СЛАДКАТА ОТРОВА
Читателю, това за което сега ще пиша е малко нетипично, разчупва донякъде сладките ни мечти и представи и приказките, в които сме вярвали. Може би няма да се съгласиш с мен, но това няма никакво значение, нали всеки си има право на избор и няма да ме осъдиш за това. Въпроса е да знаеш, да си чул вече веднъж за “сладката отрова” наречена влюбеност - и че влюбчивостта няма никакво отношение към любовта, защото е наркотик. Искам да напиша за това, което чувствам, и знам, че и ти подсъзнателно търсиш. Можем да накараме много хора да се влюбят в нас, но да ни обичат? Тук ще ми отговориш ти.
Ние, хората, не си представяме живота без остри любовни приключения, дай ни само да се влюбваме, ех само какви емоции изпитваме при това! Спомнете си само периодите на вашата влюбеност, че сте били малко по-различни за околните, че ви се е свивало сърцето при вида на вашата “изгора”, когато чувате гласа и, когато виждате тялото и, и тем подобни състояния, които вие много по-подробно от мен можете да опишете. Нима това състояние не е лудост? Нима това не е болест? Нима това не е страст? От тази страст има жертви и произтичат трагедии, което никак не се връзва в представите и формулата за истинската любов, защото тя никога не може да доведе човека до гибел или било към мисъл за самоубийство. А колко влюбени хора имат помисли за самоубийство? Замисли се само. Но независимо от страничните явления, милиони хора попадат в мрежите на влюбчивостта, стремят се към нея, мечтаят да изгорят в нейния огън, жертвайки себе си. Защо?
Четох едно американско изследване, което накратко ще ти го опиша. Американците наблюдавали няколко съпружески двойки в състояние на влюбеност, сексуална възбуда и в момент на спокойни отношения един със друг. В резултат на експеримента учените открили хормони, които възникнали благодарение на химичните реакции при тези емоции. На основата на тези хормони създали хапчета и започнали да ги дават на участниците от експеримента. Хората започнали да чувстват емоционален подем, изостряне на всички усещания, “виели” от щастие в облаците, пеели, отчуждавали се за околните, ставали мечтателни. Изобщо налице били всички признаци на влюбеност. Но най-интересното било, че се е забелязало едно свикване към тези препарати и била доказана наркотичната същност на тези хормони. Но в живота всичко е много по-банално: трябва да се постараеш някой да се влюби в теб и кефът ти е докрай осигурен... За съжаление тези изследвания не са получили разпространение и едва ли ще ги прочетеш в българската преса или книги.
Може би започваш да се съмняваш на всички тези нещ,а но знам, че ако това е истината, която Бог иска да узнаят хората, значи това ще стане. А ако не съм права, Бог ще ми прости, защото той дава право на избор на всеки, защото “Бог е любов”, така пише във великата книга наречена “Библия”. А любовта винаги прощава, дори и грешките или неправилно избрания път, защото това е превода на думата “грях” от староеврейски. Но да не се оплесквам, а да се върна на темата за състоянието на влюбеност. Американските изследвания, за които ти писах, не са получили разпространение, защото разбивали на пух и прах представата на хората за красотата от влюбчивостта. И изкуството, и поезията, и музиката, и живописта – всичко възпява тази страст. Дори тук ще ти напиша няколко реда от Недялко Йорданов от неговия мюзикъл ”Ще те накарам да се влюбиш”, който лично на мен ми оказа много силно въздействие, надявам се и на та теб читателю да ти окаже такова влияние. Знам, че това се харесва и той, самият автор, усеща наркотика на влюбчивостта, а не на любовта. Макар че и хората на изкуството не усещат разликата между тези две състояния, те мислят, че любов и влюбеност са едно цяло, но фактът, че Недялко Йорданов нарича любовта лудост, както и много други хора го правят, значи истинският смисъл е някъде наблизо. А ето и самите думи:
Ей, ужасно човече. Ей, любимо човече.
Тази луда любов откъде се довлече?
Тази нищо и никаква. Тази чисто случайна.
Устремена за никъде. Необмислена. Тайна.
Бяхме непробиваеми. Прелъсти ни без време.
Бяхме трезви. Залитнахме от пияния шемет.
Връхлетя ни внезапно. Изневиделица.
Тази луда любов, тази бяла виелица.
Зарази ни. Оплете ни във метастази.
Смъртоносна. Обречена. Бог да ни пази!
Щом като “Бог е любов”, защо тогава Бог да ни пази от самата любов? Тук имам усещане или за някакъв абсурден каламбур, или за самата истина, която е трудно да се разбере от ума.
И така, какво се получава? Хората се покланят на един наркотик. Тук сигурно отново ще ми възразиш – какво лошо има в това състояние, дори и да е наркотик, та нали е толкова приятен този наркотик! Само че влюбчивостта няма никакво отношение към любовта. Човек не може да живее под постоянен допинг, особено защото това е толкова приятно. След известно време започва емоционалният спад. При някои може да трае много години, да речем около 4, ако не е изчезнало сексуалното чувство, при други - по-малко. Годините при всички са различни, зависи доколко организмът се е заситил с този наркотик.
Много често, когато сме влюбени, когато виждаме обекта на нашата влюбеност, казваме, че не можем да живеем без него и това е истина. Ние не можем да живеем без този човек, защото той или тя поражда в нас химични реакции. Така в нашата кръв постъпват хормоните на страстта, които се пръвръщат в наркотик. Замисли се само с каква гордост разказваме за нашите “изгори”, за любимите ни, че сме им верни. И всичко би било добре, ако не искахме определена цена за това. А цената е живота на човека - той, обекта на нашата така наречена “любов”, ни е обещал да ни принадлежи на нас и единствено на нас, защото не можем да живеем без него. И къде ще се дене нашата “любов”, след като разберем, че е посмял да обикне друга жена или мъж? От любовта до омразата има само една крачка. И тук отново ще ти напиша, читателю, думи на Недялко Йорданов:
Любов – изтъркана фраза.
Този свят се крепи на омраза.
Ще оцелееш, ще се опазиш -
не когато обичаш, а когато мразиш.
Когато между “вечната любов” и голямата омраза няма голямо разстояние, това говори само за едно: че тук и следа е нямало от любов. Не говори ли за това също и Ерих Фром? А всъщност е имало само леко докосване, мимолетна близост, дългоочаквано разбиране и сексуално обожание, но само докосване. Защото животът на двама души задължително е построен върху потискане на слабия от силния, а това означава, че всички сили отиват в борбата за власт. А ако те смачкат, било и емоционално, няма да можеш да го простиш, дори и много добре да се отнесеш към любимия. Реакцията на победения човек, в който има обида, може да породи само отмъщение. По пътя на любовта срещаме сериозни изпитания на духа – ревност и страх. И влюбчивостта, която би могла да доведе до любов, рязко се е сменила с обидата и разочарованието, а след това се е превърнала в битка за честта и разбитото сърце. Ето защо обиденият човек не е способен на любов. Той е неуловим отмъстител. Механизма на прошката му е недостъпен, защото никой не позволява да го унижават и да накърняват неговото достойнство.
Това, което желаем на околните, приятелите си, винаги подсъзнателно желаем и на себе си, защото живеем по системата на отражението, ние сме като огледала. За това пише и в “Анастасия” на Владимир Мегре, макар че там не се изразяват с този термин. Аз знам, че ти, читателю, ще намериш онази единствена жена или мъж, своята любов, за която си мислиш, така както и аз ще я намеря, защото, знаейки тези истини за битието, няма начин това да не се случи. Може би ще ме попиташ с какво да заменим влюбчивостта? Донякъде отговора сам го знаеш, например разделяш се със своята “изгора”, от която си уморен и си уморен от факта да си изясняваш отношенията, та били те и от рода, че тя е невероятна красавица или той е много готин пич и има големи изисквания и желания спрямо теб. Но това е само един омагьосан кръг, защото колкото по-често заменяш играча, толкова по-бързо ще се озовеш в безизходно положение, защото времето е винаги против нас. И дори и да намериш нов обект на въплътената ти мечта за Любов, каква е гаранцията, че същото няма да се повтори? И на стари години може да се окаже, че си мъдрец, но дълбоко самотен без любов, без поддръжка и без надежда за духовна близост с когото и да било.
И докато това не е станало, трябва да се разбере главната разлика между любовта, за която хората знаят и любовта, за която всички мечтаят и четат в приказките, но едва много малко от тях се докосват до нея. Може да ти прозвучи много странно, но ще ти напиша тук, че когато изпитваме оргазъм, знаеш, че е за кратко, но тогава възприятието на света е цялостно и всеобхващащо, тогава няма нищо некрасиво, нехубаво, неправилно, няма повече желания, а съществува само пълно разтваряне в „небитието”. Именно отсъствието на мисли и желания да оценяме, осъждаме каквото и да било и както източните мъдреци смятат – това е едниственото здраво състояние на човека. Още Сенека е казвал, че “да се живее съобразно с Природата, значи да се разбере дълбоката истина”. За да е продължителна и дълга любовта ни, трябва да умеем да сменяме логиката на човешките отношения.
Затова драги ми читателю, след всичко написано не ти пожелавам да се влюбиш, а ти пожелавам да обичаш. И не си мисли, че това няма да ти се случи, защото колкото и да проповядваш или да отричаш любовта за хората и към хората, но ако те самите хора не видят на своето огледало, не усетят с душата си със своето подсъзнание или на своето така наречено ”клетъчно ниво” твоята истинска “изгора”, твоята любов въплътена в лицето на жена или мъж, ако не усетят, че ти имаш такава жена или мъж до себе си, те никога истински няма да ти повярват. И Исус е проповядвал за любов, но е имал своя “изгора” в лицето на Мария Магдалена. Прочети евангелието на Мария Магдалена и съм сигурна, че ще останеш учуден…
Автор: Наталия Димитрова
Статията се намира
тук.