и на другия - тя е референтната рамка, през която се пречупват влиянията на синастричните планети и аспекти.
Ако в радикса имаш Марс във Водолей или, да речем,  в тригон или секстил с Уран, зле ли ще ти е да бъде аспектиран от Уран на партньора, дори ако аспектът е опозиция или квадратура?
Венера в Козирог в аспект с партньорски Сатурн ще се чувства ли непълноценна, неефективна? Е, един напрегнат аспект от Уран може наистина да я подразни, но той е и предизвикателство...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #33 -: Юли 03, 2007, 03:09:53 pm »
Щом заговорихме за трудни отношения, сега се сетих да погледна синастрията си с жена, която бе най-неприятното ми досега изживяване в служебен и колегиален план. За голямо мое учудване в композита и в комбина не успях да видя кой знае какви деструктивни влияния...
Сигурно трябва да отбележа, че основият лайтмотив бяха завистта и конкуренцията, които въпросната особа произвеждаше в неограничени количества. Опитах се да потърся аналогиите им в двете партньорски карти, освен в класическата синастрична, в която ключовите моменти бяха следните:
- моя Луна в точен съвпад с Асц й
- нейна Луна в точен съвпад с моя Хирон
- нейно Слънце в точен квадрат към моя Юпитер
- Венери в опозиция
- моя Марс опозира нейния Сатурн.

В композита:
- Асц Дева/Дсц Риби (Меркурий-Нептун)
- Слънце в съвпад с Меркурий в Близнаци, 10ти дом
- Слънце/Меркурий в опозиция към Марс/Нептун
Няма напрегнати аспекти Луна-Венера, Луна-Сатурн, Венера/Сатурн. Само Венера в 11ти дом в квадрат към Плутон. Луната /в Телец/ няма точни мажорни аспекти.

В комбина:
- Асц Водолей/Дсц Лъв (Слънце-Уран)
- Слънце в съвпад с Нептун в Стрелец, 10ти дом
- Венера /в Стрелец/ на МЦ в квадрат към Сатурн в 7ми дом
- Луна /в Скорпион/ в квадрат към Сатурн
- Марс в знака на Дсц /откъм 6ти дом/ в квадрат с Уран
- Меркурий в опозиция към Юпитер.

Според мен комбинът дава много по-точно описание на отношенията ни с тази жена и динамиката на тяхното "развитие".  

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Jeni

Икар
« Отговор #34 -: Юли 03, 2007, 11:36:37 pm »
.
« Последна редакция: Януари 31, 2009, 09:57:50 pm от Jeni »

*

porto_kalka

Икар
« Отговор #35 -: Юли 06, 2007, 07:23:42 am »
Да си припомним една показателна част във връзка с темата за влиянието на Сатурн в синастриите от "Астрология, карма и трансформация" на Стивън Аройо.

Предизвикателни взаимоаспекти на Сатурн

Когато започнах да се занимавам със сравняване на карти и бях все още под влиянието на традиционните представи, че динамичните аспекти на Сатурн при сравняването са “лоши” и обричащи взаимоотношенията на провал (и, вероятно, на развод в случай на брак), не можех да разбера, защо почти всяко сравняване на картите на брачни двойки – включително и онези, чийто брак е продължил десетилетия – включваха поне един, а често повече такива аспекти. Най-разпространени бяха взаимоаспектите на Сатурн със Слънцето, Луната, Венера или Асцендента на другата личност. Все пак, като наблюдавах не веднъж такива взаимоаспекти при стотици двойки и придобивах все по-добро разбиране за същността  на Сатурновото значение и неговата връзка с кармата, започнах да осъзнавам какво означаваше това. Сатурн често символизира неща, които продължават дълго или – в други случаи – показва подтик да се създаде сигурна жизнена структура, която ще продължи дълго, дори и ако опитът показва, че това няма да стане. Връзката на Сатурн с определени кармични привързаности (често строги привързаности, в които е преплетена сигурността и увереността на единия или двамата) също е уместно значение на взаимоаспектите на Сатурн при сравняването, особено когато в крайна сметка личността започне да разбира всички важни взаимоотношения в живота си като кармични по природа. Следователно, ако личността смята сериозните взаимоотношения (особено брака) за структурирани споразумения и дълбоки задължения, където двама души трябва да се научат да усъвършенствуват своите привързаности, очаквания и дългове един към друг, значението на тези аспекти придобива съвършено ново измерение. Някои от ключовите думи за тези взаимоаспекти са: сигурност, уважение, авторитет и отговорност. Нека да изучим всеки от тези термини във връзка със взаимоотношенията и техните кармични значения.
          Взаимоаспектите на Сатурн с лични планети или Асцендента, често се проявяват като чувство на предпазливост относно другия. Обикновено именно личността чиято лична планета или Асцендент участвува в този аспект е предпазлива и даже се бои да влезе във взаимоотношения със сатурновата личност, като че ли той или тя чувствува, че с него трябва да отработят някаква интензивна карма. Отклонението от взаимоотношенията, или даже опитът напълно да избяга от тях, е много обичайно в началните стадии на срещата. Все пак, когато е преодоляно първоначалното колебание и личността активно встъпва във взаимоотношенията, често от страна на двамата възниква чувство на много дълбока сигурност и увереност. Дори и ако не вярват в прераждането, често усещат, че са се познавали преди, тъй като се чувствуват спокойно и сигурно в присъствието на другия. Тук обикновено присъствува чувство на близко познанство и в някои случаи дори усещане, като че ли личността се е присъединила с отдавна загубена част от себе си. Връзките на привързаността, посочени от тези аспекти са невероятно силни и често изглежда, че личността се държи в неведение относно негативните измерения на взаимоотношенията, докато не завърши някакво задължение, гарантиращо, че двамата ще бъдат свързани в продължение на някакъв период от време, за да разрешат въпросът с кармата. Но както обикновено е вярно при всички сатурианци, “времето ще покаже”; и минаването на времето бавно разкрива нивата на взаимоотношенията, които не са били очевидни веднага, тъй като са лежали под очевидното чувство на сигурност. Когато тези фактори във взаимоотношенията станат очевидни, чувството за увереност и сигурност за двамата започва да се излага на риск. Сатурновата личност започва да усеща заплаха за сигурността си, когато другия израства. Обикновено започва да изисква (подсъзнателно), другият да си остане същият какъвто е бил в миналото или поне да се държи така като че ли не се е извършила никаква промяна и растеж. Но фактът на ситуацията е, че другият е израствал дълго време и се е променил и не иска да бъде ограничен от старите модели на живот, които сатурновата личност иска да му наложи. Тези изисквания приемат форма на критицизъм относно новите методи за изпълнение на работата, ограничително и наглед деспотично използуване на авторитета (тъй като сатурновата личност обикновено има авторитет във взаимоотношенията) или просто отбранително, страхливо поведение. Следователно, онова, което някога е било източник на сигурност е станало тягостен навик; тъй като чувството за сигурност е било основано на минали връзки, подсъзнателни спомени и стари модели на взаимодействие -  всичко, което вече не съответствува на днешните реалности от състоянието на човешкото развитие. Основният начин да се регулират тези проблеми за сатурновата личност е, да се научи как да се въздържа от своите предизвикващи страх изисквания, да се промени отвътре, за да стане по-самостоятелна и вътрешно уверена, и да използува своите дисциплинирани тенденции в работа над себе си, а не налагайки ги на другия. По аналогичен начин, другата личност може да се научи как да избягва изразяването на определени неща, които от опит знае, че са разстройващи или предизвикващи безпокойство у сатурновата личност; и всъщност, може да разбере, че някои от авторитетните съвети или критически забележки, чути от сатурновата личност, са ценни и в крайна сметка благотворни.
          Ако Сатурн на някого е в съвпад, квадратура или опозиция с вашите лични планети или Асцендента, може да почувствувате, че тази личност има нещо над вас. В крайни случаи ще се чувствувате “под чехъла” на тази личност, а в други случаи ще почувствувате благоговение или голяма почит пред авторитета й. Ще бъдете склонни да я уважавате и да й се възхищавате (поне известно време). Това може да се преживява също, ако рождените планети на някого активират вашият 10-и дом,  тъй като това е домът на Сатурн и има подобни значения. В такива взаимоотношения човек може да заключи, че другия по начало има власт над него, идваща може би от ситуация на минал живот, в който той е притежавал властта. В такава ситуация вие може да се чувствувате задължени на сатурновата личност и да се стараете да й угодите, за да получите нейното разположение. Сатурновата личност също може да чувствува отговорност за вас; и това може да бъде взаимно или едностранно чувство на дълг, дълбоко чувство на задължение за нещо към другия. Чувството на задължение се запазва докато не се изплати дългът, процес, който обикновено отнема значителен период от време, но който често се извършва по особено концентриран начин по време на важни транзити на Сатурн. Все пак, трябва да отбележа, че чувството на задължение е психичен модел, че само по себе си е привързаност, която безкрайно поражда карма. Следователно, това чувство може да спре, само когато сте готови напълно да се освободите от привързаността към другия; времето за такова осъществяване обикновено настъпва когато Сатурн се връща на своето радикално положение или когато е в съвпад с вашите Слънце, Асцендент, Луна, Венера или планети-управители. Трябва също да се подчертае, че въпреки че чувството на задължение често се усеща от двете страни, личността с личната планета или Асцендента в този взаимоаспект обикновено е тази, която се чувствува най-много задължена да дава на другия в продължение на дълъг период от време, даже и ако не получава в замяна нищо.
          Тези взаимообмени са най-проблематични във взаимоотношения, където важните задължения и отговорности са споделени, като делови контракти и партньорства или брак. С други думи, когато се опитвате да изпълните определени цели и да управлявате живота си, парите, енергиите и приоритети си в съюз с някой друг, винаги съществува нужда от лидерство и упълномощаване на властта. Именно в такива целенасочени отношения най-бързо и лесно изплуват на повърхността конфликти относно авторитета и властта. Някои такива отношения могат да бъдат много продуктивни и в действителност доста щастливи, ако останалото при сравняването показва взаимна хармония, грижа и възприемчивост и ако двамата са достатъчно зрели, за да посрещнат негативните модели на миналото с обективност и гъвкавост. Почти всеки вид взаимоотношения, където се откриват такива взаимоаспекти, се характеризират с голяма преданост и чувство за дълг един към друг, въпреки че трябва да се съгласим, че тези позитивни качества на Сатурн понякога се изразяват в ненавист, обида, лишаване от жизнени сили, особено в брака, тъй като тази жизнена структура вероятно е най-голямата от всички съществуващи проверка за сътрудничество и съвместимост. (Отбележете, че Сатурн е в екзалтация във Везни, традиционният знак на брака.) Могат да се открият много трайни и продължителни приятелски връзки между хора с такива взаимоаспекти, където преобладава предаността и чувството за дълг, без при това да стават твърде тежки и изтощителни, тъй като в приятелството двамата могат от време на време да вървят по свои отделни пътища, да развиват свое независимо пространство и жизнен стил и да удовлетворяват своите разнообразни нужди с много различни хора. В брака хората обикновено разчитат изключително един на друг за удовлетворяване на своите нужди и желания; онова, което започва като разумно наслаждение от особеностите на техните натури, съответстващи си един на друг, често се превръща в нездраво, изолирано състояние на зависимост. В най-добрият случай, в такива взаимоотношения сатурновата личност може да използува своя опит, мъдрост и авторитет, за да помогне на другия да структурира изявата на своите енергии и да стане по-организиран и умел; но този позитивен опит е възможен само ако сатурновата личност е любяща, търпелива и не е прекалено деспотична!
          Въпреки невъзможността да се изведе определената природа на взаимоотношенията от минал живот само от астрологичните данни (тъй като картата показва главно архетипични кармични модели, пренесени от миналото, а не точните корелации с различните роли), изглежда, че моделите, показани по този начин, могат да бъдат класифицирани в една от двете групи. Първо, взаимоаспектите на Сатурн могат да показват просто повторение на стар модел на взаимодействие, към което двама души са все още привързани. Или, второ, те могат да показват, че е имало липса на определени обстоятелства или отклонение от отговорностите в миналото, затова тези хората сега трябва да компенсират това, като поемат определени задължения един към друг. Във всеки случай, фактът, че тези взаимоаспекти са така разпространени при брачни сравнявания, ни води до извода, че те символизират много дълбоко участие на двамата и че природата на това участие в миналото не е била напълно позитивна или подпомагаща растежа. Следователно, сега е настъпило време да се сблъскаме с резултатите на наши минали действия и, без да протестираме, да работим за изграждане на взаимоотношения, основани на любов и отговорност.

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #36 -: Юли 06, 2007, 01:02:22 pm »
Ще цитирам още нещо от Стивън Аройо, Синастрия:

СРОДСТВО, ПОНОСИМОСТ И НЕПОНОСИМОСТ
Сродството и поносимостта можеш да установиш само след задълбочено разглеждане на рождената карта. Да кажем, че Марс е в съвпад с Уран в рождената ти карта. Ти кипиш от енергия, непрекъснато желаеш промяна, имаш усещане за сексуалност във всяка ситуация и си много независим. Всъщност ти не желаеш да работиш с никого. Тогава може би ще чувстваш сродство или поносимост към някого, чиято карта показва същото. Това може да бъде един Марс-Уран квадрат или дори тригон. Във всички случаи, някой със същото енергийно смесване между Марс и Уран, който ще те разбере.
Такова характерно сродство може да бъде нещо много хубаво и в случаите, когато самите аспекти не са много хармонични. Често може да не разпознаеш такива сродства между хората, ако разглеждаш само техните интераспекти. Ако например правиш сравняване на карти и виждаш, че между двамата няма много хубави аспекти, а преобладават стресовите аспекти и въпреки това те са женени от много време и дори още се обичат, тогава внимавай за такъв вид сродство.
Рождените карти могат да бъдат напълно различни, освен в един или два решаващи пункта, каквито са например точните аспекти или подчертаване на Уран, Нептун или Плутон в отделните карти. Това е възможно по много различни начини.
В друг случай твоят Марс е в съвпад със Сатурн и ти винаги си малко фрустриран и чувстваш нужда за изпуснеш парата си по някакъв начин. Ако живееш с някой, който е много пасивен и усеща нещата другояче, той може би ще приема твоите експлозии много лично, ще смята, че има връзка с тях. Но ако другият има примерно Сатурн-Марс квадрат, което също те прави фрустриран, той със сигурност ще се идентифицира по-добре с тази част от твоята натура и ако ти започнеш да хвърляш пантофи по огледалото, има вероятност тя да направи същото и при това да се смее. Канализирането на фрустрацията и агресията е много важно за личните връзки, особено при мъже със силно подчертаване на Марс, Скорпион или Овен.
Когато Сатурн има аспект с Марс в картата ти, за теб ще е от голяма значение да се утвърждаваш. Когато има аспект с Венера, ти ще търсиш опитности, които водят до различни форми на близост. Това, което е особено важно в живота ти, независимо от коя област, често става най-голям проблем и те обсебва напълно.
Винаги там, където се опитваш да постигнеш важни неща със сила и пречупване, ти самият ще капитулираш. Винаги там, където е твоят Сатурн, не си в състояние да оставиш нещата да вървят от самосебе си. Не ги оставяш да текат свободно, а се опитваш да ги вземеш под контрол.

Една “непоносимост” е точно обратното. Да приемем, че твоята карта показва една основна тема на сила – силна воля, независимост, себеутвърждаване и инициатива. В рождената карта на партньора ти са налице обратното – темите на пасивност, зависимост, съглашателство и т.н., можем да си представим какво очарова тези хора един в друг, тъй като естествено противоположностите се привличат, но те същевременно се и бунтуват един срещу друг. Когато противоположностите са наистина противоположности, двамата могат да бъдат наистина непримирими, защото всъщност нямат нищо общо един с друг. Това ще бъде белег за непоносимост.
Това може да се разпознае в много специфични констелации и определени аспекти.

САТУРН, ПЛУТОН И СЕДМИ ДОМ
Традиционно планетите в 7 дом трябва да докажат какъв вид партньори привличаш. Понякога това съответства, но понякога съвсем не!
От тази гледна точка планетите в 7 дом представляват от една страна това, което търсиш в една връзка и от друга – с каква част от себе си влизаш в тесни лични контакти и с кои части от себе си ще се конфронтираш при това. Тук са важни връзките със срещуположния първи дом. Ти реализираш първи дом съвсем спонтанно и съвсем спонтанно си осъзнат за това. Седми дом има отношение към това, което проектираш върху другите в зависимост от планетите в него и знака му. Често 7 дом не може да се разпознае от самосебе си, но не винаги е така. Хората са на различни стъпала на съзнание и затова понякога са много близо до своя 7 дом. Но в много случаи нещата от 7 дом биват проектирани върху някого друг. Това, което излъчваме се връща обратно.
При опозиция на Венера съществува тенденцията към проектиране на собствените проблеми върху другите. При опозициите на Луната също са много силни проекциите. Но има определена разлика: проектирани биват върху друг собствените стремежи и неосъзнати проблеми.
Всяка опозиция на лична планета е свързана с проектиране, проектиране на собствените проблеми върху другите. Ричард Никсън е добър пример за това: Слънце в опозиция с Нептун. Опозициите на Нептун с лични планети са свързани с непочтеност в поведението. При това виждаш своите проблеми у другите. Нептун символизира също стремежа към изплъзване, избягване да се погледнат нещата прямо.
Всяка опозиция с лична планета е свързана с взаимна размяна във връзката и проектиране върху другия.
Ти ще се конфронтираш с всички аспекти от твоята карта и ако това не стане отвътре, то идва като външно знание. Всъщност изглежда, че най-неосъзнатите хора се сблъскват с най-разтърсващите опитности, за да се учат от тях. Ако ти си много интровертирана личност и много размишляваш върху нещата, често ще преминаваш през цикли на стресови транзити и големи промени, без да се случва нещо външно. Но ти усещаш напреженията и ги отработваш, както по усет, така и ментално повече на вътрешен план. Това не винаги става и аз не знам начин да се определи по рождената карта нивото на съзнание на един човек, макар някои да твърдят, че било възможно. Защото двама души може да са родени в един и същи миг и единият отива в ашрам и медитира до края на живота си, а другият може да е престъпник, който нито веднъж в живота си не се е замислял за нещо духовно.

КОНЦЕПЦИЯТА ЗА “СЪВМЕСТНОТО НАУЧАВАНЕ”
“Съвместното научаване” е свързано с тесни интераспекти в картите на двамата партньори. Това всъщност е аспект между една твоя планета и една планета на другата карта с орбис до 20 (с изключение на куинконса). Това означава, че при транзити двете планети се активират едновременно. То е и основата на понятието “съвместно научаване”. За тези неща трябва да се внимава и да се знае, че най-точния аспект между планетите в две рождени карти е обикновено много добър указател на основната тема в тяхната връзка.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #37 -: Юли 06, 2007, 09:32:26 pm »
И понеже започнахме да дискутираме "трудни" аспекти и синастрии и, в частност, аспектите със Сатурн и Уран, ще ми се да споделя едно наблюдение.
При динамични аспекти Марс-Уран в синастрията, особено ако има двойно подчертаване, често една от ключовите теми в отношенията е усещането за "когато имам най-силна нужда от него/нея, той/тя никога не е до мен". Или, да речем, ако го перефразираме, - "когато искам да споделя нещо с него/нея, телефонът му/й е изключен или той/тя не може да говори". Говоря съвсем хипотетично, но могат да се потърсят и други аналогии.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

porto_kalka

Икар
« Отговор #38 -: Юли 07, 2007, 09:57:55 am »
Не знам дали досега е ставало дума за това във форума, но някъде бях чела за така наречените „сходства“ в синастрията. На пръв поглед може да няма много хармонични аспекти в една карта, но за сметка на това пък да има много сходства. Пак ще дам пример с настоящата ми връзка, за да стане ясно какво имам впредвид:
при мен – Венера в овен, а при него Венера в 1 дом
при мен – Венера в 12 дом, при него Венера секстил с Нептун
при мен – Плутон в 6-ти дом, при него Плутон в дева
при мен – Уран в 7 дом, при него съвпад Венера/Уран във везни
при мен – Юпитер в телец, при него Юпитер в 2 дом
при мен – Марс в 11 дом водолей, при него също Марс в 11-дом
при мен – Нептун в 8 дом, при него Нептун в скорпион
също еднакво домово разположение на възлите, макар в различни знаци и т.н. - горе-долу  мисля, че стана  ясно. Смятам, че при разглеждане на една синастрия за да се добие по-пълна представа за  връзката и отношението на двамата един към друг е добре да се отчитат и тези сходства, освен аспектите, домовите и знаковите разположения на планетите.

*

Lillie

• 30532
Икар
« Отговор #39 -: Юли 07, 2007, 10:22:01 am »
Абсолютно си права, по същия начин разглеждам "сходствата" в синастриите и аз, вкл. и в семейните, в синастрии "родител-дете". На този принцип могат да се разгледат и "разликите", като например, ще посоча фрагменти от синастрията ми с моя близка:
Луна в Рак - Луна в съвпад със Сатурн, в 10ти дом
Марс на ИЦ - Марс в Козирог
Плутон в 11ти дом - Плутон в Лъв
Меркурий в 5ти дом - Меркурий във Водолей
Уран в 12ти дом - Уран в 6ти дом.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.