Здравей Гост

Планетни архетипи

• 13 Отговора
  • 4976 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Планетни архетипи
« -: Март 19, 2008, 05:36:06 pm »
Ще ми се да започна тази тема, защото има доста неизяснени и противоречиви моменти в астрологията в зависимост от предпочитанията към дадена школа или направление.
Темата е за планетните архетипи и респ. ролите, които им се делегират в хороскопа. Тук не говорим за планетни аналогии, а за конкретни "роли" и "отношения".
И така, нека започнем...

Мнозина автори още от античността свързват манифестацията на дадена планета с принципа на "мъжкото" или на "женското" начало. По този начин съществува /условно/ разделение на планетите на мъжки, женски и неутрални.
В юнгианската астропсихология женското начало (анима) е представено от Луна, Венера, Нептун, а мъжкото (анимус) - от Слънце, Марс и Юпитер.
Сатурн също дефинира архетипа на бащата - суровия и взискателен баща, който поради страх да загуби първенството поглъща своите деца.
Уран се свързва с образа на "небесния" баща и респ. с бащинството като творчески, креативен акт на "обезсмъртяване" (принципа на опозицията между Лъв-Водолей и 5/11 дом).

При класиците обаче ролите са разпределени по следния начин:
Луна, Венера и Сатурн - женски
Слънце, Марс и Юпитер - мъжки
Меркурий - неутрален (андрогинен).

Съществува и друго разделение на ролите, което ми се струва някак си противоречиво:
Женски - Венера, Сатурн, Уран
Неутрални - Луна, Меркурий/Юпитер, Нептун
Мъжки - Слънце, Марс, Плутон

Принципите на всяка от планетите се манифестират на различни нива, дефинирани като:
Слънце - моето "ментално Аз" - бащински архетип
Луна - моето "душевно Аз", дефинирано от чувствата - архетипът на детето
Сатурн - моето "физическо Аз" - майчински архетип.

Венера - анима, женско либидо
Марс - анимус, мъжко либидо

Тук имаме сериозно разминаване с класиците, според които Слънцето представя архетипа на бащата, а Луната - на майката. Но следва да се отбележи, че светилата (заедно със знака на Асцендента) дефинират и индивидуалното ни усещане за "Аз съм" и "мястото ми на този свят". С други думи, в същината на духовното си ядро ние въплъщаваме свещения съюз на двама души - майката и бащата - Слънцето и Луната, което определя и нашата идентификация в света, усещането ни за индивидуалност.  

В астропсихологията при анализа на семейната динамика планетните архетипи също са представени противоречиво.

Слънце - бащата
Луна - майката
Меркурий - братя и сестри
Уран - дядо...

В книгата на Ерих Бауер ролите са разпределени по следния начин:
Слънцето и Луната символизират родителите
Меркурий - или родения, или негов брат/сестра
Венера - сестра (роднини от женски пол)
Марс - брат (роднини от мъжки пол)
Юпитер - чичо, вуйчо; любим на майката
Сатурн - баба
Нептун, Плутон - прабаба
Уран - дядо, прадядо.

В друга астрологична школа (API/Huber-Schule) разделението на ролите е малко по-различно:
Слънце - бащата
Сатурн - майката
Луна - детето
Уран - баба
Плутон - дядо
Венера - различни роли (женски образи, като например сестра, леля, любовница - в мъжка карта, и т.н.)
Марс - различни роли (брат, любовник - в женска карта, и т.н.).

Докато според класиците Луната и Венера представят образа на майката (в зависимост от това дали раждането е дневно или нощно), а Слънцето и Сатурн - бащата (на същия принцип).

Предвид толкова противоречива информация ни е необходимо не само добро познаване на теоретичната част, а и силно развито интуитивно възприятие, синтетично и аналитично мислене и умение да разглеждаме нещата в дълбочина, многопластово...
При анализа на семейната динамика често има повтарящи се архетипи и доминанти, които - за този, който знае какво търси, - могат да бъдат много ценен ориентир за разпределението на "ролите" в семейството.

Надявам се да продължим...

:)
« Последна редакция: Март 19, 2008, 07:44:01 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Планетни архетипи
« Отговор #1 -: Март 19, 2008, 06:14:58 pm »

"В книгата на Ерих Бауер ролите са разпределени по следния начин:
Слънцето и Луната символизират родителите
Меркурий - или родения, или негов брат/сестра
Венера - сестра (роднини от женски пол)
Марс - брат (роднини от мъжки пол)
Юпитер - чичо, вуйчо; любим на майката
Сатурн - баба
Нептун, Плутон - прабаба
Уран - дядо, прадядо. "

В голяма степен се съгласявам с това  :rolleyes:

Разбира се има и моменти в които това не е единственото вярно:примерно и особено за Сатурн-може и да е баща,както е при класиците.Тази система съм възприел интуитивно и от практиката,сега за първи път виждам някой да я извежда така.Прави ми впечатление интересната (и често вярна) съпоставка на Нептун и Плутон с взърастни жени и особено прабаби,както и тази на Уран съответно с противоположната страна.

Бих допълнил: Меркурий и Уран- приятели;при първия предимно от детство и учение,при втория-нови и създадени чрез "случаен"/свободен принцип.
Просто няма смисъл това да не се показва имайки предвид,че някои хора нямат живи родители/роднини или силна връзка с тях и тогава или по принцип имат по-силни с приятели и покровители (тук Юпитер).

Архетиповете не засягат само роднински връзки.Такъв случай е и съпруга/съпругата.  ;)

Обаче според мен нещата не се свеждат само до планетите,но и до домовете. Без тях няма пълна картинка за това,коя планета коя точно роля играе от възможните спрямо различните системи(които не туко така твърдят нещо-има си покритие за това,просто то не е абсолютно за всеки случай и тука плаващия фактор според мен са домовете) или въобще логически изведените и спрямо доста фактори-от поляритет на енергията,управляване на знак и дом и символните връзки на архетипните сили донякъде представени в древногръцката митология.

Домовете и производните от тях също успешно на практика показват фигури от живота или техни роли  ;) Всеки който се занимава с астрология знае за какво говоря.Донякъде противоречия има и в домовете:примерно 4 и 10 ,кой е майката и бащата и могат да бъдат и двата,но често хороскопа показва кое именно (примерно Луна,Слънце или Сатурн/Плутон).Вкарвам и Плутон като можещ да показва фигура играеща майчина роля но в специфичен вид-за такива които детето идва примерно след много мъки,в късна възраст (след 40-50 година) или това е акт на придобиване на власт над партноьра.И други.Ако се продължи наистина една планета може да заеме няколко роли-но това се разглежда от съвсем различен ъгъл -в астрологията няма еднозимерност и само един пласт-просто трябва да се приеме. И за това е изкуство,а не таблица за умножение с която всеки може да се справи по механичен път. Това не пречи нещата да бъдат установени в самата карта- но как - това зависи от самата нея.Цялата дори бих могъл да кажа. Тогава и няма противоречия-всичко си съответства,но като се гледа цялото,а не частното.

Има и още други връзки,но сега няма да ги изброявам по ред причини: Слънце/Марс и Луна/Венера могат в определени домове и непреки връзки (аспекти) да показват кои роднини са по майчина и кои по бащина линия  :rolleyes:
« Последна редакция: Март 19, 2008, 06:15:55 pm от Sinyhe »

*

Lillie

• 30532
Планетни архетипи
« Отговор #2 -: Март 19, 2008, 07:40:02 pm »
Да, домовете също дават важна информация, но домът дефинира полето за изява на даден планетен принцип, архетип. От практическа гледна точка, разбира се, се използва и символиката на домовете и на производните домове, но основни носители на информация остават планетите - те са "актьорите", домовете са "сцената".

В тази връзка се сетих за още едно, да кажем, сравнение.
Ролята на Плутон в наталната карта също е нееднозначна. Някои го определят като мъжка планета поради присъщата му мощ, други - като женска, пасивна.
Според мен Плутон изпълнява двойнствена роля в семейната динамика и "полът" му се определя според специфичното му място и роля в наталната карта.

Ако направим паралел с митологията, Плутон се свързва с архетипа на Великата Майка и респ. често (особено в астропсихологията) олицетворява образа на майката. Майчиният архетип е представен и от астероида Церера, от Трансплутон... аналогии да искаш  ;)

Сатурн в повечето случаи бива свързван с фигурата на бащата, но не е изключено това да бъде и някоя женска фигура, изиграла особено важна, "структурираща" роля в семейството, в рода. Или, да речем, да бъде манифестация на образа на "силната жена", отрекла се от нещо /скъпо/ в името на запазването на статуквото - структурата, ядрото на семейството...

Единствено като че ли Уран не ми се връзва по никакъв начин с "женска", пасивна роля. Уран е Небесният баща, Гея е нашата земна майка.
Нептун също по ми се вижда да бъде олицетворение на "ин" принципа - не само защото е "висша октава" на Венера, а защото - в езотеричен смисъл - е символ на Космическата утроба. Луната е нашата физическа утроба, Сатурн е обвивката, структурата на Егото, Нептун е сливането с Цялото, с Всичко което Е, състоянието на "разграждане" на Егото...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
Планетни архетипи
« Отговор #3 -: Март 19, 2008, 09:21:52 pm »
Домовете имат много значения.Те не винаги са просто поле на изява или области извън нас,а и такива вътре в нас(холистично погледнато даже няма ясно разделение,колкото структуриране)-мисля всичко в астрологията запазва това правило.Енергията на един знак може да бъде насочена навън и чрез дома и без дома по управител или обратно да засмуква чрез него навътре.В този смисъл домовете не винаги са просто области на изява,а понякога просто едно оформление-за това и не винаги всичко води до събития и преживявания в тесния смисъл на това,колкото до изразяване като цяло,придържане на определена честота в определена посока.

Искам да кажа,че ако планетите са "актьори",то се случва често домовете да са техните "роли" ,а знаците "репликите"     ;)    

Да,аналогиите за планетите могат да бъдат продължени в същият дух и да доведат до обосновани проявления в картите. ;)

Всеки знае колко различни системи за подредба на планетите по вид има.И макар,че често се различават,те просто показват различни изяви на един и същи принцип.В тази насока само типично мъжко/женските двойки Слънце/Луна и Венера/Марс остават неизменни и могат твърдо да се определят като такива-дори според мен е добро твърдението,което ми идва сега,че първата засяга Аза или това,което е отвътре(независимата същтност), а втората същият принцип отвън(зависимата личност)-като вече има смяна на плоскостта и не само.Има двойно застъпване-Слънце и Марс са винаги мъжки и винаги Ян,докато Луна и Венера-винаги женски и винаги Ин от гледна точка на това как функционират.Никой да не бърка Ин и Ян с пасивност/активност - всички планети показват начини на действие,което се знае.

От там нататък при останалите планети няма "чисто" проявление в смисъла на мъжко/женско като психологически еквивалент-поне аз не ги разделям на такива,тъй като са вече извън тази дуалност на психиката.Не че Юпитер не е мъжки,но не е концентриран върху Аза-по такъв начин имам предвид,когато се прибягва до това прекалено просто разделение.

Според повечето системи Ян действие имат: Слънце,Марс,Юпитер и Плутон
Ин действие: Луна,Венера,Сатурн и Нептун
Ден действие: Меркурий,Хирон,Уран

Но,определено Плутон може да приема както "мъжки" ,така и "женски" облик и това което го различава от единствения друг,който може да прави това- Меркурий- е в това,че Плутон не може да прави това едновременно както Меркурий-т.е. заема се твърдо едната или другата крайност и в самото си действие е обособен като една полярност,докато Меркурий е винаги двуполярен.  B)

*

unicorn

Планетни архетипи
« Отговор #4 -: Март 20, 2008, 09:35:35 pm »
Като си говорим за планетни архетипи,поколението на притежателя на натала от коя планета се представят -предполагам -меркурий?

*

Синухе

• 4978
Планетни архетипи
« Отговор #5 -: Март 20, 2008, 11:37:03 pm »
Поколенията/генерацията се свързват с преминаването на Уран,Нептун и Плутон през знаците.Примерно такива с Плутон във Везни или Скорпион; Нептун в Стрелец или Козирог и т.н.Уран е донякъде ключовият фактор като по-бързо движещ се,пример:
-генерация Плутон/Везни,Нептун/Стрелец и Уран/Скорпион се различава от
-генерация Плутон/Везни , Нептун/Стрелец и Уран/Стрелец

Мисля даже някъде имам информация как точно се тълкува това,но като цяло главното е,че общото се пречупва през новата форма представена от новия знак на Уран.Т.е. колективните нужди/ценности на Плутон и Нептун в еди си кой знак накрая имат различна форма спрямо знака на Уран.  ;) Това като различаващи едно астро поколение от друго имащи сходни задачи (една или две от тази тройка планети в един и същ знак).

*

unicorn

Планетни архетипи
« Отговор #6 -: Март 25, 2008, 07:29:11 pm »
Не се изразих достатъчно ясно и възникна недоразумение,под поколение имам предвид децата на притежателя на натала,коя планети ги представя.

*

Lillie

• 30532
Планетни архетипи
« Отговор #7 -: Март 25, 2008, 07:37:32 pm »
Ако не ме лъже паметта, сигнификаторите на децата са Луна, Венера и Юпитер.
Но не на архетипно ниво, а в практическата интерпретация на хороскопа (при класиците).

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Планетни архетипи
« Отговор #8 -: Май 04, 2008, 06:31:42 pm »
Планетите – движещите сили в хороскопа

Планетите символизират първични принципи на архетипно равнище, които намират манифестация както във външния, така и във вътрешния свят на индивида. В психологическата астрология те са разглеждат като архетипни сили.
Всяка планета има специфична роля и функция в рамките на цялото, а в традиционната астрология изпълнява функциите на сигнификатор. Енергиите на десетте планети стоят в основата на всеки хороскоп, а в индивидуалния живот на родения функционират съобразно своята йерархия. Позицията на планетите в индивидуалния хороскоп и тяхната взаимна аспектация определя начина, по който индивидът взаимодейства с външния свят, а домовете символизират сфери от живота, в които индивидът търси себеизява.

Планетите според Бруно Хубер

Бруно Хубер разработва планетна схема, която намира приложение като инструмент за интерпретация влиянието на факторите в картата в тяхната взаимна свързаност и поотделно според възприетите в астропсихологията методи за анализ. Методът на Хубер и неговата школа добива световно признание и намира широко приложение в астрологията, особено в частта, посветена на психосинтезата.

Планетната схема на Хубер съдържа три основни пласта и три плоскости.
В рамките на трите пласта функционира обособена класификация на планетите заедно с тяхното разделение на женски, неутрални и мъжки. Това разграничаване няма нищо общо с биологичния пол, а по-скоро има корелация с първичния принцип на полярността, според която концепция мъжки, женски и неутрални компоненти съ-съществуват във всеки от нас – мъж, жена, дете, и се явяват интегрална, неразделна част от психиката на индивида, макар и в различни съотношения.

Женският принцип се свързва с пасивно, приемащо действие (реакция) и представя фиксирана мотивация. Планетите Венера, Сатурн и Уран са олицетворение на женския принцип.

Мъжкият принцип представя активно движение, тласък отвътре навън, енергия, действие. Отговаря на кардинална мотивация. Тази основна функция се задвижва от планетите Марс, Слънце и Плутон.

При неутралните планети Меркурий, Юпитер, Луна и Нептун става въпрос за разбиране и свързаност. Неутралният принцип отговаря на променлива мотивация.

В рамките на трите плоскости в планетната схема на Хубер планетите функционират на следните нива:

1. Инстинктивно – Венера, Меркурий, Юпитер и Марс
2. Индивидуално – Аз-планети – Слънце, Луна и Сатурн

В традиционната астрология Слънцето и Луната се разглеждат като планети, свързани с индивидуалността. Хубер ги допълва със Сатурн, който в разработения от него Семеен модел е сигнификатор на майката (Слънцето – бащата, Луната - детето).
Сатурн символизира според Хубер съзнанието за нашата материална същност, за нашето “физическо Аз”, Луната се свързва с емоционалната природа, а Слънцето – със самосъзнанието и разбирането за “Аз съм” (Луна – “емоционално Аз” и Слънце – “ментално/духовно Аз”).

Най-висшата плоскост е представена от трите транссатурнови планети.

3. Духовно - Уран, Нептун и Плутон

Те символизират колективното надличностно /имперсонално/ ниво на съзнание и затова се наричат трансперсонални планети.

Повечето астролози свързват Луната с майката и Слънцето с бащата.
Бруно Хубер предлага по-различна перспектива, наречена “Семеен модел”, която впоследствие добива признание по цял свят и широко се използва от възпитаниците и последователи на API.
 Бруно Хубер предизвиква вълнение сред колеги-астролози, приписвайки на Сатурн много позитивни черти. Няма нужда да се напомня, че дотогава повечето астролози разглеждат Сатурн в предимно негативна светлина. Лиз Грийън, Хауърд Саспортас, Стефан Аройо и някои други също допринасят за развитието на професионалната психологическа астрология. Те разглеждат Сатурн като носител на сходни характеристики, но не го представят като архетип на майката в хороскопа.

В предложената от Хубер планетна схема (вж. по-долу) планетите функционират на три основни архетипни нива на съзнание.

Трите транссатурнови планети символизират нашия Свръх-Аз в неговото висше, надличностно измерение.

Междинната планетна редица включва същностните Аз-ови планети, представени от триадата Сатурн-Луна-Слънце. От гледна точка на астропсихологията тези три планети формират структурата, ядрото на личността.

Долната редица е представена от Венера, Меркурий, Юпитер и Марс. Тези планети стоят не само в основата на инстинктивната ни същност, а и определят духовното и ментално развитие чрез Меркурий и Юпитер. Марс като анимус и Венера като анима също така се свързват с инстинктивната, чувствена природа, силата на либидото, Юпитер – с функцията виждане (и ясновиждане, наред с Нептун), Меркурий – в качеството му на символичен посредник, медиатор – вербална и писмена комуникация, слушане и чуване, дишане и т.н.

Можем да  разгледаме планетите от планетната схема на Хубер и в друга последователност:

Уран, Сатурн и Венера са женски планети и се свързват с фиксирания принцип, на който отговарят “сините” аспекти – секстил и тригон. Тяхната мотивация е за стабилност, укрепване и запазване на вече постигнатото, сигурност.

Нептун, Луна, Меркурий и Юпитер са неутрални планети. Те определят променлива мотивация и стремеж към любов, свобода, подвижност. Свързват се със “зелените” аспекти – полусекстил и квинконкс.

Плутон, Слънцето и Марс представят мъжкия принцип. Тяхната мотивация е кардинална – действие, налагане на волята и самоутвърждаване. Аспектите, с които се свързват, са от кардиналния кръст (“синьо”) – квадрат и опозиция.

Планетите се разглеждат с оглед тяхната позиция в знак, дом, качество и стихия.

Триадата, представена от Слънцето, Луната и Сатурн, стои в основата, в ядрото на личността и играе важна роля през ранните, формиращи години на родения, дава информация за ранната среда, възпитанието в детството и възприетата от родителите ценностна система (поведенчески роли и модели).

С оглед на това ролите в семейството се разпределят, както следва:
Слънцето е бащата
Сатурн е майката
Луната е детето

Понякога ролите на Слънцето и Сатурн могат да се разменят. Възможно е в случаите, когато например майката се идентифицира с мъжката, активна, а бащата с женската, пасивна роля. Позицията на трите планети в домовете ни дава отговор на много въпроси, свързани със семейната динамика.

Сатурн в горната част на хороскопа може да загатва, че майката е имала доминираща роля в семейството (или в развитието и възпитанието на детето). Влиянието на майката през ранните години на детето може да бъде проектирано и в сферата на междуличностните и партньорски отношения в по-зрялата му възраст, ако Сатурн се намира в 7 дом.  
Със Сатурн в 8 дом често отдаваме твърде голямо значение на колективните норми и ценности (табута).
Сатурн 'вирее' добре в 3 и 4 дом. Тук той формира една сигурна и здрава основа. В 9 и 10 дом Сатурн се отличава с висока степен на отговорност.
Сатурн, разположен по линията на оста на отношенията, представена от първи и седми дом, е изпълнен с гордост и чувство за достойнство и собствена значимост. Сатурн в 7 дом очаква висока оценка от другия/другите, Сатурн в 1 дом е осъзнат за реални, практически цели и тяхното постигане, силно заинтересован от утвърждаване на личния авторитет.

По същата схема се разглеждат другите две Аз-ови планети - Слънцето и Луната. Важно е да се отчете не само знаковата, а и домовата им позиция в даден зодиакален кръст  - кардинален, фиксиран, мутабелен...

« Последна редакция: Май 04, 2008, 11:09:35 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Mims

• **
  • 772
Планетни архетипи
« Отговор #9 -: Май 05, 2008, 04:23:45 pm »
:) Тази тема ми дойде като по поръчка,от два-три дни търся в разни руски сайтове,но друго си е на роден език...
Понеже Lillie ми е установила наличието на архетип Венера/Сатурн в синастрията,това като отношения внучка/баба ли да го тълкувам?? ;)  

*

Lillie

• 30532
Планетни архетипи
« Отговор #10 -: Май 05, 2008, 05:14:56 pm »
Съжалявам, ако съм те подвела.
Тази тема е посветена изцяло на наталната астрология и, по-конкретно, на един от нейните дялове, разледан през призмата на конкретна школа.

В темата за синастрията друго имах предвид.
Венера-Сатурн е една от приликите, които ви свързват и намира следния израз в картите ви:
- при двамата Козирог е на Дсц
- при теб Венера е в Козирог в опозиция към Сатурн; Сатурн е в съвпад с върха на 2 дом, мунданно управляван от Венера
- при него Слънцето и Венера се намират в един знак със Сатурн.

По същия начин могат да се разгледат и позициите на Марсовете:
- Марс на единия е в 12 дом, в опозиция с Нептун
- Марс на другия се намира в Риби.

Разликата тук е, че Марс на партньора е разположен на доста "видно" място в хороскопа - кулминира в съвпад с МС, в мажорен аспект към Слънце/Сатурн. Може да се каже, че реализацията на марсовия принцип в живота стои на дневен ред. От друга страна Марс не се чувства много "в свои води" в знака Риби (с изкл. на нощните раждания според астролозите-класици, където Марс управлява водния триплицитет), има напрегнат аспект със Слънцето и Сатурн. Всъщност според последователите на API Слънцето и Марс "харесват" напрегнати аспекти, защото техният принцип е мъжки, активен, кардинален. Но въпреки това Марс, така поставен в картата, може по някакъв начин да повлияе върху усещането на родения за "цел" и "посока". Марс се свързва с нашата мотивация (на инстинктивно ниво) наред със Слънцето (усещане за "вътрешна цел"); знакът му показва как подхождаме, когато трябва да проявим инициатива, какъв е водещият мотив и т.н.

Разбирам, че написаното дотук е твърде обобщено, но форумната форма на общуване предполага дискусия върху конкретно зададени въпроси и диалогичност  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Mims

• **
  • 772
Планетни архетипи
« Отговор #11 -: Май 05, 2008, 06:02:47 pm »
:) Мерси за пореден път.. :)  

Re: Планетни архетипи
« Отговор #12 -: Февруари 08, 2009, 03:22:04 pm »
Темата спада към набор задължителни за прочит.

Re: Планетни архетипи
« Отговор #13 -: Февруари 08, 2009, 03:53:16 pm »
Поколенията/генерацията се свързват с преминаването на Уран,Нептун и Плутон през знаците.Примерно такива с Плутон във Везни или Скорпион; Нептун в Стрелец или Козирог и т.н.Уран е донякъде ключовият фактор като по-бързо движещ се,пример:
-генерация Плутон/Везни,Нептун/Стрелец и Уран/Скорпион се различава от
-генерация Плутон/Везни , Нептун/Стрелец и Уран/Стрелец

Мисля даже някъде имам информация как точно се тълкува това,но като цяло главното е,че общото се пречупва през новата форма представена от новия знак на Уран.Т.е. колективните нужди/ценности на Плутон и Нептун в еди си кой знак накрая имат различна форма спрямо знака на Уран.  ;) Това като различаващи едно астро поколение от друго имащи сходни задачи (една или две от тази тройка планети в един и същ знак).

Това са ингресиите на 3-те планети за периода 1970 - 1990-та

6.11.1970   18:30 > Sgr Нептун
 5.10.1971    8:19 > Lib Плутон
17.04.1972    9:50 > Vir Плутон
30.07.1972   13:35 > Lib Плутон
21.11.1974   11:35 > Sco Уран
 1.05.1975   19:46 > Lib Уран
 8.09.1975    7:12 > Sco Уран
16.11.1981   14:05 > Sgr Уран
 5.11.1983   23:07 > Sco Плутон
19.01.1984    4:57 > Cap Нептун
18.05.1984   16:35 > Lib Плутон
23.06.1984    3:10 > Sgr Нептун
28.08.1984    6:37 > Sco Плутон
21.11.1984   15:17 > Cap Нептун
15.02.1988    2:19 > Cap Уран
27.05.1988    3:17 > Sgr Уран
 2.12.1988   17:39 > Cap Уран

Получават се иа няколко мини- или суб- генерации по време на ретроградностите. Интересно дали някой е писал някъде нещо за това.