Здравей Гост

Системи за домификация

• 3 Отговора
  • 3659 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Системи за домификация
« -: Юли 18, 2008, 09:18:04 pm »
В античността Птолемей и Манилий безпроблемно използват в практиката си известната ни оттогава равнодомна система. За древните астролози Зенитът, който се намира на 90* от Асцендента, е имал много по-съществено значение от днешното МС, изчислено според географското местоположение на субекта.

В днешни времена за "ръчно" изчисляване на хороскопа се използват сложни таблици и математически функции. По-сложният начин на изчисляване би трябвало да предполага по-голяма прецизност. Наред с най-популярните в момента домови системи, каквито са Плацидус и Кох, има редица съвременни астролози, които са избрали равнодомната система. И докато все още има астролози, които разглеждат домовете като затворени "кутии", други астролози са на мнение, че хороскопът е отворена система, в която куспидите (с изкл. на четирите ъгъла) са по-скоро условно разделение на свързани помежду си енергийни полета.

Голям интерес предизвикват случаите, когато познатите ни домови системи "отказват" да функционират адекватно. Този феномен се случва в по-отдалечените северни и южни географски ширини. Според повечето астролози най-оптимален резултат в такива случаи дава равнодомната система. Ето как изглеждат такива хороскопи:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Re: Системи за домификация
« Отговор #1 -: Юли 18, 2008, 09:56:28 pm »
Така изглежда 3D-моделът, макар че сме свикнали да разгледаме хороскопа в проекция върху двуизмерна плоскост:

Жълтата окръжност представя еклиптиката, червената бележи линията на екватора.
С нарастване градусите на географската ширина линията на хоризонта все повече се доближава до екватора (паралелно), и респ. точката на пресичане на хоризонта с еклиптиката все повече доближава МС. Колкото по на север отиваме, толкова по-забележителен става наклонът на линията на зенита в посока към хоризонта. И, vice versa, близо до екватора ъгълът между хоризонта и линията на екватора е 90*, а линията на еклиптиката почти 'докосва' зенита.

Най-вероятно повечето любители на астрологията, а дори и мнозина астролози, нямат много ясна представа за какви сложни и прецизни математически изчисления става въпрос:
http://www.spaceglobe.de/Produktinformation/Auszug1/Auszug2/Auszug3/Auszug4/auszug6.html

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #2 -: Март 12, 2013, 06:25:12 pm »
Някой използва ли РАВНОДОМНАТА СИСТЕМА за анализ на Натал???Надеждна ли е според Вас...Питам,защото скоро се допитвах до един от видните БГ=Астролози,който я използва...

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #3 -: Март 12, 2013, 06:27:26 pm »
Някой използва ли РАВНОДОМНАТА СИСТЕМА за анализ на Натал???Надеждна ли е според Вас...Питам,защото скоро се допитвах до един от видните БГ=Астролози,който я използва...

Да..като допълнителна възможност...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците