Аспектът е от така наречените минорни аспекти,няма почти никакво значение,да не кажа никакво,не се тревожи.
Минорните са куинконкси,биквинтили и други подобни,за които не се сещам в момента.
Вярно е, че с минорните аспекти доста се злоупотребява. Но в какъв слисъл се "злоупотребява"? Сигурна съм, че колегите от форума, които активно използват в практиката си гореспоменатите минорни, няма да са съгласни с теб, нито с мен. Дори се чудя как Sinyhe все още не е реагирал с някоя реплика в отговор
Не отричам значението на минорните аспекти. На мнение съм обаче, че всеки астрологичен фактор има своята йерархия и респ. относително "тегло" в хороскопа като част от голямото цяло. И в тази връзка се стремя да спазвам принципа за приоритетно разглеждане и подреждане на факторите в хороскопа - статични и/или динамични. Не можеш да разплетеш плетеницата от минорни аспекти - квинтили, септили, децили etc. - преди да разбереш напълно и цялостно значението на мажорните и тяхната манифестация.
По същия начин и един практикуващ астролог не може да се гмурне в дълбините на предиктивната, хорарната, елективната и мунданната астрология, преди да е усвоил
качествено основите. Разбира се, такива "астролози" има и ще има. За всеки влак си има пътници.
Това визирах под "злоупотреба" с минорните аспекти, макар че думата звучи някакси пресилено.
Дотук обаче оставам с впечатлението, че квинконксът заема едно особено, "междинно" място в йерархията на аспектите и разделението им на мажорни и минорни. И влиянието му не бива да се подценява, макар че често може да се тълкува нееднозначно, двусмислено...
Но определено стои доста по-напред в йерархията в сравнение с тъй наречените творчески и кармични аспекти, част от които е изброена по-горе.
Сещам се, че в една книга пишеше, че творческите /"зелените"/ аспекти ни носят "дивиденти" само тогава, след като сме интегрирали оптимално мажорните и по-важните минорни аспекти (полуквадрат, сескиквадрат, квинконкс, полусекстил). В контекста на гореизложеното всеки аспект има своето специфично значение и роля в хороскопа,
няма аспекти "без значение". Но има строга йерархия на аспектите и, на тази база, приоритетност в отчитането на тяхното влияние.