Здравей Гост

Carl Gustav Jung

• 17 Отговора
  • 4010 Прегледи
*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« -: Февруари 27, 2008, 12:29:11 pm »
Birth Chart

Карл Густав Юнг е щвейцарски психолог и психиатър.

Близък приятел на Фройд за период от около 6 години.

С голям принос към развитието на съвременната наука, включително в сферата на астрологията.

В тази тема ще копирам някои от трудовете му, ще се опитам и да преведа нещо.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2008, 02:29:16 pm »
Страхотна идея, Кали! Поздравявам те за тази тема  :)
Приносът на Карл Юнг за развитието на аналитичната астропсихология е забележителен. Много от съвременните астро(психо)лози стъпват на тази база.
Юнгианската астропсихология е едно от любимите ми направления, наред с традиционната "приложна" астрология, с чийто инструментариум е редно да бъде запознат всеки практикуващ астролог.
Лиз Грийн и Хауърд Саспортас, Ерин Съливан, Карен Хамакер Зондаг и много други  - всички те са привърженици на това направление в астрологическата практика.

« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 02:31:13 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2008, 02:49:23 pm »
Лили, моля те обясни ми как да сложа картинка с натала на Юнг. Не можах да се справя. Ако запаметя картата в компютъра откъде да я кача във форума?

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2008, 03:03:37 pm »
Цитат
Birth Chart

Карл Густав Юнг е щвейцарски психолог и психиатър.

В картата на Карл Юнг ме впечатлиха следните моменти:
- Силно сатурново присътствие - Асц Козирог и Сатурн в 1ви дом (Водолей);
- Плутон в ъглова позиция;
- Луна в широк съвпад с Плутон;
- МЦ в Скорпион, владетел на МЦ в съвпад с ИЦ;
- Слънце в точен мажорен аспект с Нептун;
- Слънце в един знак с Уран (в знака на Слънцето);
- Луна в квадрат с Уран;
- силна позиция на Сатурн и Юпитер по знак;
- акцент върху домовете от въздушния тригон;
- структурата на хороскопа прилича на пръв поглед на sea-saw (тип люлка/пясъчен часовник), но Марс се откроява в 11 дом и разчупва фигурата.

Ще се включа при първа възможност  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2008, 03:05:24 pm »
Цитат
Лили, моля те обясни ми как да сложа картинка с натала на Юнг. Не можах да се справя. Ако запаметя картата в компютъра откъде да я кача във форума?

Natal Chart

Uranian Chart

Jung's Chart

П.С. Сега като разгледах по-внимателно картата, като структура не ми прилича много на see-saw...

П.С.2. А това е картата, предложена за разглеждане от Kali  :)

И една статийка (на руски) за Юнг и приноса му за развитието на аналитичната психотерапия.

« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 05:18:41 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

unicorn

Carl Gustav Jung
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2008, 06:01:37 pm »
Прекрасна тема,ураническата карта обаче ми е съвършено непонятна.На пръв поглед впечатление ми направи широката двойка 1-7 дом.
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 06:03:36 pm от unicorn »

*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2008, 07:46:45 pm »
Кратка биография

Карл Густав Юнг е роден на 26 юли 1875 в Кесвил, Швейцария. Баща му Пол Юнг е бил свещеник. Израстнал е в сравнително добре образовано семейство, включващо няколко пастора, също така немалко особняци /чудаци/.

Юнг започнал да учи латински на 6 години, проявил интерес към езика и литературата. Освен съвременните западноевропейски езици, Юнг можел да чете и на няколко древни езика, включително санскрит.

Карл бил по-скоро усамотен младеж, който не се вълнувал много от училището и не участвал в съревнования.

Мвчтата му била да стане археолог, но се записал да учи медицина в Университета в Базел, вероятно по финансови причини. Докато работел с известния невролог Краф-Ебинг, решил да насочи вниманието си към психиатрията.

След дипломирането си започва работа в Цюрих в Burghoeltzli Mental Hospital.
През 1903 се жени за Ема Розенбах.

През 1907, във Виена се среща с Фройд, на когото дълго време се възхищавал. И следва интересна част - в този ден Фройд отказал всичките си ангажименти и раговарял с Юнг 13 часа, това бил първият сблъсък на велики умове.

Юнг никога не се съгласил напълно с теорията на Фройд. Техните отношения започнали да охладняват прз 1909 година.

Те се забавлявали един друг като анализирали сънищата си, а Фройд все по-често  показвал нарастващата си съпротива срещу опитите на Юнг да анализира. Накрая Фройд казал, че е по-добре да спрат, защото ще загуби авторитета си. Юнг се почувствал обиден.

Първата Световна война била болезнен период за самонаблюдението на Юнг. От друга страна това било началото на създаването на една от най-интересните теории за личността.

*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« Отговор #7 -: Февруари 27, 2008, 09:27:12 pm »
Man and his symbol

Достъп до подсъзнанието - подбрани части

* Хората ползват говорими или писмени думи, за да изразят значението на това, което искат да предадат. Техният език е пълен със символи.

* Това, което наричаме символ е термин, име, или дори картина, близка до нас от ежедневието, която освен това носи и друго значение, в допълнение към нейното традиционно и очевидно значение.

* Когато с цялата си интелектуална ограниченост наречем нещо "предчувствие", ние просто му даваме име, което може да е базирано на убеждение, но не и на действително събитие.

* Ние винаги ползваме символи, за да представим идеи, които не можем напълно да определим и разберем. Това е една от причините, поради които всички религии ползват символични картини или думи.

* Хората не разбират нещата напълно, нищо не схващат изцяло. Те могат да гледат, чуят, докоснат, опитат, но колко далеч могат да видят, колко добре могат да чуят, какво им говори допира, как могат да усетят вкуса, зависими от броя и качаството на сетивата си? Това ограничава възприемането на света около тях.

* Хората са развили съзнанието си бавно и трудно, процес отнел безкрайно дълго време до достигане до цивилизовано състояние. Тази еволюция съвсем не е приключила. Огромни пространства от човешкия ум са все още забулени в тайна.

*Всеки, който се съмнява в съществуването на подсъзнанието, всъщност приема, че психиката е напълно опозната.

* Ние можем да се разпаднем и да загубим нашата идентичност. Можем да станем подвластни на настроения, да бъдем непредсказуеми, така че хората да попитат "Какво по дяволите става с теб?". Ние говорим за контрол, но самоконтролът е рядко срещана и забележима добродетел.

* Способността да изолираш част от ума си, наистина е ценна.

* Историята, разказана от съзнателния ум има начало, развитие и край, но това не е валидно за сънищата.

* Може да се интерпретира тази част от съня, която е ясна и забележителна. Сънят има свои собствени ограничения.

* Съзнанието обикновено отблъсква всичко подсъзнателно и непознато.

* Цивилизованият човек реагира на нови идеи като издига психологически бариери, за да се предпази от шока при срещата с нещо ново.

* Когато нещо се измъкне от съзнанието ни, то не спира да съществува.
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 09:28:34 pm от Kali »

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #8 -: Февруари 27, 2008, 11:15:14 pm »
Мислех си...
Какво би казал Юнг за "добрите" и "лошите" натални карти? Изобщо има ли такива или това разделение е условно, относително?
Целият творен свят ни се разкрива на принципа "наблюдението зависи от наблюдаващия". Добро и Зло не съществуват - те са само условни дефиниции, възприети от нас, човешките същества. На същия принцип функционира и Астрологията. Хороскопът отразява нашия потенциал - както със знак "плюс", така и със знак "минус", което разграничение също е твърде относително, но той не дефинира избора ни във всеки ден, всеки миг от нашия живот. Разбира се, той показва как сме склонни да реагираме спрямо условията на заобикалящата среда - какво изразяваме с лекота, какво се опитваме да потискаме или отричаме, но изборът на конкретна опитност, изживяване зависи само и единствено от нас. На същия принцип и бъдещето - в контекста на възприетото от нас хронологично време - не е фиксирано и може да бъде променяно във всеки миг от живота ни. С изключение, може би, на някои "предначертани" и "неизбежни" неща, но не ми се ще да навлизаме в толкова дълбоки води и да променяме първоначалния замисъл на темата.
В този смисъл няма "лоши" хороскопи, няма и живот "без смисъл". Независимо от опитите на някои псевдоастролози да търсят корена на злото заложен в тази или онази астрологична констелация.
Доброто и злото са условни дефиниции, в света на абсолютното полярностите не съществуват - те са ни нужни само тук, в света на относителното, защото това е единственият начин да опознаем кои всъщност сме, да изживеем себе си...
Друг, не по-малко важен принцип е, че нещо, което се потиска и отрича, продължава да живее и отчаяно се бори за живот. Енергиите се привличат на принципа на подобието. Страхът поражда отрицание, да отречеш обективното съществуване на дадено нещо означава да го изживееш в проекция - по безброй алтернативни начини и в многобройни вариации.
И така, къде свършва личното и къде започва колективното несъзнателно? Кой определя границите? Реалността - такава, каквато я познаваме - константа ли е или е производна на нашите очаквания и представи?
Някакви идеи?  
:)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« Отговор #9 -: Февруари 28, 2008, 08:58:06 am »
Юнг графично е изобразил виждането си за връзката между индивидуалното и колективното несъзнателно в тази статия в частта Synchronicity.

А реалността, такава каквато я познаваме, нарича "Майа".  :D

В момента чета "Астрология, карма и трансформация" на Стивън Аройо. Не съм срещнала деление на картите на добри и лоши, дори напротив, всеки аспект и позиция имат своята цел и предназначение. Това в най-голяма степен важи за напрегнатите. Например Нептун квадрат, съвпад или опозиция с лична планета или Асцендента, често се среща в картите на търсещи индивиди. Те в добрия случай, успяват да отсеят в голяма степен илюзиите, разбира се с цената на различни изпитания.

Юнг има в картата си точен квадрат между Нептун и Слънце, а и като цяло името му често се споменава в тази книга.

Благодаря ти за помощта с картите.  :)

Довечера ще продължа да превеждам.

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #10 -: Февруари 28, 2008, 10:08:37 am »
Цитат
Благодаря ти за помощта с картите.  :)

Довечера ще продължа да превеждам.
Благодаря ти за съдействието и приноса. Много малко безкористни алтруисти сме останали  :D
Ще ми се да попреведа нещо за сайта, но... по цял ден превеждам, това ми е работата, и към края на деня вече нито сили ми остават, нито творческо вдъхновение. Тоя Сатурн на МЦ ме изцежда  :huh:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« Отговор #11 -: Март 06, 2008, 11:28:00 am »
Продължение - с малко забавяне

* То /подсъзнанието/ е просто невидимо. Така част от него се състои от множество неясни мисли, впечатления, представи, които въпреки, че са забравени, продължават да влияят на нашите съзнателни мисли.

* Ако наблюдавате...нервен човек, ще забележите, че много от нещата, които върши са съзнателни и целенасочени. А ако го попитате за тях, ще откриете, че той или не ги съзнава, или има нещо друго предвид.

* Толкова много лекари разглеждат твърденията на хистерични пациенти като пълна лъжа. Подобни индивиди вероятно изказват повече неистини, но "лъжа" едва ли е най-точната дума.

* Забравянето е нормален процес, при който някои съзнателни идеи губят своята енергия, защото вниманието на индивида е било пренасочено.

* Съзнанието може да задържи няколко картини с пълна яснота /в определен момент/, но дори тази яснота се мени и колебае.

* За разлика от него подсъзнанието ги запомня и тези подпрагови възприятия се отразяват силно на нашия всекидневен живот. Без да ги съзнаваме, те влияят на начина, по който реагираме на различни събития или хора.

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #12 -: Март 07, 2008, 03:09:44 pm »
Цитат
Юнг графично е изобразил виждането си за връзката между индивидуалното и колективното несъзнателно в тази статия в частта Synchronicity.

Много хубава статия. Благодаря!  :)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #13 -: Март 07, 2008, 05:10:43 pm »
Откраднах няколко свободни минутки на работа  :rolleyes:
Нека се върнем към картата на Юнг, ако има желаещи да се включат в практическия казус. Темата остава отворена за по-нататъшни дискусии.

Например, можем да се запитаме какво дефинира интереса му към психологията и психотерапията? Защо е избрал за сфера на реализация професия, която осигурява тесен контакт с многоизмерните аспекти на човешката психика?  Нека опитаме да направим кратък анализ.

Първо - какво дефинира интереса и афинитета на дадена личност към психологията?

В класическия си вид "формулата" включва Меркурий, Луна и Нептун, т.е. наличие на взаимовръзка между тези планети в радикса. В своя най-чист вид това може да бъде, да речем, аспектна конфигурация между тези три планети.
Под внимание се вземат мажорните аспекти, включително и напрегнати, а също и връзките между определени радикални домове.
В зависимост от приноса и постиженията на даден психолог/психотерапевт се търсят показатели за реализация в научната сфера или, най-малкото, в сферата на интелектуалния труд.
Наред с Луна, Меркурий и Нептун влияние оказват Юпитер и/или Уран, макар и по-рядко.

За разлика от психолога психиатърът има допир с конкретни патологии, което предполага и наличието на показатели, сочещи реализация в сферата на медицината. Особено внимание заслужават напрегнатите мажорни аспекти и конфигурации.
Според някои астролози Лилит също добива специфично акцентиране в картите на добрите психолози и психотерапевти? Защо? Защото Лилит (Черната Луна) символично се свързва с многоизмерните проявления на "сянката", с "тъмната страна" на човешката психика/душа, потискана и отхвърляна векове наред в/от социума. Психиатърът изследва тъмните и най-дълбоки измерения на човешката психика, той е символичният посредник между индивидуалното и колективното.

Наред с гореспоменатото влияние на Луна, Меркурий и Нептун (в съчетание с Лилит) в повечето случаи има и силно присътствие на Плутон, защото това "джудже" (да са живи и здрави колегите-астрономи  :D ) дава много силен афинитет към скритото и дълбокото. Плутон (8 дом) и Нептун (12 дом) символизират най-дълбоките измерения на личното и колективното несъзнателно, именно затова плутонови и нептунови теми често са акцентирани по някакъв начин в картите на добрите (астро)психолози и психотерапевти.  

Дотук факторите са: Меркурий (3 дом) + Луна + Нептун и Плутон/Лилит.  

Какво имаме в картата на Карл Юнг?

На първо място следва да се отчете, че са налице показатели за сериозен и задълбочен ум, с афинитет към експиримента и, същевременно, постигане на практически резултати:

- Асцендент Водолей, със Сатурн във Водолей (на трон) в 1 дом и Слънце/Уран в зоната около Десцендента;

- позиция на владетеля на 12 дом ("колективното несъзнателно") в 1 дом;

- Плутон в гокленова зона, близо до Имум Цели;

- Лунните възли са по оста на опозицията между 2-ри и 8-ми дом, което предполага "допир" с личните и колективни ценностни системи, морални и етични устои;

- Има много сериозно присътствие в 3 дом - Нептун (гранично положение), Луна и Плутон - това е т.нар. позиция "in containment", която се тълкува по специфичен начин, обяснен в тема "За изкуството да си търкуваме хороскопа";

- планетата, към която "отива" Слънцето, е Уран; Луната се "влива" в Плутон, "изоставяйки" Нептун;

- Слънце /на трон/ в гокленова зона, в съвпад с Дсц - активни отношения в социума, дух на новатор, разчупва статуквото - Слънце в съвпад с Уран; това е и позиция за публична известност, популярност; Слънце в квадрат с Нептун - афинитет към духовните измерения на живота, но приложими в практическата сфера (Нептун в Телец);

- акцентът върху 6 дом загатва за връзка с медицината (и психотерапията като част от медицината), а връзката на Венера/Меркурий с Луната и 3 дом го прави и много добър събеседник и консултант по време на терапевтичните сеанси благодарение на фината му настройка към най-дълбоките измерения на човешката душа;

- за реализация в тесен контакт с другите говори и акцентът върху западната полусфера в хороскопа;

- планетите, символично свързани с менталното, емоционално и трансперсонално възприятие (Меркурий, Луна, Нептун), са в знаци с инска енергетика;

- не съм правила обстоен анализ на картата, но изглежда, че има баланс, равновесие между "янски" и "ински" знаци в картата: "женските" планети (Луна, Венера, Нептун /и Плутон/) са в ински знаци, "мъжките" (Слънце, Марс, Юпитер, Уран /и Сатурн/) - в янски. Меркурий е неутрален, но в знака Рак е силно възприемчив и има връзка с Луната и Венера;

- Лилит не е включена в картата, затова не мога да кажа какво е влиянието й.

Мисля, че засега това е достатъчно  :)

« Последна редакция: Март 08, 2008, 12:53:11 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Carl Gustav Jung
« Отговор #14 -: Март 07, 2008, 09:19:33 pm »
Ще допълня само данните за Лилит и астероидите  ;)

Лилит в 1 градус (0,03) на Стрелец в 10 дом.

Не помня сега точно кой източник даваше това за една от най-силните позиции на Лилит(Стрелец или 9 дом)-защото ако човек с такава позиция създаде някаква идеология/знание,то действа масово повличащо и като + и като - .

Астероидите Веста,Юнона,Палада и Церера са в Лъв!

Веста е в точен съвпад със Слънцето,което заедно с фискирания знак Лъв и земните Луна и Асц дава още по-силна концентрация и вглъбение.

Юнона и Палада правят съвпад с Уран-особено последната увеличава тенденцията за научни изследвания и нововъведения и компенсира иначе доста мекия и възприемчив Меркурий(Рак) в аспект с Луна/Венера.Отделно Меркурий е в полусекстил с Уран.

Иначе тази личност никога не ме е привличала особено  ;)
« Последна редакция: Март 07, 2008, 09:21:11 pm от Sinyhe »

*

Lillie

• 30532
Carl Gustav Jung
« Отговор #15 -: Март 08, 2008, 12:52:05 pm »
Цитат
Ще допълня само данните за Лилит и астероидите  ;)

Лилит в 1 градус (0,03) на Стрелец в 10 дом.

Лилит е в точен съвпад с МЦ  B)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« Отговор #16 -: Март 08, 2008, 09:48:15 pm »
Хубави анализи сте направили и полезни.  :)  

*

Kali

• **
  • 1411
Carl Gustav Jung
« Отговор #17 -: Март 25, 2008, 10:53:02 pm »
ПРОДЪЛЖЕНИЕ

* Като изключим нормалното забравяне...някои случаи, които включват забравянето на неудобни истини...спомени, които сме толкова склонни да загубим. Както Ницше отбелязва, когато гордостта е достатъчно настойчива, спомените предпочитат да се оттеглят. Така, измежду загубените ние се натъкваме на тези, на които се дължи състоянието на подсъзнанието...за нашата неудобна и неприемлива същност. Психолозите наричт това "потискане".

* Много хора грешно преувеличават силата на волята /желанието/ и смятат, че не може да им се случи нещо, към което не се стремят.

* Трябва да се учим между съзнателната и несъзнателната част на ума. Първата произлиза от нашето Его, другата обаче се появява от източник, който не е идентичен с него, това "Другата страна" на Его-то.

* Ние откриваме в нашия всекидневен живот, че много от проблемите намират своето решение чрез изненадващо ново предположение. Много артисти, филисофи и дори учени дължат някои от най-добрите си идеи на вдъхновението...от подсъзнанието.

* Способността да достигнеш богат източник на подобна материя и да успееш да го представиш, се нарича просто гениалност.

* Искам само да отбележа, че способността на човешката психика да произвежда подобна материя е значителна, особено когато се ползват символите от сънищата.

* Сънят е труден за разбиране...той съвсем не прилича на история, разказана от съзнателния ум.

* Примитивният човек е бил много по-подвластен на инстинктите си, отколкото неговия модерен и рационален потомък, който се е научил да се контролира.

* За щастие ние не сме изгубили своите основни инстинкти, те съществуват като част от подсъзнанието, нещо повече - могат да се проявят само под формата на сънища.

* В името на менталната стабилност и дори физиологично здраве, подсъзнанието и съзнанието трябва да са интегрално свързани. Ако те се разделят един от друг или дисоциират, следва психологическо безредие / нарушение.

* Израз на крайна глуповатост е да се вярва в готовите, систематизирани интерпретации на елементи от съня. Никой символ не може да бъде отделен от индивида, който го сънува. Ето защо не може да се вярва в определени, конкретни дефиниции.
« Последна редакция: Март 25, 2008, 10:56:25 pm от Kali »