Здравей Гост

Конфигурации?

• 69 Отговора
  • 12465 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #40 -: Март 01, 2008, 04:42:15 pm »
Интересно, а езиковите и хуманитарните способности как би трябвало да се дефинират в хороскопа и дали има някаква обобщена "формула", приложима за всички?
Работя в преводаческа агенция и на повечето колеги им знам егн-тата. Забелязах, че някои от тях дори имат Меркурий в Телец, Козирог... и почти не се срещат близнашки констелации  :huh:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #41 -: Март 01, 2008, 04:45:33 pm »
Цитат
Моите наблюдения са,че математическите дадености често се модифицират в информатически такива,от моя клас силните математици до един записаха информатика нищо,че бяхме езикова гимназия.
А може би защото в основата на информатиката стоят логическата подреденост, формули и логаритми? Неслучайно във всички технически ВУЗ-ове, в които се добива инженерно образование, се изучава висша математика в 4 или дори 5 (!!!) части  ;)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Uran

• 6041
Конфигурации?
« Отговор #42 -: Март 01, 2008, 06:48:46 pm »
Кои са предпоставките за добра памет?Голям проблем имам с помненето,при математиката това не е необходимо има си стройност,логика 2+2 е равно винаги
на 4  :),макар че може да бъде и 5-1  :)
Та кое обуславя паметта?

*

unicorn

Конфигурации?
« Отговор #43 -: Март 01, 2008, 06:59:11 pm »
Може би има връзка с аспектите на сатурн,само предполагам.

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #44 -: Март 01, 2008, 07:29:48 pm »
Цитат
За математическите способности...
Малко теоретична обосновка  :)

Всички точни науки включват и съдържат в основата си математиката, така че би трябвало да се потърси някаква логическа, свързваща ги нишка в хороскопа.
Например, физикът е и математик, т.е. в картата си трябва да има показатели за математически способности + още някои допълнителни, обуславящи практическата насоченост в сферата на дадена наука.
При повечето математици често присътства аспект между Меркурий и Сатурн или друга подобна връзка. Според някои астролози при математиците често се среща позицията на Меркурий в Овен или в Риби, макар че на практика не винаги този фактор е от решаващо значение. Важна е и позицията на Сатурн - има афинитет към знака Везни и Овен.
Търсят се мажорни аспекти, като динамичните често преобладават, т.е. не са изцяло негативни. Например, Меркурий, "ранен" от Сатурн, може да бъде индикация за педантизъм, точност, понякога издребняване...
В този смисъл, ако търсят някакви изявени способности, динамичните /напрегнати/ аспекти не са по-"лоши" от плавните, хармонични, а в повечето случаи дори вземат превес!
Аспект между Меркурий и Сатурн често присътства и в картите на добрите експерт-счетоводители, при което напрегнатите аспекти се срещат дори по-често.

В астрологията - в приложната й част - съществува правило, според което дадено събитие или способност добива манифестация, ако е потвърдена от поне 3 фактора в хороскопа, т.е. един изолиран аспект рядко е от значение, търсят се и други, подкрепящи го фактори. В този смисъл Меркурий-Сатурн е един от такива фактори. Но за да правим заключения относно афинитета на родения към точните науки и, конкретно, към математиката, трябва да потърсим поне още два потвърждаващи фактора, като например да се анализират връзките на 3-ти дом в радикса. Това може да бъде или аспект между Меркурий и Сатурн, или връзка на Сатурн с 3 дом в наталната карта. И въобще, за добиване на представа относно интелектуалните способности на родения следва да се анализират елементите на 3 дом и връзките им в хороскопа.
Ако се търсят конкретни "формули", като такава може да се изтъкне и връзката между домовете ІІІ + Х или ІІІ + V, като връзките от този тип трябва да са три и повече, за да има практическа реализация на заложения в радикса потенциал.

"Формулата" на интелектуалния труд е ІІІ+ІV+ІХ+Х дом:

ІІІ + ІV - задълбочено изучаване, запознаване с концепциите на класиците/предшествениците, т.е. всички онези, които са положили основите на дадена наука/материя. Силният ІV дом дава се свързва и със способността не само да изследваме в дълбочина, а и да запомним наученото, но без връзка с ІІІ дом липсва умение да се изграждат логически връзки.  

ІІІ + ІХ  - важен аспект за научна работа. Докато ІХ дом се свързва с идейните концепции в абстракция, ІІІ дом е тяхното конкретно въплъщаване и респ. практическо приложение. Но при слаб ІХ дом роденият трудно излиза извън рамките на конкретиката, на практическата насоченост, изпитва затруднение да мисли синтетично, в абстракция.

ІІІ + V - свързва се с творческата/креативна реализация на заложения потенциал. Тази "формула" често се среща в картите на учениците с висок успех. Тук принципът на Слънцето е "да посвети живота си" на дадена идея и най-вече на практическото й въплъщение, в съчетание с Х дом - принципа на Сатурн - дава и афинитет към организираност, ред и структура.

ІХ + Х - наличието на такава връзка търсим, ако трябва да отговорим на въпроса за социалната реализация, т.е. какъв ще е конкретният социално значим резултат от дадено занимание, доколко способностите ни ще получат признание в социума, доколко ще допринесат за кариерното ни развитие.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #45 -: Март 01, 2008, 07:37:51 pm »
Цитат
Кои са предпоставките за добра памет?
Луна (+ Сатурн), 4 дом...
Луна + Меркурий.

Разсеяност:
Меркурий в аспект с Нептун, Уран... особено, ако е в Стрелец, Близнаци, Риби... изгорен от Слънцето Меркурий в мажорен аспект с Нептун/Уран...
*Теоретично.
« Последна редакция: Март 01, 2008, 07:42:36 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #46 -: Март 01, 2008, 07:43:54 pm »
Цитат
Може би има връзка с аспектите на сатурн,само предполагам.
Правилно  предполагаш...  :P  :rolleyes:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #47 -: Март 01, 2008, 07:57:16 pm »
Сега се сетих за една колежка от университета...
Въпросната колежка беше с математическа гимназия. И, докато повечето от нас на упражнения по висша математика се напъвахме да смятаме елементарни неща, тя смяташе всичко без калкулатор и сама извеждаше формули  :blink:
Още помня датата й на раждане, макар и без час:
- Слънце в последния градус на Дева, Юпитер в Дева
- Луна във Водолей
- Меркурий във Везни в съвпад с Плутон
- Сатурн в първия градус на Везни
- Марс в Скорпион в съвпад с Уран.

И още един приятел с математическа гимназия, завършил финанси:
- Слънце във Водолей (9 дом), Асц Рак
- Луна в Козирог
- точен съвпад Меркурий/Марс във Водолей (8 дом), в широка опозиция със Сатурн и квадрат с Уран.

« Последна редакция: Март 01, 2008, 08:04:53 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

unicorn

Конфигурации?
« Отговор #48 -: Март 01, 2008, 08:46:50 pm »
Сега,като преглеждам материала,стигам до извода,че в натала си имам аспекти за счетоводство,само че в 8 клас си казах,че повече няма да уча математика.Бях кошмарно практична и математиката просто не влизаше в моите цели и интереси, една приятелка ми решаваше задачите,а аз и пишех темите.Коопериран труд. :D
« Последна редакция: Март 01, 2008, 08:47:19 pm от unicorn »

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #49 -: Март 01, 2008, 08:54:46 pm »
Спомняма си, че от мен всички преписваха в училище, така че плагиатството в днешни времена изобщо не ме учудва  :D
С математиката не бях много добре, просто не я харесвах, но ми я натрапваха насила вкъщи. Докато преподаваше баба ми в училище, бях принудена да уча усилено, но без никакво желание, за да не я "изложа", впоследствие дойде друга учителка по математика и ми пишеше четворки, изпитвайки респект към баба ми... "измъчени" четворки  :lol:
Изпитвам афинитет към хуманитарните предмети - чужди езици, литература, история, география, биология и, разбира се, изкуство... философия и психология  :rolleyes:
« Последна редакция: Март 01, 2008, 08:55:26 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Конфигурации?
« Отговор #50 -: Март 01, 2008, 09:07:11 pm »
На мен по са ми интересни физиците и специално първооткриватели, изобретатели и генни в науката като цяло.Сигурно сте чували за Никола Тесла
инфо, сега му видях хороскопа и е доста учудващ с това,че никакви аспекти поне аз не виждам в тази насока  :blink:

Има разбира се нещо което се набива на очи и това е Меркурий в Близнаци на трон-неаспектиран  B)   Възможно е да се вземе само един аспект и то само като предизвикателство към системите в астрологията-7 градусов съвпад със Сатурн който е в Рак.

От външните планети само Нептун е силен от към аспекти-тригон към Слънцето/Венера и куинконс към Луна,Марс./прави впечатление отделно съвпада Луна,Марс,Южен възел във Везни,не толкова знака тук е от значение,колкото че тези планети правят съвпад с него/.

Единствения,но достатъчен за изобретателност аспект-Уран(телец) секстил Слънце(рак).А като позиция-Меркурий в Близнаци.

Интересното в случая(без домовете) е,че има само 2 застъпвания в насока наука и те са изразени доста силно в живота му! :rolleyes:

Едит:забравих да вметна елемента на първооткривателство:Юпитер и Северен Възел в Овен. ;)  
« Последна редакция: Март 01, 2008, 09:08:45 pm от Sinyhe »

*

unicorn

Конфигурации?
« Отговор #51 -: Март 01, 2008, 09:20:09 pm »
За Тесла и за изпадането му в немилост четох преди време на доста необичайно място-"Звездни знаци" на Линда Гудман,тя споменаваше за огромния му принос за съвременния живот.Доколкото си спомням Едисон го беше и поокрал?За съжаление Едисон си остава в пъти по-известен и признат.

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #52 -: Март 01, 2008, 09:20:11 pm »
Цитат
Сигурно сте чували за Никола Тесла
Има разбира се нещо което се набива на очи и това е Меркурий в Близнаци на трон-неаспектиран  B)   
Да, интересно, буквално преди 2-3 месеца се опитвах да му издиря наталната карта с час на раждане, но безрезултатно. Прави впечатление неаспектираният мажорно Меркурий на трон. За влиянието на слабоаспектираните планети може да се прочете тук.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Конфигурации?
« Отговор #53 -: Март 01, 2008, 09:29:30 pm »
С математиката никога съм нямал проблеми,като цяло хороскопа ми е за наука по принцип и заради позиции по знаци и домове и заради аспекти,но като цяло сухата материя никога не ме е привличала особено.Имах изразен афинитет към химия,физика и биология.Но с математиката имам странни моменти от училищният ми период- към 9 клас някъде често от някаква форма на скука,в нас през свободното си време си съставях сам задачи и си ги решавах за забавление  :blink:  B) И това като се има предвид,че никога не съм бил кой знае колко пристрастен към математиката и съм я изучавал съвсем нормално,дори с периоди на пропуски.Тоя моя съвпад Меркурий/Марс във Водолей толкова не изнасяше готови формули и теореми,че почти винаги на изпит и контролни си решавах задачите по логически път и някакви странни Водолейски асоциации,постигайки верният отговор.Дори веднъж ми се случи да ми пишат 2, не защото не получих верният отговор,а защото учителката(Водолейка иначе) се захвана за това,че не използвам теоремата от учебника за това  :D  

*

unicorn

Конфигурации?
« Отговор #54 -: Март 01, 2008, 09:33:18 pm »
Тук е мястото да попитам вие как преценявате една планета дали е източна или западна,дали е дневна.Аз мисля,че последните две са синоними,поправете ме,ако греша.Като пример вземам Меркурий.Ако е в овен,а Слънцето е в телец,то
Меркът изгрява преди слънцето и е дневен?

*

Uran

• 6041
Конфигурации?
« Отговор #55 -: Март 01, 2008, 09:34:15 pm »
Тесла е бил гениален физик и мнооого лош бизнесмен.
Едисон е имал изключителен нюх към бизнеса,на което дължи и по-голямата си популярност.
Това,което е провалило Тесла (според мен) е невъзможността да се приспособи
към една силно комерсиална и конкурентна среда.

*

Uran

• 6041
Конфигурации?
« Отговор #56 -: Март 01, 2008, 09:37:42 pm »
Мисля,че Тесла е хърватин (ама няма значение-това по повод инфото в уикпедия).

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #57 -: Март 01, 2008, 09:38:28 pm »
Цитат
Тук е мястото да попитам вие как преценявате една планета дали е източна или западна.
Планетата е източна /ориентална/, ако се намира преди Слънцето в посока към хоризонта, т.е. Асцендента. Поне аз така знам...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Конфигурации?
« Отговор #58 -: Март 01, 2008, 09:43:04 pm »
Цитат
Това,което е провалило Тесла (според мен) е невъзможността да се приспособи
към една силно комерсиална и конкурентна среда.
Доколкото знам, Никола Тесла е бил гениален изобретател. Изобретил е неща, за които впоследствие осъзнава, че биха могли - ако се използват за неетични цели - да причинят вреди в огромен мащаб. Загива при много странни обстоятелства в лабораторията си и отнася тайната на научните си открития "отвъд" - далеч от светското, комерсиалното... В много източници се споменава, че ако се разбули тайната на свободната енергия, световната икономика и познатите ни сега финансови структури, функциониращи на принципа на доминиране, просто... ще се сринат. Добивът на нефт, газ и друго гориво ни струва много скъпо, безброй войни се водят за поделяне на оскъдните природни ресурси... толкова много жестокост и кръв - за какво? Алтернативна енергия съществува, но крупните финансови организации, правителствата нямат интерес от това. В техен интерес е да има разделение на бедни и богати, управляващи и зависими...

« Последна редакция: Март 01, 2008, 09:51:02 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

unicorn

Конфигурации?
« Отговор #59 -: Март 01, 2008, 09:44:04 pm »
Да и аз така знам,но преди време попаднах на сложна дискусия,която леко ме обърка,но в крайна сметка явно е така,както си мислех.За източните планети. :)  
« Последна редакция: Март 01, 2008, 09:45:32 pm от unicorn »