Здравей Гост

Марс и енергията ни

• 36 Отговора
  • 7874 Прегледи
*

АН

Марс и енергията ни
« -: Април 20, 2004, 05:01:17 pm »

Състоянието му в радикса подсказва кои са най-достъпните ни източници на енергия...

Поелите по духовния път на развитие се научават да се зареждат с енергия от въздуха, храната и околната среда...

Но най-достъпния ни източник са хората около нас....

Още в детските години, в съответствие с планетарните енергии и усвоеното в резултат на възпитанието, ние приемаме модел на поведение, с което най-ефективно се зареждаме с необходимата ни жизнена енергия....

Схемите на поведение най-общо са:
1.   на натиск и насилие /от такъв с кадифени ръкавици до подли удари/ - характерни са за Марс в Овен, Дева и Козирог
2.   на взискателност и претенции /от деликатно и ненатрапчиво до грубо и манипулативно/ - характерни са за Марс в Лъв, Скорпион и Стрелец.
3.   на отстъпчивост и провокация на съжаление / от смирена и блага отстъпчивост-настойчивост до изнудване по схемата “горкия аз”/ - характерни са за Марс в Рак, Везни и Риби/
4.   на дистанциране и формално затваряне / от учтиво и възпитано до обидно и грубо/ - характерни са за Марс в Телец, Близнаци и Водолей.

В различни житейски периоди или ситуации е възможно по различни схеми да черпим енергия от другите хора....

Мъдрото поведение е да се самонаблюдаваме и да разпознаваме случващото се вътре в нас....Да разчупваме схемата и да черпим енергия от Вселената....

*

mysti

• *
  • 50
Марс и енергията ни
« Отговор #1 -: Май 06, 2004, 03:04:45 pm »
Здравей, Ан :)
Сигурно е мой ред да задавам  :unsure: глупави  въпроси. :D
Според теб наистина ли Марс е толкова злотворна планета, за колкото я смятат? На мен ми се струва, че е доста неразбрана, почти колкото Сатурн, може би. В повечето интерпретации съм срещала описание на Марс като агресия, сила, енергичност, мъжкият принцип, войнственост и дори жестокост, деспотизъм. Дали не е време да погледнем на планетката и с други очи? :rolleyes:
Понеже съм особено чуствителна към Марс, краен диспозитор е на хороскопът ми и в точен съвпад със Слънцето. Малко нереално ми се струва да е само отрицателен като влияние и единственото положително да е енергичността?
Дали може да сътворим "чудо" и да открием някакво духовно значение у "войнтсвения" Марс?

Благодаря ти, предварително :)  

*

АН

Марс и енергията ни
« Отговор #2 -: Май 06, 2004, 05:06:14 pm »
оу, те чудесата са сътворени :)

Нали и планетите и аспектите в астрологията са само условно причислени към групите на добри, зли или с двойствено значение.

Например "добрата" Венера, силно поставена в хороскопа, но в лошо състояние и неотработена, се проявява като липса на контрол над чувствата или ако има контрол, то той е минимален. За "добрата" Венера, но в лошо състояние, са характерни груби емоции от типа на злоба, завист, ревност, злорадство, похот - при това тя ги прикрива зад фалшива добронамереност, показна и демонстративна любов, уж пренебрежение към пари и пр.

А "злият" и партньор Марс, при висшата си изява дава голяма енергия, която се управлява чисто мисловно, т.е. не контрол над някакви физически изяви и проявления, а контрол над психическата енергия. Такъв Марс владее гнева, страстта, негативните силни емоции.
 Той открива скрития смисъл на нещата, достига до скрите в подсъзнанието на хората мотиви, усещания, програми и по правило е страхотен психоаналитик.
 Най-важното е, че трансформира негативната и агресивна външна енергия в конструктивна вътрешна - каква по-голяма духовност да искаме :)  

*

Guest

Марс и енергията ни
« Отговор #3 -: Май 07, 2004, 12:25:06 am »
zna4i..dobro-zlo - vse otnositelni ponqtiq na otnositelni "vliqniq" :lol:  

*

АН

Марс и енергията ни
« Отговор #4 -: Май 07, 2004, 12:34:27 pm »
Цитат
zna4i..dobro-zlo - vse otnositelni ponqtiq na otnositelni "vliqniq" :lol:
Така е – и това е интересното в астрологията :)

Всъщност много хора са привлечени от атрактивната страна на астрологията и научават нещо за Слънчевия си знак. Астрологията става полезна, когато се опитаме да използваме информацията градивно. Това ще рече не да превъзнасяме положителните качества на планетите си и да игнорираме отрицателните, сякаш сме съвършени, а да се интересуваме и от негативната изява на планетите.

Ако се върнем на Марс, той не случайно е в групата на “злите” планети.
Още с появата на човека се е появил и интерес към звездите.  Марс олицетворява енергията, а в древността хората са живели в по-агресивна външна среда и съответно са отговаряли агресивно на външните дразнители. /това има и отношение към въпроса на RaRa за ъпдейтването в астрологията и защо то става бавничко на фона на ъпдейтването в другите науки/. “Включеният” Марс в древността твърде точно е отнасян към “злото”.

Същевременно Марс е енергия и активност не само във външния свят, но и във вътрешния живот. В който знак и дом да се намира и както и да е аспектиран, той има и добри и лоши изяви. Умението да се владее Марс, дори когато е много добре поставен в хороскопа, го имат малко хора. А какво остава, когато е в лошо космично състояние....

И точно в това е смисъла на астрологията – подсказва ни над какво у себе да работим, стига човек да не реши, че я е изучил предостатъчно, знаейки зодията си и че е само забавление.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Re:Марс и енергията ни
« Отговор #5 -: Април 22, 2010, 11:32:35 am »
Цитат
на отстъпчивост и провокация на съжаление / от смирена и блага отстъпчивост-настойчивост до изнудване по схемата “горкия аз”/ - характерни са за Марс в Рак, Везни и Риби/
Цитат

Аз такова нещо при мен не забелязвам, ма сигурно щото Марс ми е в опозиция на цял стелиум.
Аз все бях с рогите напред, напоследък съм на моля ти се боже помози, щото вече стигнах края на еднопосочната улица, а отпред стена.
« Последна редакция: Април 22, 2010, 11:44:00 am от kaily »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Април 22, 2010, 11:39:39 am »
Макар и да съм с Марс в Риби - "горкия аз!"  ;D - за мен като че ли повече важи последната схема, тоест:

Цитат
4. дистанциране и формално затваряне /от учтиво и възпитано до обидно и грубо/ - характерни са за Марс в Телец, Близнаци и Водолей.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #7 -: Април 22, 2010, 12:30:29 pm »
....моят пък Марс ...ще си призная.... :-[
си отговаря на
Цитат
на отстъпчивост и провокация на съжаление / от смирена и блага отстъпчивост-настойчивост до изнудване по схемата “горкия аз”/ - характерни са за Марс в Рак, Везни и Риби/

Рак..Мрак...Марс....вярно, че съм отстъпчива и избягвам дирекните конфронтации, даже ми е много кофти по-принцип щото не ми стига куража за доста неща ама трябва да се науча да живея с него или в по-добрия случай да го по ошлайфам.....плюс това горкия е изгорен от Слънцето и това са му всичките аспекти.....
но трябва да разглеждаме недостъците като възможности.....
плюс това ако съм била някой зъл тиранин в предния си живот и съм тормозела хората...естествено, че сега няма да ми се даде сила, щото душата помни и може да се опита да продължи по старо му...
и тук идва въпроса...как можем да облагородим марсовата енергия в различните знаци.....? :unsure:

:blink:

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #8 -: Април 22, 2010, 01:28:36 pm »
....моят пък Марс ...ще си призная.... :-[
си отговаря на
Цитат

Рак..Мрак...Марс....вярно, че съм отстъпчива и избягвам дирекните конфронтации, даже ми е много кофти по-принцип щото не ми стига куража за доста неща ама трябва да се науча да живея с него или в по-добрия случай да го по ошлайфам.....плюс това горкия е изгорен от Слънцето и това са му всичките аспекти.....
но трябва да разглеждаме недостъците като възможности.....
плюс това ако съм била някой зъл тиранин в предния си живот и съм тормозела хората...естествено, че сега няма да ми се даде сила, щото душата помни и може да се опита да продължи по старо му...
и тук идва въпроса...как можем да облагородим марсовата енергия в различните знаци.....? :unsure:

имам възможност да наблюдавам /макар и не много отблизо/ марс в рак, на мъж..както си е видимо благ и човеколюбец, така се усеща, че под повърхността е на една идея от агресията :) и то е само с тригони и секстили, най- важните с луната и нептун, които са съответно в риби и скорпион /слънцето също е в риби/..с плутон и слв. секстил, с юлв и хирон тригони, /не съм сигурна за часа, няма домове/, направо размазвация отвсякъде ще каже човек и наистина изглежда така, но не мога да се отърва от чувството, че има нещо скрито отвътре..странно, защото този марс в рак ми се пада някъде из 11-тия дом, няма нищо общо с мен.. :-\

Vision, то и от психологическа гледна точка като човек е безсилен и страхлив ...вътрешната агресия го изяжда и понеже страха му пречи си остава безсилен....не се чувства добре в кожата си ...и търси други начини да си наложи волята или да си задоволи желанията....зависимост от комплекса си....
мое мнение....

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #9 -: Април 22, 2010, 02:19:14 pm »
Марс е онази планета ,която е двигател в наталната карта на индивида.
при слабо поставен и лошо аспектиран марс енергията на планетата затруднява изявата на останалите планети и фактори в хороскопа....
без марсовия катализатор е трудно да бъдат разгърнати потенциалните възможности на останалите планети.
доста опасна е , особенно в случайте ,когато липсва мажорна аспектация...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #10 -: Април 22, 2010, 02:43:09 pm »
Марс е онази планета ,която е двигател в наталната карта на индивида.
при слабо поставен и лошо аспектиран марс енергията на планетата затруднява изявата на останалите планети и фактори в хороскопа....
без марсовия катализатор е трудно да бъдат разгърнати потенциалните възможности на останалите планети.
доста опасна е , особенно в случайте ,когато липсва мажорна аспектация...

Марая,

този Марс не може ли да бъде компенсиран(или подпомогнат) по някакъв начин...примерно от друга планета силно поставена...на ъгъл.....или пък от малко повече кардинални планети....или някой стелиум.... :unsure:..или незнам...?
сетих се още нещо...вярно ли е, че дома на екзалтация на Марс е 6-ти...?

*

Марая

• 28287
« Отговор #11 -: Април 22, 2010, 02:49:39 pm »
Ванила,
марс е на трон в овен и скорпион. екзалтира в козирог. дома на козирога е 10-ти дом.управител на козирог е сатурн.
отработването на марс е лека работа...спорт ,действие.
марс придава привкус на сила и енергия до всичко ,до което се докосва. той е мъжка планета с ярка изява.
компенсацията може да се търси в дома ,в който екзалтира или в дома на скорпиона.
търси аспекти не само към планетите , а и към куспидите и управителите им....
все пак 20% е собствената воля! :blink: ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Рая

• **
  • 1094
« Отговор #12 -: Април 22, 2010, 03:36:43 pm »
а дали е възможно да подмогна развитието на падналия Марс на големият ми син???
или трябва той сам да си го отработи????

*

Nebesna

« Отговор #13 -: Април 22, 2010, 04:05:23 pm »
а дали е възможно да подмогна развитието на падналия Марс на големият ми син???
или трябва той сам да си го отработи????

Падсналите планети са дар от Бога! Радвай се за него. Той ще се усъвършенства, благодарение на тази планета и ще напредне много.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #14 -: Април 22, 2010, 04:31:00 pm »
Паднал в падение ли значи? На мен и Юпитер, и Марс са ми в падение.

*

Марая

• 28287
« Отговор #15 -: Април 22, 2010, 05:16:17 pm »
Паднал в падение ли значи? На мен и Юпитер, и Марс са ми в падение.

паднал стана няма значение :P, важното е да работи и да го усещаш!

*

Nebesna

« Отговор #16 -: Април 22, 2010, 06:42:00 pm »
имам възможност да наблюдавам /макар и не много отблизо/ марс в рак, на мъж..както си е видимо благ и човеколюбец, така се усеща, че под повърхността е на една идея от агресията :) и то е само с тригони и секстили, най- важните с луната и нептун, които са съответно в риби и скорпион /слънцето също е в риби/..с плутон и слв. секстил, с юлв и хирон тригони, /не съм сигурна за часа, няма домове/, направо размазвация отвсякъде ще каже човек и наистина изглежда така, но не мога да се отърва от чувството, че има нещо скрито отвътре..странно, защото този марс в рак ми се пада някъде из 11-тия дом, няма нищо общо с мен.. :-\

Марс в Рак е доста прикрит, което оставя усещането, че действа подмолно.

*

missKapriz

« Отговор #17 -: Април 22, 2010, 07:30:24 pm »
Моя Марс в Стрелец е точно по описание.
Но няма никакви аспекти горкия-освен един много широк-8 градуса -квадрат с Меркурий и два много широки куинконса-с Венера и Сатурн.Незнам дали заради това хич,ама хич не ми понася спорта-опитвала съм да ходя на фитнес,но след всяко посещение се чувствах изцедена,чак ми се гадеше от преумора,без всъщност чак толкова да се натоварвам.Шест месеца се влачих ,а дано да свикна-но не.Дали е от неинтегрирания Марс това?

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #18 -: Април 22, 2010, 07:32:07 pm »
Ванила,
марс е на трон в овен и скорпион. екзалтира в козирог. дома на козирога е 10-ти дом.управител на козирог е сатурн.
отработването на марс е лека работа...спорт ,действие.
марс придава привкус на сила и енергия до всичко ,до което се докосва. той е мъжка планета с ярка изява.
компенсацията може да се търси в дома ,в който екзалтира или в дома на скорпиона.
търси аспекти не само към планетите , а и към куспидите и управителите им....
все пак 20% е собствената воля! :blink: ;)

Хе хе значи нямам проблеми с Марса....двигателя ми работи.....поне на и за работа.....
а това за 6-ти дом и екзалтацията го бях чела някъде...намерих ...не съм използвала правилната дума... ето го линк-а:

http://astrologycritics.com/a-practical-guide-to-traditional-astrology.html

а това е цитат от статията....
Цитат
Every planet has a favorite house (planetary joy): Mercury – H1, Moon – H3, Venus – H5, Mars – H6, Sun – H9, Jupiter – H11, Saturn – H12.

още един..от уикипедия...

http://74.125.77.132/search?q=cache:4Up3PNfSX1gJ:en.wikipedia.org/wiki/Planets_in_astrology+planetary+joys+of+the+planets+by+house&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a

а всъщност как е термина на български за "planetary joy"...  :-\....би трябвало да има такъв по специален или ....нали... :rolleyes:

;D:blink:

*

missKapriz

« Отговор #19 -: Април 22, 2010, 07:35:16 pm »
Цитат
всъщност как е термина на български за "planetary joy"...  ....би трябвало да има такъв по специален или ....нали...
Където планетата е в радост-както примерно Сатурн във Везни и т.н