Здравей Гост

аспекти към лунните възли

• 151 Отговора
  • 41654 Прегледи
*

mamma_mia

Re: аспекти към лунните възли
« Отговор #20 -: Януари 18, 2009, 05:38:44 pm »
В никакъв случай обида! :)

Напротив..както винаги благодаря ти.
Нямам думи.В предишни теми съм изказала отношението си към теб и най-вече благодарността за обърнатото внимане.
Не само на теб разбира се.Има и други потребители,които заслужават уважение.
С радост ще се вслушам в написаното.
И трябва да го отработя(както се казва :))

Няма повече какво да кажа.
Трогната съм.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #21 -: Март 18, 2009, 12:39:39 am »
някой може ли да каже ,къде екзалтира слв и къде юлв? и въобще има ли подобно понятие? :D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Skarlet

« Отговор #22 -: Март 18, 2009, 12:46:35 am »
някой може ли да каже ,къде екзалтира слв и къде юлв? и въобще има ли подобно понятие? :D
  Аз такова понятие не съм срещала до сега.Току виж някой ни изненадал.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #23 -: Март 18, 2009, 01:03:42 am »

Има такова понятие във Ведическата астрология.
Според едната школа Раху/Кету екзалтира в Близнаци/Стрелец, според другата - в Телец/Скорпион.

Цитат
Exaltation and debilitation signs of Rahu and Ketu are controversial. Some people take Ge/Sg for their exaltation signs. Some take Ta/Sc. Some take Vi/Pi. Intuitively, I tend to agree with Vi/Pi. Ketu is a spiritual planet and he represents Lord Vishnu's meena avatar (incarnation as agiant Fish). Meena is a spiritual sign and it means "fish".

Казвам го информативно, но не е желателно да се пренасят правилата и похватите от индийската /сидерална/ астрология в западната /тропическа/. Принципите са  други. Например, според Ведическата астрология един екзалтирал малефик, особено в ъглов дом, вреди повече.  Съответно една планета-бенефик в слаба /debilitated/ позиция или силна, но да речем ретроградна и в един от "трудните" домове, може да бъде доста проблематична... Не винаги дава с пълни шепи от благата, с които се асоциира, или не дава това, което очакваме от нея, а нещо друго, докато не се научим да ценим това, което ни е дадено вместо да преследваме химери...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #24 -: Март 18, 2009, 01:07:04 am »
четох го някъде ,после пак го намерих преди дни в една книга ,ама да ме убиеш не се сещам в коя!а нали се сещаш ,че след като ми е зачовъркало мозъка ,значи ме касае.та прочетох ,че слв екзалтира в близнаци и понеже не го понасям тоя знак по обективни причини/да ме простят близнаците/ама , ако може некак си тая отсечка от 4гр.до 28 да я няма най-добре ще е ,та затова реших да си сверя часовника.не мога да повярвам!но ще го намеря и своевременно ще ви информирам къде съм го прочела ,може и във ведическата астрология да е! :D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Skarlet

« Отговор #25 -: Март 18, 2009, 01:10:48 am »
Лили,благодаря за разяснението и инфото.Да си призная,ведическата не ме влече и като знам колко време ще ми трябва да я науча и нея,няма да ми стигне живота.Но е хубаво да го знаем за обща култура. ;D

*

Марая

• 28287
« Отговор #26 -: Март 18, 2009, 01:15:48 am »

Има такова понятие във Ведическата астрология.
Според едната школа Раху/Кету екзалтира в Близнаци/Стрелец, според другата - в Телец/Скорпион.

Цитат
Exaltation and debilitation signs of Rahu and Ketu are controversial. Some people take Ge/Sg for their exaltation signs. Some take Ta/Sc. Some take Vi/Pi. Intuitively, I tend to agree with Vi/Pi. Ketu is a spiritual planet and he represents Lord Vishnu's meena avatar (incarnation as agiant Fish). Meena is a spiritual sign and it means "fish".

Казвам го информативно, но не е желателно да се пренасят правилата и похватите от индийската /сидерална/ астрология в западната /тропическа/. Принципите са  други. Например, според Ведическата астрология един екзалтирал малефик, особено в ъглов дом, вреди повече.  Съответно една планета-бенефик в слаба /debilitated/ позиция или силна, но да речем ретроградна и в един от "трудните" домове, може да бъде доста проблематична... Не винаги дава с пълни шепи от благата, с които се асоциира, или не дава това, което очакваме от нея, а нещо друго, докато не се научим да ценим това, което ни е дадено вместо да преследваме химери...

лили ,къде е разликата ,не се сещам??може ли един ретро юпитер в заточение в близнак да е бенефик!естественно ,че не може!аз не съм чела ведическа астрология ,тук от няколко дни чета...но не смятам ,че един марс ,който е малефик поставен добре в хороскопа носи лоши неща-в никакъв случай!при мен лично малефика е юпитер,бенефика е марс!!! и нито един професионален астролог не е в състояние да ме убеди в противното!

*

Марая

• 28287
« Отговор #27 -: Март 18, 2009, 01:28:50 am »
а и друго си мисля , така както планетите екзалтират ,на трон са ,в падение ,в заточение ,дори в радост/люмиер например пише,че сатурн бил в радост в риби!!! :o :o :o/боже,боже ,да дойде и да му го дам да види колко е в радост ;D , така както лилитка има домове и знаци в които е силна и слаба /всички знаем ,че тя е фиктивна точка/,така би следвало и нодалната ос да има свойто сигурно място ,където да се чувства у дома и добре! :) :D и естественно ,че на фона на бедните ми близнаци ,които ми тровят живота от всякъде ,малко се поуспокойх и почувствах по-добре! ;D ;D ;D

*

Jd_K

• *
  • 435
« Отговор #28 -: Март 18, 2009, 09:39:28 am »
а и друго си мисля , така както планетите екзалтират ,на трон са ,в падение ,в заточение ,дори в радост/люмиер например пише,че сатурн бил в радост в риби!!! :o :o :o/боже,боже ,да дойде и да му го дам да види колко е в радост ;D , така както лилитка има домове и знаци в които е силна и слаба /всички знаем ,че тя е фиктивна точка/,така би следвало и нодалната ос да има свойто сигурно място ,където да се чувства у дома и добре! :) :D и естественно ,че на фона на бедните ми близнаци ,които ми тровят живота от всякъде ,малко се поуспокойх и почувствах по-добре! ;D ;D ;D

Сатурн е в "радост" в 12 дом, според древните автори (гърци), може затова Люмиер така да го интерпретира...

Радост на планетите по домове според традиционната астрология (халдейско-вавилонски корени – европейска)
Сатурн – 12 дом
Юпитер – 11 дом
Марс  - 6 дом
Слънце – 9 дом
Венера – 5 дом
Меркурий – 1 дом
Луна – 3 дом

« Последна редакция: Март 18, 2009, 09:52:02 am от Jd_K »

*

Jd_K

• *
  • 435
« Отговор #29 -: Март 18, 2009, 09:51:25 am »
Карай го малко по-спокойно  8)

Нито този ,нито хорарния ти въпрос са уместни-в смисъл прекаления акцент върху картата ти и начина по който го проявяваш тук.И това без значение дали ще се намерят рибки,които да се закачат на въдицата!  ;)

Ако можеш да обсъждаш в някоя тема нещо астрологически го прави,иначе само наводняваш форума тема след тема-това тук не е училище в което трябва да се отговори на всеки въпрос,особено от подобен род и с подобен фокус.Ако имаш проблеми с разбирането на някои неща и търсиш съдействие- да,но все пак си слагай някаква мярка.

И аз искам да подкрепя това мнение. Не спрямо Марая, а заради всички потребители,които пълнят форума за последните 2 дни с лични хорарни или натални въпроси. Нито те ще са доволни, защото ще получат различна информация, която може да ги обърка, нито ние, защото сме тук за друг тип теми, малкода по експериментираме обменим опит. Аз дори симисля, че това може да е опасно,за хора, които не са "врели и кипели" в астрологията. :(

*

Jd_K

• *
  • 435
« Отговор #30 -: Март 18, 2009, 11:21:49 am »
Някой да е чел Alexander Volguine - Lunar Astrology ? :)

*

Diyana

• 2705
« Отговор #31 -: Март 18, 2009, 11:41:49 am »
но не смятам ,че един марс ,който е малефик поставен добре в хороскопа носи лоши неща-в никакъв случай!

На мен ми се струва логично това, което Лили е написала. Ще се опитам да обясня защо. Силната позиция на една планета според мен означава, че тази планета ще изявява безпроблемно и без "задръжки" качествата си, ще си върши работата, каквато и е определена в съответния дом и в домовете, които управлява. Тоест, малефикът е по-силен и по-лесно "вреди". Бенефикът, ако е по-слаб, по-трудно помага. Това е идеята, според мен. Но, има съществени разлики във ведическата астрология. Там един естествен малефик, при определени разположения, може да дава положителни резултати всъщност в домовете, за които се грижи. И освен това, ако се отчита прецесията, много е вероятно, Марс, който в тропически зодиак - "по западна система" е отслабен в Телец, в 12 дом, при построяването на картата с прецесия в "индийска система" да се окаже например в Овен, в 11 дом.
Тогава, ако не отчитаме никакви други различия или аспекти, бихме стигнали до подобни тълкувания, но по различни правила или причини. Според западната Марс ще е малефик и ще вреди, защото е слаб, според ведическата, Марс ще вреди и ще е малефик, защото е силен, в собствена обител.

Това е, което разбрах от обяснението на Лили. Ако не е коректно, разчитам да ме поправи.
« Последна редакция: Март 18, 2009, 11:46:55 am от Diyana »
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Diyana

• 2705
« Отговор #32 -: Март 18, 2009, 11:54:13 am »
И само да добавя още нещо. Съвременната астрология много ревниво бяга от категоричността на древните, че една планета е лоша, или добра. Поради което стигаме лесно до извода, че един силен Марс дава много енергия, или много амбиция или сила, но и агресивност, безпардонност, прибързаност, рискаджийство и импулсивност. С доброто върви и лошото. Мисля, че ведическата е запазила тази категоричност, но там пък се казва, че е например по-добре слаби малефици да са отговорни за "лоши" домове, защото така дават по-малко страдания за родения в материалния свят по тези домове, тоест, при кофти транзити или планетни периоди се задейства принципът на "по-малкото зло" .

*

Jd_K

• *
  • 435
« Отговор #33 -: Март 18, 2009, 12:10:51 pm »
Няма лоши или добри планети. След като я има планетата, значи има нужда от нея. Как би живял един човек без Марс? Без енергия, без желание за живот, без борбеност... не би живял изобщо или би живял подчинявайки се на чужда Воля, а това не е целта... целта е да живееш, според собствените си желания и цели, непречейки на другите - тук се явява Сатурн, да ограничаваш себе си, за да съществуват груповите структури, и Уран - като уважение за уникалността на всеки индивид, за да можем да живеем, заедно без да иманужда от наказания, закони и външна намеса, после Нептун - всемирна любов към всеки, защото всеки носи частичка от бог в себе си ....Плутон вече е връзка с висшите йерархии, контроличащи планетата, свързан с изключителна власт,  за да имаш достъп до там, тряба да минеш през изпитанията....няма лоша планета има настройка на СЪЗНАНИЕТО.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #34 -: Март 18, 2009, 01:30:55 pm »
След като я има планетата, значи има нужда от нея.
Няма спор, както и няма спор, че всеки си се ражда с каквато карта си е изработил в предишен живот. И другото е вярно, според мен, че чрез "лошите" планети и аспекти (винаги го слагам в кавички, ако забелязвате) си реализираме предназначението в тоя живот по-ефективно и по по-пряк път, отколкото с добрите.  Имам кофти аспекти между няколко малефика в кофти домове. Картата ми работи като по часовник и точно когато са активирари например точно тези кофти аспекти, се реализира най-първото и най-учебникарското значение на тези аспекти в натала - смърт на родител. Буквално. Добро ли е това. Не е! В материалния свят не е и добро и години след като болката е притъпена, пак бих дала всичко да не се е случвало.

На друго ниво това ме тласна към отговорност, към смирение и ме води до по-дълбоко разбиране и на въпросния родител, и на отношенията ни, и на уроците, които е трябвало да ми предаде, води ме до помирение с него, каквото приживе не съм постигнала. Води ме до различна самоличност, ако щете. Осъзнавам, че съм преминала през такава трансформация, без да се пречупя и да се изгубя, заради близките си отношения с "лошия" Плутон. Води ли ме обаче това осъзнаване до идеята да приема, че загубата на баща ми е "добро". Тц. Никак даже не ме води. И поради това точният квадрат на Сатурн към нат. Слънце в четвърти дом също не мога да възприема като безпрекословно добър или почти добър аспект. Така разбирам философията на ведическата система, макар да не я познавам в детайли, тя не е толкова далечна и от западната школа. Аз не смятам, че астрологията функционира само на психологическо ниво. Манифестира се в съвсем конкретни, ежедневни "събития" и в съвсем конкретни, обективизирани причинно-следствени вериги. И там квадрата с отявлен малефик си иска да стиснеш зъби и да гледаш да си го изживееш най-безпроблемно и на принципа на "най-малкото зло", пък след като мине, имаш достатъчно време да анализираш какъв добър растеж ти е донесъл.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #35 -: Март 18, 2009, 02:39:38 pm »

Да, имам тази книжка на руски.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #36 -: Март 18, 2009, 03:00:45 pm »

Да, имам тази книжка на руски.

лили , дай идея къде да я намаря тази книжка! ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #37 -: Март 18, 2009, 03:06:48 pm »
Силната позиция на една планета според мен означава, че тази планета ще изявява безпроблемно и без "задръжки" качествата си, ще си върши работата, каквато и е определена в съответния дом и в домовете, които управлява. Тоест, малефикът е по-силен и по-лесно "вреди". Бенефикът, ако е по-слаб, по-трудно помага. Това е идеята, според мен. Но, има съществени разлики във ведическата астрология. Там един естествен малефик, при определени разположения, може да дава положителни резултати всъщност в домовете, за които се грижи.

Да, правилно си разбрала логиката.
Един силно поставен малефик може по-силно да вреди. Разбира се, ако това се потвърждава от редица други предпоставки в хороскопа. Специално в индийската астрология има случаи, когато класически малефик е бенефик според изгряващия знак и др. условия. Докато за определени Асценденти Венера и Юпитер могат да бъдат неблагоприятни планети. Но въпреки всичко класическата сигнификация на планетите остава в сила. А и понятията "малефик" и "бенефик" са доста условни. В нашето общество успехът и парите са на почит, затова няма нищо учудващо, че една планета, която е трудна в материята, но води до духовно израстване, ще се счита за малефик.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #38 -: Март 18, 2009, 06:21:51 pm »
Вие ме накарахте да се замисля върху темата за малефиците и бенефиците. Аз имам един много показателен пример в личната си карта и се опитвам да го разтълкувам, следвайки указанията ви.

1. Имам квадратура между Юпитер (господар на Асцендента) и Марс (господаря на 4-ти).
2. Марс е в заточение във Везни, но е разположен в 10-ти дом, където е в екзалтация по дом.
3. Юпитер е в екзалтация в Рак и е позициониран в 7-ми дом (домът на партньорството). Струва ми се също добре поставен.

Ясно е, че Юпитер е по-силната планета. Обаче дали Марс ще вреди или ще помага, аз не можах да разбера - хем е слаб по знак, хем е силен в дома, който обитава.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #39 -: Март 18, 2009, 07:25:13 pm »

1. Имам квадратура между Юпитер (господар на Асцендента) и Марс (господаря на 4-ти).

Юпитер и Марс са приятели.
В западната астрология квадратурите и опозициите на Юпитер не се считат за толкова зловредни предвид това, че са го приели за бенефик.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.