Здравей Гост

Ретрограден Меркурий

• 2466 Отговора
  • 450793 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Ретрограден Меркурий
« Отговор #1820 -: Ноември 18, 2012, 03:49:47 pm »
Няма промяна от времето
Никога не се е пишело така:
"скъпа, хубава, валя,здравей,"
Пише се:
"скъпа, хубава валя, здравей,"

Добре де, защо филолозите използват друга форма?
За тях се предполага, че би трябвало да са по-наясно с граматиката и правописа.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1821 -: Ноември 18, 2012, 03:54:11 pm »

Добре де, защо филолозите използват друга форма?
За тях се предполага, че би трябвало да са по-наясно с граматиката и правописа.
Защото като във всеки език, освен да знаеш правилата, трябва да знаеш и изключенията
Ама най-добре те да си кажат :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1822 -: Ноември 18, 2012, 04:15:28 pm »
Защото като във всеки език, освен да знаеш правилата, трябва да знаеш и изключенията

В руския има такива сложни правила и изключения за запетайките, че понякога ми идва да се гръмна като превеждам някой материал. Там, където в българския текст може да направиш смислова еквилибристика с някоя запетайка, на руски се брои за граматическа грешка. Сега седнах наново да препрочитам правилата от ученическите си години. Да не говорим за това, че ако от малък си запомнил неправилно някоя дума и никой преподавател/филолог не те е коригирал, впоследствие тази грешка много трудно се изкоренява. По същия начин стоят нещата и със запетайките - има случаи на некоректно подадена информация от самия преподавател, какво да кажем за възпитаниците му.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1823 -: Ноември 18, 2012, 04:22:16 pm »
Мда, аз например с години не можех да науча как се пише "перспектива" :)
Винаги пишех "переспектива" и имах червено в листа.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1824 -: Ноември 18, 2012, 04:23:42 pm »
Винаги пишех "переспектива" и имах червено в листа.

Но важното е, че са те коригирали, по този начин обръщаш внимание на грешката си.
Когато ме поправят, винаги благодаря, вместо да се засягам. Все пак за език, който не ти е майчин, е много важно да има външен коректив.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #1825 -: Ноември 18, 2012, 04:29:49 pm »
Аз не съм филолог,но мисля,че Лили е права.Запетайките могат да променят смисъла,но променят и интонацията ,както и задават паузи при произнасянето.Чудно ми е как някой диктор или водещ ще прочете „Уважаеми, господин Х,” :blink:

*

Papy

• 4343
« Отговор #1826 -: Ноември 18, 2012, 04:38:56 pm »
Върнах се назад да чета
Относно златка-предположих радиоводещ заради изнесения, силен глас, който ми се стори, че има, и плутон опозиция меркурий-трябва да може да провокира
Дали става или не-то пък водещите на разни предавания и емисии бликат от интелект
Ако успее да не е толкова избухлива, може и да стане нещо от нея; поне ми се стори добър човек, макар и първичен
Виж къци, който е бил телевизионен водещ, ми беше доста досаден и неприятен, нищо, че сигурно знае доста столици

И последно-доста професии не изискват обща култура, например лекар, инжинер, биолог, и т.н.
В едно "стани богат" гледах 2 момчета-програмисти. Много зле бяха.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1827 -: Ноември 18, 2012, 04:47:01 pm »
И последно-доста професии не изискват обща култура, например лекар, инжинер, биолог, и т.н.
В едно "стани богат" гледах 2 момчета-програмисти. Много зле бяха.

Някои професии изискват изключително тясна специализация, профилиране, а не ерудиция и широка обща култура.
Познавам комютраджия, за който не бих казала, че минава за много интелигентен и ерудиран човек, но в своята област е много добър и непрекъснато се развива. Всъщност той в своята си област може да е изключително надарен и интелигентен, но това не пречи да няма елементарни познания във всички останали области, предполагащи "обща култура".

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Mia21

• 2502
« Отговор #1828 -: Ноември 18, 2012, 04:53:14 pm »
Не искам да споря с никого за нищо. Според мен запетайки има. Интонацията не е правило за начина на писане.

Не разбирам защо все давате примери за обща култура с някакви "куци коне". Отново повтарям, че става дума за професионалисти. Това, че Петкан от Долно Нанагорнище е добър IT специалист, а не знае друго си е негов личен проблем. Това означава, че той сам не се развива не само в професията си, а и като цяло в живота ще му е много трудно. Понеже утре ако не е вече IT специалист, ще умре гладен. Съжалявам за изказа ми, но реших да го обесня възможно най-елементарно и разбираемо, а и нямам много време в момента.

Не съдете по Иван за Свети Иван.

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #1829 -: Ноември 18, 2012, 04:58:26 pm »
Малеййй,каква дискусия сте му дръпнали! ;D
"Уважаеми г- н ....." е правилният вариант.
На мен често ми се случва да блокирам и греша при писане,най- вече когато съм под стрес или бързам.Случвало ми се е и на отделен лист да изписвам двата варианта,между които се чудя,защото имам услужлива зрителна памет.
Гаден навик ми е да завършвам изреченията с многоточие,напоследък много се старая в това отношение. ;D
Колкото до клюкарските наклонности,Мерк в Телец равен няма ,една моя позната с такъв знае и кътните зъби на половината град. ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1830 -: Ноември 18, 2012, 05:01:28 pm »
Съжалявам за изказа ми, но реших да го обесня възможно най-елементарно и разбираемо, а и нямам много време в момента.

Може и да си права за запетайките, но "обяснявам" се пише с "я". Не съм филолог и няма да споря за правилата и изключенията - следвам езиковия си усет, който в един момент може да се окаже погрешен. :)

Не се заяждам, просто сама виждаш как често се случва някоя дума да се изпише не по общоприетите правила, а по начина, по който се произнася. Същото се отнася и за запетайките - според смисъла и интонацията. :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Mia21

• 2502
« Отговор #1831 -: Ноември 18, 2012, 05:09:47 pm »
Лили, обясних  ти, че бързам. Не се хващай за л....а клечка. Това в случая е печатна грешка.

Има запетайка, получила съм хиляди официални имейли и писма на хартиен носител, винаги в този случай се пише.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1832 -: Ноември 18, 2012, 05:12:56 pm »
Малеййй,каква дискусия сте му дръпнали! ;D
"Уважаеми г- н ....." е правилният вариант.

Реших да си сверя часовника и ако трябва, да се коригирам там, където най-често греша.
Но доколкото виждам, има дебат по случая със запетайките, но няма еднозначен отговор.

А за Меркурий в Телец като че ли нямам такива наблюдения, с малки изключения може би... То и тронов Меркурий да имаш, не е гаранция за клюкарска нагласа. Почти няма човек, на който да не му се е случвало да коментира някого зад гърба. Аз лично не познавам такива изключения, всеки от нас малко или много го прави.

Ако си кажа мнението за някой неприсъстващ човек пред друг човек, това също може да бъде сметнато за говорене зад гърба. И ако отсрещният се включи в коментара, какво става - клюкарим. :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1833 -: Ноември 18, 2012, 05:15:03 pm »
Няма запитайки :)

И гладен програмист не съм видяла, ако ще и грам култура да няма

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1834 -: Ноември 18, 2012, 05:15:21 pm »
Лили, обясних  ти, че бързам. Не се хващай за л....а клечка. Това в случая е печатна грешка.

Не се хващам, просто ти давам пример.
Между другото, "обЕснявам" се среща масово - било то от бързане, или нещо друго...
Ти може и да бързаш, а някой друг просто да не знае как се изписва думата. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #1835 -: Ноември 18, 2012, 05:16:09 pm »
В някои региони на България в говоримия език се Я-ка, а в други се Е-ка. ;)
НИ съм филолог, моля, не ме карайте да обяснявам по-нататък. ;D

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #1836 -: Ноември 18, 2012, 05:19:58 pm »
Е-ка,Я-ка,правописът е един. ;D
А Мерк в Телец клюкари не със зла умисъл,просто избълва огромно количество информация,говори като картечница и е почти невъзможно да ти даде думата..

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1837 -: Ноември 18, 2012, 05:21:38 pm »

А гладен безработен програмист? :)

Но да ти кажа, при тях проблемът с безработицата като че ли не стои на дневен ред, през последните години това са най-търсените специалисти, стига да си наистина добър в тоя занаят. Във всяка една професия има и качествени, и посредствени специалисти.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1838 -: Ноември 18, 2012, 05:23:21 pm »

Добре, че има и дублетни форми - неколкократно/няколкократно, обеснявам/обяснявам (за второто не съм сигурна, ама от мен да мине  :blink:).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Mia21

• 2502
« Отговор #1839 -: Ноември 18, 2012, 05:24:04 pm »
Няма запитайки :)

Ти къде живееш? В коя държава? Мога да ти покажа безброй гладни /безработни/ програмисти.