Здравей Гост

Ретрограден Меркурий

• 2466 Отговора
  • 450163 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Ретрограден Меркурий
« Отговор #1860 -: Ноември 18, 2012, 06:25:26 pm »
Никога не съм искала да се адаптирам там, защото се нагледах на грозни истории- и като обстановка, и като взаимоотношения между самите хора. Предпочетох да се върна, защото тук атмосферата е съвсем друга. Никога столицата не може да се сравни с морските градчета. Тук манталитета е друг, хората като цяло по-добри, а обстановката прекрасна.

Не знам какви са хората в Бургас, но във Варна манталитетът е отвратителен и съм се нагледала на същите грозни отношения, каквито си видяла в София, както казваш. Но тук при нас са събрани хора от цяла Североизточна България, има доста от Добрич, Шумен, Търговище и от други по-малки населени места...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1861 -: Ноември 18, 2012, 06:28:10 pm »
Лили, Бургас се промени много в последните години. Вече и в крайните квартали се вложиха доста пари и изглеждат добре. Убедена съм, че ще забелиш положителната разлика като дойдеш другия път. ;)

А при нас само лъскави молове строят, имаме един огромен срещу гробищата. :)

Доколкото чух, преди да започнат да го строят, са искали да завземат част от гробището, кметът затова отново разреши да се правят погребения, дотогава алтернатива имаше в Тополи. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1862 -: Ноември 18, 2012, 06:38:13 pm »
Да не прекаляваме с обобщенията :)
Манталитетът няма как да е друг-колкото са по-гладни хората, толкова са по-лоши
Климатът е друг и това е, което най-вече ми харесва

*

Mia21

• 2502
« Отговор #1863 -: Ноември 18, 2012, 06:56:02 pm »

Това изречение не го разбрах съвсем. Къде хората са "по-гладни" тук или там? :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1864 -: Ноември 18, 2012, 06:58:51 pm »
Да не прекаляваме с обобщенията :)

Да ти кажа, във Варна не са от най-гладните, пълно е с реститути, рентиери и дребни тарикати. Но тук са ми най-отвратителни, не знам шопите как са, нали и тях ги недолюбват. :))

Но не съм живяла в друг бг град и не мога да направя сравнение. Живяла съм в град в друга държава, на тази база правя сравнения.

Цитат
Като се бориш сам сред непознати-може и лоши да видиш

Това обяснява и моята опитност. :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1865 -: Ноември 18, 2012, 07:00:15 pm »

Това изречение не го разбрах съвсем. Къде хората са "по-гладни" тук или там? :)
Няма тук и там
Като се движиш в свои води, всеки е познат на някого и ти ходатайства за работа-хората са добри. Като се бориш сам сред непознати-може и лоши да видиш
People are strange when you are stranger

*

Mia21

• 2502
« Отговор #1866 -: Ноември 18, 2012, 07:04:08 pm »
Papy, говоря за общото ми впечатление. Имам страхотни приятели там. Като цяло за мен е грозна гледката в столицата, как да ти обясня...

За разлика от теб аз съм живяла дълго и в двата града.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1867 -: Ноември 18, 2012, 07:16:56 pm »
Харесвам столични градове, но София не е от тях.

За Варна по-скоро бих казала "колкото по-сити, толкова по-зли" (дългогодишни наблюдения).
« Последна редакция: Ноември 18, 2012, 07:25:40 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1868 -: Ноември 18, 2012, 07:35:43 pm »
Еми, мия-голям, многомилионен, мръсен град-ако това е, което искаш да кажеш-те разбирам
Но си има предимства (освен работата)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1869 -: Ноември 18, 2012, 07:41:36 pm »
В София бих живяла, ако обстоятелствата го налагат или, да речем, ако там имам по-добри възможности за реализация.
А ако можех да избирам къде да живея, без насъщният да е основен фактор, това вероятно щеше да е Бургас. И Варна не е лош град за живеене, но не ми допада манталитетът тук, а и атмосферата е друга, по-хаотична и напрегната.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #1870 -: Ноември 18, 2012, 09:01:31 pm »
Познавам - да. Работата за тази сума за мен граничи с безработицата и мизерията. Аз живея прекрасно тук и никога не бих заменила този град за София, където преди години студентствах. За разлика от теб аз не харесвам столицата. За мен там е пълна свинщина отвсякъде. Лично мое мнение.
Да,като си ходила в Люлин и Надежда ;D Сбирщина на хора от провиницията ;D

*

Mia21

• 2502
« Отговор #1871 -: Ноември 18, 2012, 09:04:08 pm »
Милки, какво да ти обяснявам на теб, като ти нямаш никаква представа за нищо. Мълчи, моля те и не ме предизвиквай пак да те направя крива.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1872 -: Ноември 18, 2012, 09:21:16 pm »
Не зная как е положението в София, но в крайните квартали на Варна не живеят само хора от селата и от по-малките градове. Тук по времето на бай Тошо положението е било малко по-особено - апартаменти в центъра са се давали с големи връзки на "свои хора" (комунистически активисти, хора с по-висок военен чин или от ръководни органи). Всички останали, които не са от сегашните безгрижни рентиери (с по няколко апартамента в центъра на мястото на някоя съборетина), са получавали жилища в кварталите с масово панелно строителство. В кварталите на Варна има блокове на цели предприятия - на военните, на полицията, на ТЕЦ Варна, има и заводски. Да, все за прости хора.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

3apa

• **
  • 829
  • Няма истина, която да боли повече от лъжата...
« Отговор #1873 -: Ноември 18, 2012, 09:36:39 pm »
Не разбрах как темата за ретро Меркурии се измести в обиди между софиянци и хора от други градове?!
Хайде да се върнем към основната тема.
Та, в тази връзка да споделя, ретро Меркурият ми засяга 5 дом и в последните дни голяма кореспонденция и виждания с бившият. Нещата изобщо не се въртят около любови в момента, но някак си се появиха поводи да се виждаме и чуваме непрекъснато. В 5 дом ми е и тр. Слънце, което прави секстил с нат. Сатурн, У7. При него попада в 9 дом и е в секстил с Венера, У4. А Меркурии, У5 му е в квадрат с тр. Слънце. Чудя се дали да очаквам подновяване на отношенията ни?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1874 -: Ноември 18, 2012, 09:38:49 pm »
На мен бившият ми помага с пренасянето на багажа, щото настоящия кучета го яли.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #1875 -: Ноември 18, 2012, 09:47:55 pm »
Не, правилно е:
"Уважаеми г-н Петров,"
И:
"Здравейте, уважаеми г-н Петров,"
Както и не пишем:
"скъпа, валя,"
А пишем:
"здравей, скъпа валя,"

съгласна със забележката - отделя се обръщението, което е формирано от прилагателното и собственото име в случая

правилно е:

"Здравейте, г-н Иванов,
................................"

вироятно образованите по темата акцентират в официално обръщение върху собственото име, като заменят "Здравейте" с "Уважаеми", първото неуместно по причини
правилото, разбира се, не важи при обръщение към група хора или безлична длъжност, като "Уважаеми дами и господа, ... ", "Уважаеми г-н Директор, ... " и т.н.

друг въпрос е, че "Здравейте, уважаеми ... " не е единно стилово издържано, така че отпада

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1876 -: Ноември 18, 2012, 09:50:30 pm »

правилно е:

"Здравейте, г-н Иванов,
................................"

Моята питанка беше за "Уважаеми, г-н Иванов", оттам тръгна цялата полемика. :))

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #1877 -: Ноември 18, 2012, 09:55:12 pm »
Познавам - да. Работата за тази сума за мен граничи с безработицата и мизерията. Аз живея прекрасно тук и никога не бих заменила този град за София, където преди години студентствах. За разлика от теб аз не харесвам столицата. За мен там е пълна свинщина отвсякъде. Лично мое мнение.
Да,като си ходила в Люлин и Надежда ;D Сбирщина на хора от провиницията ;D

рядко ходя до Люлин и Надежда - признавам, депресирам се
живея в един от предпочитаните квартали
още по-рядко се съгласявам с Мия напоследък, но тук е единомислие
с удоволствие бих се изнесла от София, стига да намеря начин да печеля поне толкова, колкото сега
да не навлизам в подробности, достатъчно е да спомена, че самото пътуването до работа в рамките на 1 час и после толкова наобратно ме изморява и яде от времето, което и без това не стига, ако работиш по 10-12 часа на ден

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1878 -: Ноември 18, 2012, 10:01:37 pm »
Пътуванията на по-големи разстояния в рамките на града са най-досадни за работещите и ангажирани хора, за които всеки час е важен - и на работа, и по пътя за/след работа.
По принцип не страдам от снобски претенции в коя част на града да живея - в идеалния център или в крайните квартали (и двата варианта са ми познати), но признавам, че при втория вариант най-силно ме депресира мисълта за изгубено ценно време.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

3apa

• **
  • 829
  • Няма истина, която да боли повече от лъжата...
« Отговор #1879 -: Ноември 18, 2012, 10:10:07 pm »
Зависи. Ако работата ти е в крайните квартали и живееш пак там, няма загуба на време. Или пък обратното ако работиш и живееш в центъра. Аз за това се надявам в скоро време да си имам работа близо до нас. Но ако трябва да сляза в центъра по работа, лошо ми става с всичкият тоя трафик, липса на места за паркиране и всякакви шофьори.