Здравей Гост

Транзит през мидпойнт

• 17 Отговора
  • 4988 Прегледи
*

Niika

• 29
Транзит през мидпойнт
« -: Март 19, 2008, 06:43:37 pm »
Хрумна ми тема за дискусия, свързана с транзитите на планетите през мидпойнтове. Досега не съм се замисляла за транзити през мидпойнтове и паралелно смятам да приложа метода на ретроспекцията и да установя как са ми влияели евентуално подобни транзити:). Та тук интересното е, че има съчетаване на принципите на три планети, а не две, както е при обикновения транзит. И става малко сложно да се прогнозира. А всъщност простата логика ме навежда на мисълта, че проявленията от транзита могат да се търсят на по-широка база, след като са засегнати повече планетни принципи и съответно повече области в хороскопа. Някакви мнения :)

*

Lillie

• 30532
Транзит през мидпойнт
« Отговор #1 -: Март 19, 2008, 07:57:12 pm »
Наистина интересна тема!  :)
За съжаление напоследък свободното време при мен е особено дефицитен "ресурс" и не съм се задълбочавала чак толкова, че да си гледам транзитите през мидпойнтове разни, дори през по-важните от тях...

Но идеята наистина заслужава внимание и не само от гледна точка на ураническата астрология.
Дори и да не работим с транснептунови и други "фиктивни" планети, системата мидпойнтс наистина работи и дава забележителни резултати. Особено като спомагателен метод за верификация часа на раждане /ректификация/ или за анализ на картите на близнаци, например...

В същността си мидпойнтът /полупункт/ е своеобразно "сливане" на два планетни принципа, а според природата на двете включени планети се определя и "качеството" на влиянието на тази срединна точка в хороскопа.

По-важните мидпойнти са:
- Слънце/Луна
- Луна/Венера
- Венера/Марс
.....................
- Марс-Сатурн
- Луна/Уран
- Марс/Уран
.....................

като влиянието на всеки се определя според принципите на двойката включени планети.  

Активирането на даден мидпойнт в радикса "отключва" две и повече планети - от една страна двойката включени в мидпойнта планети, а от друга страна планетите, които аспектират мидпойнта.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Транзит през мидпойнт
« Отговор #2 -: Март 19, 2008, 09:33:54 pm »
Проследяването на влиянието на Мидпойнтите- в синастрия или чрез транзит е наистина интересно,но и трудно. В смисъл трудно е да се раздели точно кой и какво е причината за нещо и това(тяхното изследване) се удава главно в периоди на транзитни вакууми (няма или не силни аспекти към планетите) и то само тогава когато и остнали прогностични методи в един период не засягат един и същи фактор,че да сме сигурни,че именно това е влиянието на активирания мидпойнт.Иначе има такива случаи на наистина силна изява в практиката на много астролози и те често се насочват към мидпойнтите тогава когато има събитие/преживяване,когато свързаните с него фактори в картата не са засегнати  в същият момент.Но като сложим прогресии,дирекции, възврати и т.н. рядко се случва фактора да не е засегнат-не че е невъзможно  :D  Просто в тези случаи един такъв транзит през МП е просто един допълнителен акцент.

Плюс това транзитно кои аспекти взимате?  :rolleyes:  Щото май само съвпада има смисъл...

*

Lillie

• 30532
Транзит през мидпойнт
« Отговор #3 -: Март 20, 2008, 09:05:28 am »
Цитат
Плюс това транзитно кои аспекти взимате?  :rolleyes:  Щото май само съвпада има смисъл...
Не мисля, че само съвпадът "има смисъл", но, разбира се, никого не ангажирам с това си мнение  :)
При работа си мидпойнти вземам под внимание аспектите съвпад, опозиция, квадрат, полуквадрат и сескиквадрат.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
Транзит през мидпойнт
« Отговор #4 -: Март 20, 2008, 09:54:00 am »
На мен логиката ми е следната:

1во в натал и синастрия доколкото аз знам се взима само съвпад по ред причини

-мидпойнта като фиктивна точка е чувствителна само когато съвпада с нещо и като такава няма аспектазация

-мидпойнтите сами по себе си доста и плюс всичко останало в хороскопа става такава цветна мрежа,че само съвпада изолира един мидпойнт от друг ,да не говорим,че често в един градус се случват няколко и за това е необходима много тясна орбиса.

Така и при транзит.Всеки си има мнение разбира се,просто за толкова фиктивна точка не бих взел нищо друго освен като съвпад и то не толкова като аспект,който се тълкува по специфичен начин,колкото като знак,че дадения МП се изявява чрез включената планета пряко в живота.  ;)  

*

Lillie

• 30532
Транзит през мидпойнт
« Отговор #5 -: Март 20, 2008, 10:13:04 am »
Визирах аспектите към мидпойнти, които използвам в прогностиката.
В синастрията най-силни са съвпадите, разбира се.

Поправете ме, ако греша, но мисля, че в ураническата астрология гореизброените аспекти действат на принципа на съвпада =0*, т.е. като символично "сливане".
Uranian Astrology
« Последна редакция: Март 20, 2008, 10:16:48 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Инти

• 2068
Транзит през мидпойнт
« Отговор #6 -: Март 20, 2008, 12:43:55 pm »
Цитат
По-важните мидпойнти са:
- Слънце/Луна
- Луна/Венера
- Венера/Марс
.....................
- Марс-Сатурн
- Луна/Уран
- Марс/Уран
.....................
Lillie, би ли споделила за втората група мидпойнти, откъде се извежда , че именно те  са с по-приоритетно значение пред останалите, защо точно принципното сливане на тези двойки планети се смята за важно?

Относно аспекти на мидпойнтите също защитавам тезата ,че само при аспект съвпад може да се разглежда тяхното влияние. Ако визуално насложим един мидпойнт примерно в аспект квадратура с друга планета, според мен няма да има реално протичане на енергия, т.е. тя остава висяща в пространството и не е захранена, но когато дадена планета е в съвпад с усреднена точка тогава имаме налице реална връзка между три светила. Фиктивната точка като принципно съчетаване на два архетипа, е в латентно състояние и само при съвпад може да се образува енергийна мрежа.

*

Lillie

• 30532
Транзит през мидпойнт
« Отговор #7 -: Март 20, 2008, 03:07:44 pm »
Цитат
Lillie, би ли споделила за втората група мидпойнти, откъде се извежда , че именно те  са с по-приоритетно значение пред останалите, защо точно принципното сливане на тези двойки планети се смята за важно?

Втората група мидпойнти се разглеждат при търсене на определен тип събития и в този смисъл са важни. Затова ги разделих на две, като тия от първата група определено имат по-приятни аналогии в живота...
Доколкото разбирам, внимание заслужават и някои мидпойнти с включени Лунни възли, Асц, МС...
Не съм се задълбочавала да ги изследвам, карам по памет и възпроизвеждам всичко, което съм чела преди 5-6 години на тема Ураническа астрология.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Транзит през мидпойнт
« Отговор #8 -: Март 20, 2008, 03:16:15 pm »
Цитат
Относно аспекти на мидпойнтите също защитавам тезата ,че само при аспект съвпад може да се разглежда тяхното влияние. Ако визуално насложим един мидпойнт примерно в аспект квадратура с друга планета, според мен няма да има реално протичане на енергия...
Не знам дали съм се изразила разбираемо...
Имах предвид, че съвпадът и опозицията действат на "огледален" принцип.
И, ако правилно разбирам, на същия принцип действат и кратните на 45 градуса аспекти към важен мидпойнт в радикса...
На подобен принцип действат и антисиите - те не са реални аспекти, а огледални точки.
А какво е според вас "реално" протичане на енергия?  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Niika

• 29
Транзит през мидпойнт
« Отговор #9 -: Март 20, 2008, 03:16:19 pm »
Аз се порових малко за влиянието на транзитите към мидпойнтове и са натъкнах на следните реални случаи:
   -По време на катастрофата, при която загива принцеса Даяна, Марс e на е мидпойнтовете Уран/Сатурн и Уран/Адметос(?);
   -Жена загива при Плутон на мидпойнта Марс/Плутон, Венера на мидпойнта Плутон/Възлите и Сатурн на мидпойнта Слънце/Луна.
   -При преминаването на Юпитер през мидпойнта на Марс/Уран, човек печели голяма награда от телевизионна игра и др.
   А след съвсем кратък преглед над моите транзити,  установих, че при важни периоди в живота ми съм имала транзити на Сатурн и Юпитер към значими за мен мидпойнтове (аз съм сатурново-юпитерова личност).
   Така че стига човек да е отворен дотам да анализира и тези транзити, мисля че би му било полезно. Със сигурност не всеки мидпойнт е от голямо знаение. Според мен всеки човек индивидуално трябва да определи "чувствителните" си точки в хороскопа и оттук да се концентрира върху влиянието върху тях и така ще има резултати от наблюденията му.

*

Инти

• 2068
Транзит през мидпойнт
« Отговор #10 -: Март 28, 2008, 12:00:32 pm »
Цитат
Имах предвид, че съвпадът и опозицията действат на "огледален" принцип".
И, ако правилно разбирам, на същия принцип действат и кратните на 45 градуса аспекти към важен мидпойнт в радикса...
На подобен принцип действат и антисиите - те не са реални аспекти, а огледални точки.
А какво е според вас "реално" протичане на енергия?  :)
Lillie, не съм запозната детайлно с огледалният принцип,единствено като потвърждение на думите съм чела като информация, че важи при аспекти на транснептуновите планети с наталните, тогава и важи правилото че твърдите аспекти се интерпретират като "сливане". Позаинтересовах малко и намерих един пост на Зен Стейн, много известен астролог, на чийто трудове се опира дори авторката на книгата "Хирон -мост между световете"- Барбара Хенд Клоу", и в него той споделя, че при транзити на мидпойнтове се взима под внимание 'Hard aspescts" или твърди аспекти.

Expert: Zane B Stein
Date: 1/26/2008
Subject: synastry aspects between midpoints

Question
QUESTION: Does an aspect between a midpoint in one person's chart (for example VE/MA MP) to the midpoint of the same kind (VE/MA MP) has any meaning? For example I noticed in such kind of midpoint synastry between two persons many conjunctions and squares between their midpoints of the same kind. Does it has any special meaning and what it could be?

ANSWER: Thank you for your excellent question, Predrag.

My answer is no...and yes.

First, the no:
Midpoints have no independent existence. If you look at an individual's chart, there are many, many midpoints.  The person has an ongoing set of experiences with in their life tied into every midpoint that has a natal planet in hard aspect to it (conjunction, square, and opposition, and to a lesser extent, semi-square and sesquiquadrate.)
If a person has no hard aspect to a particular aspect, then it lies as if dormant until one of a few things occurs, which I will get to shortly.

If a person has two sets of midpoints near each other, they still do not activate each other.  They are all pretty much dormant...again until something activates them.  

Think of the midpoints as the union of two types of energy.  
But the energy is not channeled if there is no hard aspect to it...it just 'is'.  

And if two people meet, and they have midpoints linked up, but no hard aspects from one chart to the midpoint in the other chart....then energy just 'is'. There is no energy transfer, because nothing is activating the midpoints in either chart.

What can channel the midpoint energy when there is no natal aspect to it?  One of the following:

Either a planet transits in hard aspect to it, or a progressed planet makes a hard aspect to it.  At this time, the energies represented by that planet are activated by the  transit or progression, and the person feels them come alive, so to speak.  

If the person has two sets of midpoints coinciding, then the transit or progression actives both sets at same time, and there is a blending of four types of energy tapped by the transit or progression. (Some people may have three, or even
more, midpoints near each other, but the principle is the same.)

So here comes the YES.

EVERY TIME a transit hits the midpoints in one chart, it will hit the midpoint in the other.  Transits will activate these energies, bringing about shared experiences.
EVERY TIME one of them experiences a progression aspecting the midpoints, they will go through a period of connectedness related to this.
And finally, EVERY TIME the couple meets another person who has a planet in hard aspect to the mutual midpoints, the couple will share a reaction for good or bad to this person.

I hope that helps.

Best wishes,Zane Stein
« Последна редакция: Март 28, 2008, 12:05:28 pm от Asaia »

*

Lillie

• 30532
Транзит през мидпойнт
« Отговор #11 -: Март 28, 2008, 12:25:56 pm »
Цитат

Позаинтересовах малко и намерих един пост на Зен Стейн, много известен астролог, на чийто трудове се опира дори авторката на книгата "Хирон -мост между световете"- Барбара Хенд Клоу", и в него той споделя, че при транзити на мидпойнтове се взима под внимание 'Hard aspescts" или твърди аспекти.

Тъй наречените "хард" аспекти са съвпад, опозиция, квадрат и производните на квадрата - полуквадрат и сескиквадрат (квадрат и половина).
Всички те са кратни на 45, тоест получаваме:

съвпад 0* или 360*/45 = 8
опозиция 180*/45 = 4
сескиквадрат 135*/45 = 3
полуквадрат 45*/45 = 1

*На принципа на хармониките.

Midpoints in Astrology

@Asaia
Ако искаш, потърси информация в гугъла с ключови думи "midpoints 45 dial" и "midpoints 90 dial".
 :)
« Последна редакция: Март 28, 2008, 12:41:24 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Инти

• 2068
Транзит през мидпойнт
« Отговор #12 -: Март 28, 2008, 01:19:06 pm »
Благодаря за инфото, по-принцип съм запозната с твърдите аспекти, но с мидпойнтовете още не съм, и до там ще стигна.

Аз лично имам съвпад на SO/MO с  натален Уран, който отделно се намира и в дуодата на Водолей и VE/MA с Ерос, както и MO/UR с Юпитер, с максимална орбис до 1 градус., но още не съм установила степента на интезивност и влияние върху мен на SO/MO, мисля си че тъй като попада върху Уран, а той като езотеричен управител на Меркурий и като висше проявление на божествения разум,макар че в митологиятя  Уран олицетворява небето,и който заедно с Гея се явява прародител на всички богове, съм склонна също да го приема  като андрогинен ,а това сигурно означава,че  трябва да интгрирам ин и ян в себе си, да ги уравновеся.За VE/MA мога да кажа че работи добре :D

Божествената и човешката андрогиния
« Последна редакция: Март 28, 2008, 01:51:09 pm от Asaia »

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:Транзит през мидпойнт
« Отговор #13 -: Април 18, 2010, 11:44:41 am »
Наистина интересна тема!  :)
За съжаление напоследък свободното време при мен е особено дефицитен "ресурс" и не съм се задълбочавала чак толкова, че да си гледам транзитите през мидпойнтове разни, дори през по-важните от тях...

Но идеята наистина заслужава внимание и не само от гледна точка на ураническата астрология.
Дори и да не работим с транснептунови и други "фиктивни" планети, системата мидпойнтс наистина работи и дава забележителни резултати. Особено като спомагателен метод за верификация часа на раждане /ректификация/ или за анализ на картите на близнаци, например...

В същността си мидпойнтът /полупункт/ е своеобразно "сливане" на два планетни принципа, а според природата на двете включени планети се определя и "качеството" на влиянието на тази срединна точка в хороскопа.

По-важните мидпойнти са:
- Слънце/Луна
- Луна/Венера
- Венера/Марс
.....................
- Марс-Сатурн
- Луна/Уран
- Марс/Уран
.....................

като влиянието на всеки се определя според принципите на двойката включени планети.  

Активирането на даден мидпойнт в радикса "отключва" две и повече планети - от една страна двойката включени в мидпойнта планети, а от друга страна планетите, които аспектират мидпойнта.

в момента имам транзит на нептун през мидпойнт слънце*луна....
споделете опит , ако имате впечатления.
при мен слънце упр. 9-ти , луна 8-ми . слънце в 1-ви , луна 6-ти.
нептун упр. 4-ти , намира се в 12-ти. съвпада е в 3-ти с точен аспект тригон към юпитер в 7-ми....
даите насока за тълкуване. как бихте интерпретирали?

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
« Отговор #14 -: Април 18, 2010, 02:54:15 pm »
нищо ли не знаете за транзита през мидпоинт? :(

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #15 -: Април 18, 2010, 03:11:53 pm »

Аз огледах транзити през мои мидпойнти, но не забелязах нещо значимо.  :blink:
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #16 -: Април 18, 2010, 04:49:47 pm »

Ми като всичко в астрологията-не се знае кога кое ще проработи-някои транзити си работят,други не,така и за транзит през мидпойнт.

Като я имаш тая глава я използвай и сама си разбери: мидпойнт Слънце/Луна има отношение към изява в която има хармония между разум и чувства;засяга здравето;интеграл на съзнателна воля и душевен стремеж/нужда;точка на обединяване на психическо равнище на мъжко/женската компоненти.

Нептун през този мидпойнт: може да даде идеализация,одухотворяване,издигане,привнасяне на духовна любов, на засилване на личен магнетизъм,на упование във висшата сила или божественото,в намиране на точката или избора който ще удовлетвори аза и нуждите;може да даде размиване на ролите мъжко/женско,да донесе душевна влюбеност,среща със сродна душа;вдъхновение и т.н.

Избягвай да гледаш мидпойнта като управляващ домове и обратно за този който го активира.Мидпойнта се тълкува преди всичко като спойка на 2 принципа,активиран от друг принцип,който ги извежда навън в периода,по начин характерен за него,но изразяващ характера на мидпойнта.Или настройката към определената спойка в дадения момент се изменя като отношение /възприемане в резон с дразнителя  ;)

*

Марая

• 28287
« Отговор #17 -: Април 18, 2010, 05:20:06 pm »
 :kissd: :wink2: мерси Нухе....
търся събитийност ,знаеш коя :(